Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#391802 - 23/08/2005 21:25 ATP - New Haven - Środa 24.08
Rusty Offline
aka Schranzer

Meldunek: 16/01/2005
Pilot Pen Tennis

Place: New Haven, CT, USA
Date: Aug. 22-28
Draw Size: 48
Surface: Hard
Prize money: $650,000

Linki:
Oficjalna strona turnieju
Draw: Singles
Draw: Doubles
Order of play
Scoreboard

Przydatne stronki:
http://www.stevegtennis.com
http://www.atptennis.com
http://www.tennis.matchstat.com
http://www.itftennis.com/mens/players/
http://www.menstennisforums.com/

--------------------------------------------------------------------------------

Prosimy zapoznać się z Regulaminem KT. Jeżeli jakikolwiek post naruszy regulamin, będą one niezwłocznie kasowane!

--------------------------------------------------------------------------------

Jeśli chcecie porozmawiać o tenisie, poznać opinię innych, zapytać o aktualny wynik to zapraszamy na nasz czat #tenis.. więcej informacji tutaj

Do góry
Bonus: Unibet
#391803 - 23/08/2005 21:30 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
Rusty Offline
aka Schranzer

Schedule of Play for Wednesday, 24 August 2005

Stadium Court: 10:00 AM Start
Daniela Hantuchova (SVK) vs. Patty Schnyder (SUI) [6
Meghann Shaughnessy (USA) WC vs. Anna-Lena Groenefeld (GER)
Not Before 2:00 PM
Filippo Volandri (ITA) [10] vs. James Blake (USA) WC
Nikolay Davydenko (RUS) [1] vs. Juan Ignacio Chela (ARG)

Stadium Court: 7:00 PM Start
Elena Likhovtseva (RUS) vs. Amelie Mauresmo (FRA) [2]
Christophe Rochus (BEL) vs. Tommy Haas (GER) [6]

Grandstand: 10:00 AM Start
Maria Kirilenko (RUS) LL vs. Anna Chakvetadze (RUS)
Andreas Seppi (ITA) Q vs. Vincent Spadea (USA) [12]
Not Before 2:00 PM
Justin Gimelstob (USA) WC vs. Fernando Gonzalez (CHI) [2]
Nadia Petrova (RUS) [5] vs. Jamea Jackson (USA) Q
Michael Llodra (FRA) / Fabrice Santoro (FRA) [3] vs. Cyril Suk (CZE) / Pavel Vizner (CZE)

Court 2: 10:00 AM Start
Andy Ram (ISR) Q vs. Nicolas Massu (CHI) [7]
Fabrice Santoro (FRA) vs. Paul-Henri Mathieu (FRA) [13]
Stefan Koubek (AUT) Q vs. Gael Monfils (FRA) [16]
Jonathan Erlich (ISR) / Andy Ram (ISR) vs. Mahesh Bhupathi (IND) / Martin Damm (CZE) [2]

Court 3: 10:00 AM Start
Tomas Zib (CZE) vs. David Ferrer (ESP) [3]
Philipp Kohlschreiber (GER) vs. Jurgen Melzer (AUT) [11]
Not Before 1:00 PM
Anabel Medina Garrigues (ESP) / Dinara Safina (RUS) [4] vs. Kveta Peschke (CZE) / Barbora Strycova (CZE)
Olivier Rochus (BEL) [8] vs. Igor Andreev (RUS)

Edited by Schranzer (24/08/2005 03:51)

Do góry
#391804 - 23/08/2005 23:00 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
grabtom Offline
old hand

Meldunek: 30/06/2002
No to będę pierwszy. Wstępnie na środę wybrałem dwa meczyki. Jak to zagram i czy coś jeszcze do tego dołożę okaże się rano, być może uda się coś dorzucić z kwali w US Open.

