#5260638 - 13/03/2012 22:10
Re: Zamiana prawa jazdy w UK?
[Re: byku32]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
Ale jesli nawet placi sie za wymiane to sie placi tylko raz bo potem kazda kolejna wymiana prawa jazdy ew UK (chocby z powodu zmiany adresu) jest darmowa. Jesli jedziesz na mniej niz pol roku do UK to nawet nie ma po co wymieniac, zalezy tez czy swoim autem bedziesz sie poruszal czy kupisz na wyspach dopiero Prawko bezterminowe to polski wymysl. Staje sie terminowe Czeka sie niedlugo ogolnie urzad jest sprawny przynajmniej byl 5 lat temu Po powrocie do kraju oczywiscie powrot do bezterminowego bo sa w Polsce inne niz bezterminowe? nie wprowadzaj ludzi w błąd. When applying to change your name or address on your driving licence, if you have lost your paper licence or any or both parts of your photocard licence, and or wish to renew your photo, the fee is £20. nie płacisz jedynie jeżeli masz powyżej 70 lat lub z powodów medycznych. pozdr,
|
Do góry
|
|
|
|
#5261162 - 14/03/2012 02:08
[Re: Baqu]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/12/2001
|
Ale jesli nawet placi sie za wymiane to sie placi tylko raz bo potem kazda kolejna wymiana prawa jazdy ew UK (chocby z powodu zmiany adresu) jest darmowa.
nie wprowadzaj ludzi w błąd. When applying to change your name or address on your driving licence, if you have lost your paper licence or any or both parts of your photocard licence, and or wish to renew your photo, the fee is £20. nie płacisz jedynie jeżeli masz powyżej 70 lat lub z powodów medycznych. pozdr, Baqu Nie wprowadzaj ludzi w błąd  Wiem, że każdy wie najlepiej, ale może lepiej jak zabiorę głos, jako, że mam trochę w tych sprawach doświadczenia, będąc instruktorem z uprawnieniami z Anglii. Najpierw proponowałbym przeczytać jeszcze raz całe to zdanie po angielsku, jest wyraźnie napisane, że Aplikując o zmianę imienia lub adresu w przypadku zagubienia starej wersji prawo jazdy lub jednej z części z nowego typu prawo jazdy lub chcąc odnowić swą fotografię na dokumencie opłata wynosi 20 FuntówNatomiast wyraźnie na stronie rządowej jest napisane, że Change your name or address on your driving licence Change my name or address on my driving licence Freewięc nie do końca rozumiem po co ta napinka. Wracając natomiast do pytania Conrada. - termin oczekiwania na prawo jazdy przy wymianie to maksymalnie 3 tygodnie (jak dla mnie to w miarę bezproblemowo i szybko) - prawo jazdy w Anglii jest ważne do siedemdziesiątego roku życia, natomiast wskazana jest wymiana prawka raz na 10 lat ze względu na zdjęcie, przypomnienia o tym wysyłane są przez DVLA - po powroce do Polski powinieneś na nowo wrócić do bezterminowości dokumentu Mam nadzieję, że to pomoże. Pozdrawiam, SLAV
|
Do góry
|
|
|
|
#5268245 - 17/03/2012 15:26
[Re: Baqu]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/12/2001
|
?
przecież sam się do tego własnie odniosłem, więc skąd ":D" ?
When applying to change your name or address on your driving licence, if you have lost your paper licence or any or both parts of your photocard licence, and or wish to renew your photo, the fee is £20.
więc skąd ta Twoja napinka ? A przeczytałeś dokładnie mojego posta? Chodzi o złą interpretację tekstu czytanego. To co powiedziałeś na temat tego samego prawa które przeczytałeś nie jest zgodne z prawdą. Twierdziłeś, że darmowa wymiana jest tylko dla osób starszych, jest to natomiast nieprawda, w dodatku zarzuciłeś byku32, że wprowadza ludzi w błąd, kiedy to Ty byłeś osobą wprowadzającą w obieg błędne informacje. Nie lubię gdy ktoś komuś zwraca uwagę ewidentnie nie mając racji, tylko to chciałem podkreślić, napinać się nie lubię. Pozdrawiam, SLAV
|
Do góry
|
|
|
|
#5268423 - 17/03/2012 18:17
[Re: slav007o]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
?
przecież sam się do tego własnie odniosłem, więc skąd ":D" ?
