Strona 2 z 14 < 1 2 3 4 ... 13 14 >
Opcje tematu
#279619 - 14/01/2005 10:14 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
deLtinho Offline
addict

Meldunek: 17/06/2004
Pozwolę sobie zabrać zdanie, choć jestem tylko biernym uczestnikiem tego tematu. Ale dla dobra sprawy...

Podpisuje się pod pytaniem Krajana:
Czemu ma służyć nowy temat?
Odpowiedzi są dwie:

1). Krajan: "Wg. mnie - przede wszystkim ma służyć w miarę szybkiemu wyłonieniu najczęściej granych typów przez uczestników konkursu, a co za tym idzie typów najbardziej prawdopodobnych"

2). Jest to jakiś konkurs, w którym bedzie rywalizacja pomiędzy uczestnikami.

Myśle że jest to na tyle ważny problem, że należy sobie na niego odpowiedzieć jeszcze przed pisaniem regulaminów. Zdajecie sobie Panowie zapewne zdanie, że opowiedzenie się za opcją Krajana wyklucza istnienie konkursu i na odwrót. Bo jeżeli bedziemy mieli konkurs to napewno znajdzie się kilku ambitnych, którzy po kilku wpadkach będą chcieli nadrobić straty i będę grać ostro (gdy normalnie takich typów by nie wybierali). I wtedy ich typy będą zamydlać oczy osobom, które wejdą na strone i będą szukać najlepszych dla siebie typów.
Myśle, że odpowiedź na to pytanie (Czemu ma służyć nowy temat?) powinna być zawarta w pierwszym punkcie regulaminu.

Co do samej propozycji regulaminu, to patrząc na nie go przez pryzmat prawny ma kilka błędów (np. pkt 4 jest zupełnie niepotrzebny, chyba że jakieś uzupełnienie poprzedniego, brak jakichkolwiek ram czasowych - ale rozumiem że to mogły nie zostać jeszcze ustalone). Wydaje mi się, że będziecie mieli wielu chętnych dlatego regulamin powinien być prosty (ale w miarę wyczerpujący), transparentny (obecnie ulubione słowo naszych polityków) i usystematyzowany (można np. wprowadzić częsci: "Uczestnicy konkursu" w której zawierałyby się pkt 1,2,14, "Zasady konkursu" itp)

pozdrawiam i życze powodenia

Do góry
Bonus: Unibet
#279620 - 14/01/2005 10:18 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Zglaszam sie, opcja nr 1

Tylko ja bym prosil bez zadnych sztywnych budzetow 100 jednostek czy ile tam. A moze ja mam fantazje wiecej przegrac?

Wlasnie zobaczylem post wyzej i troche racji jednak w tym jest. Gonienie za wysokimi kursami z jednej strony jest normalne ale z drugiej strony moze doprowadzic do malego chaosu kiedy wszyscy beda probawli sie gonic i najnizszy kurs podanego typu w danym dniu wyniesie 5.0

Edited by Ghost (14/01/2005 10:21)

Do góry
#279621 - 14/01/2005 10:26 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
KRAJAN Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/03/2004
Quote:

Wychodzi na to,ze musimy przegłosować jedna z 2 mozliwości:

1)wszystkie kursy - podliczamy tylko rentowność
2)"sztywne"* kursy - klasyfikacja pod wzgledem skuteczności i podawanie zestawienia "trafione/nietrafione"

*Kto sie opowiada za 2 opcja,to niechaj nie pisze o jakiś przedziale od 1,7 do 3,00 na przykład,bo jezeli mamy podliczać skuteczność,to kursy musza być sztywne,czyli to sakramentalne 1,90.

Głosowanie widziałbym w takiej formie:
"Zgłaszam swój udział i jestem za opcją X"

Tak więc ja zgłaszam swój udział i jestem za opcja nr 1.

