#143379 - 03/01/2003 18:30
III Edycja Konkursu: Zapisy + Dyskusja
|
Pooh-Bah
Meldunek: 12/12/2001
|
Jako, że czas biegnie nieubłaganie, a sprawa utknęła w miejscu to pozwoliłem sobie założyć ten temat. Niech temat ten posłuży do zapisów oraz do dyskusji na tematy związane z regulaminem. To skoro już założyłem ten temat to sprowokuję ową dyskusję... 1) Terminarza) Początek konkursu Wg mnie powinniśmy się jeszcze powstrzymać z rozpoczęciem, aby wszystko przedyskutować i ustalić, oraz aby zebrać większą ilość graczy (może jakaś mała akcja promocyjna, coś w stylu działań Adolfa z I Edycji). Poza tym mi osobiście nie podoba się gra w której wszystko nie jest zapięte na ostatni guzik. Myślę, że tydzień powinien wystarczyć na wszystko. Na początek proponuję przyszły weekend, piątek 10 stycznia lub sobota? b) Koniec konkursu. Proponuję grać jak w zeszłym roku do końca sezonu zasadniczego nhl (o ile się nie mylę to 6 kwiecień). Pozwoli to w miarę ograniczyć passy. 2) WpłatyNie mam nic przeciwko aby pozostały jak dotąd na poziomie 30 zł. 3) RegulaminI tu miałbym jedną propozycję (nieco rewolucyjną), która mogłaby odmienić i nieco uatrakcyjnić (tak mi się wydaję) nasz konkurs. Mianowicie proponuję zmianę systemu liczenia punktów. Zamiast liczyć mecz trafiony-mecz nietrafiony proponuje takie rozwiązanie: Mecz nie trafiony - 0 punktów. Mecz trafiony - gracz zdobywa tyle punktów, ile wynosił kurs zagranego przez niego meczu. Myślę, że główną zaletą tego rozwiązania, jest to, że teraz gracz będzie starał się wytypować najbardziej wartościowy mecz, a nie najbardziej wartościowy z kursem około 1.5. Będzie większe przełożenie na grę u buka, myślę, że naprawdę pozwoli to wytypować jakiś niezły kursik i trafić go też w realu. Poza tym konkurs stanie się bardziej dynamiczny. Niemal przez całą edycję mieliśmy po kilku graczy na jednym miejscu, teraz to by się zmieniło. Kolejna zaleta - gracz któremu nie idzie, ma ciągle duże szanse na odrobienie strat, niezależnie od tego czy lider trafia czy nie. Musi porostu trafiać bardzie wartościowe typy. Zaraz pewnie podniosą się głosy sprzeciwu, że jak komuś nie idzie, to zacznie grać same remisy. A proszę bardzo, jak będzie dobrze je typował, to chyba należy mu się wysokie miejsce w konkursie. Poza tym dużo osób gra remisy w realu i nie widzę w tym nic złego. Da to też większe pole popisu jeśli chodzi o taktykę. Można będzie grać na wyższe kursy, się wiąże z dużą szansą na pudło, ale i nagroda za trafienie będzie większa. Będzie wreszcie można grać spokojnie i powoli kolekcjonować punkty - czyli podobnie jak dotąd. Można też być elastycznym i dopasować taktykę do aktualnej sytuacji. Widzę jedną wadę takiego systemu - nieco większe komplikacje przy liczeniu bilansu. Jednak nie będzie to aż taka duża komplikacja, wystarczy przecież prosty arkusz w excellu (mogę go zrobić) z zanotowanym kursem i czy mecz wszedł. Nie wiem jak dotąd to chłopaki robili, ale pewnie korzystali z excella. Tu właśnie najbardziej liczę na opinie Kuby i Thoma. Jeśli gra by się tak potoczyła to można by zrezygnować z kursu minimalnego (choć niekoniecznie). 4) Proponuję pozostawić dotychczasowy system passów gdy w ofercie brak 6 meczy. 5) Proponuję dopuścić do gry handicapy. Chodzi mi szczególnie o te z GB (+0.5), które można traktować jak nasze typy 1X czy X2 (choć nie do końca, bo tam liczy się to z dogrywką). Czasem w unibecie pojawi się też handicap +- 1.5 i też proponuję je włączyć ( w końcu to typy hokejowe). 6) Także proponuję włączyć totale (choć tu z mniejszą stanowczością niż przy handicapach). Właściwie nie ma powodów, dla których je ignorujemy, skoro gramy kursy z unibetu i GB. Każdy z proponowanych przeze mnie punktów można przyjąć czy odrzucić niezależnie. Liczę na konstruktywną dyskusję (szczególnie nad 3 pkt  ) i wypowiedzenie się wszystkich chętnych. A może Wy macie jeszcze jakieś propozycję, watro podyskutować nad wszystkim. To do dzieła...
|
Do góry
|
|
|
|
#143380 - 03/01/2003 18:36
Re: III Edycja Konkursu: Zapisy + Dyskusja
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/11/2001
|
A WIEC JESTE DRUGIM UCZESTNIKIEM KTORY SIE ZGLASZA PO ZWYCIEZCY POPRZEDNIEJ EDYCJI!  iwo: PROPONUJE OGRANICZENIE TYPOW DO MAX 5....ABY WYELIMINOWAC PODAWANIE TYPOW PRZEZ 3/4 UCZESTNIKOW. Jesli chodzi o tabele to robilem je po staroswiecku  A wiec dlugopisik,karteczka i + lub tez - przy kazdym nicku Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#143381 - 03/01/2003 18:43
|
Carpal Tunnel
|
Jesli chodzi o nowy regulamin....Nie kumam Klopsikus czy chodzi tobie o to iz przykladowo trafiajac kurs 1.8 mam 1.8 pkt a przy wtopie mam 0 tak?Hmm mysle ze propozycja bardzo ciekawa ,nie widze problemu bym ilosc punktow tez liczyl po staroswiecku (sa kalkulatory ,nie mozna byc za wygodnym  iwo: Jestem natomiast przeciwny handicapom..Bedzie to juz zbyt duza rewolucja a skutki moga byc oplakane nie ma co zbyt kombinowac bo czesto mozna przekombinowac....Ale pomysl z kursami mi sie bardzo podoba.Klops czy twoi podopieczni z Anglii tobie ten pomysl podsuneli? Jeszcze jedna sprawa..Adolf bedziesz dalej skarbnikiem czy ktos inny?Co do wplaty 30 zl zgadzam sie w pelni co do terminu rowniez.
|
Do góry
|
|
|
|
#143383 - 03/01/2003 19:08
|
enthusiast
Meldunek: 06/06/2002
|
Hello, Nie brałem udziału w poprzednich edycjach konkursu ale teraz wchodzę w to na 100%. Myślę, że pomysł punktowania jest bardzo trafiony, zdecydowanie uatrakcyjni to konkurs. Jeszcze ciekawszym czynnikiem, który pozwoli na to, aby konkurs stał się bardzo atrakcyjny będzie moim zdaniem wprowadzenie średniej trafionych punktów (Adolf, Ty będziesz wiedział o co chodzi Ale cóż, to są tylko propozycje. Zapraszam do dyskusji.
|
Do góry
|
|
|
|
#143385 - 03/01/2003 20:36
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał kuba81: [qb]Jesli chodzi o nowy regulamin....Nie kumam Klopsikus czy chodzi tobie o to iz przykladowo trafiajac kurs 1.8 mam 1.8 pkt a przy wtopie mam 0 tak?.[/qb][/QUOTE]Dokładnie tak Kuba. [QUOTE]Oryginalnie wysłał kuba81: [qb] Nie widze problemu bym ilosc punktow tez liczyl po staroswiecku (sa kalkulatory ,nie mozna byc za wygodnym  iwo: .[/qb][/QUOTE]Jak Kuba pisałem mogę stworzyć arkusz w Excellu i Ci go wysłać jeśli będziesz dalej tworzył tabelę (taka mała tradycja  ), która uprości tę czynność do wpisania kursu i określenia czy wszedł czy nie. [QUOTE]Oryginalnie wysłał kuba81: [qb] Ale pomysl z kursami mi sie bardzo podoba.Klops czy twoi podopieczni z Anglii tobie ten pomysl podsuneli?  .[/qb][/QUOTE]Nie, to wynik mych świątecznych jeszcze przemyśleń, a dziś poprostu zebrałem się aby to przelać na papier (tzn na kompa  ). [QUOTE]Oryginalnie wysłał kuba81: [qb] Jeszcze jedna sprawa..Adolf bedziesz dalej skarbnikiem czy ktos inny?Co do wplaty 30 zl zgadzam sie w pelni co do terminu rowniez.[/qb][/QUOTE]Jak się zgodzi to nie ma problemu, choć narazie ciężko z nim złapać kontakt, ale pewnie pojawi się do niedzieli (podejrzewam, że jeszcze baluje  ) Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#143386 - 03/01/2003 21:54
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Belja: [qb] Jeszcze ciekawszym czynnikiem, który pozwoli na to, aby konkurs stał się bardzo atrakcyjny będzie moim zdaniem wprowadzenie średniej trafionych punktów (Adolf, Ty będziesz wiedział o co chodzi [/qb][/QUOTE]Jeśli dobrze Belja to rozumiem, to chodzi Ci o liczenie średnich tylko z trafionych typów. To nie jest dobry pomysł, bo wtedy wystarczy raz trafić kurs 8 i mieć same pudła, żeby średnia z trafionych była 8, co da pewnie zwycięstwo. A jeśli chcesz liczyć średnią ze wszystkich typów, suma trafionych kursów/ ilość typów, to wynik będzie dokładnie taki sam jak w przypadku sumowania, a tabele będą przejrzyste gdy będziemy sumować, bo będzie wiadomo, kto ile do kogo traci. Czy chodzi o coś jeszcze innego?? JA jednak wolę sumować. [QUOTE]Oryginalnie wysłał cichy6: [qb] ja rowniez chcialbym sie zapisac, jesli mozna [/qb][/QUOTE]Oczywiście, że można. Każdy może się zapisać, jednak przypominam o wpisowym!! Im nas więcej, tym ciekwaiej! Apropo jeszcze handicapów i totali. Ja jestem za (przynajmnie handicapami), ale upierać się nie będę. Proponuję, żeby każdy kto się zapisuje napisał coś takiego: pkt 1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt 6 ----------------- pkt 7 ... i obok każdego pkt napisał TAK lub NIE i ew. swoją propozycję. Będzie łatwo policzyć i problem z głowy Co oznacza każdy punkt jest w 1 poście (poza 7). Pkt 7 dotyczy propozycji Kuby co do ograniczenia typów do max 5. Myślę, że to ciekawa propozycja i godna przedyskutowania. Ja jestem za. Jeśli ktoś ma jeszcze inne postulaty, to można je podciągnąć do kolejnych punktów (wtedy wyedytuje tego posta żeby i dodam, żeby wszystko było w jednym miejscu). Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#143387 - 03/01/2003 22:08
|
old hand
Meldunek: 07/07/2001
|
Jak dla mnie to połowa pomysłow albo nawet większosc nie ma najmniejszego sensu i zmierza w bardzo złą strone.
