#1444463 - 31/07/2007 21:01
2 kolejka Orange Ekstraklasy [ 3-5 sierpnia 2007 ]
|
old hand
Meldunek: 30/06/2007
|
Piątek 3 sierpnia 2007-------------------------------------------------------------20:00 Korona Kielce - Lech Poznań 2.20 3.20 2.90 -------------------------------------------------------------Sobota 4 sierpnia 200719:00 Cracovia Kraków - Ruch Chorzów 1.70 3.30 4.50 19:00 ŁKS Łódź - Polonia Bytom 1.80 3.25 4.00 19:00 Odra Wodzisław - Zagłębie Sosnowiec 1.85 3.25 3.75 20:00 Zagłebie Lubin - Wisła Kraków 2.10 3.10 3.20 -------------------------------------------------------------Niedziela 5 sierpnia 2007 16:00 Jagiellonia Białystok - Groclin Grodzisk Wlk 2.60 3.20 2.40 18:00 Widzew Łódź - GKS Bełchatów 3.60 3.25 1.90 18:45 Górnik Zabrze - Legia Warszawa 3.10 3.20 2.10
|
Do góry
|
|
|
|
#1448261 - 01/08/2007 18:23
Re: 2 kolejka Orange Ekstraklasy [ 3-5 sierpnia 2007 ]
[Re: Denel]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 25/01/2006
|
No coż, na LM nasze drużyny za słabe ( oby także nie na UEFA ), więc czas zejść na ziemię...
Mamy dwa "hity" 1. Zagłębie - Wisła 2. Korona - Lech
Wszystkie 4 zespoły z dużymi aspiracjami w każdym razie
Mecz w Lubinie bardzo trudny do typowania Zagłębie u siebie nie przegrywa, ale terez jest między meczami ze Steauą. Po pierwszym spotkaniu miedziowi mogą mieć kaca, bo nie podjęli walki i przegrali Czy zaangażują wszystkie siły w meczu z Wisłą ( szanse na przejście Rumunów prawie żadne )
Wisła to dla mnie niewiadoma, bo na razie gra tylko sparingi, choć wygrana z Sevillą na pewno ich podbudowała. Inaczej gra się o stawkę, a ponadto podróż, strefa czasowa
Ciekawy pojedynek trenerów Michniewicz - Skorża Według mnie Zagłębie tego nie przegra, ale typowanie sobie odpuszczę
Korona - Lech
Korona nie podjęła walki z GKS Bełchatów i gładko popłynęła. Obrona złocisto-krwistych na poziomie klasy niższej i do poprawki Zieliński będzie miał zagadkę nie lada, co z tym fantem zrobić Trochę niepokoi gra Korony, która ma iść teraz ( więcej ) środkim Niepokoi także to, że Zieliński fanem Bonina raczej nie jest Sporo tych zagadek w Kielcach Myślę, że część z nich rozwikła drfocus
Ktoś w pomeczowych komentarzach pisał, że Lech był nie do pokonania ( w dniu, w którym grał z Sosnowcem ) Po obejrzeniu całości, ja akurat z tym absolutnie się nie zgadzam Lech grał z cieniutkim Sosnowcem, stracił 2 bramki, a powinien więcej, bo goście wchodzili w obronę Kolejorza z łatwością i wypracowali sporo czystych sytuacji strzeleckich
Gdybym miał porównać formacje obronne Korony i Lecha to miałbym problem. Lech strzelił 4 bramki i miał więcej okazji, ale też przeciwnika wybitnie cienkiego z jakimś juniorkiem na bramce Lech miał szczęście, ze trafił na tak słabego przeciwnika, który nota bene raczej nie murował zbytnio bramki, co ułatwiło gospodarzom zadanie. Lichici twierdzili, że przeciwnik był trudny, grał presingiem, ale presing im się raczej pomylił z dresingiem czy czymś w tym stylu, bo to była co najwyżej nieudolne próby. Gra Lecha momentami mogła się podobać, bo faktycznie sporo składnych akcji było. Jak wypadnie Lech z bardziej wymagającym przeciwnikiem, to dziś trudno powiedzieć Korona jest podrażniona, Korona u siebie zapewne powalczy o 3 punkty. Jeśli uda jej się zdominować rywala, to powinno jej się to udać. Dla ten mecz raczej też nie do grania. Można zastanowić się nad overem
|
Do góry
|
|
|
|
#1448748 - 01/08/2007 20:19
[Re: pescar]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/03/2006
|
Jest dopiero środa, ale mam kilka informacji co do Korony.
Z tego co się orientuje to atmosfera w drużynie jest zła. Trener Zieliński mówi, że nie gra Hernani gdyż nie trenowal podczas całego zgrupowania, a z tego co wiem to tylko pierwsze dni miał lekkie problemy. Teraz jest w pełni dyspozycji i jesli nei zastąpi w Rutki (z którym się zna Zielek jeszcze jak Łyda gral w Legii) to chyba potwierdzi się, że coś jest na rzeczy pomiędzy tymi osobami. Druga sprawa z Brzyskim, ten zawodnik nie nadaje się na pomarańcze, i wydawało mi się że działacze wystawiając go na liste zdali sobie z tego sprawe, a to co robił z nim Kowalczyk czy Wróbel tylko to potwierdza. No i jeszcze Celeban, który miał zastąpić Golo nawet nie łapie się do 18-tki. Myślenie Zielka było takie żeby postawić na zawodników co nie opuścili rzadnego treningu przed sezonem, a nie Ci co są lepsi. Jedynie mozna się zgodzić ze Świrem, który sam przyznaje że nie wytrzyma jeszcze całego meczu. Jeszcze sprawa Gajtka, który wprowadza zamęt w drużynie, wydawałoby się, że zmądrzał i zacznie grać - niestety nic z tych rzeczy. Pretensje do innych graczy czy do trenera a wieczorem piwko gdzieś na mieście. Klicki też wkurzony po 1 meczu. Jest jeszcze kilka spraw ale nie chce ich na forum poruszać, ale wesoło nie jest. Jeśli Korona przegra mecz to za tydzień gra w Krakowie. Po 3 kolejkach 0 punktów i czerwona latarnia?? Moim zdaniem bardzo realne. Zobaczymy jaka tym razem będzie 11 na mecz z Lechem, ale wydaje mi się że tak jak koledzy wyżej over 2,5 gola jest najlepszym wyjściem
|
Do góry
|
|
|
|
#1449231 - 01/08/2007 22:21
[Re: drfocus]
|
Pooh-Bah
|
Dzięki drfocus To, że w Koronie jest nie najlepsza atmosfera, to mozna było "wyczytać" z wypowiedzi Zielińskiego i Gajtka. Jeden i drugi powiedział za dużo. Ja bym Rutki jeszcze nie przekreślał. Zaliczył on co prawda ładną asystę, a Costly sprowadził go do parteru, by potem nie trafić w bramkę, ale on i tak na tle innych wypadł chyba najlepiej. Zauważ, że przy pierwszej bramce, kiedy Rutka asystował, na polu karnym Korony był sam Costly, a z Korony chyba z czterech luda. Nikt go nie pokrył. Druga bramka dla Bełchatowa wzbudziła mój śmiech, a ściślej słowa komentatora, który porównał Stolarczyka do Ronaldinho. Stolar co prawda poszedł skrzydłem, ogral w prosty sposób jednego z obrońców, po czym podał do Popka. Temu wszystkiemu przyglądała się cała obrona Korony i na przyglądaniu się skończyło. Chłopaki kryli na radar, więc jak będą budować tę stację, mogą robić za ekspertów Ale żarty na bok. To są błędy, które można wyeliminować. Drzymont moim zdaniem był słabszy niż Rutka, choć do Brzyskiego mu daleko. Zielu to obrońca, więc on akurat tę formację ma szanse poskładać Mnie niepokoi to, że z Lechem prawdopodobnie nie zagra Bonin Tak przynajmniej wynika z wypowiedzi. Podobnie może być z Sobolewskim. Podobał mi się Nowak - będą z niego ludzie Edi to bardzo dobry zakup, dał kilka próbek swojego talentu, choć z Bełchatowem Korona rzadko gościła pod bramką rywali. W Kielcach to się zmieni. Pozostali napastnicy mnie nie przekonują. drfocus, gdyby założyć, że Korona dostanie z Lechem, to na Wiśle też nie będzie miała raczej czego szukać. Czyżby złocisto-krwiści chcieli "zademonstrować" podobną ( czarną ) serię jak na wiosnę? Ja osobiście jakoś w to nie wierzę ( choć nie wykluczam ) Bardziej prawdopodobne wydaje mi się przebudzenie, takie jak na Bełchatów Na razie jesteśmy po 1 kolejce, więc może "pierwsze koty za płoty"
|
Do góry
|
|
|
|
#1449554 - 01/08/2007 23:43
[Re: rene]
|
Carpal Tunnel
|
Co do Rutki i pierwszej bramki to Hermes mu krzyczal "Moja" co nawet zauważyl podczas transmisji Mirek Szymkowiak, no a to że Drzymi nie pokryl Cotlego to inna sprawa. Druga akcja to też w dużej winie Rutki, gdyż to on odpuścił Popka co najlepiej widać na powtórkach, o tym co zrobił w drugiej połowie to też szok. Ale fakt Dzymi wcale nie lepszy.
