Rozpoczynamy cyrk obwoźny czyli Grand Prix - walke o tytuł Indywidualnego Mistrza Swiata w roku 2007.
Pretendenci ? Jak zwykle Ci sami.
Nicki Pedersen, Leigh Adams, Hans Andersen, Andreas Jonsson, Greg Hancock, Jarosław Hampel, Tomasz Gollob ....
Obrońca tytułu : Jason Crump.
Pierwsza runda: Włochy - Lonigo - 28 kwiecień.
Lista startowa.
1 Jason CRUMP
2 Greg HANCOCK
3 Nicki PEDERSEN
4 Andreas JONSSON
5 Leigh ADAMS
6 Hans ANDERSEN
7 Matej ZAGAR
8 Tomasz GOLLOB
9 Jaroslaw HAMPEL
10 Antonio LINDBÄCK
11 Scott NICHOLLS
12 Bjarne PEDERSEN
13 Wieslaw JAGUS
14 Rune HOLTA
15 Chris HARRIS
16 WILD CARD
Co do GP Lonigo to wydaje mi się, że obecnie z Jasonem może powalczyć tylko Nicki, Leigh i Andersen.
Biorąc pod uwagę występy w UK i PL najskuteczniejszy wydaje się być z tej czwórki Nicki Pedersen. Jeździ ostro, jest pewny siebie i prawie nigdy nie zawodzi. Do tego sprzęt brzytwa na każdych zawodach. Właśnie w nim upatruje faworyta pierwszego tegorocznego GP.
Oprócz tego, że Nicki wydaje sie być w optymalnej formie, ważnym faktem jest to, że przeszedł operację nadgarstków po której (jak narazie) jego ręce wytrzymują nawet trudy meczów na takich torach jak ostatnio w Rzeszowie
Do tego dorzućmy to, że Nicki w porównaniu do sezonu 2006 jest lżejszy o ok. 8 kilo i zaczął współpracować z psychoterapeutą. Rezultaty tych wszystkich działań widać odrazu.
Myślę, że ten sezon może należeć do Niego i że nareszcie Jason będzie miał rywala równego sobie.
W GP Lonigo 2005 Dzik był 11, a w 2006 zajął pozycję 7. Nicki odpadł z turnieju zajmując 4 miejsce w biegu półfinałowym. Teraz czas na zwycięstwo. Tym bardziej, że Nicki nie tak dawno miał okazję aby pojeździć na torze w Lonigo wraz z reprezentacją Danii.
Sumując to wszystko ... dla mnie faworyt jest jeden
aczkolwiek nie można skreślać Jasona czy Andersena bo przecież liga a GP to nie to samo - wystarczy spojrzeć na występy Protasiewicza
Dziki Nicki ma też jednego dużego minusa. Za bardzo chce wygrać i czasem nie potrafi zachować zimnej krwi i szarżuje co kończy się wykluczeniem, upadkiem lub jeszcze czym innym. Grand Prix to turniej więc trza też wliczyć pecha, defekty itp.
Mimo to mój typ to: N. Pedersen
Już pojawimy się pierwsze kursy:
Sportingbet:
J.Crump 2.80
N.Pedersen 4.00
H.Andersen 5.00
L.Adams 10.00
G.Hancock 13.00
Gamebookers
Crump J 1.92
Andersen H 4.00
Pedersen N 7.00