1' przeliczanie kursów moze sprawic ze ludzie zeby kogos dogonic beda ryzykowac i grac duze kursy , co nie pójdzie raczej w dobra strone i mniej bedzie ludzi korzystajacych z tych typów. 2' granie tylko i wyłącznie na 1x2 tez jak dla mnie nie ma sensu zawęża to pole manewru a co za tym idzie także jakosc typów .Sa ludzie którzy lubia grac totale i idzie im to całkiem całkiem , są tez tacy którzy graja 1 tercje i także przynosi to profity.Wiec po raz kolejny straca na tym tylko korzystajacy z naszych typów a tym samym my sami.Pozwólmy grac wszystko totale handicapy 1 tercje a takze zawodników których w ofercie ma totomix i gamebookers. 3' Nie ma sensu takze według mnie zmieniac ilosci typów na 5 i tak czasem wychodzi pass wiec niech zostanie 7 tak jak było, a kalendarz sam nam pozwoli grac 7 lub 5 tygoidniowo.
To jest tylko moja opinia wiec nie kazdy moze sie z nia zgodzic.
|
Do góry
|
|
|
|
#143389 - 03/01/2003 23:11
|
Carpal Tunnel
|
Heheh Oj Savio Savio  Dzieki Thom za wytlumaczenie  iwo: Savio dokladnie chodzi o to co Thom napisal a wiec by wyeliminowac to iz przykladowo 10 osob gra ten sam mecz .Aby ustalic limit przykladowo 5 osob(kto pierwszy ten lepszy)Wtedy przynajmniej cos sie ebdzie dzialo i nie bedzie powielania typow i kazdy bedzie myslal nad swoim...A co do srednich to faktycznie Savvio ma racje w pewnym sensie...Hmmmm no coz w takim razie ja sie podporzadkuje.Nie ejstem wybredny mi pasuje wszystko Klops jesli chodzi o excella to jesli dasz rade to oki ale mi nie przeszkadza jesli robie sobie na karteczkach(na kartki mnie jeszcze na szczescie stac  iwo: jeszcze mnie buki nie wykonczyly i nie wykoncza  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#143390 - 03/01/2003 23:22
|
old hand
Meldunek: 28/10/2001
|
Hola Amigos!! A więc i ja przedstawię swoją opinię: pkt. 1 - jestem za!2 - za!3 - za! (myślę, że jeśli mamy sumować kursy nie ma sensu ich ograniczać). 4 - za! (wszyscy się do takiego systemu przyzwyczailiśmy, więc nie ma co mieszać) 5 - szczerze mówiąc jeśli chodzi o handicapy to ani nie mówię, że jestem za ani, że przeciw. Na stronę GB nie zaglądam, więc i pewnie nie będę ich dawał. Dlatego tu po prostu wstrzymuję się od głosu. 6 - zdecydowanie za! (bo lubię totale) 7 - przeciw! (tylko to skomplikuje typowanie. Zanim wyslę posta z typem to będę musiał sprawdzić czy czasem nie daję go jako szósta osoba. Jeśli tak to poźniej trzeba znowu sobie typ wymyslać i rezygnować powiedzmy z wcześniej upatrzonego. Poza tym uważam, że sytuacja ta nie będzie pojawiać się w systemie "kursowym" z tak dużą częstotliwością jak w poprzedniej edycji konkursu. Wtedy liczył się trafiony strzał i nic dziwnego, że większość stawiała na najbardziej pewny typ. Teraz sytuacja będzie inna. Tu będzie liczył się kurs i sądzę, że taktyka obrana przez uczestników będzie różna. Albo chociażby wyobraźmy sobie taką sytuację... Załóżmy, że mamy w oferie 6 spotkań i ok. 30 uczestników. Taka sytuacja może spowodować, że przy ograniczeniu do 5 takich samych typów na jeden mecz w pewnym sesie pozbawimy osoby typujące najpoźniej w danym dniu równych szans, bo tym samym ograniczymy im ofertę. I dlatego jestem przeciw. To tyle Pozdrawiam.  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#143391 - 04/01/2003 00:39
|
Carpal Tunnel
|
Hmm el-macho musze sie nie zgodzic...Moze i to skomplikuje jednakze na pewno konkurs wtedy bedzie stal na wyzszym poziomie!Kazdy bedzie staral sie analizowac typ a nie ze wejdzie ktos na neta nie bedzie mal czasu to poda to co poprzednik....w ten sposob kazdy mogl by grac i nie mialoby to sensu zadnego.Szczegolne znaczenie moze miec to na finiszu gdy przykladowo osoby beda mialy taki sam bilans lub ktos bedzie mial o 1 pkt wiecej..(zalezy jakim systemem bedziemy grali)Naparwde denerwujace bylo patrzenie jak wszyscy podaja ten sam typ... Pozdrawiam  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#143393 - 04/01/2003 02:02
|
addict
Meldunek: 18/07/2002
|
Ja też chciałbym wziąć udział , gdzie mam wysłać wpisowe? pkt1-tak pkt2-tak pkt3-tak pkt4-tak pkt5-tak pkt6-tak pkt7-tak
|
Do góry
|
|
|
|
#143394 - 04/01/2003 02:25
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/04/2002
|
1. Tak - licznik terminarz bije szybko 2. Tak - oczywscie 30 jest kwota b. dobra 3. Tak 4. Tak 5. Nie - podzielma zdanie SEFE o stopniowym zmienianiu zasad 6. Nie - jw 7. Tak - ale sadze ze przy tym dynamicznym sposobie grania rzadko bedzie sie to zdarzalo ze wiecej niz 5 osob poda ten sam typ Ps. Male pytanka: a) a co z minimalnym kursem ? -to chyba zostaloby zniesione bo juz nie mialoby wiekszego znaczenia b) kwestia bukow - najpierw trzeba uscislic skad bedziemy grac i czy Polskie buki zabieraja podatek ?
|
Do góry
|
|
|
|
#143395 - 04/01/2003 02:31
|
addict
Meldunek: 25/11/2002
|
Witam wszystkich, co prawda nie mieszkam w Polsce, ale taz chetnie wzialbym udzial. Co do wpisowego, to to nie jest problemem ( z SEFE znamy sie osobiscie...  iwo: ). Co do zmian, to jako "nowy" wstrzymuje sie z glosem. Pozdrawiam wszystkich i zycze dobrego roku Knopsi
|
Do góry
|
|
|
|
#143396 - 04/01/2003 04:37
|
enthusiast
|
Przepraszam, źle się wyraziłem. Chodzi mi o to, żeby liczyć średnią ze wszystkich typów w ten sposób jaki napisałeś (suma trafionych kursów/ ilość typów). Wydaje mi się, że operowanie na mniejszych liczbach będzie bardziej ciekawe niż sumowanie. Kto ile do kogo traci będzie znakomicie widoczne. Razem z Adolfem bierzemy udział w jednym konkursie dotyczącym NHL, gdzie jest to znakomicie rozwiązane. Z tym, że tam typujemy jeszcze dokładny wynik i liczbę strzałów, co zdaję sobie sprawę byłoby na potrzeby tego konkursu zupełnie niepotrzebne i skomplikowane.
Przykładowo w tym konkursie widziałbym to tak: trafiam rozstrzygnięcia meczów o kursach: 1,8;2,5;2,3;1,6 i nie trafiam dwóch meczów (czyli 0 pkt). Razem osiągam wynik 1.367 (8.2/6). Naprawdę gorąco zachęcam was do tego sposobu punktowania. To naprawdę pozwala wyłonić dobrego typera. Średnią zaokrąglamy do trzech miejsc po przecinku. A co do obaw do grania wysokich kursów-czy ktos komuś broni grania remisów czy stawiania na outsiderów? Konkurs także polega na odpowiednim wyważaniu ryzyka i dobieraniu kursów. Czyż nie tak? Zdaję sobie sprawę, ze skoro mam brac udział w konkursie po raz pierwszy to nie mam zbyt wiele do gadania ale skoro zapytaliście o propozycje to je przedstawiam. Mam nadzieje, że do Adolfa macie większe zaufanie i że być może jego spostrzeżenia ze sposobu punktowania naszego konkursu NHL okażą się podobne do moich.