Pozdrawiam

amkwish

Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy - nie chodzi o żadną opcje czy przedział 1.70-3.00 - nie wiem skąd Ci się takowy pojawił. Myślę że to wyklucza pkt. który mówi o tym co jest dopuszczalne do grania - "ew. 1 lub 2 w przyp. braku możliwości grania hp" - czy tak trudno to wyłapać i czepiać się opcji. Wiadomo, że jeżeli głosujemy na opcję 2 to zgadzamy się na typy w przedstawionych przezemnie poprawkach do regulaminu (spready, linie - tak FT jak i HP, i wspomniane kursy zbilżone do równych tj po kursach zbliżonych do 1.90 (a nie jak piszesz 1.70-3.00) kiedy kurs 1(w przybliż.=)2.
Jeżeli chodzi o mnie to (skoro przedstawiłem swoją wersję) - zdecydowanie OPCJA NR 2.
Pozdrawiam
KRAJAN
PS. Jeżeli zostanie przegłosowana opcja nr 1 będę konkurs (zabawę traktował) strikte jako zabawa, a podawane przezemnie typy będą miały na celu uzyskanie jak ajlepszego miejsca w rankingu i nijak nie będą miały odzwierciedlenia w realu.

Do góry
#279622 - 14/01/2005 10:31 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
Litwa Offline
enthusiast

Meldunek: 27/12/2004
To i ja włacze się do dyskusji. Zgłaszam też swój udział i całkowicie jestem za opcją 1, która jest najbardziej miarodajna, skuteczność też można podawać ale już nie w formie rankingu. Myśle że dobrym pomysłem jest też to, żeby każdy użytkownik podsumowywał swoje typy z dnia poprzedniego, wprowadziło by to porządek no i łatwiej by się liczyło. Jeszcze mam pytanie bo się troche pogubiłem. Gramy max 3 single na dzień każdy po max 10% budżetu ? czy można łaczyć typy ?

Zgłaszam swój udział i jestem za opcja nr 1.

Edited by Litwa (14/01/2005 10:34)

Do góry
#279623 - 14/01/2005 10:42 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
Litwa Offline
enthusiast

Meldunek: 27/12/2004
Quote:

PS. Jeżeli zostanie przegłosowana opcja nr 1 będę konkurs (zabawę traktował) strikte jako zabawa, a podawane przezemnie typy będą miały na celu uzyskanie jak ajlepszego miejsca w rankingu i nijak nie będą miały odzwierciedlenia w realu.

Widzisz jak będziesz traktował to jako zabawe i grał po kursach 3.0 i wyższych to najprawdopodobniej będziesz na szarym końcu klasyfikacji i nikt nie będzie korzystał z twoich typów. Więc chyba nie chcesz żeby tak było i będziesz dawał typy według ciebie najpewniejsze czyli najprawdopodobniej te które będziesz grał na realu. Bynajmniej takie jest moje zdanie i ja tak zamierzam grać.
Dla mnie rentowność to najlepszy sposób na klasyfikacje, oczywiście każdy konkurs wprowadzi troche niezdrowej rywalizacji ale z tym trzabyło się liczyć od samego początku, i jakbyśmy chcieli to wyeliminować to niestety ale z konkursu w obojętnie jakiej formie nici.

Edited by Litwa (14/01/2005 10:43)

Do góry
#279624 - 14/01/2005 11:09 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
lajkonik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/02/2003
Quote:

Tak więc ja zgłaszam swój udział i jestem za opcja nr 1.

Pozdrawiam

lajkonik

Poniewaz w 100% zgadzam sie z :

Quote:

Nie wolno z góry narzucac komus,kto gra czyste jedynki/dwójki po niższych kursach i osiaga wcale przyzwoite dochody,aby nagle zmienił front i zaczął podawac typy z handi.
Ta zabawa ma jak najdokładniej odzwierciedlać to,co userzy graja w realu.

Jeżeli uważacie,ze granie niskich kursów jest bez sensu i jesteście tak pewni swoich racji,to powinniście to udowodnic w trakcie zabawy,bo Wasze "konta konkursowe" powinny wyglądac okazalej,od tych,co z handi nie grają.

Ciekaw jestem zresztą jakie opcje są grane najczęsciej,jezeli chodzi o NBA.
Ide o zakład,ze typerów grajacych z handi jest...zdecydowana mniejszość,sa za to bardziej aktywni na forum:-)

Pozdrawiam

amkwish

pozdrawiam
lajkonik

Do góry
#279625 - 14/01/2005 11:34 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
Fozzie Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/03/2004
Pytanie zasadnicze: jaka jest główna nagroda ??

Bo jak uś cisk dłoni DJ Sachi, to ja sie piszę, jakieby zasady nie obowiązywały.....

Do góry
#279626 - 14/01/2005 11:57 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
Aller Offline
enthusiast

Meldunek: 15/04/2004
Zglaszam swoj udzial.

