Welshpool Town - Llangefni Town FT 3:0

The New Saints - Neath Athletic FT 3:1

Czas na małe podsumowanko.
PICKS: 12
WON-LOST: 12-0 (100%)
AVG ODDS: 1,95
VALUE: 1,95Moim celem w tym temacie jest podać 17 celnych picków z rzędu o kursie ~2,0 i pobić tym samym rekord rafałka
Za nami 1/3 sezonu - pora na krótkie podsumowanie.
1.Llanelli AFC (28)Llanelli dosyć na pewno niespodziewanie lideruje w tabeli. Grają doskonałą piłkę, strzelając mnóstwo goli. Cały czas jednak wisi w powietrzu widmo poprzedniego sezonu - kiedy to w środkowej jego fazie nie potrafili wygrać bodaj 10 meczu z rzędu grzebiąc szanse na mistrzostwo.
2.The New Saints (27)Święci po fatalnym początku sezonu (2 porażki) podnieśli się i zanotowali 9 wygranych z rzędu i sadowią się tuż za The Reds. Wreszcie zaskoczył sprowadzony przed rokiem ze sporymi nadziejami Alfie Carter - w tym sezonie już 7 goli. Już 9. grudnia szlagierowy mecz na szczycie.
3.Rhyl FC (23)Rhyl przystępowało do sezonu ze sporymi nadziejami po dużych przedsezonowych zmianach w składzie. Konfrontacje z Llanelli (1-2) i TNS (0-1) pozbawiły ekipę Johna Hulse'a złudzeń. Status quo zostało zachowane - Rhyl nadal jest trzecią siłą, ale przyjdzie im zaciekle bronić tej pozycji przed Carmarthen i Welshpool, pozycji dającej prawo gry w Pucharze Intertoto.
4.Carmarthen Town (23)Doskonały sezon Carmarthen. Bardzo silny, ograny skład. Grają z zegarmistrzowską precyzją.
5.Welshpool Town (19)Spokojna polityka tego klubu procentuje. Z sezonu na sezon grają coraz lepiej. W tym roku myślę, że mają realne szanse stanąć na pudle! Rozegrali jak dotąd najwięcej spotkań na wyjeździe z całej ligi.
6.Aberystwyth Town (17)Który to już sezon w wykonaniu Black and Greens, w którym grają o nic. Tradycyjna ekipa środka i tak zapewne zostanie. Wsławili się rozgromieniem 5-1 TNS na początku rozgrywek, ale później nie potrafili już powtórzyć takiej dyspozycji.
7.Newtown AFC (17)Fatalny poprzedni sezon i wielkie zmiany w składzie. Początek sezonu obecnego nieudany, ale ta ekipa potrzebowała czasu. Obecnie The Robins są na fali. Ultrasilna ofensywa tej drużyny Mutton - Lloyd-Williams. Ten drugi to prawdziwy obieżyświat, ale gdzie by nie grał, zawsze te 25 goli w sezonie strzeli.
8.Haverfordwest County (16) Ekipa środka, groźna u siebie, solidna w obronie, przeciętna w ataku - nic tu się nie zmieniło.
9.Bangor City (15)Klub z ogromnymi tradycjami i posiadający jedną z najliczniejszych grup kibiców w kraju. Od paru lat jednak nie mogą nawiązać do tradycji. Spore nadzieje przed sezonem, kiepski początek z uwagi na brak zgrania. Obecnie coraz lepiej - sam jestem ciekaw na jakim poziomie ustabilizuje się ich forma.
10.Port Talbot Town (15)Doskonały ubiegły sezon. Obecny już znacznie słabszy. Nie najlepsza forma na wyjazdach. Dosyć nieobliczalny mimo wszystko zespół, trudny do predykcji.
11.Neath Athletic (15)Największa niespodzianka in plus. Mieszanka rutyny z młodością jednak zagrała. 15 punktów dla beniaminka to świetny wynik. Bardzo podoba mi się ta drużyna i ich postawa bez kompleksów. Napędzają strachu najlepszym, a ostatnio wygrali na Llanelli w Challenge Cup! Wiadomo że skład Llanelli był daleki od optymalnego, ale i tak to ogromny sukces Neath. Myślę, że jeszcze sporo ciekawego z ich strony zobaczymy.
12.Connah's Quay Nomads (15)Zgodnie z przewidywaniami Nomads dołują. Odejście większości najlepszych graczy i odmłodzenie składu nie mogło nie pozostawić śladu. WPL jednak utrzymają.
13.Caernarfon Town (14)Udany start sezonu (2-2-0), ale było to ponad stan. Teraz wrócili na swoje miejsce czyli okolice 13. pozycji i ciułanie punktów. Najbrutalniej grający zespoł w lidze.
14.NEWI Cefn Druids (12)Buńczuczne (i nieuzasadnione) zapowiedzi przed sezonem, iż mierzą w top 8. Zaczęli jak we śnie od ogrania mistrza kraju TNS. Później jednak już nie pokonali nikogo znaczącego i są gdzie są, no i pewnie tam zostaną.
15.Airbus UK Broughton (11)Przed sezonem dodali sobie do nazwy miejscowość gdzie mieści się siedziba klubu, aby bardziej zmobilizować lokalną społeczność. Nie na wiele się to zdało i nadal na mecze Wingmakers przychodzi po 100 osób (na niedawnym spotkaniu w Challenge Cup stawiło się... 60 fanów). Tragiczna forma w ostatnich spotkaniach - przegrali ze wszystkimi sąsiadami w tabeli i jeśli drużyna nie dozna jakiegoś wstrząsu to może być trudno się utrzymać.
16.Caersws FC (6)Kiepski skład - faworyt numer jeden do spadku jak dla mnie. Wygrali zaledwie jedno spotkanie plus kilka remisów po obronie częstochowy i bramkach z karnych. Tutaj nie ma komu strzelać goli.
17.Llangefni Town (6)Drugi z beniaminków. Zaczęli fatalnie swoją przygodę z WPL - 7 porażek z rzędu. Z czasem jednak oswoili się i zdobyli kilka punktów. Grają znacznie lepiej niż na początku sezonu. Wygrali swoją grupę Challenge Cup notując komplet zwycięstw.
18.Porthmadog FC (3)Największe rozczarowanie jak dla mnie. Bilans 1-0-10. Spodziewałem się, że drużyna z The Traeth będzie pałętać się gdzieś w dolnych rejonach tabeli, ale że będą mieć zaledwie 3 punkty po 11 kolejkach to jest szok. Wyrzucony został manager Blackmore (wcześniej wyrzucono go z Bangor), którego umiejętności trenerskie są wątpliwe. Wrócił Viv Williams i materiał ludzki ma jaki ma, ale stwierdził, że przede wszystkim przygotowanie fizyczne zawodników jest fatalne. Dał sobie miesiąc czasu na doprowadzenie ich do formy. Już widać przebłyski lepszej gry i myślę że ta ekipa pójdzie jeszcze w górę.