#3086988 - 24/04/2009 15:39
Re: Pytania o Anglie... [2]
[Re: dewoj]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/03/2005
|
Odpisalem Ci juz na prv, ale napisze i tu. Ja korzystam z http://www.podatekangielski.pl/zwrot-podatku-promocje.htm dopiero im wyslalem papiery, co bedzie dalej to sie okaze. Wybralem ich tylko dlatego, ze maja minimalna kwote jaka pobieraja najnizsza na rynku - jak zalozymy konto online to bedzie 30f. Mi znajomi polecali euro-tax, ale tam za duzo by mi wzieli, takze wybralem inna firme.
|
Do góry
|
|
|
|
#3160848 - 26/05/2009 23:39
[Re: agr1]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/11/2004
|
Jaka jest alternatywa dla paypal jesli chodzi o platnosci w sklepach internetowych w UK? Z pewnych wzgledow nie moge skorzystac z paypalu. Chodzi mi o punkt widzenia sprzedawcy - czyli szukam czegos co jest powszechne i tanie (niska prowizja). Zakladam ze chcialbym prowadzic sklep w UK, czy dobrym wyborem jest moneybookers? Jak mysliscie jaka jest popularnosc tego wsrod ebayowcow? Wiadomo konto paypal ma w dzisiejszych czasach kazdy, z innymi nie wiadomo. Jesli nie moneybookers to co? e-gold? ukash? Macie jakies opcje? Podkreslam ze chodzi mi tylko o UK.
|
Do góry
|
|
|
|
#3874269 - 17/05/2010 22:02
[Re: barciu]
|
Carpal Tunnel
|
odswiezam temat i co widze - ostatni to moj post sprzed roku Moze teraz ktos mi pomoze Czy ktos z was Szanownych forumowiczow pracowal w UK jako self employed ? Oczywiscie bardzo duzo jak nie wszystko znajde na hmrc.gov ale chcialbym sie dowiedziec jak w praktyce to wyglada? jakie sa koszty, korzysci, koszty i dzialania administracyjne itp ?
|
Do góry
|
|
|
|
#3874781 - 18/05/2010 01:16
[Re: Conrad]
|
Carpal Tunnel
|
Chcialbym prowadzic dzialalnosc handlowa takze planuje wysokie obroty a wiec bede VAT-owcem. W tej chwili pracuje w angielskiej firmy LTD i placimy bardzo duzy tax od wynajmowanego magazynu (3-4 tys funtow rocznie) Chcialbym uniknac takich kosztow.jest taka opcja ze firma bedzie na moja znajoma ktora pracuje juz na umowe wiec chcialbym dla niej uzyskac informacje. Jakie koszty ksiegowosci, administracji bylyby w takiej sytuacji ? A moze wybrac inna forme prawna firmy?
|
Do góry
|
|
|
|
#3874894 - 18/05/2010 02:21
|
AVE LAZIO
Meldunek: 18/05/2006
|
Chcialbym prowadzic dzialalnosc handlowa takze planuje wysokie obroty a wiec bede VAT-owcem. W tej chwili pracuje w angielskiej firmy LTD i placimy bardzo duzy tax od wynajmowanego magazynu (3-4 tys funtow rocznie) Chcialbym uniknac takich kosztow.jest taka opcja ze firma bedzie na moja znajoma ktora pracuje juz na umowe wiec chcialbym dla niej uzyskac informacje. Jakie koszty ksiegowosci, administracji bylyby w takiej sytuacji ? A moze wybrac inna forme prawna firmy? powiem krótko jedyne co bym preferował w związku z Olimpiadą w Londynie jakaś restauracja polska to jedyne co najlepiej widzę i na tym możesz wyjść dobrze z tego co orientuję się to najbardziej tego brakuje na Wyspach nie jeden region ''zaliczyłem'' i wiem jak jest
|
Do góry
|
|
|
|
#3874976 - 18/05/2010 02:52
|
AVE LAZIO
|
Hihi super ale ja sie nie znam na gastronomii i jakos prowadzenie knajpy na odleglosc raczej nie bedzie najlepszym pomyslem. poza tym nie mam na to funduszy. Przez najblizszy rok na pewno bede w Polsce (w gre wchodza jedynie wypady do UK). Co do restaruacji to ja bym otworzyl hinduska knajpe w Polsce w PL w moim rodzinnym mieście podczas mojej nieobecności w Pl otworzyli jakąś znaną pizzerię i filia w moim rodzinnym mieście ceny niezłe taka działalność w PL niepewna powiem tyle
|
Do góry
|
|
|
|
#3875149 - 18/05/2010 03:43
[Re: Bezdomny]
|
Carpal Tunnel
|
Nie porownuj pizzeri do hinduskiej restauracji mysle ze ludzie maja dosc fastfoodow, pizzeri i kebabow.. Ja bardzo lubie odmienna kuchnie, w szczegolnosci hinduska i chinska. Jakims wielkim smakoszem nie jestem ale zamiast szamac w Macu czy KFC wole pojsc na Chicken Korme albo Chicken Tikke Masale Taka knajpa to zloty biznes, uwierz mi No ale troche zboczylismy z tematu