Zdecydowanie opcja nr 1

Kilka slow uzasadnienia:
Gram przewaznie handi i u/o, ale z checia popatrze jak radza sobie osoby grajace zwykle 1 2. Tym bardziej, ze w zwiazku z tym, ze kazdy uczestnik podlicza sobie sam rentownosc odpada problem "ksiegowosci", co byloby glownym argumentem przemawiajacym za sztywnym kursem 1.90.
Nic nie przeszkadza by zwolennicy grania handi i u/o typowali tylko takie zdarzenia i udowodnili uzyskana przez siebie rentownoscia wyzszosc takiej strategii inwestycyjnej.
Pozdrawiam
ALlER

Do góry
#279627 - 14/01/2005 12:07 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/01/2004
Quote:

Nie ma przymusu podawać typów granych w realu.
Jest to bowiem kwestia leżąca w sferze wiarygodności kazdego z nas,a w tą regulamin zabawy nie ingeruje.

Pozdrawiam

amkwish

Do góry
#279628 - 14/01/2005 12:11 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Pytanie zasadnicze: jaka jest główna nagroda ??

Bo jak uś cisk dłoni DJ Sachi, to ja sie piszę, jakieby zasady nie obowiązywały.....

Główną nagrodą jest tygodniowy pobyt u Roksany w Miami
Koszty zwiazane z pobytem pokrywam ja,a koszty przelotu i dojazdów gOOniek

Fozzie,jezeli okaże sie ,ze to Ty jesteś naszym debeściakiem,to nagrode oczywiście zamienimy na uscisk graby Twojego idola

Pozdrawiam

amkwish

Do góry
#279629 - 14/01/2005 12:25 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/10/2002
Uff, skonczylem czytac wszystkie opinie i glowa mi spuchla..

Dzien dobry

KRAJAN masz racje co do tego ze pojawi sie rywalizacja, ale ja mam nadzieje ze to bedzie zdrowa rywalizacja... Jesli chodzi o mnie mam zamaiar grac typy grane realnie... Wydaje mi sie ze zbyt serio traktujesz to co ma byc zabawa... To czy ktos wybierze akurat moj typ z tej zabawy, a ten typ akurat przegra, bo ja zagralem bardziej ryzykownie aby nadgonic reszte grupy malo mnie interesuje. Oczywiscie bede sie staral podawac typy przemyslane co nie znaczy ze ryzykowne.

Celem tematu wcale nie powinno byc to, ze ktos calkiem zielony z NBA wchodzi, patrzy i wybiera typy danego uczestnika... Wydaje mi sie ze do konkursu zglosza sie osoby ktore interesuja sie NBA... Caly czas nasze analizy, typy i przemyslenia bedziemy dawali w dziennym temacie...

Kolejna sprawa to kursy, strasznie sie niektorzy obruszyli na mozliwosc grania kursow 1,01... ale ludzie!!! Kto bedzie gral takie kursy!!?? Ten zapis wprowadza MOZLIWOSC ale nie PRZYMUS! Jestem przekonany ze nikt tego nie bedzie gral...

delLtinho mnie zjechal pod wzgledem prawnym... Moglbym sie poradzic moich profesorow prawa, ale wtedy mialbym milion pytan na glowie Co do punktu 4 to nie uwarzam aby byl niepotrzebny, wole aby cos bylo niz czegos mialoby nie byc i bylby problem...

Co do punktu nr 7, to tez jest to punkt informacyjny... Wiadomo ze nasze myslenie jest takie ze jak czegos nie zakazuja to mozna... Ja chcialem to napisac zeby nie bylo potem pytan i nieporozumien...

KRAJAN sensowna dyskusja zawsze sie przyda wiec nie masz co przepraszac

Pozdrawiam
Dominik

Do góry
#279630 - 14/01/2005 12:26 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

oczywiście każdy konkurs wprowadzi troche niezdrowej rywalizacji ale z tym trzabyło się liczyć od samego początku, i jakbyśmy chcieli to wyeliminować to niestety ale z konkursu w obojętnie jakiej formie nici.

Litwa,kazdy przejaw takiej niezdrowej rywalizacji badź "piaskownicowe" argumenty postaram się nadążać wycinać

Stan konta w "konkursie" nie odzwierciedli i tak stanu posiadania i konta w realu,choc w jakiejś tam częsci wpływ mieć bedzie.

Tu podam bowiem 1-3 typy,a w realu zagram wiecej i nie tylko single,ale duble rownież,no i nierzadko teaserowe opcje.
I pewnie kazdy user bedzie grał podobnie,to znaczy cos wiecej niz tylko forumowe typy.