Co do Bonina to tu jest inna sprawa, może i Zielu go ie lubi ale co innego Klicki. Od zawsze uważał jego za perełke i on będzie grał bo jest jednym z najlepszych zawodników. Także i Dżanas lubi Bonina, warto zauważyć że to u niego zadebiutowal w kadrze. Jeśli chodzi o Sobola to nie ukrywając ale zagral on fatalnie a ma za konkurenta Kaczmarka. Jakby poączyć dynamikę Kaki z wytrzymałością i precyzją Sobola to byl by zawodnik kompletny - ale by nei grał w naszej pomarańczy.
Co do atmosfery to z tego co widze utworzyła się grupa "poznańska" Gajtek, Sasin, Drzymont i do tego jeszcze Zgani i Brzyski. Na szczęście żadnego z tych zawodników nie szkoda by mi było (no może troszke Zganiacza) choć naprawdę w środku jest wybór Hermes, Świr, naprawdę bardzo ciekawy Nowak no i jeszcze Wilk.
Naprawdę będzie duża presja przed meczem piątkowym z kolejorzem teraz tylko brzmi pytanie kto zagra. Ale i tak źle i tak nie dobrze. Ta sama obrona?? Daj Panie spokój?? Całą wymienić (co bym chciał) też nie dobrze.
A co doczarnej serii to w Krakowie nie widze szans na jakies punkty, ale zobaczymy. Jak dla mnie to max 1 punkt w tych dwuch meczach
|
Do góry
|
|
|
|
#1449687 - 02/08/2007 00:21
[Re: Denel]
|
veteran
Meldunek: 29/10/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1449789 - 02/08/2007 00:47
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/09/2004
|
Kfjatek czy inna osoba może potwierdzić że Reiss na 100% nie zagra w Kielcach, czy może to jakaś ściema?? Nie potrafię potwierdzić w 100%. Nigdy jednak nie kombinowano w Poznaniu za Smudy że ktoś miał nie grać, a faktycznie wychodził na boisko. Bardzo jestem ciekaw kto wyjdzie jako napastnik? Rengifo niby nie jest gotowy na 90 minut. Może Pitry - ale kto go wtedy zastąpi w pomocy? Wtedy Wilk musiałby być przesunięty do pomocy, ale z kolei kto w jego miejce na boku obrony? Kucharski? Wąska kadra! 2.9 na Lecha kusiło, szczególnie słysząc o złej atmosferze w Kielcach. Brak Reissa to jednak BARDZO duże osłabienie! Z wypowiedzie Smudy wynika że w bramce stanie Dolha. Jak dla mnie, będzie to nie fair. Ale to już inny temat.
|
Do góry
|
|
|
|
#1449981 - 02/08/2007 01:21
[Re: Legia]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/10/2005
|
Reiss do Kielc pojedzie, ale tylko po to by wspierać kolegów duchowo. Ma problemy z mięśniem. W Poznaniu bardziej niepokoi kontuzja Bosackiego, który będzie mógł grać dopiero na wiosnę. W bramce zagra Dolha, który jak powiedział "Franz" jest lepszy od Kotora na przedpolu. Głównie u rumuna podoba mi się to jak kieruję formacją obronną praktycznie cały czas sie "wydziera" i ustawia obrońców. Napewno to chodź w małym stopniu, ale poprawi grę defensywy. Kotorowi tego brakuje, on tylko krzyczy po akcji, a nie oto w tym chodzi. Szkoda troche Kotora, bo to też dobry bramkarz. Reissa ma zastąpić nowy peruwiański nabytek - Rengifo, który wszedł pod koniec meczu z Zagłębiem. Zawodnik ten za dużo pokazać "nie mógł", ale podobała mi się jego asysta przy bramce Piotrka. Jedyne co nie pokoi to czy wytrzyma 90 minut na gazie ?! Ciekawi mnie czy Zieliński wystawi Świerczewskiego. Mam nadzieję, że nie bo na pewno Piotrek nie da pograć "Kwintowi" tak jak chociażby środkowi z Sosnowca. Nie trzeba nikomu mówić, że Quinteros był (jest) zawodnikiem kluczowym, bo to od niego się wymaga tych prostopadłych piłek, które otwierają drogę do bramki. W meczu z Zagłębiem pokazał, że potrafi tak zagrać i to bardzo cieszy. Zastanawia mnie postawa Zająca, tzn. czy jest w takim gazie po solidnie przepracowanym okresie przygotowawczym? Czy to zawodnicy Zagłębia tak "siedli" w drugiej połowie spotkania? Oczywiście mam nadzieje, że to ta pierwsza opcja jest prawdziwa i to nie jeden taki mecz będzie w wykonaniu Marcina. Bardzo podobała mi sie gra Maćka Scherfchena, który ładnie opanował środek, dużo obiorów i dokładnych podań. Gdyby nie "wpadka" przy pierwszej bramce dla Zagłębia to wg. mnie by sie całkowicie wywiązał z założeń Smudy. Rene nie jestem pewien czy oglądałeś cały mecz, bo ten bramkarz jak go nazwałeś "juniorek" dużo nawyciągał i też trochę pomogli mu w tym obrońcy, zwłaszcza w pierwszej połowie. Co nie zmienia faktu, że o formie Lechitów będzie można dyskutować po bardziej wymagającym przeciwniku. pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#1450100 - 02/08/2007 01:44
[Re: pycio26]
|
Pooh-Bah
|
Rene nie jestem pewien czy oglądałeś cały mecz, bo ten bramkarz jak go nazwałeś "juniorek" dużo nawyciągał i też trochę pomogli mu w tym obrońcy, zwłaszcza w pierwszej połowie. Co nie zmienia faktu, że o formie Lechitów będzie można dyskutować po bardziej wymagającym przeciwniku. pozdrawiam Cały mecz oglądałem i przeznaję, że to prawda. Chłopak starał się i kilka piłek faktycznie wyciągnął. Z tym, że widać było, ze jest ciężko przestraszony ( wiadomo Poznań ), a to z całą pewnością na spokój w tyłach nie wpłynęło. Bramkarz, jak twierdzi Smuda, trochę musi się powydzierać i poustawiać obrońców. Z tym się zgadzam, podobnie jak z tym, że Lecha ocenić będzie można dopiero na tle bardziej wymagającego przeciwnika. Świr raczej zagra w Kielcach. O Kwintę bym się nie martwił, bo nawet jeśli uda się go wyłączyć, to Lech w środku jest mocny i inni pomocnicy powinni wziąć ciężar gry na siebie. Zając jest chimeryczny. On mi się podobał jak był młody, bodaj w Widzewie wtedy grał. Ja chciałbym zobaczyć w akcji "Florka". Ponoć bardzo dobry technicznie i dynamiczny, moze grać w ataku i pomocy
|
Do góry
|
|
|
|
#1452618 - 02/08/2007 19:44
|
Na pełnejjj kurrr...
Meldunek: 02/04/2004
|
Gornik Zabrze - Legia Warszawa under 2,5 6/10 Gornik +0,5 5/10 Forma Gornika jest nawet dla takiego fanatyka jak ja sporo niewiadoma. W sparnigach zabrzanie spisywali sie, powiedzmy szczerze, bardzo bardzo dobrze. Ale rowniez trzeba zaznaczyc ze nie mieli az tak trudnych sparring partnerow jakich Legia miala. Jesli chodzi o liczbe widzow, ja jestem spkojny stadion bedzie pelen - 14 000 [tylko tyle policja pozwolila wpuscic]. Jesli chodzi o sprzedaz karnetow, to o dziwo zajmujemy drugie miejsce - sprzedano prawie 5 000 karnetow na jesienna runde ! Jak na polskie warunki i zamoznosc poszczeglnych mieszkancow to znakomita liczba. Ma podobno byc super oprawa z 14 000 balonikow itp. Wracajac do meczu: na papierze i u bukow faworytem jest Legia. Wygrala swoje pierwsze spotkanie, pokazujac w I polowie ze bedzie liczyc sie. Ale co to za klub, ktory chce walczyc o majstra skoro w drugiej polowie nie umia sobie poradzic. Na stadionie Gornika spodziewany jest prezes Allianz Polska, wiec pilkarze powinni byc dodatkow zmotywowani. Ja mimo wszystko licze na trenera Wieczorka. Mysle ze uda mu sie wymyslec i dostosowac odpowiednia taktyke. W tym meczu widze bezbramkowy remis z 'odchylem' na [mimo wsszystko] gospodarzy. Jedyne co moze mnie niepokoic to brac rasowych napastnikow w Gorniku. Ale za to sa bardzo obiecujacy mlodzi pilkarze z Danchem na czele. moglbym pisac i pisac, ale nawet 100 stronnicowa analiza bedzie --> gdy typy nie wchodza albo mecz nie uklada si po mysli poza tym przyznam sie szczerze, ze nigdy nie bylem dobry w pisaniu wypracowan z polskiego, dobrze ze sie ma siostre blizniaczke zawsze pomagala... cheers Ojro btw...czas sie pozegnac z pieknym Londynem, a przywitac sie z Bradford. Podobno w West Yorkshire nie ma konkretnych dziewczyn, wszystkie wyjechaly
|
Do góry
|
|
|
|
#1452857 - 02/08/2007 20:29
[Re: Ojro]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2005
|
Korona-Lech
W piątek drugą kolejkę zainaugurują piłkarze Korony i Lecha. Sezon obydwa zespoły rozpoczęły zgoła odmiennie. Gospodarze zagrali z Bełchatowem w bardzo eksperymentalnym składzie, popełniali katastrofalne błędy w obronie, co zakończyło się utratą 2 goli, co i tak można uznać za mały wymiar kary. . W tym meczu zapewne nie zobaczymy w wyjściowej jedenastce Rutki i Brzyskiego, a w ich miejsce zobaczymy prawdopodobnie Bednarka i Hernaniego. Korona w tamtym meczu wypracowała sobie zaledwie 1 groźną sytuacje, ale zmarnował ją Kowalczyk. Lech natomiast wygrał u siebie z Zagłębiem Sosnowiec 4-2.Tu też można mieć duże zastrzeżenie do defensywy. Wyrażnie brakuje klasycznego lewego obrońcy, Lech co prawdy sprowadził Ivana Djurdjevića, ale on jeszcze nie będzie mógł wystąpić w tym spotkaniu. Lech przystąpi do tego spotkania mocno osłabiony, bowiem kontuzjowany jest ich kapitan Piotr Reiss. W jego miejsce zagra Rengifo, lecz nie jest on przygotowany na pełne 90 minut gry. Ponadto na dłuższy okres czasu ze składu wyleciał Bosacki. Lech ma jednak świetną pomoc. W doskonałej formie jest Zając i Quinteros, który świetnie obsługiwał kolegów w meczu z Zagłębiem Sosnowiec. Drużyny zmierzyły się ze sobą 6 razy:1-3-2, a stosunek bramkowy wynosi 6:9. Gospodarze muszą uważać na rajdy prawą stroną Zająca i Kikuta, to może być klucz do sukcesu. Jak widać oba zespoły mają ogromne problemy w defensywie. Po głowie chodzi mi w tym meczu over, jednak odpuszczę go, być może obydwa zespoły będą chciały pokazać, że w obronie też potrafią grać. Myślę, że mecz będzie prowadzony pod lekkie dyktando graczy gości.