Olivier Rochus - Igor Andreev 1 @ 1,65
Oli miał bardzo dobry początek sezonu na hardzie, potem się trochę "ślizgał" na glinie, ale teraz wrócił beton i wraca chyba dawna dyspozycja. W Mastersach pokazał całkiem niezły tenis. Igor w tym sezonie miał jakieś 3 lepsze tygodnie, ale to wszystko, przyszła załamka i jak narazie ciężko wyleźć z doła. Meczem z Monaco raczej bym się nie sugerował, wiadomo że Argentyczykowi hard nie leży a i tak miał 5 szans na przełamanie Andriejewa (jedną wykorzystał).
Podsumowując, dla mnie wychjodzi zwycięstwo Belga, wolałbym żeby kurs był ciut wyższy, no ale znając życie Nordic poskąpi i więcej jak 1,65 nie puści. Ewentualnie w grę wchodzi handi -2, no ale jutro się jeszcze zobaczy.

Nikolay Davydenko - Juan Ignacio Chela 2 @ 2,30 - 2,50
Według mnie, dość ciekawie zapowiadający się typ na agentyńczyka. Dogów nie gram za często ale myślę, że w tym przypadku warto spróbować. Dlaczego? Chela jest w całkiem niezłej formie, co potwierdził gładkim meczem z Baghdatisem. W poprzednich turniejach miał tego pecha że trafiał na silnych rywali, którym nie potrafił sprostać, ale w sumie porażki z Agassim i Roddickiem wielkiej ujmy nie czynią.
Davydenko jakoś w tym sezonie łatwo przerzucił się na korty twarde. Skutek tego taki, że zaliczył 2 całkiem udane występy w Mastersach, a to, plus bardzo dobre wcześniejsze występy na glinie, stawiją go w tym meczu w roli faworyta. Dlaczego więc stawiam na Chelę? Ano dlatego, że Nikoś znany jest z odpuszczania od czasu do czasu I tak sobie wymyśliłem, że może Rosjanin chciałby ciut więcej odpocząć przed US Open i puści New Heaven kantem. Oczywiście to tylko takie gdybanie, ale nawet jeśli Davyd nie odpuści, to myślę, że Argentyńczyk i tak tanio skóry nie sprzeda.
Jeśli chodzi o kursy to chciałbym to zagrać po 2,50, aktualnie w Betfair jest coś takiego do wzięcia, no ale poczekam do jutra, zobaczymy co się będzie działo u bukmacherów.

Tyle narazie, PAKA

Edited by Schranzer (23/08/2005 23:42)

Do góry
#391805 - 23/08/2005 23:39 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
Rusty Offline
aka Schranzer

Ja tez bym sie skłaniał do Rochusa, mały skrzat jest cholernie waleczny, co udowodnił nam wielokrotnie, w zeszłym tygodniu w MTS grał z jakimś drobnym urazem, ale pokazał charakter i ograł Volandriego, jego wyniki na hardzie sa dobre, Oli zrobił duży krok do przodu w stosunku do zeszłego sezonu. A Igor? Ograł tutaj "klejowca" Monaco, sam zaś nie zdumiewa.. a gra na hardzie jakoś mu nie leży. Podsumowując, waleczność z jaką podchodzi do gry Rochus jest niebywała, toteż zagram na małego..
O. Rochus 5/10

Koubek w kolejnej rundzie, hmm brzmi egzotycznie, Monfils ostatnio pokazał się z dobrej strony, a Stefan? Przegrywa wszystko co sie da, moblizuje sie raz do roku kiedy turniej rozgrywany w Austri, poza tym klapa.. choc gdy gram przeciwko niemu, to zawsze trzyma w napieciu, nie miałem zbytnio okazji przyglądać sie grze murzynka, ale jeśli utrzyma swój poziom to Koubek w zasięgu.. kursy nie najelszpe ok. 1,45, ale ustrzele chyba dokladny wynik 2-0.
G. Monfils 6/10

Pojedynek Rama z Massu.. wszyscy rzuca się na Chilijczyka, a potem puke na quasi.. dla mnie No Bet, wiekszosc juz w 1 runidze pozbawiala Rama szans w pojedynku z Mello, skoro Mello do ogrania, to czemu nie Massu, ktory swoich fanów zyskał na clayu. 3 setówka.. dla mnie Ram, choć najlepiej bedzie przygladać sie temu spotkaniu na SB, dlatego tez No Bet.