Tak więc w zabawie ktoś moze byc liderem ,a w realu miec minus,a może byc odwrotnie - tu na szarym końcu,a na koncie u buka mieć jakis tam zysk.

Z mojej strony deklaruję,ze tu podam takie typy,w których powodzenie bede pokładał najwiecej wiary oraz te,które w realu zagram za najwieksze stawki.

Pozdrawiam

amkwish

Do góry
#279631 - 14/01/2005 12:26 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
lajkonik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/02/2003
Quote:

[PS. Jeżeli zostanie przegłosowana opcja nr 1 będę konkurs (zabawę traktował) strikte jako zabawa, a podawane przezemnie typy będą miały na celu uzyskanie jak ajlepszego miejsca w rankingu i nijak nie będą miały odzwierciedlenia w realu.

To jest pozytywne nastawienie, poniewaz wole ogladac Cie na wysokim miejscu w tabeli z rentownoscia, niz bys mial podawac wysokie i wyszukane typy ale...

Jednak z tego tekstu wynika, iz chyba "boisz" sie porownania rentownosci swoich wynikow z wynikami typow 1,4-1,6 skoro nie bedziesz ich podawal w konkursie.(jezeli taka opcja przejdzie)

pozdrawiam
lajkonik

Do góry
#279632 - 14/01/2005 12:34 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
KRAJAN Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/03/2004
Ktoś tu dobrze dedykuje? Nie neguje Twego postu bo coś w nim jest. Zdecydowanie inaczej gra się (bawi) żetonami nie mającymi pokrycia finansowego, a inaczej gdy trzeba wyciagać "banknociki" (lub monety) z własnej kieszonki.
Pozdrawiam
KRAJAN
PS - Wprost przeciwnie - w konkursie będę bazował na kursach 1,20-1,50.

Do góry
#279633 - 14/01/2005 12:35 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
g00niek Offline
Carpal Tunnel

jak na razie amkwish, Ghost, Litwa, lajkonik, Aller no i ja jestesmy za opcja nr 1, za opcja nr 2 - KRAJAN. Na razie 6-1 dla opcji pierwszej...

Ok, zaraz wprowadzam poprawki do regulaminu...

Wiecie, pisalem juz wczesniej, ze chcialbym aby ta zabawa przypominala konkurs na bettingadvice... Zreszta nie tylko tam tak jest...

Czyli wybieramy mecz, wybieramy kurs najlepszy jaki mozemy znalezc, stawiamy od 1 do 10 jednostek zgodnie z naszym sumieniem (sic!) i czekamy... Ranking polega na obliczniu osiagnietego zysku/straty.. Jest to tak proste latwe i przyjemne, ze az chce mi sie spiewac

Jeszcze jedno slowo na temat celu... W tym momencie mozna uciac wszelkie dyskusje i napisac ze celem ma nie byc (przynajmniej na poczatku) ulatwienie osobom postronnym typowania NBA tylko dobra zabawa dla uczestnikow...

Natomiast w przyszlosci sadze ze ktos kto wejdzie i zacznie przegladac temat i zobaczy ze np. KRAJAN ma sposrod 45 typow 23 trafione, ale dodatkowo ma czystego zysku 100 jednostek, a zeby to osiagnac postawil 1000 jednostek do tej pory i ma yield 10% to warto si Mu przyjrzec i zaczac grac Jego typy... teraz ja wlacze capslock (sorry amkwish)

POWTARZAM JEDNAK: KAZDY MA WOLNA WOLE, KAZDY BEDZIE GRAL TO CO UZNA ZA STOSOWNE... KAZDY KTO GRA NBA POWINIEN MIEC O TYM POJECIE I JA NIE BIORE ODPOWIEDZIALNOSCI ZA LUDZI NIE ZNAJACYCH SIE NA TYM SPORCIE ZE POSTAWIA MOJE RYZYKOWNE TYPY I WTOPIA!

KONKURS MA BYYC ZABAWA I TRAKTUJCIE TO JAKO ZABAWE.

howgh - powiedzialem

Dominik

Do góry
#279634 - 14/01/2005 12:46 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
deLtinho Offline
addict

witam

g00niek:
"delLtinho mnie zjechal pod wzgledem prawnym",
Jestem i byłaem baaaaaaardzo daleki od tego. Podałem tylko moje wątpliwości i tyle.

