jak ktoś ma jeszcze chęci i cierpliwość do grania debla...
Fish M./Roddick A. - Berlocq C./Nieminen J. 1 1.46
W turnieju deblowym rozgrywanego na mączce w Rzymie turnieju Masters do półfinału dostały się niespodziewanie cztery nierozstawione pary. W pierwszym półfinale około godziny 17 na kort wyjdą Amerykanie Mardy Fish i Andy Roddick oraz Argentyńczyk Carlos Berlocq i Fin Jarkko Nieminen. Żaden z nich debla nie traktuje priorytetowo jest to tylko dodatek do singla, Fish jest 66, Roddick 515, wynika to z tego że praktycznie debla nie grają ,ale gdy już się za niego biorą potrafią osiągnąć niezłe rezultaty, potrafili choćby wygrać razem Indian Wells dwa lata temu, a Mardy, który chciał w debla pobawić się bardziej dwa lata temu był już nawet czternastym deblistą świata, po kilku niezłych występach w parze z Markiem Knowlsem. Berlocq jest 67 i praktycznie w każdym turnieju zwłaszcza na mączce łączy grę w singlu z deblem, ale wyniki osiąga przeciętne, Nieminen jest 112 i podobnie jak Amerykanie rzadko gra debla, w tym roku do tego turnieju miał bilans 1-4. W Rzymie zwłaszcza imponują Fish z Roddickiem, którzy mieli bardzo trudną drogę do półfinału, pokonali najpierw Czeski debel Berdych/Dlouhy, następnie rozstawionych z nr 8 parę Moodie/Norman i wreszcie w półfinale rozstawionych z jedynką braci Bryanów. Berlocq z Nieminenem nie mieli w ogóle występować w tym turnieju ale jako że kilka par się wycofało znalazło się miejsce, stworzyli duet, pokonali Hiszpanów GGL i Montanesa oraz Llodrę i Zimonjica, myślałem że już wczoraj odpadną, ale jednak na mączce Lodra nie ma zbyt wielu atutów... Dla mnie zdecydowanymi faworytami są Amerykanie, jeśli pierwsze podanie będzie funkcjonować na takim poziomie jak w poprzednich meczach powinni awansować do finału.
w drugim półfinale dla mnie faworytami będą Włosi, kort główny, ta publika, no i do tego po prostu świetne wymiki, kurs 2.75 atrakcyjny.