|
Do góry
|
|
|
|
#1452962 - 02/08/2007 20:52
[Re: antyfutbol]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
Zastanawia mnie pewność kibiców Polonii co do meczu z ŁKS-em. Rozumiem, że musi ona walczyć o utrzymanie (od pierwszej kolejki??) ale wypowiedzi, np: "Jeśli wygrywać to z kim jak nie z taką drużyną [ŁKS]" dziwią mnie. ŁKS nie jest w ciemię bity jeśli chodzi o pierwszą ligę i nie sądzę, żeby to spotkanie przegrali.
Może 19marcin08 coś napisze o gospodarzach, bo ja nie za bardzo mogę znaleźć jakiekolwiek zapowiedzi.
W Polonii mają testować 4 nowych zawodników, w tym jakiegoś kurdupla, więc zobaczymy czy zagrają coś ciekawego. Nie wróżę im sukcesu, bo ŁKS u siebie jest groźny, o czym przekonała się w maju Korona. Myślę, że będą chcieli się zrewanżować po pechowym remisie z Odrą.
Kurs 1,73 nie jest zachwycający ale wg mnie warto spróbować. Typ: ŁKS
|
Do góry
|
|
|
|
#1453370 - 02/08/2007 21:51
[Re: micha$]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 12/12/2006
|
Korona Kielce v Lech Poznań 1 @2.40 GameBookers 2j vs Bardzo ciekawie zapowiada się rozpoczęcie drugiej kolejki polskiej Ekstraklasy.Korona Kielce spotka się z poznańskim Lechem. Sędzią spotkania będzie Grzegorz Gilewski z Radomia. W meczu tym nie zagra Piotr Reiss-bądź co bądź podpora kolejorza.W pierwszej kolejce podopieczni trenera Jacka Zielińskiego (swoją drogą nie rozumiem byłych pilkarzy) ulegli na wyjeździe 2-0 Bełchatowianom mimo tego że sytuacji strzeleckich nie brakowało. Lechici natomiast rozstrzelali się natomiast z Sosnowieckim Zagłębiem wygrywając 4-2. Co przychyla mnie do grania na kielczan.Doswiadczenie zawodników, tu chyba nie trzeba mówić o tym 'starym' trójkącie, który powinien wnieść spokój i opanowanie w szeregi swojej drużyny. Kolejną sprawą jest tak jak powiedzialem na początku brak Piotrka Reissa w zespole z Poznania. Oto co powiedział trener Zagłębia Sosnowiec po ostatnim meczu jego drużyny z Lechem Poznań: Trener Zagłębia Sosnowiec, Jerzy Kowalik o meczu z Lechem Poznań: "Rywalizowaliśmy z drużyną z wyższej półki, przyjechaliśmy powalczyć. Udało nam się wyciągnąć wynik na 3:2, ale Lech ma Piotra Reissa i wystarczył moment zawahania i zrobiło się 4:2. Przed meczem mieliśmy trochę problemów ze składem, punktów przyjdzie nam poszukać gdzie indziej." /za http://www.lechpoznan.pl/Oczekuje twardego i cieżkiego meczu z jednobramkowym zwycięstwem gospodarzy, któzy od razu na początku sezonu powinni ucieszyć swoich kibiców, pierwszym wygranym meczem u siebie.
|
Do góry
|
|
|
|
#1454094 - 03/08/2007 00:22
[Re: $port]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/09/2004
|
A więc jednak Rengifo.
Miejsce "Rejsika" w ataku zajmie najprawdopodobniej Hernan Rengifo, choć szkoleniowiec Lecha uważa, że Peruwiańczyk potrzebuje jeszcze miesiąca na dojście do pełni formy.
– On jeszcze nie wytrzyma 90 minut, ale zobaczymy na jak długo wystarczy mu sił. Gra świetnie głową – na wczorajszym treningu wyskoczył dom piłki wyżej niż Dolha. To naprawdę świetny piłkarz – mówi Smuda.
„Renifera” zapewne zmieni Iljan Micanski, który w poprzednim sezonie był wypożyczony właśnie do Korony, w której jednak za wiele sobie nie pograł.
PS. Reissik kontuzji nabawił się niby w meczu z Sosnowcem, a dzień później na kortach (challanger Porsche) grał pokazowy mecz..
|
Do góry
|
|
|
|
#1456611 - 03/08/2007 16:58
[Re: kfjatek]
|
Carpal Tunnel
|
Witam, już dzisiaj mecz więc podam kolejną porcje informacji z obozu złocisto krwistych, lecz najpierw się odniosę do Iliana Micańskiego. Zawodnik ma talent ale leser jakich mało, aż dziw że Franz jeszcze go trzyma. Nie zapomne jak piłem z Ilinaem chyba do 5-6 rano (o 12 miał mecz w rezerwach) i jak mnie próbowal przekonac, że za kilka lat bedzie gral w Czelsi Ale wracają do Korony, z kolejnego źródła potwiedziły się inforamcje, że w Koronie nie najlpiej, a z Zielka trenera nie będzie, piłkarze podobno wchodzą mu na głowe z Ci wyżsi stażem, mowią kto ma grac a kto nie. Na szczęście patrząc na powołana 18-tke to jest że tak powiem piknie. Hernani i Bednarek zastapią dwoje najsłabszych w Bełchatowie a mianowicie Rutke i Brzyskiego no i najwazniejsze - w czwartek na treningu uraz zgłosił Gajtkowski i jego miejsce w 18-tce zajmie Celeban. Do kadry wracają także Robak i Zganiacz. Zastanawia mnie ile jeszcze pan Klicki będzie znosił Pana Krzystofa Gajtkowskiego jak dla mnie to poraz kolejny powtarzam - Gajtek Także ja jednak na dzisiaj spróbuje typ taki Mój typ: Korona - Lech HT 1 3.15 BetwayAha jeszcze jedno Marcin Drzymont sprzedawczykom
|
Do góry
|
|
|
|
#1456696 - 03/08/2007 17:31
|
Pooh-Bah
|
drfocus, ja myślę, że pomomo wszystko Korona ma więcej szans na wygranie tego spotkania niż Lech. Chyba parę groszy nawet postawię... Typ HT 1 niegłupi, bo złocisto-krwiści mają tak, że jak chcą wygrać, to muszą pierwsi strzelić, w przeciwnym razie jest MA-SA-KRA Z drugiej zaś strony zespół z czołówki musi umieć odwracać losy meczu. Z przedsezonowych zapowiedzi wynika, że cele w Kielcach są duże, w każdym razie większe niż te więzienne Myślę, że Korona zamelduje się w czołówce, choc na razie wyglada to nijak, a niepokoi nienajlepsza atmosfera P.S. Micanski w Czelsi ma szansę zagrać, ale takiej przez " Cz" Dlaczego Franz go trzyma? Może do lustra nie lubi... Aha, jeszcze jedno - NIE ROZPIJAJ CHŁOPIE NASZYCH GRAJKÓW Z EKSTRAKLASY !!!Daj sygnał na forum Korona - Lech 1 ( za parę groszy )
|
Do góry
|
|
|
|
#1457743 - 03/08/2007 21:50
|
Carpal Tunnel
|
I jeszcze coś tak na koniec moich wypocin o Koronie przed meczem z Lechem: W związku z publicznymi oskarżeniami ze strony działaczy Zagłębia Sosnowiec, które pojawiły się wobec Marcina Drzymonta, nie przesądzając o jego winie, zarząd Kolportera Korony zdecydował, że do czasu wyjaśnienia sprawy zawodnik ten nie będzie reprezentował klubu Kolporter Korona w oficjalnych rozgrywkach.