pozdrawiam belja
|
Do góry
|
|
|
|
#143398 - 04/01/2003 06:38
|
Pooh-Bah
|
Pozwólcie, że jeszcze raz się ustosunkuję: [QUOTE]Oryginalnie wysłał Savio: [qb] 1' przeliczanie kursów moze sprawic ze ludzie zeby kogos dogonic beda ryzykowac i grac duze kursy , co nie pójdzie raczej w dobra strone i mniej bedzie ludzi korzystajacych z tych typów. 2' granie tylko i wyłącznie na 1x2 tez jak dla mnie nie ma sensu zawęża to pole manewru a co za tym idzie także jakosc typów .Sa ludzie którzy lubia grac totale i idzie im to całkiem całkiem , są tez tacy którzy graja 1 tercje i także przynosi to profity.Wiec po raz kolejny straca na tym tylko korzystajacy z naszych typów a tym samym my sami.Pozwólmy grac wszystko totale handicapy 1 tercje a takze zawodników których w ofercie ma totomix i gamebookers. 3' Nie ma sensu takze według mnie zmieniac ilosci typów na 5 i tak czasem wychodzi pass wiec niech zostanie 7 tak jak było, a kalendarz sam nam pozwoli grac 7 lub 5 tygoidniowo. .[/qb][/QUOTE]Ad. 1. Tu Savio się z Tobą nie zgodzę. Wiem o co Ci chodzi, ale myślę, że to podejście się tu nie sprawdzi. Jeśli ludzie będą ryzykować, ale bez głowy, to skończy to się dla nich źle i każdy będzie to widział. Jeśli natomiast będą potrafili wyważyć ryzyko i grać na wysokie kursy, ale na te które uważają (i słusznie) za wartościowe to tylko z korzyścią dla wszytskich. Ogólnie cały zamysł nowej koncepcji sprowadza się do tego, aby grać to co jest najbardziej wartościowe. A jeśli ktoś będzie w stanie trafić np. 3-4 mecze tygodniowo z kursem 3, to tylko pozazdrościć, a nie mnieć pretensjie, że ryzykuje i ma farta. Ad. 2. Tu się z tobą zgadzam w 100% i moje propozycje idą właśnie w tym kierunku. Ad. 3. Thom już to wyjaśnił, myślę, że poprostu źle zrozumiałeś, bo faktycznie, to nie było jasno napisane. [QUOTE]Oryginalnie wysłał Vonseb: [qb] Male pytanka: a) a co z minimalnym kursem ? -to chyba zostaloby zniesione bo juz nie mialoby wiekszego znaczenia b) kwestia bukow - najpierw trzeba uscislic skad bedziemy grac i czy Polskie buki zabieraja podatek ? [/qb][/QUOTE]Ciekawe pytania, przyznam, że po napisaniu posta dopiera zaczołem się nad tym zastanawiać (jeśli chodzi o b). a) Też wydaje mi się, że kurs minimalny staje się w tej sytuacji zbędny. b) Dobrze chyba będzie, jeśli zostaniemy przy starych bukach, a jeśli chodzi o podatek, to myślę, że dla uproszczenia można z niego zrezygnować. Wtedy będzie po staremu, czyli większość typów będzie z profa i sts'u (chyba, że dopuścimy totale czy handicapy). I już bez cytatu, ale apropo propozycji Belja. Liczenie średniej w ten sposó który proponujesz da, jak już pisałem, ten sam rezultat, co sumowanie punktów. Nie widzę problemu, aby wyniki były prezentowane w podwójny sposób, tzn. suma punktów i średnia. Wtedy i wilk syty i owca cała  . Kuba, arkusz stwożę około czwartku jak będzie mniej więcej znana ilość uczestników. Obiecuję, że dostosuję go do regulaminu. I nie jest to dla mnie problem, bo lubię takie zabawy z excellem  . Pozdrawiam wszystkich
|
Do góry
|
|
|
|
#143400 - 04/01/2003 15:27
|
old hand
|
Kuba, mi również nie podobało się, że 90% osób podaje ten sam typ. Aczkolwiek jak juz napisałem grając systemem, w którym będziemy zliczać kursy stosowana taktyka będzie zapewne różna i sądzę, że niewiele będzie powtarzających się typow. Dlatego jestem przeciw, by po prostu nie komplikować. A nawet zakładając, że w nowej edycji wystartuje stara kadra oraz jak widać kilku nowych osób to przy większej liczbie uzcestników nawet powtórzenie typów 6 czy 7 razy nie będzie aż taką katasrofą. Pozdrawiam.  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#143401 - 04/01/2003 18:05
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/11/2001
|
Po zaparzeniu kawki zajmuję się rewolucją w regulaminie Myśle, że termin rozpoczęcia konkursu zostanie ustalony jak zakończy sie nasza dyskusja. Co do wpłat to też jestem za pozostaniem przy kwocie 30 zł Co do samego regulaminu, to: Jestem za wprowadzeniem liczenia kursów (dodawania ich) tak jak podaje Klopsikus. Za pudło 0 pkt za trafiony przykładowo: 1,65 + 1,85= 3,5 pkt. Jestem jak najbardziej za tym, tym bardziej, że "innowator" sam zgłosił chęć stworzenia arkusza w excellu. Bejla co do konkursu NHL, w którym bierzemy udział (notabene oddałem ostatnio swe typowanie komuś innemu) i co do sposobu podliczania tam typów, będzie to u nas skompikowane ze względu na podliczającego tygodniowe typy jak i dla typującego. Sam jestem na tyle leniwy, że nie prowadzę bilansu w stylu 6 win - 3 Lost, a co dopiero jak bym miał liczyć sobie procent trafień. Jeśli zaś chodzi o blokowanie możliwości grania tego samego typu przez max 5 osób, to też jestem za. Tym bardziej, że bedzie większa możliwość wyboru, bez ograniczenia kursowego. A podejrzewam, że nie weźmie udziału w konkursie 30 osób i nie sprawi to problemu sprawdzić posty nieco wyżej kto co typował, tym bardziej, że przecież i tak to robimy Co do "passów" - brakuje 6 spotkań - odwołane typowanie, tylko teraz pytanie jest czy nadal muszą być to spotkania z kursem powyżej 1,5? Wydaje mi się, że już nie, ale będę się upierał, że mają to byc spotkania 1 ligowe, międzynarodowe, bądź turnieje. Co do handicapów i totalsów to jestem przeciwny. Powód: wprowadzi to bałagan organizacyjny, poza tym wiem z własnego doświadczenia, że czasem linie są zawyżane, bądź zaniżane a o kursach nie wspomnę. Jeśli natomiast dodamy jeszcze zawodników, które ma w swej ofercie GB to będziemy mieli zamieszanie na całego. Jestem natomiast za wprowadzeniem gry na 1 tercje, gdyż "uliczne" buki też to mają w swej ofercie. Do listy buków proponuję też dodać B&W, pomimo złej opinii walczę tam nadal A i jeszcze widzę, że jest coś takiego jak złodziejski podatek u "uliczników". Tutaj przychylę się zupełnie do innych opinni, choć moja matematyczna ułomność nakazuje mi żeby nie odliczac podatku przy podawaniu typów Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#143402 - 04/01/2003 19:28
|
Pooh-Bah
Meldunek: 29/09/2002
|
No udalo mi sie wreszczie zakonczyc zabawe Sylwestrowa Pomysl z dodawaniem kursow jest OK Reszta zmian tak na szybko czytajac tez wydaje mi sie w porzadku. Jedno co chcialbym dodac to Toto-mix W poprzednim regulaminie gdzies nam zniknal przy modyfikacjach a kursy jak sie nie gra na faworytow to ma przewaznie wyzsze. Poza tym maja wprowadzic nowy system z wieksza oferta. Pozdr. 
|
Do góry
|
|
|
|
#143403 - 04/01/2003 20:23
|
Carpal Tunnel
|
Ja tez jestem za wprowadzeniem Toto-Mixu - tak jak pisal Bron przeciwko faworytom tam sa niezle kursy. Poniewaz czas plynie nieuchronnie pora powoli robic podsumowania: A.Lista bukmacherow: Prof, STS, Unibet, Expekt, GB , Totomix ewentualnie co wnioskowal Adolf B&W B. Zostaja pasy w typowaniu, wpisowe 30 zl, C. Znikaja minimalne kursy ( na razie nikt byl przeciw temu) oraz max 5 osob moze podac ten sam typ D. Natomiast jak czytam to liczba zwolennikow i przeciwnikow grania dodatkowo handicapow i totali jest porownywalna( sorry wielkie jak kogos pominalem ): Za: klopsikus,savio, Marcelo, el_macho Przeciw: kuba81, SEFE, vonseb, Adolf 88 Pozostali: cichy6, raf, knopsi, pajelo, Bron ( bez konkretnego osadu, badz jak nowi uczestnicy nie chca sie wypowiadac )
|
Do góry
|
|
|
|
#143404 - 04/01/2003 21:06
|
old hand
Meldunek: 07/07/2001
|
Ej jakie zamieszanie Adik??????? Jesli idzie o totalsy handi itd?????????????
|
Do góry
|
|
|
|
#143405 - 05/01/2003 01:40
|
addict
Meldunek: 24/10/2002
|
Patrzę ne tę dyskusję i jedno co mi przychodzi, aby coś wnieść to to, żeby ten kto typuje dany wynik np. po raz 4 zaznaczał taką wiadomość przy swoim typie. Sam bym chętnie zagrał, ale rozciągłość tego konkursu nie pozwala mi na to 
|
Do góry
|
|
|
|
#143407 - 05/01/2003 02:39
|
Pooh-Bah
Meldunek: 29/01/2002
|
Jeśli można to też zagram. Proszę przesłać dane komu mam wysłać pieniążki. Na każde warunki się zgadzam Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#143409 - 05/01/2003 15:22
|
addict
Meldunek: 18/07/2002
|
Z liczeniem punktów mogłoby być też tak że każdy ma na tydzień do dyspozycji np.10 unitów i na koniec tygodnia mnoży się zysk, a każdy typuje ile meczy chce...
