musze zrzucic sobi film z kamery na laptopa, troszke obrobic i wypalic dvd, znacie jakis darmowy programik co mi w tym pomoże ?
czy wchodzą w grę tylko komercyjne programy za kasę ?
Nie potrzebuję jakichś wodotrysków, wystarczy wybór scen, wstawianie napisów i podstawowa edycja...
Pozdrawiam
Do zrzucenia z kamery powinieneś mieć jakiś firmowy soft dołączony do kamery. Jak nie masz, bo kupowałeś np. używaną bez płytki to poszukaj na stronie producenta.
Jeżeli posiadasz Windows XP to masz też program Windows Movie Maker. W nim wykonasz te podstawowe czynności (wybór scen, efekty, napisy, podkład dźwiękowy).
witam ponownie, dzięki za odpowiedź, ale to niestety nie takie proste. Chcę zrzucać poprzez złącze USB (tylko takowy kabel posiadam)
po włożeniu kabla i włączeniu pisze, że znaleziono nowy sprzęt itp. Sciągnąlem sterowniki do systemu i wszystko się zainstalowało poprawnie - "To urządzenia działa poprawnie"
tylko że soft dostępny z kamerą, jak również znaleziony na stronie nie mówi nic o połączeniu poprzez USB. Więc jak to mam do cholery przerzucić skoro ten soft który mam nadal "nie widzi" kamery.
Zadzwoniłem do JVC Polska z prośbą o radę to usłyszałem, że "Pana dzisiaj nie ma w pracy a nikt innny nie jest kompetentny żeby mi odpowiedzieć" - ŻAŁOSNE !!
Może wy pomozecie z jakimś programem co mi to ściągnie przez USB.
Mam Windows XP, ale nie ma tam Windows Mvie Maker - to kolejny problem, ale najpierw chciałbym zrzucić materiał to jest najważniejsze.