World Championship Women: H2H - 4x5km Mix Relay - Val di FiemmeRosja-USA
@1.847Pinnacle20/10 !!!
Dziwią mnie bardzo wyrównane kursy w tej rywalizacji. Na papierze sytuacja wygląda dosyć klarownie.
Ale po kolei...
Rywalizację
rozpoczynamy stylem klasycznym i tu mamy starcie
Ivanovej z najmniej znaną z Amerykanek
Bjornsen.
I jest to bardzo dobra zmiana dla mojego zakładu. Od razu na początku mamy wielka przewagę Rosjanek.
W rywalizacji skiathlonowej na odcinku pokonywanym stylem klasycznym Ivanova 12-ta z czasem 20:23, Amerykanka 32.pozycja z czasem 21:29.
Druga zmiana to nadal styl klasyczny i tu rywalizacja
Iksanovej z
Randall.
Trzeba sobie jasno powiedzieć, że Kikkan nie trafiła z formą na te MŚ. Zdobyła co prawda złoto w sprincie drużynowym, no ale wówczas i dystans inny i co ważniejsze inny styl (sprinty drużynowe rozgrywane techniką dowolną). W ogóle Randall średnio radzi sobie na dystansach, a w klasyku już wcale nie może być groźna. Na potwierdzenie tych słów występ w La Clusaz, gdzie na 10km klasykiem Amerykanka zajęła 32.miejsce będąc nawet gorszą od.. Bjornsen.
Iksanova w Skiathlonie na odcinku pokonywanym stylem klasycznym 22-ga z czasem 21:00, a więc lepszym od Bjornsen.
Tak więc:
Iksanova > Bjornsen > Randall
Zmiana trzecia i zarazem zmiana stylu z klasycznego na dowolny. Jest to zdecydowanie najlepszy odcinek Amerykanek biorąc pod uwagę rywalizację z Rosjankami.
Stephen vs
Guschina.
Elizabeth spisuje się świetnie na tych MŚ. 5-ta na 10km dowolnym z czasem 26:04, Guschina wówczas 13-ta i czas 26:30. W Skiathlonie na odcinku pokonywanym stylem dowolnym Amerykanka 7-ma 18:52, Guschina 19-ta 19:24.
Także gołym okiem widać przewagę Amerykanki, jednak z drugiej strony nie jest to różnica dwóch klas by Mariya miała zawalić tą sztafetę.
I tym sposobem dochodzimy do ostatniej zmiany i rywalizacji
Diggins z
Tchekalevą. Tu po raz kolejny mamy gigantyczna przewagę Rosjanek. Zwyżkową formę Tchekalevej obserwowałem już od dłuższego czasu (stąd moje standardowe typy na nią w rywalizacji z Roponen) a apogeum tej formy obserwujemy na MŚ bo jak inaczej nazwać kapitalny występ na 10km stylem dowolnym i zdobycie przez nią brązowego medalu.
W konkurencji tej Diggins zajęła 23.miejsce przegrywając z Rosjanką o minutę.
Podsumowując, nawet jeśli po występach trzech zawodniczek Rosjanki nie wyrobią sobie bezpiecznej przewagi, to na ostatnim odcinku brązowa medalistka Yulia powinna przypieczętować zwycięstwo sztafety rosyjskiej.
pozdrawiam,
Ben