|
Do góry
|
|
|
|
#143411 - 06/01/2003 01:46
|
Pooh-Bah
|
Panowie, to jaka decyzja odnośnie podatku? Odliczamy czy nie? Ja po przeanalizowaniu za i przeciw i w kontekście postulatu o dołączenie Toto-Mixa jestem za odliczaniem podatku co zrowna nieco kursy internetowe i uliczne  . Proszę o w miarę szybką decyzję, bo arkusz jest w trakcie tworzenia i nie wiem czy uwzględniać tą opcję. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#143412 - 06/01/2003 03:13
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał klopsikus: [qb]Panowie, to jaka decyzja odnośnie podatku? Odliczamy czy nie? Ja po przeanalizowaniu za i przeciw i w kontekście postulatu o dołączenie Toto-Mixa jestem za odliczaniem podatku co zrowna nieco kursy internetowe i uliczne  . Proszę o w miarę szybką decyzję, bo arkusz jest w trakcie tworzenia i nie wiem czy uwzględniać tą opcję. Pozdrawiam[/qb][/QUOTE]Ja tez jestem za odliczaniem podatku u ulicznikow. Kursy sie zrownaja i wynik bedzie faktycznie pokazywal ile mozna wygrac/przegrac  grajac w realu.
|
Do góry
|
|
|
|
#143413 - 06/01/2003 05:21
|
Carpal Tunnel
|
Jedno o co sie tutaj obawiam to fakt iz wprowadzamy za duzo unowoczesnien....To moze nie wyjsc nam na dobre....Ja jestem za tym by nie odliczac podatku(po co kombinowac?)Jesli prof da kurs 1.6 a expekt np 1.5 to bedziemy grac z profa i koniec...Takie jest moje zdanie...Nie kombinujmy panowie za duzo bo przekombinujemy... Pozdrawiam  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#143414 - 06/01/2003 12:20
|
member
Meldunek: 10/12/2001
|
Hehe probowalem przez to wszystko przebrnac ale sie pogubilem. W kazdym razie jestem za a nawet przeciw.  Krotko mowiac ustalcie cos a ja sie dostosuje. Zglaszam sie do nowej edycji.  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#143415 - 06/01/2003 15:44
|
Carpal Tunnel
|
Jak ktoś już podliczy za i przeciw to dajcie znać. Skrzynkę juz mam odblokowaną, w niedługim czasie chętni dostaną numer konta na który należy wpłacić wpisowe 30 zł. Jeśli chodzi o zamieszanie dotyczące handicapów, totalsów i zawodników, to myślę że wprowadzanie tej regulaminowej rewolucji na pierwszy raz jest niewskazane. Pozatym u "uliczników" nie znalazłem totalsów, czy handicapów, już nie wspomne o zawodnikach (których notabene nie wystawia już też GB) w ofercie. Ale jest natomist gra na 1 tercję. A przecież konkurs ma na celu też pomoc w typowaniu i zachęceniu do grania hokeja u buków innych forumowiczów. Kolejny bałagan wiąże się z płynnymi kursami i liniami na handi i totale, więc po co wprowadzać niepotrzebne podejrzenia o zawyżanie kursu, czy zaniżanie, bądź zawyżanie linii. Ja tam wszystkim ufam, ale jak staropolskie przysłowie mówi: "Kochajmy sie jak bracia, liczmy sie jak żydzi." Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#143416 - 06/01/2003 16:18
|
addict
Meldunek: 24/11/2002
|
Z checia przystapilbym do konkursu. Jako nowy przystam na warunki jakie zaproponujecie. Myslalem nad tym problemem co do obstawiania max 5 typow na jeden mecz i zamykamy furtke co do tego spotkania dla innych. Wiem ze to jest monotonne jak wszyscy podają jeden i ten sam typ, ale jak juz sobie wykombinujesz meczyk i pozniej nie mozesz go zagrac to chyba nie fair. Nie kazdy moze siedziec przed kompem i czekac az buki kursy rzucą, zeby zaraz zagrac na ten typ.
|
Do góry
|
|
|
|
#143417 - 07/01/2003 03:11
|
Carpal Tunnel
|
Szczerze mowiac jak teraz by ktos wszedl i przeczytal cala ta dyskusje to czyba by :eek: dostal  Panowie tego jest za duzo jak na jeden raz!!!!Podataki,ograniczenie typow,handicapy,nowe podliczanie....nie sadzicie ze to przegiecie?!Szczerze mowiac ja juz sie poddaje...Niech ktos (Adolf?Klopsiukus?)poda ostateczny regulamin z tym ze jestem przeciwko jakimkolwiek handicapom(1 tercja moze byc)oraz przeciwko podliczaniu podatkow!(niech kazdy szuka najlepszy kurs a ze bede one przewaznie w profie i stsie to komu to przeszkadza  ?)Nigdy nie rozpoczniemy tego konkursu jesli tak to bedzie dzialalo!!A wiec proponuje rozpoczac w poniedzialek 13.01 i nie kombinujmy tyle!!Najpierw sprobujmy spokojnie cos zmienic a nie wszystko na jeden raz!!!Niech ktos narzuci regulamin i gramy!Innego wyjscia nie widze bo kazdy ma swoje zdanie i w pewnych sprawach nie dojdzie sie do porozumienia.Michalll nawet nie wiesz jakie irytujace jest to jak wchodzisz podac typ i widzisz iz na 8 podajacyh osob 8 podaje ten sam mecz....to czemu ma ten konkurs sluzyc?Chodzi o to by utrudniac i podwyzszac poprzeczke a nie isc na latwizne! Pozdrawiam  iwo: Adolf kaske przekazalem Thomowi i on wplaci na twoje konto.Dzieki Thom za przysluge  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#143420 - 07/01/2003 15:34
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#143421 - 07/01/2003 15:36
|
Carpal Tunnel
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Dinero: [qb]Witam ponownie Jeszcze jedna propozycja podliczania kursow poniewaz z tego co przeczytalem to je dodajemy np. 1.5+1.5=3.0 0+2.0=2.0 wiec nie bedzie zbytnio oplacalo sie ryzykowac na wyzsze kursy,a w rzeczywistosci powinno byc tyle samo, wiec proponuje liczenie zysku Pozdrawiam[/qb][/QUOTE]Ja jednak jestem za pierwotna wersja bo jednak skutecznosc typow powinna byc na pierwszym miejscu - ryzyko musi byc wywazone zwlaszcza ze bedziemy grac ponad 3 miechy wiec bedzie kiedy odrabiac ewentualne straty. Poza tym czas goni podejmijmy jakis kompromis.
|
Do góry
|
|
|
|
#143422 - 07/01/2003 16:36
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Dinero: [qb]Witam ponownie Jeszcze jedna propozycja podliczania kursow poniewaz z tego co przeczytalem to je dodajemy np. 1.5+1.5=3.0 0+2.0=2.0 wiec nie bedzie zbytnio oplacalo sie ryzykowac na wyzsze kursy,a w rzeczywistosci powinno byc tyle samo, wiec proponuje liczenie zysku Pozdrawiam[/qb][/QUOTE]Myślę, że do specyfiki tego konkursu lepiej pasuje sumowanie kursów, bo choćby tabela, kiepsko by wyglądała z prawie samymi jak nie samymi wynikami ujemnymi. Arkusz który zrobiłem liczy m.in. tez zysk, wiec te wiadomości będą do wglądu, jednak głownym bilansem niech pozostanie suma kursów. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#143423 - 08/01/2003 00:14
|
addict
Meldunek: 25/11/2002
|
Witam panowie. Musze przyznac, ze mieszacie i mieszacie... Jestem jednak tego zdania, ze suma kursów jest calkowicie wystarczajaca. Co do liczby typów na ten sam mecz, jestem za postawieniem limitu. Czy bedzie to max. 5 lub 6 na ten sam mecz, pozostawiam otwarte. Kazdy typujacy ten sam mecz powinien jednak zaznaczyc, który typ to jest. Co do innych propozycji jak totale, handicapy , 1.tercja lub pojedynczy gracze, to wstrzymuje sie od glosu. No to na tyle ode mnie, Pozdrawiam knopsi
|
Do góry
|
|
|
|
#143424 - 08/01/2003 06:11
|
Carpal Tunnel
|
1 Każdy gra jeden mecz dziennie czyli na daną dobę w ofertach bukmacherów. Dzień łacznie z NHL. - buki (STS, Profesjonal,Toto-Mix, B&W, Unibet, Expekt, GB - bez P2P) - mecze, które obstawiamy mogą pochodzić tylko z 1-ych lig światowego hokeja (NHL,Eliteserien,DEL,SM,Extraliga itd)i turnieji międzynarodowych - w ofercie ma być conajmniej 6 spotkań (gdy jest 6 też gramy) z wyżej wymienionych lig - w wypadku braku wymaganej liczby spotkań, na drugi dzień podawane jest kolejne, pojedyńcze typowanie - mecze obstawiamy w systemie 1X2 (nie gramy totalsów, underów, handicapów) wyjątkiem są poszczególne tercje 2 Kurs wybranego i typowanego przez nas meczu jest dowolny - kursy mają być podawane aktualne (raczej nie korzystajcie z ulotki STS czy Profesjonala) 3 Jeżeli mecz się nie odbędzie zawodnik ma prawo podać jeszcze raz swój typ. 4 Jeżeli mecz się nie odbędzie, a zawodnik nie poda typu na dany dzień, mimo iż wcześniej podawał ten nie odbyty. Może on podać na kolejny dzień dwa typy. - nie wolno podawać typów na mecze które już trwają, lub które sie skończyły, pomimo podawanej innej godziny, bądz daty rozpoczęcia spotkania w ofertach buków - edytowanie postów jest zabronione 5 Trafione kursy są sumowane poprzez ich dodawanie, niecelny typ liczony jest jako 0 - w przypadku nie podania typu zawodnik traci jeden punkt (czyli gdy ma łączną sumę powiedzmy 15,63 pkt to odejmuje się mu 1 pkt co daje 14,63) - mecze wpisujemy w tych samych dniach w których dane spotkanie ma sie odbyć - nie dotyczy to NHL - z powodu ewentualnych kłopotów z dostępem do netu istnieje możliwość podawania większej liczby meczy dziennie (do max 3 spotkań), lecz muszą one odbywać się w różnych dniach. - nagminne podawanie typów z wyprzedzeniem czasowym będzie traktowane jako próba wyprzedzenia innych uczestników - za powyższy proceder będzie odejmowany 1 pkt. - wszystkie typy zamieszczane są w dziale KONKURS-HOKEJ (Europa-NHL)-3 edycja 6 Wybrany mecz może typować maxymalnie 5 uczestników konkursu - czyli np. spotkanie drużyny A z drużyną B może postawić na A - 5 osób - jeśli ktoś będzie typował ten mecz jako 6 osoba z kolei i jego typem będzie B, X, lub XB może to spotkanie zagrać 7 Konkurs zaczynamy ............. a kończymy z dniem ............- w tym dniu podajemy ostatni typ 8 Wpisowe do wzięcia udziału w konkursie wynosi 30 PLN - pieniądze należy przelać na konto skarbnika do dnia ............ - numer konta będzie przesłany każdemu uczestnikowi na maila. - przy przelewie nalezy zaznaczyc nicka który będzie brał udział w konkursie. 9 Podliczaniem bilansu zajmuje się THOM - wyniki będzie mozna zobaczyc w osobnym dziale - RANKING - podsumowanie typów z danego tygodnia.