Właściciel Kolportera Korony wspólnie z zarządem klubu podkreśla, że nigdy nie tolerował i nie będzie tolerował działań korupcyjnych, niezależnie od tego, czy będą one skierowane przeciwko Kolporterowi Koronie, czy jakiemukolwiek innemu klubowi piłkarskiemu. Krzysztof Klicki, Adam Żak, Paweł JanasTakże obrona Korony będzie wyglądała tak Celeban-Kuś-Hernani-Bednarek (ew. na środku Hermes, ale Zielu chyba na to nie wpadnie) Nie ma rezerwy ale mnie się podoba. Będzie dzisiaj dobrze
|
Do góry
|
|
|
|
#1458528 - 04/08/2007 02:13
[Re: Gowysp]
|
stranger
Meldunek: 13/09/2006
|
Cracovia – Ruch Chorzów 2 @4.5 2/10 oraz 2/2 ht/ft @8.5 0.5/10 Expekt Ruch rozpoczął świetnie ten sezon - mam nadzieje, że równie zmotywowany wyjdzie by zmierzyć się z drużyną Cracovią. Oczywiście faworytem są gospodarze, jednak liczę na ponowną niespodziankę w wykonaniu gości. W poprzedniej kolejce wygrali 4:1 z Groclinem - tym razem znowu wyjazd i może się uda(liczę na kontry gości). Ruch po ostatnim zwycięstwie na pewno mocno uwierzył w siebie, jeśli sodówka im nie uderzy to naprawdę mogą nieźle wypaść w tym sezonie...Oczywiście może się okazać, ze to nie Ruch taki mocny tylko Groclin taki słaby - jednak kurs @4.5 jest wystarczający by ponieść to ryzyko na początku rundy. Mała stawka. P.S. Może znacie chętnych, którzy by chcieli typować i moderowac na stronie http://www.stawiaj.pl - wymagane prowadzenie yield'a - to dobre i spokojne miejsce na prowadzenie swojego dzienniczka
|
Do góry
|
|
|
|
#1459410 - 04/08/2007 06:23
[Re: gonzogonzales]
|
Carpal Tunnel
|
04/08 19:00 Cracovia Kraków - Ruch Chorzów
Cracovia zmierzy sie z drużyną, która najbardziej zaskoczyła w pierwszej kolejce, a mianowicie Ruchem Chorzów.Gospodarze w meczu z Legią przespali nieco 1 połowę, w drugiej już znacznie poprawiła grę. Słabo zagrała lewa strona. Ruch natomiast zagrał bardzo dobre zawody, świetnie spisała się taktyka przygotowana przez Dusana Radolskiego. Znakomicie zagrali jego rodacy: Fabus i Balaz, którzy strzelili po bramce. Był to ważny mecz dla Ruchu, który zapewne chciał udowodnić, że należy się jemu miejsce w OE. Jest to zespół, który może sprawić dużo niespodzianek w obecnym sezonie. Ciekawostką może być to, że między sobą stoczą bratobójczy pojedynek bracia Baran, Arkadiusz i Grzegorz. Zespoły grały ze sobą 6 razy:2-2-2, a stosunek bramkowy wynosi 3:4. Często mecze między tymi drużynami kończyły się małą ilością goli, a czy tym razem też tak będzie ciężko powiedzieć. Cracovia bogatsza o doświadczenie z meczu z Legią, będzie chciała od samego początku atakować, Ruch natomiast pokazał, że jest niesłychanie skuteczny.
04/08 19:00 ŁKS Łódź - Polonia Bytom
W sobotę ŁKS podejmować będzie beniaminka Polonie Bytom. Gospodarze w 1 kolejce po bardzo dramatycznej końcówce zaledwie zremisowali z Odrą Wodzisław (do 88 minuty prowadzili 2:0).Świetnej zagrał duet Szczot-Madej którzy mieli po 1 asyście i 1 golu. Polonia Bytom w swoim pierwszym spotkaniu w obecnym sezonie przegrała z Jagiellonią Białystok 1:2, popełniając zbyt dużo błędów w obronie, a szczególnie słabo zagrali środkowi obrońcy. O porażce przeważyły zaledwie 2 minuty, podczas których "Jaga" strzeliła 2 bramki. Największe zagrożenie z ich strony to stałe fragmenty gry i na to musi uważać defensywa gospodarzy. Na pewno ŁKS będzie chciał się zrehabilitować po nieszczęśliwym dla nich meczu z Odra, Polonia natomiast prawdopodobnie nastawi się na grę z kontry. W historii mecze między tymi drużynami był wyrównane, o czym może świadczyć to, że aż na 18 spotkań, 10 zakończyło się remisem, a bilans bramkowy wynosi 15:16. Czy i tym razem będzie remis, historia pokaże.
04/08 19:00 Odra Wodzisław - Zagłębie Sosnowiec
Odra zagra z drużyną, która na pewno nie zagra w przyszłym sezonie w OE, Zagłebiem Sosnowiec. Sosnowiec został ukarany degradacją, grzywną i karą pieniężną. Odra w pierwszej kolejce szczęśliwie zremisowała mecz, strzelając 2 bramki w dosłownie ostatnich minutach spotkania. Ich trener przeprowadził świetne zmiany, cała wprowadzona trójka, Biskup, Iwan, Socha, miała decydujący wpływ na strzelenie bramek dających cenny 1 punkt. Odra przez dłuższy czas nie grała swojej piłki, dopiero na końcu spotkania przebudzili się. Zagłebie natomiast przegrało swój mecz z Lechem Poznań 2:4. Dobrze grali z kontrataku, stwarzali sobie sytuacje bramkowe. Temu zespołowi brakuje klasowego zawodnika, który by potrafił w pojedynke wygrać mecz i zapewne długo takiego piłkarza nie będą mieć.Sądzę, że Odra od samego początku będzie starać się opanować środek pola, a gospodarze będą wtedy zmuszeni do gry z kontry, co jednak im odpowiada, udowadniając to w meczu z Lechem.
04/08 20:00 Zagłębie Lubin - Wisła Kraków
W sobotę wieczorem o godzinie 20:00 rozpocznie się absolutny hit kolejki, Zagłębie Lubin podejmować będzie krakowską Wisłę. Obydwa zespoły będą walczyć w tym sezonie o "majstra", więc ten mecz już teraz jest bardzo ważny. Gracze gospodarzy zapewne będą myślami przy środowym spotkaniu ze Steauą Bukareszt. Jeżeli wygrają środowy mecz, to droga do LM już będzie bardzo łatwa, bowiem na drodze staną Islandzki FH Hafnarfjoerdur lub białoruski BATE Borisow. Jak widać szansa jest ogromna, wystarczy "tylko" wygrać ze Steauą. Mimo, że wszyscy w Zagłębiu mówią, że mecz z Wisła potraktują na 100%, ja jednak myślę, że trochę ten mecz odpuszczą. Wisła Kraków znacznie się wzmocniłam do klubu trafili Niedzielan, Kosowski, Ćwielong, Jirsak, Boguski., a z kluczowych zawodników klub opuścił tylko Dolha. "Biała Gwiazda" wygrała turniej w USA, pokonując sławną Seville. Jak widać Wisła ma poważne aspiracje w walce o mistrza. Nie grają w europejskich pucharach, co pozwali im w pełni skupić się na rozgrywkach krajowych. Wisła będzie chciała pokazać, że poprzedni sezon to wypadek przy pracy i zacząć sezon od mocnego uderzenia. Mają skład wyrównany, mieszanka doświadczenia z młodością. To musi się udać. Wg mnie Wisła to najpoważniejszy kandydat do mistrza, Zespoły te rozegrały ze sobą 30 meczy: 6-8-16, a bilans bramkowy to 30:63. Myślę, że i tym razem Wisła tego meczu nie przegra.
|
Do góry
|
|
|
|
#1459842 - 04/08/2007 08:39
|
Pooh-Bah
|
Zagłębie - Wisła
Mecz zapowiada się szlagierowo i kto wie, czy w końcowej klasyfikacji nie będzie on miał kluczowego znaczenia, bo obie drużyny zgłaszają aspiracje na mistrza, więc wyniki z bezpośrednich spotkań są niezwykle istotne
Po ostatnich wydarzeniach, kiedy Zagłębie po kiepskiej grze przegrało ze Steauą, a Wisła pokonała Sevillę, widać wyraźny trend do faworyzowania Białej Gwiazdy. Wciąż można odnieść wrażenie, że Zagłębie to przypadkowy i jednorazowy mistrz - i mozna jeździć po nim jak po łysej kobyle...