Chela ciekawy typ, ale Davydenko to mistrz sztuki i perswazji skoro potrafi brejkować 8 razy w przeciągu jednego seta.. dla mnie typowy wariat tenisowy, dlatego mi te spotkanie nie leży, omijam szerokim łukiem, choć uciesze się gdy Żuan zatrzymie Davydenke..

W ogóle lepiej uwazać na ten turniej, jeszcze nie raz nas zaskoczy, a wysuzkiwanie udogów w tym tygodniu to dobra sprawa. 5 dni do US Open

Pzdr.

Do góry
#391806 - 23/08/2005 23:43 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
grabtom Offline
old hand

Meldunek: 30/06/2002
No i wylukałem jeszcze mecz Ram - Massu. Narazie kurs w Pinie na Rama - 3,90. Całkiem nie mało, wiem że może byłoby to już za dużo szczęścia dle tego chłopaka, ale jak patrze na tą wspaniałą formę Massu, to w oczach zapalają mi się dolarki $$$ Jeszcze nic nie przesądzone, ale trzeba będzie się z tym przespać a jutro z jasnym umysłem zdecydować.
Kto wie... Ram @ 3,90 - ładnie wygląda.

Do góry
#391807 - 24/08/2005 07:17 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
ja proponuję miły dubel Monfils+Blake.
@ 1,9 5/10
nie dość, że są w dobrej formie, preferują grę na szybkich kortach, to za rywali mają: volandriego/drewno na hardzie/ i koubka/emeryta drewnianego na każdym korcie/...

rochusa nie gram, nie dlatego że mu nie ufam/piękny mecz z safinem na AO, szybki i dokładny jak cholera/ tylko dlatego, że andreev jest dla mnie zupełnie nieprzewidywalny

dubel dnia: murzynki

Do góry
#391808 - 24/08/2005 07:46 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
Court Judge Offline
old hand

Meldunek: 04/05/2005
ciekawostka przyrodnicza...

wczoraj na GB oferowano handicap +1.5 gema dla Gimelstoba w meczu z Gonzema, dzis rano widze +4.5

wiadc po tym notowania amerykańca spadly konkretnie

ja zagralem Gonzalez na spontana -1.5 gema i zaczynam coraz bardziej lubic ten zakład

Do góry
#391809 - 24/08/2005 08:23 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
W8inG4DeatH Offline
Nick Kyrgios, Jerzyk i Del Potro

Meldunek: 08/08/2004
Witam wszystkich typerów i fanów tenisa w tym dniu zaloby po wczorajszym meczu pilkarskim
Bylo blisko ale zycie toczy sie dalej a szczegolnie turniej tenisowy a dzis mecze o wiele lepsze niz wczoraj. No to jadym

Zib Tomas - Ferrer David - 2

Ferrer jest duzo bardziej doswiadczonym graczem od Ziba. Jednak przy tej nawierzchni szanse sie nieco wyrownuja, a tym bardziej przy obecnych formach obu tenisistow. Zib w poniedzialek wygral z Mullerem i gdzieniegdzie 3 krotnie wyzszy kurs na niego wyglada zachecajaco. Dlatego Ferrer powinien wygrac :]

Ram Andy - Massu Nicolas - 2

Massu niby calkowicie bez formy i po takim kursie malo kto na niego postawi. Tym bardziej ze Ram pokonal Mello. A Mello to Mello. Dog bardzo atrakcyjnie wyglada. Dlatego stawialbym spokojnie na Massu, ktory mysle w najblizszych tygodniach pokaze jak sie gra w tenisa.

Seppi Andreas - Spadea Vincent - 1

Spadea w tenisa na hardzie grac potrafi. Ostatnio forma na to nie wskazuje, ale mysle ze gdyby mial wygrac buki nie ryzykowalyby tak wysokiego kursu, tym bardziej ze gra przez wlasna publicznoscia. Typ Seppi.

