W sumie mogę powiedzieć, że obejrzałem wczoraj 4 mecze, więc podziele się z Wami moimi spostrzeżeniami
Grupa A
AZERBAIJAN vs BELARUS 3 : 0 25:15 25:23 25:13
Tego meczu nie widziałem, więc ciężko coś o nim napisać. Widać wyraźne zwycięstwo Azerek, niewiadomo jednak czy to zasługa ich dobrej gry, czy tak słabej postawy Białorusinek.
GERMANY vs ITALY 0 : 3 22:25 12:25 27:29
To spotkanie widziałem
I co ciekawe, nie sprawdziły się moje przedmeczowe prognozy, które zakładały, że wszystko w tym meczu będzie zależeć od postawy Aguero. Kubanka nie była wiodącą postacią, ba, zaprezentowała się raczej przeciętnie. Na pochwałę zasługuje jednak cała organizacja gry Włoszek, wszystkie akcje były od początku do końca przemyślane, nie było takiej przypadkowoście, jakiej wiele było w poprzednich wczorajszych meczach.
Zarówno Włoszki jaki i Niemki dobrze grały w obronie, ale widoczna była różnica siły w ataku. Nasze zachodnie sąsiadki olbrzymie problemy miały z kończeniem piłek, szczególnie widoczne było to w drugim secie, kiedy w pewnym momencie co akcje były skutecznie blokowane. Przez dwa pierwsze sety zdecydowanie zawodziła gwiazda Niemek - Angelina Grun. A przecież to ona miała ciągnać grę swojej reprezentacji w ofensywie. W trzecim secie była szansa na urwanie choćby jednego seta, jednak i tutaj górę wzięła ostatecznie klasa Włoszek (ale nie bez pomocy Niemek, które w końcówce popełniły kilka prostych błędów), czym pokazały, że są bardzo dobrze przygotowane do tych Mistrzostw.
Dzisiaj w tej grupie mamy ciekawie zapowiadające się spotkanie Azerek z Niemkami. Wczorajsze wyniki przemawiają za reprezentacją Azerbejdżanu, ale też klasa rywalek była zdecydowanie inna.
Niemki z Włoszkami nie zagrały aż tak źle, miały po prostu bardzo silne rywalki. A poza tym fatalnym drugim setem prowadziły z nimi w miarę wyrównany bój. Na typowego średniaka jakim są Azerki, powinno to starczyć.
Grupa B
SPAIN vs BULGARIA 2 : 3 28:26 25:15 31:33 14:25 13:15
Poziom tego meczu skwintuję tak:
Bułgarki tragicznie słabe, a Hiszpanki jeszcze gorsze
Oglądając mecz Włoszek i Bułgarek, można było odnieść wrażenie, że to są dwie różne ligi. Włoszki i Niemki to pierwsza liga, czołówka europejska, natomiast te dwie reprezentacje to max trzecia liga. Może trochę przesadzam, ale tylko trochę...
Masa niewymuszonych błędów, słabe przyjęcie po obu stronach, złe rozegranie, niedokładne i lekkie ataki. Jedynie ambicji i woli walki nie można było zawodniczkom odmówić.
Najśmieszniejszy był trzeci set. Bułgarki zaczęły go od wyraźnego prowadzenie, trzymały je do około połowy seta, by później zacząć seryjnie tracić punkty. Doszło do tego, że to Hiszpanki miały kilka piłek meczowych, jednak żadnej z nich nie potrafiły wykorzystać. Jak to często bywa w takich przypadkach, niewykorzystane sytuacje zemściły się i ostatecznie Hiszpanki przegrały ten mecz 2:3, tym samym ratując mi kupon
Mało brakowało, a w tiebreaku mielibyśmy kolejny horror. Bułgarki prowadząć 14:10 oddały rywalką trzy punkty z rzędu
Emocji w tym meczu było dużo, ładnej siatkówki niestety niewiele.
Dzisiaj dwa mecze w tej grupie.
O Polkach nie ma co się rozpisywać, muszą wygrać ten mecz i go wygrają. Nawet jeśli są w takiej formie w jakiej były na MŚ. Stawiam na gładkie 3:0. Co jak co, ale żeby przegrać wczoraj z Bułgarią, to trzeba być naprawdę uzdolnioną drużyną
Drugi mecz zapowiada się na bardziej wyrównany. Nie znam siły Czech, ale widziałem co zaprezentowały wczoraj Bułgarki. I nie mogę przejść obojętnie obok kursu 2,70 na reprezentantki naszych południowych sąsiądów
O 15 ten mecz na TVP Sport, więc szykuje się kawał pięknej siatkówki
Grupa C
RUSSIA vs CROATIA 3 : 0 25:23 25:23 25:14
Nie widziałem tego meczu. Dwa sety wyrównane, tylko teraz pytanie z czego to wynika? Z siły Chorwatek, czy słabości Rosjanek? Nie mam pojęcia, może widział ktoś ten mecz?
Dzisiejsze mecze w tej grupie są raczej ciężkie do wtypowania.
Chyba spróbuje zagrać na Chorwatki, podjęły walkę w dwóch setach z Rosjankami - Mistrzynami Świata. Coś w tym może być.
O Francji nic nie wiem. Poza tym, że w zeszłorocznych kwalifikacjach gładko pokonały Gruzinki i Łotyszki oraz równie gładko poległy z Niemkami. Tak więc dalej nie wiadomo na co stać tą drużynę
Raczej gram Chorwatki, może się uda
W drugim meczu Rosjanki z Turczynkami, zapowiada się ciekawe spotkanie. Niby powinny wygrać Mistrzynie Świata, ale po kursie 1,3 nie odważę się ich zagrać, prezentują zbyt nierówną formę w tym sezonie. A Turczynki grać w siatkówkę potrafią.
Grupa D
SLOVAKIA vs SERBIA 3 : 2 14:25 25:21 25:20 21:25 15:11
Poziom meczu podobny jak w spotkaniu Bułgarek z Hiszpankami. Wynik jest sporą niespodzianką. Serbki to jednak już nie ta drużyna co w zeszłym roku na MŚ. Wczoraj zagrały fatalnie. Słowaczki też bez rewelacji, ale potrafiły wykorzystać słabość swoich rywalek i za to im chwała.
NEDERLAND vs BELGIUM 3 : 1 25:19 18:25 25:23 25:12
Trochę ciężko oglądało się ten mecz na małym okienku w bwinie, ale jakoś dałem radę
Największa niespodzianka pierwszego dnia in plus wczorajszego dnia to postawa Belgijek, o czym już wcześniej wspomniałem. Holenderki na swoim dobrym poziomie. Bardzo fajny mecz.
W dzisiejszym meczu Holenderki powinny gładko rozprawić się ze Słowaczkami.
Ciekawie wygląda sytuacja Serbek. Z taka grą jaką wczoraj zaprezentowały powinny odpaść już po pierwszej fazie. Z Holenderkami raczej nie będą miały szans, a i Belgijki wydają się być mocne.
Miejmy nadzieję, że Złotka dzisiaj rozpoczną swój marsz po kolejne złoto
Pzdr