|
Do góry
|
|
|
|
#143425 - 08/01/2003 06:12
|
Carpal Tunnel
|
Mój krótki komentarz na gorąco do tego co powyżej wysmażyłem. Jest to regulamin nadal roboczy i płynny. Starzy konkursowicze zauważa, że nie różni się on za wiele od poprzedniego regulaminu, który myślę, że sie dobrze spisywał. Ten nowy ma kilka innowacji takich jak:
Dodano 2 buki: "ulicznik" Toto- Mix i netowy B&W Są to buki z których też często korzystamy
Dodano możliwość gry turnieji międzynarodowych Zwiększy to wybór spotkań
Dodano możliwość gry poszczególnych tercji Poszczególne tercje znalazły się też w ofertach "uliczników". Wiem, że odezwą się protesty zwolenników totalsów i handicapów, ale czy jest sens aż tak rewolucjonizować konkurs??? Tym bardziej, że tylko netowcy będą mieli możliwość zagrania tych typów.
Zmieniono wymagany kurs powyżej 1,5 na dowolny To chyba oczywiste, że każdy będzie grał takie kursy, aby być jak najwyżej w tabeli.
Wprowadzono sumowanie kursów Z tym się chyba już wszyscy zgadzamy
Zmieniono "karanie" za nie podanie dziennego typu Tutaj zaproponowałem odjęcie jednego punktu, ale jestem otwarty na inne propozycje. Bo uważam, że codzienne typowanie należy pozostawić bez zmian.
Wprowadzono limit możliwości grania tego samego spotkania na ten sam wynik do 5 osób Nie podejrzewam, że oferta teraz będzie tak uboga, że będziemy mysieli się prześcigać w typowaniu. A i sprawdzanie kto co typował też nie sprawi nam problemu, bo niestety nie podejrzewam, że weźmie udziału w tej edycji 40 osób
Wprowadzono "furtkę obronną" dla limitu Po prostu nie chce dopuścić do tego, że na forum zaczną pojawiać się typy "na zaś". Mecz będzie powiedzmy 2 lutego o godzinie 16:00 a ktoś bedzie go już typował 1 lutego o 12:10 w południe. Mecze typujemy na daną dobę i nie dotyczy to NHL. Kara - choć mam nadzieję nie będzie stosowana to odejmowany 1 pkt, ale to też jest do dyskusji.
Wykropkowane miejsca W tych miejscach pojawi się data rozpoczęcia i zakończenia konkursu. Więc jeśli sie szybko uporamy z regulaminem, to szybciej zaczniemy.
No i wobec nowatorskiej metody liczenia punktów nie podejrzewam, żeby miały miejsce dogrywki tzw. "play off"
A więc nadszedł czas studiowania. I proszę róbcie to szybko bo chcę przedstawić nowy regulamin ewentualnym sponsorom :zobacz:
|
Do góry
|
|
|
|
#143428 - 08/01/2003 15:00
|
old hand
|
Co do regulaminu...
Dlaczego została przyjęta mozliwość typowania 1-szej tercji, a totale i handicapy nie? Czy to jest aż taka rewolucja? Ja nie mam zastrzeżeń co do pierwszej tercji (ponieważ jest to czysta loteria życzę powodzenia wszystkim, którzy będą podawać typy na wynik 1-szej tercji). Może ktoś bedzie łaskaw mi uzasadnić na czym będzie polegało zrewolucjonizowanie konkursu jeśli zostaną dopuszczone totale i handicapy??? Bo przyznam, że nie bardzo rozumiem Waszych obaw. Czy będą jakiekolwiek problemy, ze sprawdzeniem wyników? Chyba nie.
Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#143429 - 08/01/2003 15:05
|
Carpal Tunnel
|
Regulamin Super - Ok ! Jedynie te kary za niepodanie typu badz za szybkie ich podawanie troszke niepotrzebne ( rozumiem intencje - jednak czasmi zdazaja sie "zaniki" badz braki inetu co nie zawsze sie da z gory przewidziec )
Termin rozpoczecia: sobota ( ale nie wszyscy chetni moga zdazyc - wyjazdy itp ) badz poniedzialek ( to powinien byc najpozniejszy termin zaczecia konkursu Zakonczenie: koniec regular season w NHL Termin wplaty wpisowego do 2 tygodni od rozpoczecia.
|
Do góry
|
|
|
|
#143430 - 08/01/2003 16:47
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał el_macho: [qb]Co do regulaminu... Dlaczego została przyjęta mozliwość typowania 1-szej tercji, a totale i handicapy nie? Czy to jest aż taka rewolucja? Ja nie mam zastrzeżeń co do pierwszej tercji (ponieważ jest to czysta loteria życzę powodzenia wszystkim, którzy będą podawać typy na wynik 1-szej tercji). Może ktoś bedzie łaskaw mi uzasadnić na czym będzie polegało zrewolucjonizowanie konkursu jeśli zostaną dopuszczone totale i handicapy??? Bo przyznam, że nie bardzo rozumiem Waszych obaw. Czy będą jakiekolwiek problemy, ze sprawdzeniem wyników? Chyba nie. Pozdrawiam.[/qb][/QUOTE]Tu z el_macho: sie zgadzam jak dodajemy tercje ,ktore w duzej mierze sa loteria to nie nie wiem dlaczego niemoge zagrac np. jak wczoraj 1617 CALGARY FLAMES 0.5 2.45 przecziez to inaczej X2 u ulicznikow a to jest dozwolone Totale tez jestem za. Tylko tu moze byc duzo zwrotow przy dokladnych wynikach np over 5 wynik 5 . Wiec totale albo odpuscic albo gramy w konkursie tylko te za ktore nie ma zwrotow np. over/under 4.5, 5.5 ... To jedyny punkt ktory bym dolozyl Ale ja sie nie upieram i regulamin w formie jakiej jest tez mi pasuje. Wazne zeby juz zaczac. pozdr  al:
|
Do góry
|
|
|
|
#143431 - 08/01/2003 17:04
|
Pooh-Bah
|
Oczywiscie odezwie się też mój głos [QUOTE]Oryginalnie wysłał Adolf 88: [qb] Dodano możliwość gry poszczególnych tercji Poszczególne tercje znalazły się też w ofertach "uliczników". Wiem, że odezwą się protesty zwolenników totalsów i handicapów, ale czy jest sens aż tak rewolucjonizować konkurs??? Tym bardziej, że tylko netowcy będą mieli możliwość zagrania tych typów.[/qb][/QUOTE]Ja także uważam, że to nie jest rewolucja, a określenie, że tylko "netowcy" mogą zagrać te typy jest niewłaściwe, bo jakby tak zrobić sondę to pewnie tych netowców było by więcej niż uliczników (to trochę wulgarne określenie  ). Granie tercji mnie nie wzrusza, bo tego nie tykam, ciekawe ile osób to gra? Odważę się na stwierdzenie, że totale i handicapy są bardziej popularne. Ogólnie nie wiem o jakie komplikowanie chodzi z tymi totalami i handicapami. Typ jak typ, kurs ma, można trafić lub nie i tyle. Chyba, że sponsorem ma zostać jeden z ulicznych buków, ale wtedy wypadałoby okroić granie tylko do jego oferty. Jeśli większoć tego nie chce to w porządku, ale po co gadać o jakimś komplikowaniu? [QUOTE]Oryginalnie wysłał Adolf 88: [qb] Zmieniono "karanie" za nie podanie dziennego typu [/qb][/QUOTE]A to bym akurat pozostawił po staremu. Wtedy karą było tkwienie w miejscu z trafionymi i niech tak zostanie, bo przypadki chodzą po ludziach i różnie może być, a strata szansy na jakieś punkty jest karą samą w sobie. Przecierz nie ma punktów ujemnych za pudło, więc nikt celowo nie będzie opuszczał typowania. [QUOTE]Oryginalnie wysłał Adolf 88: [qb] Wprowadzono "furtkę obronną" dla limitu Po prostu nie chce dopuścić do tego, że na forum zaczną pojawiać się typy "na zaś". Mecz będzie powiedzmy 2 lutego o godzinie 16:00 a ktoś bedzie go już typował 1 lutego o 12:10 w południe. Mecze typujemy na daną dobę i nie dotyczy to NHL. Kara - choć mam nadzieję nie będzie stosowana to odejmowany 1 pkt, ale to też jest do dyskusji. [/qb][/QUOTE]Przyznam, że nie do końca rozumiem. Bo skoro można jednak typować z wyprzedzeniem, to kiedy kara zostanie przyznana? Trzeba jakoś to usankcjonować, jasno określić okoliczności kiedy kara będzie nałożona. Jeśli chodzi o datę to może być sobota. Do reszty nie mam zastrzeżeń i przyjmuję przez aklamacje Pozdrawiam  iwo:
|
Do góry
|
|
|
|
#143432 - 08/01/2003 17:15
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/11/2001
|
Mam pytanko do Ciebie klopsikus - nie wiem czy Kuba się zajmie podliczaniem i robieniem rankingu, ale skoro mu wysłałeś arkusz excela to pewnie tak  - pytanko moje - czy uwzględnia on również (chodzi o ten arkusz) podliczanie totali i handicapów? - żeby później nie było z tym większego bałaganu. Pozdro P.S. Co do terminu rozpoczęcia konkursu to jest mi obojętne czy to będzie sobota czy poniedziałek (byle nie od niedziela - prawdopodobnie nie będę miał dostępu do netu  ).
