***:
Dyscyplina: ATP Shenzen
Spotkanie: Viktor Troicki vs Santiago Giraldo
Typ: 1
Kurs: 1.57
Śledzę już poczynania Viktora od dwóch miesięcy i z turnieju na turniej jego gra zaczyna coraz bardziej przekonywać. Od występów w 2014 roku po rocznej przerwie (dyskwalifikacji) wraca na korty po swoje. Wraca po punkty, w oczach widać zdeterminowanie, na twarzy opanowanie, a w nogach chęć grania każdej piłki. Poczynając od Gstaadu przegrał jedynie uwaga :
2:1 z Verdasco
2:1 Z Krajinovicem
2:0 z Veicem w San Marino
oraz 2:1 z Mate Delicem w Genui
Wygrał 23 mecze i z 640 miejsca wskoczył na 174, co zmieni się jeszcze bardziej w poniedziałek po tym turnieju ( strzelam w granicach 115 miejsca )
Jedynie mecz z Veicem w małym turnieju w San Marino był dla mnie zaskoczeniem , ale to był bodajże 7 mecz w 2014 roku, pewnie chciał trochę odpocząć, ponieważ po tej porażce wygrał turniej w Como , we Włoszech. Później uległ Delicowi w drugiej rundzie w Genui, by następnie wygrać turniej w Banja Luka pokonując w finale Ramosa, który był w gazie dziesięciu wygranych spotkań.
Teraz widzimy go tutaj, w Shenzen. Oglądałem spotkanie z Ferrerem, gdzie hiszpan popełniał dużo błędów, co nie usprawiedliwia wyniku. Troicki grał solidnie, przy jego serwisie nie było mowy o przełamaniu. Dobiegał do wielu piłek, często wygrywał przy siatce, chwilami bardzo dobry return po drugim serwisie. Trzyma się to kupy. Na pewno wróci do pierwszej trzydziestki, może dwudziestki.
Natomiast Giraldo , seria przegranych spotkań i tylko tutaj w Shenzen wygrane z ogórkami.
Nigdy nie byłem bardziej pewien typu. kocham te zdania podczas podawania typów