Tymczasem miedziowi ( w lidze ) nie przegrali u siebie od dawien dawna i to jest pierwsze czerwone światełko, by nie stawiać na Wisłę Mówi się o transferach, jakich dokonała Wisła, ale tak naprawdę jeszcze nie wiadomo, na ile będą one udane. Mecze towarzyskie to jednak inna bajka niż mecze o punkty. Wisła to zespół doswiadczony, ale Lubinianie również. Miedziowi moze nie są ograni w pucharach, ale patrząc na ich występy w lidze, widać że są świadomi własnej siły. Jest to zespół budowany od lat, na początku przez Smudę, teraz przez Michniewicza. Wykuwał się on w meczach ligowych i pucharowych, a jednym z ważniejszych był wygrany mecz z Wisłą w Krakowie 1:0. Patrząc na personalia - to ja przewagi Wisły nie widzę. Wisła nie ma lewego obrońcy - tu najlepszą opcją jest Dudka Brakuje prawego pomocnika, bo Boguski w Wiśle nie prezentuje tych walorów, jakie demonstrował w Bełchatowie, moze dlatego, ze nie czuje sie on tam za dobrze i nie czuje zaufania u Skorży. Oficjalnie mówi się, że Wisła chce pozyskać... Łobodzińskiego. Wiśla w drugiej linii ma kilku defensywnych pomocników, ale praktycznie nie ma ofensywnego grajka. Sytuacja Jirsaka jest podobna do Boguskiego - na tę pozycję ma przyjść Iwański lub Garguła. W ataku niewiele się zmieniło, poza transferami. Po Niedzielanie niczego wielkiego ja się nie spodziewam, Brozek razi nieskutecznością, Ćwielong wydaje się bardzo dobrym zakupem, tyle tylko, że nie wiadomo, czy załapie sie do 11-tki. Kiedy tak wyraźniej się przyjrzeć, to w Wiśle rządzi Kosowski + stara gwardia, czyli Baszczyński, Głowacki, Sobolewski, Zieńczuk, Cantoro. Słabszą pozycję maja Brożkowie, nowym będzie bardzo trudno wejść do paki i do jedenastki. Plusem Wisły jest to, że zwycięstwo nad Sevillą bardzo ich podbudowało Zagłębie ma słabszą defensywę, ale za to w drugiej linii jest znacznie mocniejsze i ma ogromny potencjał ofensywny. Iwański, Goliński + skrzydłowi Łobodziński i Kolendowicz to ścisła krajowa czołówka. Do tego kilku inny, którzy dają Michniewiczowi wiele wariantów do gry W ataku miedziowi moim zdaniem prezentują się nie gorzej. Jest tam Chalbiński, jest świetny Nunez, jest wreszcie Nędza Wlodarczyk, trochę wyśmiewany, ale 89 bramk w ekstraklasie zdobył i to go broni.
Nie sądzę, by Zagłębie oszczędzało się przed rewanżem ze Steauą. Mistrzostwo nobilituje, a przyjazd Wisły wyzwoli w miedziowych dodatkową motywację. Tego mecz w żadnym wypadku nie puszczą i nie potraktują ulgowo.
Oczywiście, wszystkie rozstrzygnięcia są możliwe. Będzie to zależalo od dyspozycji, skuteczności i szczęścia.
Kiedyś Wisła lała miedziowych jak chciała, ale w ostatnim czasie padają underowe wyniki i zdaje się, że to jest najlepszy typ, jeśli już ktos sie uprze, by to spotkanie obstawiać.
|
Do góry
|
|
|
|
#1460112 - 04/08/2007 17:43
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/06/2005
|
Polonia Bytom w swoim pierwszym spotkaniu w obecnym sezonie przegrała z Jagiellonią Białystok 1:2, popełniając zbyt dużo błędów w obronie, a szczególnie słabo zagrali środkowi obrońcy. O porażce przeważyły zaledwie 2 minuty, podczas których "Jaga" strzeliła 2 bramki. Największe zagrożenie z ich strony to stałe fragmenty gry i na to musi uważać defensywa gospodarzy. No ja nie wiem czy przewazyly 2 minuty bo Jaga poza pierwszymi i ostatnimi minutami zdominowala reszte meczu i miala multum sytuacji na podwyzszenie wyniku (na wyroznienie zasluguje bramkarz Bytomian). Obrona Polonii pozostawia baaardzo wiele do zyczenia bo zeby w Jadze nie zawiodla skutecznosc wynik mogl byc porownywalny do zwyciestwa Ruchu. Stale fragmenty? nie stwierdzilem Co do Jagi to do meczu z Groclinem beda brani pod uwage przy ustalaniu skladu Truszkowski, Sołdecki i Kwiek, niepewny jest wystep Nawotczynskiego (byloby to przeogromne oslabienie) ale jak cos wiecej sie o tym dowiem to podziele sie informacja
|
Do góry
|
|
|
|
#1460322 - 04/08/2007 18:32
[Re: Chaoz]
|
addict
Meldunek: 11/01/2005
|
zaglebie lubin - wisla krakow typ: wisla krakow - remis nie ma zakladu, kurs 2,10
ten mecz to niewiadoma, szczegolnie jesli chodzi o wisle, lubin juz zdazyl nas negatywnie zaskoczyc. Turniej w usa napawa optymistycznie jesli chodzi o wisle, podroz podroza, wydaje sie ze w tym sezonie wisla powinna wrocic do czolowki i walczyc o mistrza, personalnie sa mocni, mocniejsi od zaglebia, czy to wystarczy? wydaje sie ze przynajmniej remis jest w zasiegu bialej gwiazdy. Spodziewam sie ze takich kursow wiecej na wisle nie zobaczymy, warto wiec chyba zaryzykowac i zagrac, szczegolnie ze sa podstawy.
|
Do góry
|
|
|
|
#1460556 - 04/08/2007 20:12
[Re: rycerz_83]
|
Carpal Tunnel
|
Najpierw kilka słów po wczorajszym meczu. Widać, że jak nie ma w składzie czarnych owiec (Gajtek, Drzymont, Brzyski) to odrazu gra lepsza. Zgodnie z innymi kibicami uznaliśmy że najlepszym zawodnikiem byl Świerczewski, lata latami ale to jest profesorstwo. Ale przejdźmy do dzisiejszych typów. Cracovia - Ruch Ch. Moim zdaniem tu wynik może być tylko jeden, a mianowice wygrana gospodarzy. Pomimo, że mecz odbędzie się przy pustych trybunach to i tak faworytem tego spotkania będą Pasy, choć patrzą na tabele wygląda inaczej - w końcu do Krakowa przyjeżdza lider . Na pewno wygrana niebieskich w Grodzisku musi budzić respekt i choć nie ogladałem całego meczu to podobno beniaminkowi wychodziło wszystko inna prawa postawa Dyskobolii i tego ręcznika na bramce (Przyrowski ) W jakiej formie jest Grodzisk najlepiej pokazał mecz z tym czymś w pucharze UEFA gdzie przez dopiero po 177 minutach piłkarze Dykobolii sterzlili bramkę. Dla trenera Chorzowian tamten mecz byl szcególny wiadomo dlaczego. Teraz jedzie do Krakowa, gdzie Pasy z trenerem Majewskim już nie zlekceważą rywala i będą chcieli wygrać, gdyż w niedziele zostali pokonani przez Warszawską Legie, choć zasłużyli na remis. Do składu Cracovi wracaja Nowak i Wacek, a mozliwe że od pierwszej minuty zagra też Bojarski. Ostatnie spotkania o punkty te drużyny rozegrały w sezonie 2003/2004 gdzie przy ulicy Kałuży lepsza była Craxa wygrywając 2:1 Mój Typ: Cracovia - Ruch 1 1.90 UnibetDrugi mecz to omawiany tutaj już Zagłebie - Wisła. Ja poraz kolejny muszę się zgodzić z beticosem (zmienili by Ci ten nick) i nie podzielam grania na Wisłe. Tak to jest co robi onet z typami. Tak Wisła Wygrała z Sevillą!! 1:0, tylko że piłkarze tejże drużyny trenowali bodajże od kilku dni po urlopach. A zobaczmy inne sparingi (Reginna 1:1, Widzew 0:1, Jaga 1:1, Lewski 0:1) także wcale tak kolorowo nie jest. Z drugiej strony Zagłębie, które rozegrało już mecz ligowy z Widzewem oraz potyczke ze Steauą. O wzmocnieniach nie będe pisał bo każdy je zna, wraca po pauzie za kartki Kolenda oraz powoli Chałbiński. Ciekawe są też wyniki z ostatnich spotkań tych druzyn w zeszłym sezonie (0:0 i 0:0) a 3 wczesniejsze spotkania tych drużyn były underowe. Patrząc na sparingi Wisły i taki wynik jest bardzo prawdopodobny, kursy na under tez smakowite ok 1.85 takze na bank to zagram. Wiadomo że w ataku zagra Diablo Włodarczyk, a może i po drugiej stronie zagra drugi miszcz wykożystywania sytuacji - Pawel Brożek . Do tegu trener Skorża, który jak wiadomo bardzo dużą uwagę przywiązuje do obrony. Do tego underka dołoże jeszcze jeden typek a mianowice X a to głównei z racji, że w gruncie rzeczy dla obu drużyn taki wynik będzie "do przyęcia". No a jak już pisałem trenerem Wisły jest przecież Maciej "remis" Skorża. Mój typ Zagłebie - Wisła K. under 2.5 gola - 10bet 1.86 X - Unibet 3.25
|
Do góry
|
|
|
|
#1460665 - 04/08/2007 20:54
[Re: DJ SOSNA]
|
The Famous McD
Meldunek: 17/02/2005
|
Górnik-Legia 2
Porównajcie sobie kadrę Górnika z wiosny ubiegłego sezonu Orange Ekstraklasy, z tą która została zgłoszona przed startem obecnych rozgrywek pierwszej ligi. Bramkarze niby ci sami, ale dalej... raz, dwa, trzy... osiem! Tylu piłkarzy z całej ponad dwudziestoosobowego składu przetrwało przerwę letnią w Zabrzu. Rewolucja jakaś czy co? Jak najbardziej. Górnik ma być nową siłą w naszej ekstraklasie. Trzy powody? Proszę bardzo: Allianz, Szuster, Wieczorek.
