Specem czy tam innym fachowcem nie jestem, ale odpowiem na podstawie tego, co widziałem w tegorocznej GP i niedawnych kwalifikacjach do przyszłorocznej edycji tego turnieju.
Jak już grać na Włoszki to w profku, wg których faworytkami są Niemki. Ale raczej odradzam ten typ
Pierwszy mecz turnieju, więc forma obu drużyn jest niewiadomą.
W kwalifikacjach do GP lepsze wrażenie zrobiły Niemki. Nie można jednak zbytnio sugerować się tym turniejem, Włoszki wystąpiły tam w nieco rezerwowym składzie, przede wszystkim zabrakło ich najlepszej zawodniczki Aguero. Niemniej zdecydowane zwycięstwo Niemek 3:0 (25:19 25:17 25:19) musi dać do myślenia.
Śledząc tegoroczne wyniki Włoszek mozna dojść do wniosku, że graja bardzo nierówno.
Niemki za to w Ankarze sprawiły bardzo dobre wrażenie, zasłużenie wygrały ten turniej.
Raczej sugerowałbym odpuszczenie tego meczu. Raz, że forma obu zespołów jest niewiadomą (bo ciężko coś wywnioskować chociażby z ostatnich sparingów Niemek - najpierw gładkie 3:0 z Polkami, a dzień później porażka 1:3). Wydaje mi się, że kluczem w tym spotkaniu może być postawa Aguero. Jak będzie w stanie pociągnać grę Włoszek, to powinny wygrać. W przypadku jednak jej słabszej dyspozycji trener Barbolini może mieć sporo problem, gdyż zabrał na te mistrzostwa tylko jedną atakująca (w zamian mamy dwie libero). Dziwne zachowanie, raczej rzadko spotykane, ale pokazuje, jak wiele w tej reprezentacji będzie zależało od Kubanki z włoskim paszportem.
Coś mi mówi, że będzie to długi mecz
Co do drugiego typu - Holandia-Belgia(0-1.5) 1 1.30.
Teoretycznie powinno tutaj być 3:0 dla faworyzowanych Holenderek, ale w pierwszych meczach niczego nie można być pewnym
W jednym ze sparingów Belgijki pokonały inne uczestniczki Mistrzostw - Hiszpanki 3:0, więc jakiś poziom muszą prezentować.
Czy Holenderki będą w takiej formie jak w finale GP? Wg mnie mogą być, nie brały udziału w turnieju w Ankarze, powinny być więc świeże i wypoczęte. A spotkania kontrolne przed ME z Chorwacją (najpierw 3:1, a następnie gładziutkie 3:0) pokazują, że z dyspozycją powinno być wszystko ok.
Więcej niż jednego seta Belgijki chyba nie są w stanie wygrać, więc typ IMHO dobry
Coś ode mnie:
Rosja - Chorwacja 3:0. Na podbicie ako. Rosjanki bez rewelacji na GP, tak samo w kwalifikacjach do przyszłorocznej GP, tak więc forma pewnie była szykowana na ME. Raczej nie powinno być problemu, trebaa zacząć te Mistrzostwa od mocnego uderzenia, jakim będzie spokojne zwycięstwo w trzech setach z Chorwatkami.
Azerbejdżan - Białoruś 1 1,31
Azerki do czołówki europejskiej nie należą, ale mają z nią kontakt, czasami nawet potrafią sprawić jakąś niespodziankę. Doświadczone zawodniczki takie jak Mammadova czy Korkmaz powinny poprawidzić swoją reprezentację do zwycięstwa. Białorusinki to nieznana drużyna, nie było ich ani 2, ani 4 lata temu, raczej będą dostarczycielkami punktów.
Bulgaria-Hiszpania 1 1,21
Bułgarki coś tam grać potrafią, co pokazał tegoroczny turniej w Ankarze (zwycięstwa z Azerkami i Turczynkami). Przed ME rozegrały dwa mecze z Serbkami - pierwszy zakończony remisem 2:2, drugi przegrany 0:4. Hiszpanki mają na koncie dwie porażki już na miejscu w Belgii (z Turczynkami 1:3 i wspomniana wcześniej z Belgijkami 0:3). Spodziewam się w ich wykonaniu postawy podobnej jak dwa lata temu, kiedy to udało im się ugrać zaledwie jednego seta
To by było na tyle.
Aha, i polecem zwycięstwo Polek w całym turnieju, po bardzo fajnym kursie 14 w
Bwin!
Pzdr