#797145 - 19/12/2006 09:51
Re: Wypłata dużych sym na konta bankowe
[Re: connor]
|
member
Meldunek: 20/04/2006
|
To ja wiem, że jest kolonią tak jak słyszałem o małpach na Gibraltarze i tak dalej, ale chodzi mi o to, jaki jest stosunek Gibraltaru i firm tam zarejestrowanych, do zasady unijnej swobodnego przepływu kapitału i do umowy między PL a UK o unikaniu podwójnego opodatkowania. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakiego rodzaju umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania obowiązuje między PL a Maltą? Może ktos się orientuje? Szukałem trochę tego, ale znalazłem niewiele, może ktoś coś wie, pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#799449 - 20/12/2006 17:15
[Re: dynamo2]
|
addict
Meldunek: 11/01/2006
|
To ja wiem, że jest kolonią tak jak słyszałem o małpach na Gibraltarze i tak dalej, ale chodzi mi o to, jaki jest stosunek Gibraltaru i firm tam zarejestrowanych, do zasady unijnej swobodnego przepływu kapitału i do umowy między PL a UK o unikaniu podwójnego opodatkowania. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakiego rodzaju umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania obowiązuje między PL a Maltą? Może ktos się orientuje? Szukałem trochę tego, ale znalazłem niewiele, może ktoś coś wie, pozdrawiam boshe...  polska nie ma (na 99%) takiej umowy z tak mało istotną MALTĄ, to że mamy z UK to jeden z wyjątków przez między innymi rzesze naszych pracowników tam. Z Maltą obowiązują ogólne zasady unijne tak jak z resztą krajów. GIBRALTAR PODLEGA PRAWU i ZWIERZCHNICTWU wielkiej brytanii, w pewnym sensie to tak jak teren UK, więc zapewne prawa i umowy podobne jak z UK.
|
Do góry
|
|
|
|
#828349 - 03/01/2007 12:50
[Re: superges]
|
stranger
Meldunek: 28/05/2006
|
Czesc,
Sprawa nie dotyczy bezposrednio moneybookers,ale wlasnie dokonalem przelewu z konta w citibanku do moneybookers, i pracownik citiphone pyta sie mnie po co ja przelewam pieniadze? Zapytalem go,co iich to interesuje , powiedzial,ze jesli wlasciciel konta nie ma siedziby w Polsce to on musi mi zadac to pytanie. Wczesniej robilem przelewy przez net i nie musialem nikomu sie tlumaczyc. Czy ktos z was spotkal sie z czyms takim,czy moneybookers jest na cenzurowanym czy jak? Strach sie bac w tym kraju, permanentna inwiglacja.
pzdr
|
Do góry
|
|
|
|
#828386 - 03/01/2007 13:02
[Re: Pawele1983]
|
member
Meldunek: 05/12/2006
|
Bo ma taki obowiazek i tyle. Zauwaz, ze jak jedziesz do roboty i policja cie zatrzymuje do kontroli np. rano albo wieczorem - to zawsze prawie sie pyta, skad, dokad jedziesz. Jak pamietam zawsze tak bylo. Tez moglbys na dobra sprawe zapytac: a co go to obchodzi?
Stary, nie panikuj - piszac strach sie bac. To sa zwykle procedury itp. Toz nie przelewasz kasy do Afganistanu ani Iraku. Chociaz tez bys byl pewnie formalnie zapytany i nic wiecej
|
Do góry
|
|
|
|
#828998 - 03/01/2007 16:29
|
journeyman
Meldunek: 01/05/2006
|
smerf: Nie jestem taki pewien tego. Wydaje mi sie że Giblartar nie jest w uni. I ma prawo inne niż UK, szczególnie prawo bankowe czy dotyczące działania firm. Gibraltar jest terytorium WB i jest częścią UE. tak samo jak zamorska kolonia Francji też jest częścią UE.
|
Do góry
|
|
|
|
#830782 - 03/01/2007 22:02
[Re: JMnemonic]
|
veteran
Meldunek: 22/06/2004
|
A tu sie mylisz  Terytoria zależne od Wielkiej Brytani: Anguilla, Bermudy, Brytyjskie Terytorium Oceanu Indyjskiego, Brytyjskie Wyspy Dziewicze, Falklandy, Gibraltar, Kajmany, Montserrat, Pitcairn, Święta Helena, Turks i Caicos. Gibraltar nie jest w UE jak np. Kajmany. Na czele państwa stoi gubernator który ma faktyczną władze w zakresie: * prowadzenie polityki zagranicznej * prowadzenie polityki obronnej * zapewnienie bezpieczeństwa kraju Gubernatorowi pomocą służy Rada Gibraltaru, składającą się z 5 członków rządu i 4 wysokich urzędników. Sprawy wewnętrzne oraz władza ustawodawcza należą do Izby Zgromadzenia. Przewodniczącego mianuje Gubernator, 15 członków rady jest wybieranych przez naród w wyborach bezpośrednich, a 2 jest z urzędu. Rząd (Rada Ministrów) jest władzą wykonawczą. Jej szefem jest premier. Członkowie rządu są mianowani przez Gubernatora spośród partii mającej większość w Izbie Zgromadzenia. A z drugiej strony pisze że tam honorują prawo UE. Ale pomimo otwarcia granic w GB to w Giblartarze Polacy nie mogą pracować. To jest dosyć skomplikowane;) Może w takim razie bank na Kajmanach??:P Dzis jest już późno moze jeszcze jutro czegos poszukam na ten temat.