|
Do góry
|
|
|
|
#143433 - 08/01/2003 17:19
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał THOM: [qb]Mam pytanko do Ciebie klopsikus - nie wiem czy Kuba się zajmie podliczaniem i robieniem rankingu, ale skoro mu wysłałeś arkusz excela to pewnie tak  - pytanko moje - czy uwzględnia on również (chodzi o ten arkusz) podliczanie totali i handicapów? - żeby później nie było z tym większego bałaganu. Pozdro [/qb][/QUOTE]Thom, arkusz nie rozróżnia typów, poprostu wpisujesz kurs i czy wszedł, ew. czy z podatkiem (to można pominąć). Jeśli chcielibyście aby rozróżniał, to nie ma problemu, mogę zmodyfikować. Pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#143434 - 08/01/2003 17:27
|
Carpal Tunnel
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Bron: [qb] [QUOTE]Oryginalnie wysłał el_macho: [qb]Co do regulaminu... Dlaczego została przyjęta mozliwość typowania 1-szej tercji, a totale i handicapy nie? Czy to jest aż taka rewolucja? Ja nie mam zastrzeżeń co do pierwszej tercji (ponieważ jest to czysta loteria życzę powodzenia wszystkim, którzy będą podawać typy na wynik 1-szej tercji). Może ktoś bedzie łaskaw mi uzasadnić na czym będzie polegało zrewolucjonizowanie konkursu jeśli zostaną dopuszczone totale i handicapy??? Bo przyznam, że nie bardzo rozumiem Waszych obaw. Czy będą jakiekolwiek problemy, ze sprawdzeniem wyników? Chyba nie. Pozdrawiam.[/qb][/QUOTE]Tu z el_macho: sie zgadzam jak dodajemy tercje ,ktore w duzej mierze sa loteria to nie nie wiem dlaczego niemoge zagrac np. jak wczoraj 1617 CALGARY FLAMES 0.5 2.45 przecziez to inaczej X2 u ulicznikow a to jest dozwolone Totale tez jestem za. Tylko tu moze byc duzo zwrotow przy dokladnych wynikach np over 5 wynik 5 . Wiec totale albo odpuscic albo gramy w konkursie tylko te za ktore nie ma zwrotow np. over/under 4.5, 5.5 ... To jedyny punkt ktory bym dolozyl Ale ja sie nie upieram i regulamin w formie jakiej jest tez mi pasuje. Wazne zeby juz zaczac. pozdr  al: [/qb][/QUOTE]Jeśli handicap +0,5 jest normalnym graniem powiedzmy na X2 to po co te handicapy wprowadzać? A co do totalsów to sam odpowiadzasz sobie, że moga być zwroty i tym samym dorzucimy kolejny kamyczek do regulaminu. Im bardziej zagmatwany regulamin, tym mniej chętnych, Wierzcie mi, że coraz trudniej będzie przebrnąć przez nasz regulamin. Co do kar to niech wypowie się reszta.
|
Do góry
|
|
|
|
#143435 - 08/01/2003 17:32
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Adolf 88: [qb][QUOTE]Jeśli handicap +0,5 jest normalnym graniem powiedzmy na X2 to po co te handicapy wprowadzać? A co do totalsów to sam odpowiadzasz sobie, że moga być zwroty i tym samym dorzucimy kolejny kamyczek do regulaminu. Im bardziej zagmatwany regulamin, tym mniej chętnych, Wierzcie mi, że coraz trudniej będzie przebrnąć przez nasz regulamin. Co do kar to niech wypowie się reszta. [/qb][/QUOTE]To ja mam pomysł jak to uprościć! Wywalić GB z dozwolonych buków i już. Unibet ma tyko totale roztrzygnięte. Z GB i tak jeśli dobrze pamiętam korzystałem tylko ja, więc nikt nie straci. Mozna tez zwrot traktować jako porażkę.
|
Do góry
|
|
|
|
#143436 - 08/01/2003 17:55
|
old hand
|
Sprawa z totalami jest prosta
Zwrot = wtopa.
I po sprawie.
|
Do góry
|
|
|
|
#143437 - 08/01/2003 17:55
|
Carpal Tunnel
|
Thom tobie dobrze szlo robienie tabelek wiec oddaje to w twoje rece  iwo: Ja oczywiscie bede cie wyreczl jesli nie bedziesz mogl Pozdrawiam  iwo: Ja juz sie zgubilem wtych kombinacjach i czekam na ostateczny regulamin bo juz sie tak pogubilem ze nic nie kumam 
|
Do góry
|
|
|
|
#143438 - 08/01/2003 18:18
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE] Pozdrawiam Ja juz sie zgubilem wtych kombinacjach i czekam na ostateczny regulamin bo juz sie tak pogubilem ze nic nie kumam [/QUOTE] Ja tez juz sie nie odzywam i podpisuje sie pod kazdym regulaminem Kasa juz jest u Adolfa - czesc z wygranej reszta juz zasilila moje konto Chociaz nie  a jednak nie ma ostatniego punktu # 10 Podzial wygranej zalozmy od razu z gory. Bo ostatnio do konca nie wiedzialem o co/ile walcze i chyba niech zostanie 50-30-20 pozd.  al:
|
Do góry
|
|
|
|
#143440 - 08/01/2003 18:40
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał THOM: [qb]Klopsikus - prześlij mi arkusz excela - chcę się z nim zapoznać Pozdro  [/qb][/QUOTE]Wyślij adres na priva. Podeśle dopiero po 19 bo dopiero wtedy będę w domu. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#143443 - 08/01/2003 20:24
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#143444 - 08/01/2003 23:06
|
Pooh-Bah
Meldunek: 18/06/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Adolf 88: [qb]Jeśli Wam nie odpowiada ten regulamin i macie kłopoty z ustaleniem wysokości wygranych to proponuję zajrzeć TUTAJ . Tam jest wszytsko proste  [/qb][/QUOTE]Buahahahahahahahaha Super Adolf!! Dzieki za tego linka, ale sie usmialem Tam jest super regulamin!! Proponuje spytac autora czy mozemy skorzystac z jego i juz A tak na powaznie, moze faktycznie warto wywalic GB z oferty bukow...Uprosci to sprawe i wtedy mozna dodac handicapy oraz totale..Ja po przemysleniu sprawy jestem jednak za handicapami i totalami, kiedy bedzie malo spotkan, a tylko 5 osob moze podac jeden typ bedzie mozna fajnie pokombinowac..Poza tym jezeli kursy beda mialy teraz znaczenie (a beda mialy ogromne), wiec musi byc mozliwosc jak najszerszej oferty..I tu wlasnie nie wiadomo co zrobic..czy zwroty z GB liczyc jako wtopa, czy nie grac w GB..Co do kar to jest mi wszystko jedno, bo nie zamierzam robic takich walkow  Numer konta juz mam, wkrotce wplacam kase. Pozdrawiam all.
|
Do góry
|
|
|
|
#143445 - 09/01/2003 13:38
|
Anonymous
Unregistered
|
Jesli jeszcze mozna to tez chcialbym sie zapisac do konkursu. Pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#143446 - 09/01/2003 19:14
|
old hand
|
Widzę, że dyskusja coś przycichła, a czas ucieka. Jeśli mamy zacząć lada chwila to ustalmy w końcu ostateczną wersję regulaminu i zacznijmy grać. Jeśli chodzi o te nieszczęsne totale i handicapy to widzę, że ostatnio w temacie piszą albo zwolennicy wprowadzenia możliwości ich typowania w konkursie albo tacy, którzy wstrzymują się od głosu. Nie widzę kategorycznych sprzeciwów. Czy to nie wystarczający powód, by je wprowadzić???
Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#143448 - 09/01/2003 20:53
|
addict
|
Witam sympatyków hokeja! Jestem w tym konkursie nową osobą, dlatego nie pogniewam się, jeśli ani jedno z moich sugerowanych rozwiązań nie znajdzie aprobaty, ale proszę o chwilę zastanowienia się nad nimi. Przeczytałem tę burzliwą próbę sprecyzowania regulaminu, dlatego ja też wypowiem swoje zdanie. Domyślam się, że punktem mojego odniesienia jest regulamin napisany przez Adolfa 88. odnośnie pkt 1 regulaminu: "mecze obstawiamy w systemie 1X2 (nie gramy totalsów, underów, handicapów) wyjątkiem są poszczególne tercje" Z tym się nie zgadzam. Skoro można np. w Profesjonalu zagrać X2, to dlaczego u innego buka nie można by zagrać handi +0,5 (wychodzi na to samo, ale sprawa rozchodzi się o różnicę w kursach). Poza tym na niektóre mecze są wystawiane handi -1,5 a nawet większe. To też można grać, a kurs wtedy odpowiednio wzrasta! Co do grania totali to jestem w 100% za! Przecież to też nie jest takie proste, mimo że są tylko dwie możliwości, a wielu uczestników gra na pewno undery i overy w rzeczywistości. Zaliczyłbym wszystkie totale, które mają określoną płówkę gola, czyli 5,5 i 4,5 rzadziej się zdarzają 6,5. odnośnie pkt 5 regulaminu: "Trafione kursy są sumowane poprzez ich dodawanie, niecelny typ liczony jest jako 0" Co do sumowania kursów się zgadzam, ale przecież liczby ujemne też można sumować! W naszym przypadku chciałbym widzieć taką liczbę ujemną -1 w przypadku typu nie trafionego. Rozwiązuje to sytuację ryzyka, które w przypadku uznania typu niecelnego za 0 pkt (zero), po prostu nie istnieje. Uczestnik konkursu ryzykuje tylko tyle, że nie zyskuje nic, nie martwiąc się o to, że może coś stracić. Zobrazuję to sytuacją: Zawodnik A stawia: remis - remis - remis - remis - remis o kursach 3,8 - 4,0 - 5,7 - 3,4 - 4,0 a wchodzi mu tylko ten najwyższy 5,7 Zawodnik B stawia: wygrana - wygrana - wygrana - wygrana - wygrana o kursach 1,35 - 1,50 - 1,47 - 1, 40 - 1,60 i wchodzą mu wszystke typy Bilans tych zawodników przy liczeniu typu niecelnego za 0 pkt: Zawodnik A: 0+0+5,7+0+0=5,7 Zawodnik B: suma poszczególnych kursów=7,32 W ogólnej klasyfikacji zawodnik B osiągnął tylko przewagę 1,62 pkt nad zawodnikem A, mimo że wytypował pięć celnych typów przy tylko jednym przeciwnika. Według mnie jest to nie fair! Inaczej ma się sytuacja, gdy typ przegrany zalicza się jako -1: Zawodnik A: 1,70 pkt Zawodnik B: 7,32 pkt Chyba jest różnica. Takie liczenie zapobiegnie graniu na tzw. fuksa. odnośnie pkt 7 regulaminu: "Konkurs zaczynamy ............. a kończymy z dniem ............- w tym dniu podajemy ostatni typ" Myślę, że od poniedziałku 13.01. można by zacząć Skończyć z końcem sezonu regularnego NHL Resztę punktów regulaminu zostawiłbym bez zmian. Sam też dołączę do konkursu 
|
Do góry
|
|
|
|
#143450 - 09/01/2003 21:22
|
addict
|
Adolf, jak możesz to odezwij się na gg mój nr 1219419
|
Do góry
|
|
|
|
#143451 - 09/01/2003 22:09
|
enthusiast
|
Minusowe punkty to jest to! Bardzo dobry przykład podano. Ja byłem za wprowadzeniem średniej co też złagodziłoby zapały co poniektórych graczy ale skoro ten pomysł upadł  to jestem za 'minusami'. Nie wiem kto tu w końcu prowadzi zapisy, w każdym razie proszę mnie zapisać do konkursu tylko w przypadku gdy będą minusy. W przypadku braku w regulaminie powyższego zapisu proszę nie uwzględniać mojej osoby w konkursie. dzięki, pozdrawiam belja
|
Do góry
|
|
|
|
#143452 - 10/01/2003 00:19
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał mszczyna: [qb] odnośnie pkt 5 regulaminu: "Trafione kursy są sumowane poprzez ich dodawanie, niecelny typ liczony jest jako 0" Co do sumowania kursów się zgadzam, ale przecież liczby ujemne też można sumować! W naszym przypadku chciałbym widzieć taką liczbę ujemną -1 w przypadku typu nie trafionego. Rozwiązuje to sytuację ryzyka, które w przypadku uznania typu niecelnego za 0 pkt (zero), po prostu nie istnieje. Uczestnik konkursu ryzykuje tylko tyle, że nie zyskuje nic, nie martwiąc się o to, że może coś stracić. Zobrazuję to sytuacją: Zawodnik A stawia: remis - remis - remis - remis - remis o kursach 3,8 - 4,0 - 5,7 - 3,4 - 4,0 a wchodzi mu tylko ten najwyższy 5,7 Zawodnik B stawia: wygrana - wygrana - wygrana - wygrana - wygrana o kursach 1,35 - 1,50 - 1,47 - 1, 40 - 1,60 i wchodzą mu wszystke typy Bilans tych zawodników przy liczeniu typu niecelnego za 0 pkt: Zawodnik A: 0+0+5,7+0+0=5,7 Zawodnik B: suma poszczególnych kursów=7,32 W ogólnej klasyfikacji zawodnik B osiągnął tylko przewagę 1,62 pkt nad zawodnikem A, mimo że wytypował pięć celnych typów przy tylko jednym przeciwnika. Według mnie jest to nie fair! Inaczej ma się sytuacja, gdy typ przegrany zalicza się jako -1: Zawodnik A: 1,70 pkt Zawodnik B: 7,32 pkt Chyba jest różnica. Takie liczenie zapobiegnie graniu na tzw. fuksa. odnośnie pkt 7 regulaminu: "Konkurs zaczynamy ............. a kończymy z dniem ............- w tym dniu podajemy ostatni typ" Myślę, że od poniedziałku 13.01. można by zacząć Skończyć z końcem sezonu regularnego NHL Resztę punktów regulaminu zostawiłbym bez zmian. Sam też dołączę do konkursu  [/qb][/QUOTE]Mi to się nie podoba: Po pierwsze, jeśli chcecie dawać -1 za nietrafiony typ, to powinniśmy liczyć tylko czysty zysk z typu, czyli za trafiony 1,7 powinno być 0,7 (idea czystego zysku). A w tedy jeśli posłużę się Twoim przykładem wynik będzie: A=0,7 B=2,32 Czyli różnica dalej 1.62 (tak jak by było naprawdę u buka). Wg mnie to Twoja różnica jest niesprawiedliwa, niczym nie poparta w realu. Jeśli będziemy dawać ujemne punkty, a za trafiony dawać cały kurs, to tylko i wyłącznie będzie opłacało się grać kursy 1,1 czy 1,2, wystarczy trafiać cokolwiek, nie opłaca się ryzykować. Nawet jak będę miał value bet za 2.0 to i tak dam coś jak Trondhaim-Lorens (coś tam) za 1,05 bo lepsze 1,05 w garści niż -1 na koncie! Ten sposób nic nam nie da, wogóle nie pomoże w realu!!! A pozaty, skoro przynajmniej do tego punktu się wszyscy zgadzali to po co dalej mieszac? Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#143453 - 10/01/2003 00:23
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał belja: [qb]Minusowe punkty to jest to! Bardzo dobry przykład podano. Ja byłem za wprowadzeniem średniej co też złagodziłoby zapały co poniektórych graczy ale skoro ten pomysł upadł  to jestem za 'minusami'. Nie wiem kto tu w końcu prowadzi zapisy, w każdym razie proszę mnie zapisać do konkursu tylko w przypadku gdy będą minusy. W przypadku braku w regulaminie powyższego zapisu proszę nie uwzględniać mojej osoby w konkursie. dzięki, pozdrawiam belja[/qb][/QUOTE]Średnia niczego by nie ostudziła, a dała by dokładnie ten sam wynik co suma! średnia = suma/ilość typów Różnica tylko w prezentacji tych samych wyników!
|
Do góry
|
|
|
|
#143454 - 10/01/2003 00:51
|
Pooh-Bah
|
Nawet jak będę miał value bet za 2.0 to i tak dam coś jak Trondhaim-Lorens (coś tam) za 1,05 bo lepsze 1,05 w garści niż -1 na koncie! Ten sposób nic nam nie da, wogóle nie pomoże w realu!!!
Fajny przyklad wlasnie mecz sie skonczyl Trondheim Lorenskog 17-1 7-0 4-1 6-0 Full Time
|
Do góry
|
|
|
|
#143455 - 10/01/2003 00:55
|
addict
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał klopsikus: [qb] Mi to się nie podoba: Po pierwsze, jeśli chcecie dawać -1 za nietrafiony typ, to powinniśmy liczyć tylko czysty zysk z typu, czyli za trafiony 1,7 powinno być 0,7 (idea czystego zysku). A w tedy jeśli posłużę się Twoim przykładem wynik będzie: A=0,7 B=2,32 Czyli różnica dalej 1.62 (tak jak by było naprawdę u buka). Wg mnie to Twoja różnica jest niesprawiedliwa, niczym nie poparta w realu. [/qb][/QUOTE]Oj Klopsikus Klopsikus!! Skoro wcześniej różnica była 1,62 i teraz Ty chcesz znów, aby była 1,62 odejmując tylko od tego po jednostce (z 0 robisz -1, a z 1,57 robisz 0,57). Przecież to tylko nic nie wnosząca kosmetyka! Moja różnica jest jak najbardziej sprawiedliwa, gdyż grana przez wszystkich , bez wyjątku  , którzy grają w rzeczywistości. Przykład: Stawiasz symboliczne 1 PLN u bukmachera na dany zakład. Co się dzieje, gdy: a) przegrywasz - nie masz już tej złotówki, czyli w portfelu masz -1 b) wygrywasz - zachowujesz swoją złotówkę +1 i wygrywasz ileś tam groszy, w zależności od kursu jaki postawiłeś, czyli np. +0,57 . Łączny bilans tak zestawionych dwóch kuponów to właśnie owo -1 i (+1) + (+0,57) = +1,57  Plusy zostawiłem specjalnie dla wyraźniejszego efektu. Dopiero tak obliczona różnica, między kuponem przegranym i wygranym, daje rzeczywisty stan portfela (u Nas stan punktów w tabeli). Taki system liczenia punktów każdy sprawdza codziennie na swojej skórze i portfelu [QUOTE]Oryginalnie wysłał klopsikus: [qb] A pozaty, skoro przynajmniej do tego punktu się wszyscy zgadzali to po co dalej mieszac? [/qb][/QUOTE]To nie rzadne mieszanie, tylko najbardziej sprawiedliwy sposób liczenia punktów. To liczenie punktów jest podstawą w takim konkursie! A to za jakie kursy każdy będzie grał to jego indywidualna sprawa. Przy takim liczeniu każdy będzie się dwa razy zastanawiał, zanim wygłosi swój typ. Proszę pozostałych uczestników konkursu o wypowiedzenie się na ten temat.
