Dobra, przesłuchałem i o niektórych po jednym zdaniu napiszę...
ALBANIA - Ta piosenka, którą słuchałem jako pierwszą najbardziej mi się spodobała. A podoba mi się jeszcze bardziej, jak widzę kurs w Bet24
9.00. No, ale ja raczej mam troszkę inny gust niż większość głosujących i to mnie martwi.
ARMENIA - Też całkiem ładna ballada, pytanie tylko, czy nie zginie w tłumie? Ale to melodia na finał, bo w półfinale chyba nie startują.
BIAŁORUŚ - Chyba druga po Albanii piosenka, która mi się podobała. Trochę rockowo, dość chwytliwy refren i żywa piosenka. Myślę, że to powinno wystarczyć do awansu. Szkoda, że nie tylko ja tak myślę, bo kurs bardzo lichy.
CZECHY - Po początku już się bałem, że zaraz będzie na scenie kult szatana i zjadanie kotów. Na szczęście piosenka nie jest taka, jak można by sądzić po wyglądzie i głosie wokalisty. Na pewno się wyróżniają i to ich spory atut. Kurs 5.00 całkiem wysoki.
MACEDONIA - Ładnie, nastrojowo i wpadający w ucho refren. Poza tym trochę dyskotekowe rytmy, co też przy głosach pewnie będzie miało swoje znaczenie. 1.75 to moim zdaniem dobry kurs do wzięcia.
GRECJA - Ich piosenka z kolei bardzo mi pasuje do tej eurowizji - rzekłbym, że niemal modelowa. Żywa, skoczna - jakiś napakowany i nażelowany przystojniaczek sobie tam śpiewa. Piosenka się trzyma kupy, więc pewnie będą wysoko. W finale oczywiście.
ŁOTWA - Ładna ballada, a goście śpiewają prawie jak w operze. Mi się to podoba, ale większości ludzi pewnie niespecjalnie.
MALTA - Jedna z najładniejszych dla mnie linii muzycznych - wokalistka też piosenki nie psuje jakimś marnym śpiewaniem. Piosenka żywiołowa. Może być wysoko - kurs 2.20.
NORWEGIA - Też ładne skoczne disco, które może się wielu spodobać. Poza tym skandynawowie to sobie trochę tych głosów dają, więc i dla Norwegii pewnie trochę niejako "z urzędu" skapnie. Kurs 4.50 zachęcający
SERBIA - Bardzo ładna ballada, ale kurs taki, że nawet się nad tym nie zastanawiam.
To tyle co do piosenek, które uważam za niezłe. Większość zupełnie nie wpada w ucho, albo jest grana na jedno kopyto.
Dania rzeczywiście chyba jakiegoś transwestytę wystawiła. Ten z
Izraela starszy dziadzio, który chyba próbuje rapować też mi się nie podobał. Oj, żydzi będą musieli mocno sięgnąć do kieszeni, żeby go wywindować do góry.
Irlandia to typowa "kocia muzyka".
Czarnogóra i Andora to straszny jazgot,
Polska straszne badziewie.
***, co to było?". Jakieś skrzeczące borostwory wpuścili na scenę - niech ich zdejmą byle szybciej zamiast się kompromitować.
Reasumując zastanawiam się nad postawieniem: Albanii (9.00), Malty (2.20) i Norwegii (4.50). I jak tak pomyślę, co może trafić w gusta głosujących, to decyduję się jednak na Norwegię

gogogo NORWEGIA