W lipcu niemiecka firma ubezpieczeniowa, która polskim kibicom może się kojarzyć głównie z poduszkowym Allianz Arena i cesarstwem Franza Beckenbauera zdecydowała się przejąć klub z Zabrza. Krótko mówiąc, Górnik po wielu latach śpiączki przerywanej wegetacją, ma obudzić się wreszcie i piękną grą (związaną oczywiście z dużą kasą) nawiązać do swojej bogatej tradycji. Roboty napędzane papierowymi banknotami nie grają jednak w piłkę. Żeby coś osiągnąć, trzeba - przede wszystkim - kupić dobrych piłkarzy (dobrych znaczy drogich) i wybudować większy, a co za tym idzie, bardziej rentowny stadion. Zabrzańska Allianz Arena ma powstać za parę lat, a do tego czasu Górnik ma już być silnym, liczącym się w lidze, klubem (chcą mistrza w 2012 roku). Kto będzie tworzył podwaliny sukcesu?
Po pierwsze prezes. Ryszard Szuster najpierw pisał w gazecie, później został menedżerem, a teraz prowadzi firmę i ma największe biurko z najlepszą sekretarką w budynku klubowym Górnika Zabrze. To właśnie on namówił "starą gwardię", czyli Jerzego Brzęczka oraz Tomasza Hajtę do wdychania dymu z GOP-owych kopalni i elektrowni. Także ten człowiek przekonał Ryszarda Wieczorka, że zamiast korony w Kielcach warto przywdziać szatę księcia w Zabrzu. A więc tak: prezes z kasą jest, bogaty sponsor jest, dobry trener jest... Trzeba piłkarzy!
Najwięcej się chyba pisze o Jerzym Brzęczku. Za 36-latka Wacker Tirol Innsbruck nie dostał od Górnika ani jednego eurocenta, a to dlatego, że w Austrii Brzęczka już nie chciano. W czerwcu skończył mu się kontrakt i były pomocnik reprezentacji Polski musiał sobie szukać nowego klubu. Powrócił na Śląsk - w swoje rodzinne strony - i jak mówi przyjechał tutaj, bo chce pomóc. Na tym też poprzestańmy, więcej o "Brzękolu" poczytacie w oddzielnym tekście.
Kreowany przez media na Napoleona Bonaparte polskich piłkarzy, dla kolegów z ŁKS-u Iwan IV Groźny... O kim mowa? Oczywiście o Tomaszu Hajto, który po przygodzie w Łodzi osiadł w Zabrzu. "Żabole" zapłacili za "Gianniego" podobno 200 tys. złotych. W pakiecie z Hajto przyszedł do Górnika 19-letni obrońca Adam Marciniak (tak to ten, który dla dziewczyny zostawił Michała Globisza). Co ciekawe, na młodego Marciniaka Górnicy musieli wyłożyć prawie milion zł, czyli ponad cztery razy tyle, ile dostał ŁKS za Hajtę.
Górnik kupił także Tomasza Zahorskiego - od brata Górnika z Łęcznej. Zahorski to napastnik, który w lecie zasłynął głównie tym, że chciał zarabiać więcej od Zbigniewa Bońka. Do Widzewa więc nie przeszedł, wzięli go (za 800 tys zł) "Żabole". Wspólnie z Tomaszem Moskalem z powodzeniem mogą stworzyć najwyższy atak w Polsce lub szukać swojej szansy w letnim drafcie NBA. Na Roosevelta, z przygodami, zawitał także pomocnik Wisły Kraków Konrad Gołoś, który ostatecznie został wypożyczony na rok. Jak się przyda, zostanie w Zabrzu na dłużej. Co ciekawe jeszcze tydzień przed podpisaniem umowy transferowej 25-latek nie chciał nawet słyszeć o kolejnym wypożyczeniu (szczególnie do jakiegoś tam Górnika...). Na szczęście w porę do Zabrza zjechał Ryszard Wieczorek. Pod wpływem chodzących plotek o jego planach objęcia zabrzańskiego klubu, Konrad Gołoś zmienił zdanie i jeszcze raz zadzwonił do prezesa Szustera.
W przerwie letniej klub pozyskał także 25-letniego Mariusa Kiżysa (pytacie skąd? Z ŁKS-u!), który w Łodzi występował na pozycji ofensywnego pomocnika. Litwin, w ubiegłym sezonie OE pokazał się z dobrej strony. Wyróżniał się w szeregach ełkaesiaków, strzelił trzy bramki - po prostu pokazał, że ma papiery na grę w polskiej lidze. Drugim Litwinem, który w ostatnim czasie związał się kontraktem z "trójkolorowymi" jest o cztery lata starszy od Kiżysa, lewy obrońca, Tadas Papeckys. Jeżeli się sprawdzi, kiedyś napiszemy o nim więcej.
Około dwa miliony złotych wydał Górnik na wzmocnienie składu przed ligą. Jak na Zabrze, to dużo. Szczególnie, że jeszcze kilka miesięcy temu, w tym samym Zabrzu, zastanawiano się czy do podlania trawy na stadionie użyć wody z klubu czy poczekać na deszcz. Wydać pieniądze nie znaczy jednak odnieść sukces. A o wygrywanie meczów Górnikowi chodzi. Czy turbina z nowymi łopatkami w postaci Hajty, Brzęczka i spółki zawiruje Orange Ekstraklasą? Fajnie by było, w końcu Górnik to Górnik, ale w niedzielę ma wygrać Legia.
AVE (L)
|
Do góry
|
|
|
|
#1460704 - 04/08/2007 21:12
|
Pooh-Bah
|
drfocus, z tą Cracovią to chyba nie jesteś do końca obiektywny bo wiadomo przecież że "Korona i Cracovia dwa bratanki...
A tak poważnie to moim zdaniem najlepszym zawodnikiem wczorajszego meczu był Edi. Z tego napastnika będzie w Kielcach pożytek! Podobała mi się też (jak zawsze) waleczność Kowalczyka no i pewnośc w grze mojego idola Hernaniego. Pozwólcie więc, że i ja wtrącę swoje 3 grosze. 1. Craxa - Ruch Dla mnie faworytem jest Cracovia i nawet byłbym to zagral, gdyby nie to, że mecz odbędzie się przy pustych trybunach. Craxa to też taki perfidny zespół, bo to w pierwszej kolejności "przeszkadzacze" 2. Edi to znakomity transfer Korony, ale ja o tym pisałem już wcześniej. Prawdę powiedziawszy, to jest jedyny napastnik w Koronie, bo Gajtek, Kowalczyk, Robak to... tylko w ataku grają. Walczą, szarpią, ale niewiele z tego wynika We wczorajszym meczu oprócz Ediego, podobał mi się Świr ( kolejny b. udany transfer ), Sobolewski, Hernani i Nowak. Całkiem poprawnie zagrał Celeban W Lechu zaś zdałał błysnąć Florian. Nie wiem, czemu Smuda nie wpuścił go wcześniej, bo Zając był beznadziejny.
|
Do góry
|
|
|
|
#1460813 - 04/08/2007 22:22
|
enthusiast
Meldunek: 24/02/2004
|
Czy znacie jakąś stronę podającą zapowiedź kolejki OE z podawanymi przewidywalnymi składami, kontuzjami, zawieszeniami z powodu kartek? Poszukuje także statystyk pomeczowych z OE czyli ilość strzałów celnych i nie, fauli, spalonych... W gazetach to jeszcze mozna spotkać takie dane ale w internecie posucha... No może z wyjatkiem Spotowych Faktów, ale tam to nie każdy mecz jest ze statystykami a co do zapowiedzi to tylko przewidywane składy, bez ubytków.
|
Do góry
|
|
|
|
#1460882 - 04/08/2007 22:40
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/12/2004
|
Jutro Legia sprowadzi na ziemię zabrzan... o ile im sily starczy na pełne 90min meczu ;/
|
Do góry
|
|
|
|
#1461116 - 04/08/2007 23:46
[Re: bolo_lacznik]
|
Carpal Tunnel
|
05/07 18:00 Widzew Łódź - GKS Bełchatów
Już w niedziele o godzinie 18:00 odbędą się "derby regionu", Widzew Łódź podejmować będzie PGE GKS Belchatów. Widzew ma fatalna serię w lidze, a mianowicie przegrali aż 6 meczy pod rząd. W pierwszym meczu kolejki przegrali z Zagłębiem Lubin 1:2, wtedy szczególnie słabo zagrały skrzydła. Widzewiacy przespali również pierwszą połowę. Natomiast GKS na rozpoczęcie sezonu wygrali 2:0 ze słabo dysponowaną Koroną Kielce. Świetnie zagrali wtedy Kowalczyk i Wróbel. Gorzej już było w meczu z Ameri Tbilisi, który przegrali 0:1, bardzo widoczny był brak w obronie Pietrasiaka i Kowalczyk, którzy również nie zagrają w tym spotkaniu. Doskonale za to zagrał Lech, ale on usiądzie tym razem na ławce rezerwowych. Jak widać defensywa gości nie wygląda dobrze. Być może wreszcie zacznie grać na wysokim poziomie Costly i Ujek, którzy dotychczas nie zachwycają. Piłkarze GKS-u mogą być nieco przemęczeni, bowiem z meczu w europejskich pucharach wrócili dopiero w piątek. Myślę, że mimo wszystko faworytem tego spotkania są goście, choć mają nieco problemów z wyjściowym składem. Jednak odpuszczę to spotkanie, ponieważ są to jak już wcześniej napisałem "derby" i Widzew będzie chciał przełamać za wszelką cenę zła passe. W drużynie GKS-u zagrają byli widzewiacy" Rachwał i Stolarczyk. Co ciekawe na 10 spotkań, żadne nie zakończył się remisem. Czy tym razem padnie remis? Możliwe, przewiduje mecz pod dyktando gości, jednak będą oni musieli uważać na swoją grę w defensywie, która jak narazie nie wygląda dobrze.