Kohlschreiber Phillipp - Melzer Jurgen - 1

Po spokojnym poczatku dnia czas na dogi. Psy o tej porze zaczynaja juz byc glodne A tak na powaznie. Mimo iz niemiec dysponuje dobrym serwisem i w meczu z Fishem zaprezentowal sie solidnie, to jednak Fish nie byl chyba w pelni dyspozycji. Kohl nie wygral zadnego meczu na hardzie od turnieju w DelRayBeach na poczatku roku. Wszystko to nie przekonuje do niego. Melzer jest zawodnikiem o klase lepszym, a kurs naprawde kusi. Dlatego gram na doga.

Santoro Fabrice - Mathieu Paul-Henri - 2

Santoro jest wspanialym technikiem i jak jest w formie i mu wyjdzie mecz moze ograc prawie kazdego. Natomiast Mathieu wydaje sie byc w zyciowej hardowej formie. Kursy dobrze zrownowazone. Teoretycznie Mathieu. Praktycznie nobet.

Koubek Stefan - Monfils Gael - 1

Koubek w tym turnieju idzie jak burza, ale przeciwnikow mial takich, ze jeszcze na wartosci prawie nic nie zyskal. Monfils ostatnio wymiata jak "dziki" i mozna powiedziec ze juz ma wyrobiona renome. Jest mini gwiazda. Kurs w miare zachecajacy. Dlatego gram Stefana.

Rochus Olivier - Andreev Igor - 2

Igor w tym roku na hardzie nie ma sie co rownac wogole wynikami z Olivierem. Kurs na kurdupla zawyzony na maksa. Jak dla mnie podpucha dnia. Typ dnia: Andreev.

Gimelstob Justin - Gonzalez Fernando - 2

Zawodnikow nie ma co porownywac. Roznica co najmniej dwoch klas. Jednak zwyciestwo Justina nad GaciamiLopeza moze wskazywac na to, że wspina sie on w tym turnieju na wyzyny swoich mozliwosci. Gra u siebie i wysoki kurs moze zachecac. Dlatego mysle ze z doga nici.

Volandri Filippo - Blake James - 2

Volandri i hard to jak ogien i woda, ale mimo wszystko to zawodnik ktory w tenisa grac potrafi. Mimo ze Blake wraca do formy, to kurs na niego to smiech. Volandri wyglada zachecajaco. Typ: Blake.

Davydenko Nikolay - Chela Juan Ignacio - 2

No i na koniec typowy dog. Wprawdzie Chela wyglada , ze powraca do formy, to do Davydenki jeszcze mu brakuje sporo. Kurs na ruska zachecajacy. Bedzie sie dzialo. Typ: Juan Ignacio Chela.

Zagrane typy:
Rochus Olivier - Andreev Igor - 2 Expekt @2,12 7/10
Davydenko Nikolay - Chela Juan Ignacio - 2 BAW @2,4 6/10
Seppi Andreas - Spadea Vincent - 1 BAW @1,80 5/10
Kohlschreiber Phillipp - Melzer Jurgen - 1 Expekt @2,35 5/10
Koubek Stefan - Monfils Gael - 1 BAW @2,7 4/10

Do góry
#391810 - 24/08/2005 08:50 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08 *DELETED*
tokara Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 10/03/2005
Post deleted by Schranzer

Do góry
#391811 - 24/08/2005 08:55 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08 *DELETED*
tokara Offline
Pooh-Bah

Do góry
#391812 - 24/08/2005 08:56 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08 *DELETED*
tokara Offline
Pooh-Bah

Do góry
#391813 - 24/08/2005 09:56 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
Marcel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/06/2003
Monfils - Koubek
Koubek rozegrał już w tym turnieju 4 mecze w tym 3 bardzo solidne podczas gdy Monfils zagra dopiero swój pierwszy mecz dziś .Zapoznanie się z kortami i piłkami wczesniej od rywala jest bardzo istotne , zwłaszcza w najwazniejszych momentach meczu. Monfils w Cincinnati przegrał z Youzhny po świetnym początku 6-4 1-6 1-6 - czyżby jakas kontuzja a może małe przemęczenie organizmu .
Koubek (+3,5) wygląda bardzo solidnie

