Witam wszystkich fanów NBA!
Chciałbym przedstawić swoją analizę jednego z moich dzisiajszych typów:
Detroit - Indiana + 8,5 Typ 2
Wszyscy doskonale wiemy jak nastawione są do siebie obydwa teamy oraz ich kibice a panująca atmosfera na pewno będzie w znacznym stopniu wpływała na losy tej serii.
O tym, ze Indiana potrafi grać na wyjeazdach przekonaliśmy się w pierwszej rundzie play-off. Muszę przyznać, że sam wątpiłem w ich zwycięstwo w 7 meczu w Bostonie, po porażce we własnej hali w meczu nr 6.
W dzisiejszym meczu przewiduję wygraną gospodarzy, wspomaganych dopingiem własnej publiczności oraz ogromną chęcią pokazania przeciwnikowi gdzie jest jego miejsce (tok myślenia większości moich znajomych, być może trafny

). Wygraną gospodarzy, ale nie przy handicapie 8,5 pkt dla Indiany.
Dlaczego więc typ Indiana + 8,5 po kursie 2,0 ??
Po pierwsze, jeśli mówimy że aktualni mistrzowie bedą chcieli już w pierwszy meczu udowodnić swoją wyższość wygrywając przysłowiową "dwucyfrówką", to dlaczego nie możemy powiedzieć że Inndiana zagra na 110% po to, aby upokorzyć nie tylko samych zawodników przeciwnej dróżyna ale całe Detroit. Poza tym jeśli w pierwszej części meczu gra zacznie układać się po myśli Pacers (co przy stylu gry Detroit jest prawdopodobne)to agresywny doping publiki może jedynie bardziej mobilizować Indianę przy jednoczesnym wywieraniu presji zwycięstawa na Tłokach.
Zestawiając ze sobą zawodników na poszczególnych pozycjach oraz ich aktualną formę uważam, że nie możemy mówić o zdecydowanym faworycie. Co więcej wydaje mi się, że gra jaką prezentuje Detroit odpowiada Indianie.
Osobiście nie jest dla mnie argumentem fakt, że gracze Indiany mogą być zmęczeni po długiej serii z Bostonem. To są zawodowcy !!!!! całkowici profesjonaliści, z formą przygotowywaną specjalnie na Play-off. Zawodnicy Indiany nie będą zmeczeni w meczu z Detroit !!!
W sezonie zasadniczym Indiana dwa razy pokonała Detroit na wyjeździe, tak więc nie skazuję zespołu przyjezdnego na wysoką porażkę.
####################################
Jest to tylko i wyłącznie moja luźna analiza i punkt widzenia poszczególnych przesłanek i statystyk.
ps. Czy wie ktoś kto zosł trenerem roku?? (na jednym z kuponów brakuje mi tylko tej pozycji a oficjalna strona NBA nie podała jeszcze tej wiadomości.)
Pozdrawiam !!!!