|
Do góry
|
|
|
|
#1461563 - 05/08/2007 01:27
[Re: szpila1910]
|
Carpal Tunnel
|
05/08 18:45 Górnik Zabrze - Legia Warszawa
Górnik Zabrze podejmować będzie warszawską Legie. Będzie to na pewno arcyciekawe spotkanie. Gospodarze w pierwszej kolejce nie grali, ponieważ ich rywal, Wisła Kraków, grała w USA. Znacznie się wzmocnili, do klubu sprowadzono między innymi Brzęczka, Hajto, który jednak w tym meczu nie zagra z powodu kartek. Legia natomiast wygrała z Cracovią 1:0. W pierwszej połowie zagrali dobre zawody, chyba nawet za dobre, bowiem w 2 połowie opadli z sił. Zabrzanie szczególnie muszą uważać na Chinyame,który jeśli poprawi swoją skuteczność, może być naprawdę groźny. Bardzo prawdopodobne, że w wyjściowej jedenastce wystąpi Giza. W legii zabraknie Burkhardta, Szałachowskiego i Choto. Zapewne kibice stworzą wspaniałą oprawę tego spotkania, zjawiając sie na obiekcie w komplecie. Obydwa zespoły grały ze sobą aż 100 spotkań: 39-24-37, a stosunek bramkowy to 139:134. W ubiegłym sezonie 7 kwietnia Górnik wygrał z Legią 1:0 i tym samym pozbawił Legie szans na mistrza. Zapowiada się bardzo wyrównany mecz, chyba jednak z lekka przewagą gości, nie zabraknie na pewno twardej walki, oby też nie zabrakło goli.
|
Do góry
|
|
|
|
#1462150 - 05/08/2007 05:13
[Re: konradd]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/11/2005
|
Ogladam na necie mecz Zaglebie- Wisla i widze, slysze Szymkowiaka, czy on juz skonczyl kariere sportowa ? Za pol roku Szymek wraca na boisko , wtedy konczu mu sie umowa z Trabzonsporem
|
Do góry
|
|
|
|
#1462276 - 05/08/2007 06:07
[Re: AL_Capone]
|
old hand
Meldunek: 17/06/2004
|
Ogladam na necie mecz Zaglebie- Wisla i widze, slysze Szymkowiaka, czy on juz skonczyl kariere sportowa ? Za pol roku Szymek wraca na boisko , wtedy konczu mu sie umowa z Trabzonsporem zaraz zaraz, to jak to jest ? on ma umowe jeszcze i nie gra a komentuje w tym czasie w innej lidze ? Wytlumaczcie mi to jak to z nim jest ?
|
Do góry
|
|
|
|
#1462285 - 05/08/2007 06:10
[Re: tomo]
|
Carpal Tunnel
|
Przecież Szymkowiak zakończył karierę... Niczego nie zakonczyl , jest po prostu zawieszony przez Trabzon za pol roku konczy mu sie kontrakt i wtedy bedzie wolnym zawodnikiem. Przed tym sezonem mial juz piec ofert z Polski. Szymek odszedl z Trabzonu , glownie przez atmosfere ktora tam panowala , pewnej soboty druzyna wracala z wyjazdu , przegranego wyjazdu co nie spodobalo sie kibicom , lecialy szyby , tacy gracze jak Marcelinhio plakali jak dzieci w autobusie i wtedy Szymek postanowil wyjechac bez slowa z tego miasta.
|
Do góry
|
|
|
|
#1462292 - 05/08/2007 06:16
|
old hand
Meldunek: 02/09/2006
|
Przecież Szymkowiak zakończył karierę... Niczego nie zakonczyl , jest po prostu zawieszony przez Trabzon za pol roku konczy mu sie kontrakt i wtedy bedzie wolnym zawodnikiem. Przed tym sezonem mial juz piec ofert z Polski. Szymek odszedl z Trabzonu , glownie przez atmosfere ktora tam panowala , pewnej soboty druzyna wracala z wyjazdu , przegranego wyjazdu co nie spodobalo sie kibicom , lecialy szyby , tacy gracze jak Marcelinhio plakali jak dzieci w autobusie i wtedy Szymek postanowil wyjechac bez slowa z tego miasta. skad takie ciekawostki bierzesz??
|
Do góry
|
|
|
|
#1462293 - 05/08/2007 06:18
[Re: kozi1260]
|
Carpal Tunnel
|
Kozi , czytam prase codziennie przez 365 dni w roku. Dwa tygodnie temu Maciek Terlecki przeprowadzil duzy wywiad do PS z Szymkiem
|
Do góry
|
|
|
|
#1462315 - 05/08/2007 06:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2005
|
Szymek prowadzi teraz zaklad fryzjerski i nawet nie mysli o powrotu do gry w football
|
Do góry
|
|
|
|
#1462345 - 05/08/2007 06:48
[Re: yaaho]
|
Carpal Tunnel
|
Szymek prowadzi teraz zaklad fryzjerski i nawet nie mysli o powrotu do gry w football To widze ze masz zle informacje bo zaklad ten juz prowadzi od kilku lat , kiedy jeszcze gral w Wisle i jak najbardziej mysli o powrocie do futbolu.
|
Do góry
|
|
|
|
#1462349 - 05/08/2007 06:49
|
Carpal Tunnel
|
Ja na jego miejscu też bym nie wracał do futbolu. Ma super fuchę w fajnym towarzystwie w C+ więc po co się pakować do polskiego ligowego "bagienka"? A dlaczego Jordan wracal do koszykowki ? A dlaczego wracali inni ? Na pewno nie dla pieniedzy , ale jak cos kochasz to ciezko jest tak po prostu powiedziec KONIEC.
|
Do góry
|
|
|
|
#1462420 - 05/08/2007 07:17
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
To widze ze masz zle informacje bo zaklad ten juz prowadzi od kilku lat , kiedy jeszcze gral w Wisle i jak najbardziej mysli o powrocie do futbolu.
też czytałem z nim wywiad i całkowicie zaprzeczył jakby chciał wrócić do piłki nożnej
|
Do góry
|
|
|
|
#1462832 - 05/08/2007 11:08
[Re: Baqu]
|
old hand
Meldunek: 03/08/2004
|
Akurat trzeba tu się zgodzić z Alem. We wszystkich wywiadach Szymek potwierdza, że chcialby wrócić, nie wie tylko na ile pozwoli mu kontuzjowane kolano, ale na pewno wznowi treningi. Ponieważ jest zawodnikiem Trabzonsporu trzeba by bylo Turkom zaplacić za jego kartę dlatego nie chce tym teraz obciążać potencjalnego nowego pracodawcy tym bardziej, że nie jest pewny swojego zdrowia. Powiedzial nawet coś w stylu: " Ktoś za mnie zaplaci duże pieniądze Trabzonowi a po 2 miesiącach treningów moje kolano dalej będzie puchlo i nie będę nadawal się do gry" Widać, że podchodzi do tego racjonalnie i rozsądnie. Brawa też dla stacji C+ , że wyciągnęla rękę do tego pilkarza. Psychicznie wydaje się powrócil już do dobrej dyspozycji tylko czekać kiedy i fizycznie nadrobi zaleglości Jak go "czytam" i slucham jestem pewien , że spróbuje a czy mu się uda.... oby.
|
Do góry
|
|
|
|
#1462858 - 05/08/2007 15:37
[Re: Chaoz]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/06/2005
|
Co do Jagi to do meczu z Groclinem beda brani pod uwage przy ustalaniu skladu Truszkowski, Sołdecki i Kwiek, niepewny jest wystep Nawotczynskiego (byloby to przeogromne oslabienie) ale jak cos wiecej sie o tym dowiem to podziele sie informacja Nawotczynski nie zagra, jego miejsce zajmie Wincel. ale ja wobec oslabien Dyskobolii zagram 1-ke, over prawdopodobny.