|
Do góry
|
|
|
|
#143456 - 10/01/2003 01:13
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał mszczyna:A=0,7 Oj Klopsikus Klopsikus!! Skoro wcześniej różnica była 1,62 i teraz Ty chcesz znów, aby była 1,62 odejmując tylko od tego po jednostce (z 0 robisz -1, a z 1,57 robisz 0,57). Przecież to tylko nic nie wnosząca kosmetyka! Moja różnica jest jak najbardziej sprawiedliwa, gdyż grana przez wszystkich , bez wyjątku  , którzy grają w rzeczywistości. Przykład: Stawiasz symboliczne 1 PLN u bukmachera na dany zakład. Co się dzieje, gdy: a) przegrywasz - nie masz już tej złotówki, czyli w portfelu masz -1 b) wygrywasz - zachowujesz swoją złotówkę +1 i wygrywasz ileś tam groszy, w zależności od kursu jaki postawiłeś, czyli np. +0,57 . Łączny bilans tak zestawionych dwóch kuponów to właśnie owo -1 i (+1) + (+0,57) = +1,57  Plusy zostawiłem specjalnie dla wyraźniejszego efektu. Dopiero tak obliczona różnica, między kuponem przegranym i wygranym, daje rzeczywisty stan portfela (u Nas stan punktów w tabeli). Taki system liczenia punktów każdy sprawdza codziennie na swojej skórze i portfelu QB][/QUOTE]Nie od tej strony się do tego zabierasz, a owa kosmetyka, to prosty rachunek zysku! Jeśli masz ową złotówkę i postawisz za 1.57 to potem masz w portfelu 1.57zł, ale zarobiłeś 0.57 i nie możeswz napisać że masz +1.57, bo masz dokładnie +0,57 (w końcu tą złotówkę miałeś już wcześniej)! Przeanalizuj poniższą sytuację: Prosty sformalizowany przykład, że punktacja trafiony=kurs, nietrafiony=-1, jest bez sensu!! Dla prostoty obliczeń zrobiłem symulację tylko dla 3 typów, ale przy większej ilości (u nas bedzie około 100 typów)) ta różnica się znacznie powiększy!! Gracz A typował takie 3 kursy: 2, 2, 2 Gracz B typował takie 3 kursy: 1,38 1,38 1,38 Gracz A trafił 2 z 3 typów, na co zakładając brak prowizji buka (dla uproszczenia) ma dokładnie 37,5% szansy. U buka stawiając na każdy typ 10 zł, zarobił 10 zł na czysto. Gracz B trafił wszytko, na co ma dokładnie 38,05% szans! U buka, stawiając na każdy typ 10 zł, gracz zarobił 11,4 zł. Kursy dobrałem tak, aby szanse na trafienie były mniej więcej równe. No i teraz porównajmy wyniki. Gracz B zarobił więcej o 1,4 zł, czyli więcej o 14% od gracza A. W rankingu, gdzie nie odejmujemy za nietrafiony typ punktu będzie taka sytuacja: Gracz B: 4,14 Gracz A: 4 Czyli różnica niewielka, podobnie jak u buka! Gracz A ma 96,6% pkt gracza B. Ale jeśli będziemu odejmowali punkt za pudło to będzie tak: Gracz B: 4,14 Grazc A: 3 Czyli choć u Buka gracz A był gorszy o 14%, to już w rankingu ma zaledwie 72,5% punktów gracza A. Jakby to rozwinąć (czas mi nie pozwala) i lepiej dobrać liczby, mozna by pokazać jak to się skończy! Tak, że będą tylko kursy 1,1 - 1,2. A wtedy do tematu to i pies z kulawą nogą nie zajrzy. Jeśli ujemne punkty, to tylko wtedy gdy liczymy czysty zysk!! Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#143458 - 10/01/2003 01:36
|
addict
|
Właśnie że gracz B jest lepszy od gracza A, gdyż B przegrał tylko 1,01 a gracz A 5 jednostek z początkowych 10 jakie mieli na starcie. Tak to widzę i chyba się nie mylę. A co do grania przez wszystkich niskich kursów, to się o to nie obawiam. Sam często typuję dany mecz nie znając jeszcze kursów, więc się nimi nie kieruję. Granie po niskich kursach jest, jak sam zapewne wiesz, zgubne! Pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#143459 - 10/01/2003 02:39
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał mszczyna: [qb]Właśnie że gracz B jest lepszy od gracza A, gdyż B przegrał tylko 1,01 a gracz A 5 jednostek z początkowych 10 jakie mieli na starcie. Tak to widzę i chyba się nie mylę. A co do grania przez wszystkich niskich kursów, to się o to nie obawiam. Sam często typuję dany mecz nie znając jeszcze kursów, więc się nimi nie kieruję. Granie po niskich kursach jest, jak sam zapewne wiesz, zgubne! Pozdrawiam  [/qb][/QUOTE]Gracz B przegrał 1 jednostkę, a nie 1.01, a pozostałymi typami zarobił 0.99. I co z tego, że gracz A przegrał 5, skoro pozostałymi typami zarobił na czysto też 5. Absolutnie B nie jest lepszy, jest taki sam (błąd 0.01 bierze się z zaokrągleń), i powinien mieć tyle punktów co A, a nie prawie dwa razy tyle!!
|
Do góry
|
|
|
|
#143460 - 10/01/2003 06:30
|
Carpal Tunnel
|
Każdy gra jeden mecz dziennie - choć nie jest to wymagane - czyli na daną dobę w ofertach bukmacherów. Dzień łacznie z NHL. - buki (STS, Profesjonal,Toto-Mix, B&W, Unibet, Expekt, GB - bez P2P) - od "uliczników" (STS, Profesjonal, Toto-Mix) przy podawaniu kursu nie odejmujemy podatku - mecze, które obstawiamy mogą pochodzić tylko z 1-ych lig światowego hokeja (NHL,Eliteserien,DEL,SM,Extraliga itd)i turnieji międzynarodowych - w ofercie ma być conajmniej 6 spotkań (gdy jest 6 też gramy) z wyżej wymienionych lig - w wypadku braku wymaganej liczby spotkań, na drugi dzień podawane jest kolejne, pojedyńcze typowanie - mecze obstawiamy w systemie 1X2 gramy też totale, handicapy i poszczególne tercje. 2 Kurs wybranego i typowanego przez nas meczu jest dowolny - kursy mają być podawane aktualne (raczej nie korzystajcie z ulotki STS czy Profesjonala) 3 Jeżeli mecz się nie odbędzie, a zawodnik go typował to może on podać na kolejny dzień dwa typy. - nie wolno podawać typów na mecze które już trwają, lub które sie skończyły, pomimo podawanej innej godziny, bądz daty rozpoczęcia spotkania w ofertach buków 4 Trafione kursy są sumowane, niecelny typ liczony jest jako 0 - jeśli uczestnik konkursu podał totala nierozstrzygniętego (np. under 5 a mecz się zakończył rezultatem 2-3) to typ uznany jest jako przegrany, czyli 0 - mecze wpisujemy w tych samych dniach w których dane spotkanie ma sie odbyć - nie dotyczy to NHL - z powodu ewentualnych kłopotów z dostępem do netu istnieje możliwość podawania większej liczby meczy dziennie (do max 3 spotkań), lecz muszą one odbywać się w różnych dniach. - nagminne podawanie typów z wyprzedzeniem czasowym będzie traktowane jako próba wyprzedzenia innych uczestników - za powyższy proceder będzie odejmowany 1 pkt. - wszystkie typy zamieszczane są w dziale KONKURS-HOKEJ (Europa-NHL)-3 edycja - edytowanie postów jest zabronione 5 Wybrany mecz może typować maksymalnie 5 uczestników konkursu - czyli np. spotkanie drużyny A z drużyną B może postawić na A - 5 osób - jeśli ktoś będzie typował ten mecz jako 6 osoba z kolei i jego typem będzie B, X, lub XB może to spotkanie zagrać 6 Konkurs zaczynamy 13 stycznia 2003 a kończymy z dniem 6 kwietnia 2003 - w tym dniu podajemy ostatni typ. 7 Wpisowe do wzięcia udziału w konkursie wynosi 30 PLN - pieniądze należy przelać na konto skarbnika do dnia 26 stycznia 2003 - po 26 stycznia br. Ci którzy nie wpłacili wymaganej sumy zostają wykreśleni z konkursu - numer konta będzie przesłany każdemu uczestnikowi na maila. - przy przelewie nalezy zaznaczyc nicka który będzie brał udział w konkursie. 8 Podliczaniem bilansu zajmuje się THOM - wyniki będzie mozna zobaczyc w osobnym dziale - RANKING - podsumowanie typów z danego tygodnia.
|
Do góry
|
|
|
|
#143464 - 10/01/2003 11:27
|
Pooh-Bah
|
Zmiana w najważniejszym punkcie regulaminu nie dość, że jest w kierunku odrywającym konkurs od jakiejkolwiek rzeczywistości, to jeszcze łamie ideę rewolucji regulaminowej, która nakierowana była na value bet. Osobiście nie widzę żadnego jej logicznego uzasadnienia, a przykład podany na jej poparcie nijak się ma do grania u buka i rzeczywistego rachunku zysku i strat. Argument, że takie liczenie zapobiega graniu na fuksa, to jest argument, ale właśnie przeciw temu systemowi, bo chyba fuksy (trafiane) to dobra rzecz, a mogę się założyć, że teraz go nie uświadczymy, a będziemy świadkami wyścigu do podania typu np. Jokerit - Illves 1X. Inny argument, że rozwiązuje to sytuację, które w przypadku 0 za pudło nie istnieje, też jest bez sensu, bo czyż nie jest ryzykiem nie dostanie punktów? W dotychczasowym systemie było podobnie.
I odnesienie się do Mszczyny raz jeszcze, bo nawet do końca nie zauważyłem, jak nie logicznie napisałeś. Napisałeś: Co się dzieje, gdy: a) przegrywasz - nie masz już tej złotówki, czyli w portfelu masz -1 b) wygrywasz - zachowujesz swoją złotówkę +1 i wygrywasz ileś tam groszy, w zależności od kursu jaki postawiłeś, czyli np. +0,57 . Łączny bilans tak zestawionych dwóch kuponów to właśnie owo -1 i (+1) + (+0,57) = +1,57