|
Do góry
|
|
|
|
#831067 - 04/01/2007 01:09
[Re: Pawele1983]
|
addict
|
Czesc,
Sprawa nie dotyczy bezposrednio moneybookers,ale wlasnie dokonalem przelewu z konta w citibanku do moneybookers, i pracownik citiphone pyta sie mnie po co ja przelewam pieniadze? Zapytalem go,co iich to interesuje , powiedzial,ze jesli wlasciciel konta nie ma siedziby w Polsce to on musi mi zadac to pytanie. Wczesniej robilem przelewy przez net i nie musialem nikomu sie tlumaczyc. Czy ktos z was spotkal sie z czyms takim,czy moneybookers jest na cenzurowanym czy jak? Strach sie bac w tym kraju, permanentna inwiglacja.
pzdr ale w koncu udalo Ci sie przelac do moneybookers ? moneybookers to jest legalna w polsce firma, nie związana az tak z bukami, nigdy nie mogą jej zakazać. poza tym.... przeciez moneybookers ma konta w polsce, na przykład w mBanku / BRE Bank.
|
Do góry
|
|
|
|
#831954 - 04/01/2007 13:24
[Re: papa_smerf]
|
stranger
Meldunek: 28/05/2006
|
Tak kaska dotarla bez problemow w 1 dzien, tylko bylem ciekaw czy takie procedury obowiazuja tylko w citi,czy innych bankach tez.
pzdr
|
Do góry
|
|
|
|
#836341 - 05/01/2007 21:30
|
addict
|
Gibraltar nie jest w UE jak np. Kajmany. Na czele państwa stoi gubernator który ma faktyczną władze w zakresie: * prowadzenie polityki zagranicznej * prowadzenie polityki obronnej * zapewnienie bezpieczeństwa kraju jak nie jest jak JEST ?! terytorium TYLKO zależne od Wlk Brytanii ale nie należace do UE to na przyklad Hong Kong, ale tak jak mówiłem GIBRALTAR ZDECYDOWANIE NALEZY DO UNII EUROPEJSKIEJ  oto dowód na potwierdzenie moich wczesniejszych słów i postów: "W 1973 r. Gibraltar wszedł wraz z Wielką Brytanią do EWG, a następnie w 1993 r. do Unii Europejskiej (jako terytorium brytyjskie). W 1977 nawiązano rozmowy brytyjsko-hiszpańskie, po częściowym (1982), a zwłaszcza całkowitym (1985) przywróceniu ruchu między Gibraltarem i Hiszpanią, nastąpił rozwój lokalnej współpracy gospodarczej i turystyki, wzrost inwestycji hiszpańskich. Jednak Gibraltar wciąż pozostaje obiektem sporu pomiędzy Wielką Brytanią i Hiszpanią."
|
Do góry
|
|
|
|
#837006 - 06/01/2007 09:23
|
member
|
Mam prośbę do "papa smerf" i "superges", jak coś cytujecie, np. to o Giblartarze, moglibyście podać źródło, np. adres strony, czy nazwę książki, cześć
|
Do góry
|
|
|
|
#840463 - 07/01/2007 07:44
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/03/2006
|
A co to jest FSA i jak traktować Gibraltar? Czy między Polską a Gibraltarem też jest taka umowa? Jeszcze trzeba zauważyć, że są dwa rodzaje umów o unikaniu podw. opodatkowania, i np. z UK wejdzie dopiero w styczniu. A jaki rodzaj umowy mamy z Maltą oraz Gibraltarem, bo tam też są buki? Dochody osiagniete w krajach, z ktorymi Polska ma umowe o ,unikaniu' podwojnego opodatkowania (czyli np UK do 31 grudnia 2006), ktore nie podlegaja opodatkowaniu w kraju ich osiagniecia NIE PODLEGAJA ROWNIEZ OPODATKOWANIU PRZEZ POLSKIE WLADZE PODATKOWE.
|
Do góry
|
|
|
|
#840478 - 07/01/2007 08:36
[Re: Lord Devastator]
|
veteran
Meldunek: 22/06/2004
|
Lordzie; Trafna uwaga. W zasadzie to nawet jeśli by komuś wytoczyli sprawe to były by widoki na zwycięstwo. A jak nie to do Unijnych trybunałów POlske  Z drugiej strony, polskie prawo to naprawde bubel i jest lata świetlne za rozwojem hazardu internetowego.
|
Do góry
|
|
|
|
#840503 - 07/01/2007 09:01
|
member
|
Lordzie  ale czy nie powinno być od 31 grudnia 2006?
|
Do góry
|
|
|
|
#840514 - 07/01/2007 09:13
Re: Wypłata dużych sum na konta bankowe
|
member
|
Poza tym znów Lordzie poprosiłbym o link strony a najlepiej posdtawę prawną. Poza tym to Polska wcześniej też miała taką umowę tylko, że był inny sposób rozliczania (bo są dwa rodzaje umów) i się jeszcze zastanawiam, bo chyba były problemy z ratyfikacją tej umowy, nie wiecie czy została ona w końcu ratyfikowana? I to o czym piszesz to nie wiesz czy to się do tych dwóch rodzajów umów czy do jednego, czyli tej umowyt od 31 grudnia? A może wie ktos jaką Polska ma umowe z Maltą??
Edited by Sagat (07/01/2007 09:18)
|
Do góry
|
|
|
|
|
|