Davydenko - Chela
Chela wczoraj nie miał żadnych problemów z Bagdatisem i była to świetna rozgrzewka przed spotkaniem z Davydenką . Dziwia mnie tak duże kursy na Chele bo ogolnie nie ma miedzy nimi zbyt dużej roznicy umiejetnosci . Jeszcze 2-3 lata temu Chela robił miazge z Davydenki. Juan lubi hard , swietnie serwuje , mocno gra zza lini koncowej . A Davidenko lubi od czasu do czasu zrobic psikusa

Ferrer - Zib(+3,5)
tutaj kursów w stylu 2.80 na Ziba to już wogole nie rozumiem . Od kiedy Ferrer jest takim hardkortowcem . Do tego gra z gościem , który miał solidna przepraw z Mullerem . To jest jego niewątpliwy handikap. Plus te 3,5 to juz wogole świetnie wygląda

Gonzalez - Gimelstob(+4,5)
Gonzalez to zawodnik , który niezbyt lubi grać z zawodnikami mocno serwującymi i chodzącymi często do siatki . Poprostu nie lubi grać pod presją . Do tego ostatnio dochodziły jakies newsy , że go ramie boli a wiadomo zaraz US Open . Napewno będzie walczył bo to walczak ale nie spodziewam sie rezultatu 6-2 6-1 bo Fena musi wejśc w rytm meczu a tu przewage ma Gimelstob , który już jedno spotkanie rozegrał . Kiedyś Gimelstob nawet ograł na hardzie Gonzaleza ale od tego czasy Fernando poczynił postępy ogromne . 4,5 to bardzo dobry handi jak na tak dobrze serwującego zawodnika.

Rochus - Andreev
Olivier za kilka dni będzie musiał bronić 4 rundy w US Open i nie sądze aby dziś zagrał z Andreevem na "fulla" a Igor wiadomo , ogólnie słaby sezon więc przydałoby się coś ugrać jak jest szansa . A z Rochusem ma szanse niewątpliwie .

Jak widać wszystkie moje typy są na zawodników , którzy już zdązyli zagrac chociaż jeden mecz w tym turnieju podczas gdy ich rywale poraz pierwszy wyjdą na kort . Ja zawsze to uwazalem za duży handikap i przynosi mi to zawsze niezły profit

Do góry
#391814 - 24/08/2005 09:57 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/10/2002
Mimo wczorajszego niepowodzenia kontynuujemy nasz test... Zaluje ze nie zaczalem od 1 dnia.. ale srodkow na kontynuacje po poniedzialku jeszcze sporo

Kursy aktualne z Pinnacle..

Chela @2,64
Santoro @3,02
Volandri @4,2
C.Rochus @3,7
Koubek @2,89
A.Ram @3,02
Andreev @2,44
Kohlschreiber @2,59
Zib @2,78
Spadea @2,12
Gimelstob @4,22

Znowu 11 spotkan do gry i znowu maksymalny pesymistyczny wynik to -11 (kazde sporkanie 1/10) Mam nadzieje ze jednak bedzie lepiej niz wczoraj.. I kompletnie nie polecam grania UD u naszych naziemnych bukmacherow bo to bedzie calkowicie nieoplacalne...

Pozdrawiam
Dominik

Do góry
#391815 - 24/08/2005 10:10 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
@Marcel.
cienka argumentacja z typem na Koubka, rozumiem, że póki co wymiata w turnieju, ale rywale conajmniej nie-klasowi ta wtopa z Jużnyjem wynika z rewelacyjnej dyspozycji ruska w cinci. z amerykańskim betonem francuz już się zapoznał. poza tym nie można zapomnieć, że zawodnicy trenują na kortach, na których będą rozgrywać zawody.
nie lubię w analizach słowa "czyżby" to niebezpieczna manipulacja.

dobry typ na gilmestoba, sam długo nad nim dumałem, serv & voley i pozamiatane, do TB może dożyć

pozdrawiam

Do góry
#391816 - 24/08/2005 10:24 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
Marcel Offline
Carpal Tunnel

trening a solidny mecz ponad godzinny albo nawet 2 godzinny , wzloty i upadki w jego trakcie to chyba dwie inne sprawy żaden trening nie zastąpi meczu Inna sprawa ze Monfils jest już typem dnia