Ciesze się, że jest jasność co do celu konkursu.

Acha - też jestem za opcją nr.1

pozdrawiam

Do góry
#279635 - 14/01/2005 12:47 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Panowie: A little less talk, a little more action

Zglaszac sie i zaczynajmy, nie gramy przeciez o million dollarow zeby tak co do najdrobniejszych rzeczy ustalac. Mysle, ze gOOniek powiedzial to co najwazniejsze: ten konkurs ma byc przede wszystkim dla nas.

Do góry
#279636 - 14/01/2005 12:52 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Wersja druga regulaminu (ostateczna???)

Regulamin zabawy NBA typy 2005 by g00niek & amkwish v. 1.02

1. Uczestnikiem zabawy może zostac każdy user forum mecz.pl., który zglosi swoje uczestnictwo do dnia .......

2. Po terminie zgloszen nie ma mozliwosci dolaczenia się do zabawy.

3. Każdy uczestnik ma prawo podac maksimum 3 typy dziennie.

4. Liczba 3 typow nie jest obowiazkiem, uczestnik może podac 1, 2, albo 3 typy, może także w danym dniu nie podawac ich wcale.

5. Brak sztywnego kursu, uczestnik może podac kurs na zdarzenie wynoszacy od 1,01 wzwyz.

6. Typy zakladow możliwych do grania: 1x2, spread, under/over, pierwsza polowa, h2h (zawodnicy)

7. Można uzywac oferty wszystkich znanych bukmacherow internetowych i naziemnych.

8. Każdy typ ma być singlem.

9. Każdy typ powinien być opisany poprzez:
a - nazwy druzyn (gospodarz na pierwszym miejscu);
b - godzina rozpoczecia spotkania;
c - rodzaj zakladu (punkt 6.);
d - typ grany przez uczestnika;
e - kurs;
f - bukmacher;
g - liczbe jednostek stawianych na dany typ (1-10)

10. Wszystkie typy na dany dzien zamieszczamy w jednym poscie zamieszczonym w nowym temacie najpozniej do godziny przed rozpoczeciem pierwszego meczu typowanego przez uczestnika.

11. Wynik podajemy wedlug nastepujacego schematu: typy trafione - typy nietrafione, skutecznosc (wyrazona w procentach), zysk/strata (obliczany w nastepujacy sposób: dla przykladu wybieramy typ o kursie 1,90 i stawiamy 8 jednostek, w wypadku porazki mamy minus 8, w wypadku wygranej +7,20)

12 Każdy uczestnik ma obowiazek na poczatku kazdego kolejnego posta umiescic swój wynik z dnia poprzedniego oraz bilans ogolny uzyskany od poczatku zabawy na zasadach okreslonych w punkcie 11.

13. Zabawa zostaje zakonczona z dniem zakonczenia sezonu regularnego NBA.

14. Ostateczny ranking zostanie sporzadzony na podstawie porownania osiagnietego najwiekszego zysku/najmniejszej straty

15. Sklasyfikowani zostana uczestnicy, ktorzy do momentu zakonczenia zabawy podadza co najmniej 100 typow.

Do góry
#279637 - 14/01/2005 12:53 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
deLtinho Offline
addict

Quote:

Panowie: A little less talk, a little more action

Zglaszac sie i zaczynajmy, nie gramy przeciez o million dollarow zeby tak co do najdrobniejszych rzeczy ustalac. Mysle, ze gOOniek powiedzial to co najwazniejsze: ten konkurs ma byc przede wszystkim dla nas.

Uważam, że warto rozwiać wszystkie wątpliwości, żeby nie było potem problemów. Ale prawdę mówiąc, to też chciałbym żeby konkurs już się zaczął - nie mogę sie wręcz tego doczekać.

Do góry
#279638 - 14/01/2005 12:55 Re: NBA - konkurs - regulamin - dyskusja, komentarze, poprawki
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Przepraszam za wyjasnienie w punkcie 11 ale zdarzalo sie ze byly pytania jak obliczmy zysk/strate, mam nadzieje ze dla wszystkich jest to jasne...

w tym momencie widze 7-1 dla opcji 1, na razie do zabawy zglosili sie:

amkwish (1)
KRAJAN (2)
Ghost(1)
Litwa (1)
lajkonik (1)
Aller (1)
deLtinho (1)
g00niek (1)

Zapraszamy kolejne osoby

Pozdrawiam
Dominik