|
Do góry
|
|
|
|
#3875203 - 18/05/2010 04:11
|
AVE LAZIO
|
Nie porownuj pizzeri do hinduskiej restauracji mysle ze ludzie maja dosc fastfoodow, pizzeri i kebabow.. Ja bardzo lubie odmienna kuchnie, w szczegolnosci hinduska i chinska. Jakims wielkim smakoszem nie jestem ale zamiast szamac w Macu czy KFC wole pojsc na Chicken Korme albo Chicken Tikke Masale Taka knajpa to zloty biznes, uwierz mi No ale troche zboczylismy z tematu tylko nie pchaj się z tym do W-WA ,stolicy WLKP czy do KRKA gdzie indziej może być lepiej Chicken dobry hinduski bo nie raz pokosztowałem
|
Do góry
|
|
|
|
#3875228 - 18/05/2010 04:22
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/12/2009
|
Nie porownuj pizzeri do hinduskiej restauracji mysle ze ludzie maja dosc fastfoodow, pizzeri i kebabow.. Ja bardzo lubie odmienna kuchnie, w szczegolnosci hinduska i chinska. Jakims wielkim smakoszem nie jestem ale zamiast szamac w Macu czy KFC wole pojsc na Chicken Korme albo Chicken Tikke Masale Taka knajpa to zloty biznes, uwierz mi No ale troche zboczylismy z tematu To co Ty lubisz (bez obrazy), nie ma żadnego znaczenia. Knajpa musi być w miejscu, gdzie Twoje gusty kulinarne, podziela spore grono potencjalnych klientów, a do tego ich stać, żeby stołować się często w takim miejscu. Bez dużej gotówki, Twoje szanse = 0.
|
Do góry
|
|
|
|
#3875302 - 18/05/2010 05:05
[Re: akagi]
|
Carpal Tunnel
|
akagi zgadza sie dlatego ja nie zakladam zadnej knajpy bo nie mam na to kasy Jak juz bede mial siano na taka inwestycje to na pewno bedzie to albo hinduska restauracja albo chociaz jakies bistro ze zdrowa zywnoscia, i daje glowe ze cieszylyby sie duza popularnoscia. A wracajac do tematu, zalozenie wlasnej dzialalnosci (self employed) wydaje sie dziecinnie proste. Gdyby nie VAT to moznaby to zrobic w kilka minut.
|
Do góry
|
|
|
|
#3999622 - 13/07/2010 17:22
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Co do restaruacji to ja bym otworzyl hinduska knajpe w Polsce Osobiście wolę każdą inną kuchnię z tamtego kierunku, a restauracje hinduskie w Polsce nie idą zbyt dobrze a nawet można powiedzieć, że świecą pustkami. Za ciężka (na żołądku) jest ta kuchnia, raz na miesiąc można się skusić ale częściej? Lepiej chińska, choć u nas nie ma ani jednej takiej restauracji z prawdziwego zdarzenia - głównie widzimy Wietnamczyków udających, że robią chińską kuchnię, a tak naprawdę partaczących wszystko (trochę mięsa i pół worka mrożonych warzyw Hortex'u). Co ciekawe kuchnia wietnamska potrafi być wyśmienita, ale ci co do nas przyjeżdżają odwalają lipę i nawet własnej kuchni nie potrafią dobrze zrobić... Z VATem nie będziesz miał problemu, wystarczy w UK kumaty księgowy i po sprawie. Czy z góry zakładasz, że przekroczysz ten pułap obrotu? Bo możesz rozpocząć bez rejestrowania się w systemie VAT i dopiero później na niego przejść. Zależnie od działalności możesz też otworzyć sp. z o.o. (Ltd), musisz zobaczyć co podatkowo będzie Ci się bardziej opłacało, choć pod względem prowadzenia działalności to przy Ltd będziesz miał więcej roboty papierkowej (to znaczy nie Ty tylko księgowa/y).
|
Do góry
|
|
|
|
#4000915 - 14/07/2010 07:21
[Re: lelu]
|
Celtic Glasgow FC
Meldunek: 19/12/2003
|
jak po angielsku, do cv, wpisac 'uslugi ciesielko-dekarskie' i sam pracownik taki na dachu ? Cieśla to "carpenter". Możesz wpisać "Carpentry" jako robota w drewnie. Pracownik na dachu, to bez wątpienia - "Roofer". I potem możesz wpisać, gdzie i kiedy robiłeś "roof covering"
|
Do góry
|
|
|
|
#4002699 - 15/07/2010 07:11
[Re: APOLLYON]
|
Celtic Glasgow FC
Meldunek: 19/12/2003
|
Szukałem: "Woodworker": a person who works in wood, such as a carpenter, joiner, or cabinet-maker. Zresztą, masz tu linka, obadaj sam http://www.thefreedictionary.com/woodworker
|
Do góry
|
|
|
|
|
|