Do góry
#391817 - 24/08/2005 10:37 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
tokara Offline
Pooh-Bah

ja wybralem 5 spotkan 5 jedyneczek wydaje mi sie ze powinny wejsc :
monfils-koubek - mimo wzystko co tu niektzorzy mowia ze wygra austryjak bo wiecej tu gral i inne pierdoly ja gram na murzynka bo pprostu jest w tej chwili o klase lepszy od koubka i gram na francuza.

mathieu-santoro oczywista jedynka mathieu dostal wiatr w zagle i teraz gra niesamowicie a santoro pewnie zajmie sie deblem i tyle oczywista 1

blake-volandri beton to jest to co lubi amerykanin wiec go gram nic innego tu byc nie moze kurs nie za wysoki 1.25 ale spotkanie pewne

o.rochus-andreev stawiam tu na kurdupla jak to zostal tu nazwny rusek nic nie gra w przeciwienstwie do belga ktory trzyma swoja forme prawie co turniej przechodzi spokojnie 2 runde a czasami nawet cos wiecej jak dla mie andreev lepiej spisuje sie na ziemi ale to byly tylko male wyskoki a na betonie maly rochus go zje

ferrer-zib licze tutaj na zeciety 3 setowy pojedynek ktory wygra hiszpan mimo ze to beton a na hiszpanow w wiekszosci stawia sie na ziemi wydaje mi sie ze ferrer to za wysokie progi dla ziba licze na 2:1 dla ferrer choc jest to bardzo ciezki mecz

ale pierwsze 4 spotkania to pewne jedyneczki co do david nadal sie zastanawiam czy nie zamienic go na melzera ktory grajac lewa reka sprawi ogromne klopoty niemcowi

Do góry
#391818 - 24/08/2005 12:25 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
JuN Offline
ATP & WTA Tour

Meldunek: 28/10/2004
co sadzicie na temat:
Andy Ram (ISR) - Nicolas Massu (CHI)
ostatnio Ram zagral dobry mecz.... jednkaze czy ma szanse z Massu ? hm... czekam na wasze opinie i propozycje jak zagrac ten typ

Do góry
#391819 - 24/08/2005 12:32 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
tokara Offline
Pooh-Bah

jesli mialbym grac na ramam to tylo ze wzgledu na kurs i liczenie na slabszy dzien massu lub krecz jesli chodzi o zdolnosci oraz umiejetnosci to faworytem 100% jest nicolas

Do góry
#391820 - 24/08/2005 12:38 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
meler Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/11/2003
no co ty nie powiesz gdyby nie byl faworytem to by na niego nie byl kurs 1.20 - 1.30

Do góry
#391821 - 24/08/2005 13:15 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
marteen Offline
addict

Meldunek: 04/08/2005
Z góry przepraszam jeżeli to co pisze nie jest w odpowiednim miejscu. Jestem na forum od niedawna i muszę się zorientować w obyczajach tu panujących... szybko się uczę także bedzie ok.

Mam pytanie do administratora:

Niechcący powtórzyłem po sobie ten sam typ, miałem chwilową zawieszkę kompa i kliknąłem drugi raz, typy są po sobie.
Nie chciałbym żeby było to odebrane jako kant. Poprostu wypadek przy pracy.

Czy będzie zaliczony mój dzisiejszy typ ?

Liczę na pozytywną odpowiedź.

Marteen

Twój typ jest zaliczony.

Edited by Schranzer (24/08/2005 14:34)

Do góry
#391822 - 24/08/2005 13:18 Re: ATP - New Haven - Środa 24.08
Marcel Offline
Carpal Tunnel

Massu też podobnie jak Gonzalez niezbyt radzi sobie z zawodnikami serv&volley i widze szanse dla Rama niemałą zwłaszcze ze Massu wydaje sie byc naprawde w opłakanej formie. Wczoraj chilijczycy oddali debla praktycznie bez walki - może to o czymś znaczyć szkoda ze handi w gb tylko 3,5 a nie jakies 5,5

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  rafal08