When applying to change your name or address on your driving licence, if you have lost your paper licence or any or both parts of your photocard licence, and or wish to renew your photo, the fee is £20.
więc skąd ta Twoja napinka ? A przeczytałeś dokładnie mojego posta? Chodzi o złą interpretację tekstu czytanego. To co powiedziałeś na temat tego samego prawa które przeczytałeś nie jest zgodne z prawdą. Twierdziłeś, że darmowa wymiana jest tylko dla osób starszych, jest to natomiast nieprawda, w dodatku zarzuciłeś byku32, że wprowadza ludzi w błąd, kiedy to Ty byłeś osobą wprowadzającą w obieg błędne informacje. Nie lubię gdy ktoś komuś zwraca uwagę ewidentnie nie mając racji, tylko to chciałem podkreślić, napinać się nie lubię. Pozdrawiam, SLAV przecież masz wyraźnie napisane: "When applying to change your name or address on your driving licence" a później the fee is 20F pozdr,
|
Do góry
|
|
|
|
#5268592 - 17/03/2012 20:04
[Re: Conrad]
|
enthusiast
Meldunek: 14/02/2012
|
Pomijam to czy się płaci za wymianę, bo szczerze powinno się. Zeby juz zamknac kwestie NIE PLACI SIE za wymiane prawa jazdy chocby to sie robilo i dziesiatki razy w wypadku zmiany adresu. Placi sie tylko w wypadku wymiany prawa polskiego na angielskie i jesli zgubilo sie stary dokument.
|
Do góry
|
|
|
|
#5269039 - 18/03/2012 00:12
|
a.k.a. "croydoncabman"
Meldunek: 16/07/2002
|
Pomijam to czy się płaci za wymianę, bo szczerze powinno się.
Trzeba jakiś czas tam być aby wymienić prawko na lokalne, czy od razu po przyjeździe można nawet na tymczasowy adres? co masz przez to na mysli?
|
Do góry
|
|
|
|
#5269691 - 18/03/2012 08:40
[Re: mini-cab_driver]
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Pomijam to czy się płaci za wymianę, bo szczerze powinno się.
Trzeba jakiś czas tam być aby wymienić prawko na lokalne, czy od razu po przyjeździe można nawet na tymczasowy adres? co masz przez to na mysli? Np. przez pierwszy miesiąc ktoś mieszka u znajomego, w hotelu, czy na kilka tygodni tylko coś wynajmie?
|
Do góry
|
|
|
|
#5269709 - 18/03/2012 13:25
|
enthusiast
Meldunek: 14/02/2012
|
Tu jest luz w sprawie adresow, prszysla Ci dokument tam gdzie tylko wpiszesz adres w aplikacji.  Nie ma takich rzeczy jak zameldowanie, czy tymczasowe zamieszkanie. Podajesz adres i juz. Nikt sie nie przyczepi czy nie sprawdzi nawet ze to akurat hotel. W hotelu mozna mieszkac i cale zycie teoretycznie, bo niby kto moze zabronic tego. Poczta i urzedy sa sprawne, pomijam sprawy beneficiarzy czekajacych na mieszkania, zapomogi i inne patologie - ich troszke zlewaja. Co mi sie podoba w tym kraju i obecnej polityce ze juz kazdy Ci powie ze nie oplaca sie brac zasilku, zapomogi, benefitow czy innego dziadostwa typu zrob dzieci kasa za darmo, tylko o niebo lepiej wziac sie do roboty - jeszcze za poprzedniego rzadu nie bylo to takie oczywiste i teraz rodziny wielodzietne gdzie ojcowie mysla organem moze nie klepia biede ale bardzo cienko przeda. Jesli moge wiedziec to pytasz dla siebie, czy dla znajomego kogos? Przeprowadzasz sie do UK?
|
Do góry
|
|
|
|
|
|