Ze specjalną dedykacją

Choć mam nadzieje, że teraz się pomyle

Korona - Wisła.
Pozwoliłem sobie zajrzeć na forum WK i ku mojemu zdziwieniu część kibiców przyjezdnych weźme remis w ciemno. Szczerze to ja też go wezme, gdyż daje marne szane złocisto-krwistym. Od początku sezonu pisałem, że najlepszą formacją Korony jest pomoc i to głównie pomocnicy zdobywają bramki na Korony (Wilk 3, Kiełb 3, Sobolewski 2, Vuko 1, Łatka 1, Edson 2) Nie zaliczam tu Ediego - który czasem gra jako napastnik. A jaką zmontuje na jutro pomoc trener Motyka tego nikt nie wie. Korona zagra bez 2 podstawowych środkowych pomocników - Wilka i Vukovica. Zapewne w środku zagra Zganiacz, który już jest na wylocie z Korony a kto z nim w środku?? Edi?? Łatka?? Ktokolwiek by nie zagrał to luka pomiędzy defensywą a pomocą będzie ogromna. Zarówno Vuko jak i Wilk to walczaki i ich najwiekszym plusem to destrukcja. Jeśli dodamy do tego Edsona lub Sobolewskiego to jeszcze bardziej się boje o defensywe, która i tak ostatnio puszcza mnóstwo goli (Arka 2, Legia 5, Dolcan 3) Do tego problemy ma Markiewicz, który myslałem że wystapi właśnie jako defensywny pomocnik. Wracając do oborony to pradopodobnie zagra w środku Hernani z (o zgrozo) Nawotczyńskim. Boki to Mijajlović, który ośmieszal Radovica, a z Szałachowskim kompletnie sobie nie radził. Druga strone to Kuzera (który miał lekkie problemy) albo bardz słabiutki Paknys, którego piłkarze Dolcanu wkrecali w ziemie. Jasnym punktem Korony jest Jacek Kiełb (reprezentant Polski na Euro 2012

- i moge na to postawić duże pieniądze

) piłkarz, niesamowicie walczący, a pozatym doskonale wyszkolony techniczne. Atak??

. Najlepszy napastnik gospodarzy - Krzysiu Gajtkowski, strzelec 2 goli nie może zagrać za kartki - i to wystarczy za komentarz na temat napastników. Jak pisałem Edi będzie (prawdopodobnie) cofnięty do pomocy a na szpicy wystąpi Buśkiewicz - 622 minuty i 1 gol (Dolcan). Echhhh.
Wisła, przegrała z Lechem, wymęczyła kilka wygranych i już biadolą, że jest w kryzysie. Hmm chciałbym taki kryzys gdzie bilans jest 9-1-1 (jak Porsche). Po kontuzji wracają Garguła i Boguski, ale oni ewentualnie wejdą z ławki, pod znakiem zapytanie stoi występ Pawełka. Na nowym stadonie Wisła jeszcze nie wygrała.... jeszcze.
Warto także wspomnieć o kibicach, gdyż dla gospodarzy jest to najważniejszy mecz w roku (wiadomo dlaczego) i piłkarze o tym wiedzą, presja jest na nich ogromna. Jeśli wygrają jutro z Wisłą to każdy zapomni o porażkach i da zarówno trenerowi jak i pilkarzom duży kredyt zaufania, tylko problem jest taki, że ktoś tych grajków musi poustawiać - Motyka to jest porażka. Na treningach grają w łapki albo w inne zabawy.
Korona mogła zawsze liczyć na jakis stały fragment gry, a teraz przed kazdym wykonywaniem obserwuje rozmowy (kłótnie?) kto ma wykonywać. Wciąż ten sam obrazek, Edson, Edi, Vuko, Kiełb. Wyraźnie widać, że nie ma zasad kto strzela wolne. Kiedyś wykonywal je tylko Edi i bramek kilka wpadło, w PP jek nie grał Edi to wykonywał je Edson i piękny gol. Teraz co mecz kto pierwszy podbiegnie do piłki ten strzela- chore.
A warto jeszcze dodać 120 minut w pucharze Polski z Dolcanem - na szczeście wygrane.
Plusy Korony??
J. Kiełb, Cebanu na bramce Wisły, Słabsza forma gości obwieszczona przez dziennikarzy, ostry doping na trybunach, nie zdobyta Arena Kielce przez Wisłe. - To zdecydowanie za mało.
Dziura pomiędzy pomocą będzie olbrzymia, ja już dawno pograłem.
Wisła za 1.95 - stawka wysoka
Wisła -1 za 4.00 - stawka średnia
Będzie kartka za 3.40 - stawka malusia.
Będzie Karny za 3.80 - stawka malusia.
Dwa ostatnie typy głównie z powodu dwóch bocznych obrońców w ekipie Kieleckiej - Kuzera i Mijajlovic. Obaj mają w głowie siano, a do tego obaj grali kilka lat w Wiśle, aż dziw bierze, że Kamil jeszcze nie dostał czerwieni w tym sezonie, z drugiej Nikola, który kilkalat temu paradował z gwiazdą na głowie. Chęć pokazania się bedzie duża a i obaj nogi nie odstawiają.
The end

P.S. Do jednego piłkarza Wisły, to tak publicznie przypominam, że jak będzie w Kielcach to coś obiecal

Pozatym Arka chyba wreszcie wygra u siebie bo jak nie z Odrą to z kim. Choć trzeba przyznać, że piłkarzom z Wodzisławia wyjątkowo służy wdychanu jod z nadbałtyku i może poraz kolejny "złowią" nad morzem jakieś punkty.
Kurs na Jagiellonie 1.80 nie bardzo rozumiem jesli do tego grają z Polonią W, którą poraz ostatni poprowadzi Duszan R

. Jaga u siebie wygrywa z Legia, Śląskiem, Koroną to i poradzi sobie z pikującą w dół Polonią.