|
Do góry
|
|
|
|
#1462926 - 05/08/2007 16:56
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/02/2005
|
Górnik Zabrze - Legia Warszawa
Jeden z klasyków Polskiej ligi, który jednak stracił część ze swojej renomy przez to, że Górnik w ostatnich latach to klub, który zamiast patrzeć w kierunku ligowej czołówki musi oglądać się za siebie i liczyć, że uda się utrzymać. Są ku temu przesłanki, że w Zabrzu powinno być dobrze bo w końcu pozyskali silnego sponsora, który pozwoli na sprowadzenie dobrych piłkarzy do klubu. W tym okienku już dołączyło 11 nowych piłkarzy. Nie są to gwiazdy OE ale piłkarze prezentujący przyzwoity poziom. Na stadionie spodziewany jest komplet publiczności. Górnik będzie grał swój pierwszy mecz w tym sezonie z powodu wyjazdu Wisły do USA. Więc forma zespołu jest dużym znakiem zapytania. Nie wiadomo jak z nowymi graczami będzie się prezentował gospodarz na tle bądź co bądź ale silnego rywala. W sparingach grali dobrze ale to tylko sparingi i nie ma co wyciągać dużych wniosków z tym spotkań. Za kartki z poprzedniego sezonu nie zagra Hajto. Legia po dobrym meczu w pierwszej kolejce z Cracovią powinna pójść za ciosem i wygrać po raz kolejny. Jedyną niepokojącym zdarzeniem było to że w drugiej połowie jakby opadli z sił. Jeżeli już na początku sezonu nie dali rady zagrać dwóch połów do równym poziomie to nie dobry objaw. Skład zostanie wzmocniony jeszcze Gizą, który w ofensywie powinien być dużym wzmocnieniem. Dobrze zaprezentował się Chinyama w pierwszym meczu i współpraca z Grzelakiem wyglądała dobrze. Górnik powinien zagrać bardziej odważnie i napastnicy Legii powinny mieć więcej miejsca przez co zagrożenie pod bramką Górnika powinno być większe. Według mnie Legia jest silniejsza piłkarsko i powinna to udowodnić dzisiaj. Skład też ma bardziej zgrany bo jakiejś wielkich zmian nie było. Raczej były to uzupełnienia niż kluczowe zmiany. W Legii będzie brakowało tylko Choto i Szałachowskiego. Jednak Szala i Astiz grali poprawnie i nie można im czegoś zarzucić. Po za tym, że Górnik gra u siebie wszystko przemawia za Legią dlatego po dobrym kursie zagram sobie 2.
Przewidywane składy:
Górnik: Sławik - Marciniak, Jarczyk, Pawelec, Papeckys - Kiżys, Gołoś, Brzęczek, Madejski - Moskal, Zahorski
Legia: Mucha - Bronowicki, Szala, Astiz, Wawrzyniak - Radović, Vuković, Roger, Edson - Grzelak, Chinyama
|
Do góry
|
|
|
|
#1463108 - 05/08/2007 18:28
|
journeyman
Meldunek: 22/07/2007
|
Chyba Wam sie tematy pomylily, z tego co sie orientuje to Szymkowiak nie gra w Orange A to tym traktuje ten temat, a to czy jest zerem to chyba slaba dyskusja bo mysle ze ktorykolwiek musialby znac go osobiscie zeby wsnuwac takie wnioski, moim zdaniem nim nie jest ale to tak na marginesie.
Pan WYROCZNIA zajalby sie przepowiadaniem pogody, interesuje mnie przyszly weekend jak cos to na priv poprosze.
Edited by Biszop (05/08/2007 20:57)
|
Do góry
|
|
|
|
#1465463 - 06/08/2007 05:30
|
The Famous McD
Meldunek: 17/02/2005
|
Górnik-Legia 2
Porównajcie sobie kadrę Górnika z wiosny ubiegłego sezonu Orange Ekstraklasy, z tą która została zgłoszona przed startem obecnych rozgrywek pierwszej ligi. Bramkarze niby ci sami, ale dalej... raz, dwa, trzy... osiem! Tylu piłkarzy z całej ponad dwudziestoosobowego składu przetrwało przerwę letnią w Zabrzu. Rewolucja jakaś czy co? Jak najbardziej. Górnik ma być nową siłą w naszej ekstraklasie. Trzy powody? Proszę bardzo: Allianz, Szuster, Wieczorek.
W lipcu niemiecka firma ubezpieczeniowa, która polskim kibicom może się kojarzyć głównie z poduszkowym Allianz Arena i cesarstwem Franza Beckenbauera zdecydowała się przejąć klub z Zabrza. Krótko mówiąc, Górnik po wielu latach śpiączki przerywanej wegetacją, ma obudzić się wreszcie i piękną grą (związaną oczywiście z dużą kasą) nawiązać do swojej bogatej tradycji. Roboty napędzane papierowymi banknotami nie grają jednak w piłkę. Żeby coś osiągnąć, trzeba - przede wszystkim - kupić dobrych piłkarzy (dobrych znaczy drogich) i wybudować większy, a co za tym idzie, bardziej rentowny stadion. Zabrzańska Allianz Arena ma powstać za parę lat, a do tego czasu Górnik ma już być silnym, liczącym się w lidze, klubem (chcą mistrza w 2012 roku). Kto będzie tworzył podwaliny sukcesu?
Po pierwsze prezes. Ryszard Szuster najpierw pisał w gazecie, później został menedżerem, a teraz prowadzi firmę i ma największe biurko z najlepszą sekretarką w budynku klubowym Górnika Zabrze. To właśnie on namówił "starą gwardię", czyli Jerzego Brzęczka oraz Tomasza Hajtę do wdychania dymu z GOP-owych kopalni i elektrowni. Także ten człowiek przekonał Ryszarda Wieczorka, że zamiast korony w Kielcach warto przywdziać szatę księcia w Zabrzu. A więc tak: prezes z kasą jest, bogaty sponsor jest, dobry trener jest... Trzeba piłkarzy!
Najwięcej się chyba pisze o Jerzym Brzęczku. Za 36-latka Wacker Tirol Innsbruck nie dostał od Górnika ani jednego eurocenta, a to dlatego, że w Austrii Brzęczka już nie chciano. W czerwcu skończył mu się kontrakt i były pomocnik reprezentacji Polski musiał sobie szukać nowego klubu. Powrócił na Śląsk - w swoje rodzinne strony - i jak mówi przyjechał tutaj, bo chce pomóc. Na tym też poprzestańmy, więcej o "Brzękolu" poczytacie w oddzielnym tekście.
Kreowany przez media na Napoleona Bonaparte polskich piłkarzy, dla kolegów z ŁKS-u Iwan IV Groźny... O kim mowa? Oczywiście o Tomaszu Hajto, który po przygodzie w Łodzi osiadł w Zabrzu. "Żabole" zapłacili za "Gianniego" podobno 200 tys. złotych. W pakiecie z Hajto przyszedł do Górnika 19-letni obrońca Adam Marciniak (tak to ten, który dla dziewczyny zostawił Michała Globisza). Co ciekawe, na młodego Marciniaka Górnicy musieli wyłożyć prawie milion zł, czyli ponad cztery razy tyle, ile dostał ŁKS za Hajtę.
Górnik kupił także Tomasza Zahorskiego - od brata Górnika z Łęcznej. Zahorski to napastnik, który w lecie zasłynął głównie tym, że chciał zarabiać więcej od Zbigniewa Bońka. Do Widzewa więc nie przeszedł, wzięli go (za 800 tys zł) "Żabole". Wspólnie z Tomaszem Moskalem z powodzeniem mogą stworzyć najwyższy atak w Polsce lub szukać swojej szansy w letnim drafcie NBA. Na Roosevelta, z przygodami, zawitał także pomocnik Wisły Kraków Konrad Gołoś, który ostatecznie został wypożyczony na rok. Jak się przyda, zostanie w Zabrzu na dłużej. Co ciekawe jeszcze tydzień przed podpisaniem umowy transferowej 25-latek nie chciał nawet słyszeć o kolejnym wypożyczeniu (szczególnie do jakiegoś tam Górnika...). Na szczęście w porę do Zabrza zjechał Ryszard Wieczorek. Pod wpływem chodzących plotek o jego planach objęcia zabrzańskiego klubu, Konrad Gołoś zmienił zdanie i jeszcze raz zadzwonił do prezesa Szustera.
W przerwie letniej klub pozyskał także 25-letniego Mariusa Kiżysa (pytacie skąd? Z ŁKS-u!), który w Łodzi występował na pozycji ofensywnego pomocnika. Litwin, w ubiegłym sezonie OE pokazał się z dobrej strony. Wyróżniał się w szeregach ełkaesiaków, strzelił trzy bramki - po prostu pokazał, że ma papiery na grę w polskiej lidze. Drugim Litwinem, który w ostatnim czasie związał się kontraktem z "trójkolorowymi" jest o cztery lata starszy od Kiżysa, lewy obrońca, Tadas Papeckys. Jeżeli się sprawdzi, kiedyś napiszemy o nim więcej.
Około dwa miliony złotych wydał Górnik na wzmocnienie składu przed ligą. Jak na Zabrze, to dużo. Szczególnie, że jeszcze kilka miesięcy temu, w tym samym Zabrzu, zastanawiano się czy do podlania trawy na stadionie użyć wody z klubu czy poczekać na deszcz. Wydać pieniądze nie znaczy jednak odnieść sukces. A o wygrywanie meczów Górnikowi chodzi. Czy turbina z nowymi łopatkami w postaci Hajty, Brzęczka i spółki zawiruje Orange Ekstraklasą? Fajnie by było, w końcu Górnik to Górnik, ale w niedzielę ma wygrać Legia.
AVE (L) Mogło być więcej ale nie ma co narzekać bo i tak jak to często śpiewamy "trójka do zera trafiła Legia frajera..." Mam nadzieje że sporo osób skorzystało bo kursy na Legie były lepsze niż promocje w Biedronce AVE (L)
|
Do góry
|
|
|
|
|
|