Strona 12 z 27 < 1 2 ... 10 11 12 13 14 ... 26 27 >
Opcje tematu
#1887366 - 28/12/2007 23:07 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: jarkow]
garate_cepa Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 23/05/2007
dzieki wielkie ryf

zapomnialem wlasnie ze w expekcie lacznie z dogrywka sa kursy

Do góry
#1887840 - 29/12/2007 03:21 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: ryf]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Originally Posted By: jarkow
Uwaga
poieważ Sev zrezygnował z udziału w konkursie, jego miejsce zajmie
1 rezerwowy: grzesiek2.
Aktualnie toczyć się będzie pojedynek:Mr_Andrew - grzesiek2.
Powodzenia.

Mam pytanie, czy jesli zawodnicy olali turniej, a wiec nie typowali w pierwszej kolejce i oczywiscie nie byli na tyle uprzejmi, aby podac taka info jak Sev to czy na ich miejsce tez wskocza sprawdzeni rezerwowi?

Byloby nie fair gdyby gracze musieli walczyc w swojej grupie z rezerwowymi, a w innych grupach inni dostawaliby punkty za free.

Do góry
#1888595 - 29/12/2007 06:31 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: connor]
rockeman Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/08/2005
rywal podał picki z hokeja bez uwzględnienia czy to 60' czy +dogrywka/karne. wysłałem mu priva na ponad 30 min przed rozpoczęciem spotkań, aby naniósł korektę. Tak sie jednak nie stało. regulaminowo typy są przegrane/do powtórki. nie zgadzam się na inną interpretacje.

Do góry
#1888689 - 29/12/2007 06:47 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: rockeman]
awoke Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 01/12/2004
Originally Posted By: rockeman
rywal podał picki z hokeja bez uwzględnienia czy to 60' czy +dogrywka/karne. wysłałem mu priva na ponad 30 min przed rozpoczęciem spotkań, aby naniósł korektę. Tak sie jednak nie stało. regulaminowo typy są przegrane/do powtórki. nie zgadzam się na inną interpretacje.

Witam serdecznie, cuz za inerpretacja??? oj oj, czyzby dlatego ze typy weszły??? chyba nie, podajac z dogrywka czy ewentualnymi karnymi a dajac over w meczu hokejowym ( powtarzam over!!!) regulaminowy czas na zdobycie 6 goli w meczu nie jest w tym przypadku adykwatny do niepokoju mojego konkurenta!!! rozumie jezeli chodizloby o under , ale cuz strach ma wielkie oczy \:\)

Do góry
#1888740 - 29/12/2007 06:57 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: connor]
jarkow Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/12/2004
Originally Posted By: Experto
Uwaga
Powodzenia.

Mam pytanie, czy jesli zawodnicy olali turniej, a wiec nie typowali w pierwszej kolejce i oczywiscie nie byli na tyle uprzejmi, aby podac taka info jak Sev to czy na ich miejsce tez wskocza sprawdzeni rezerwowi?

Byloby nie fair gdyby gracze musieli walczyc w swojej grupie z rezerwowymi, a w innych grupach inni dostawaliby punkty za free.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Jak na ten moment sytuacja jest klarowna w przypadku usera Sev, zastapi go pierwszy rezerwowy grzesiek2. garate_cepa wrócił do gry .
_zvonimir_ dostał bana i nie może brać udziału w konkursie, jest kilku typerów którzy "olali"(?) lub nie zdążyli podać typów.
Zastanawiam się, co z tym zrobić, bo mamy jeszcze jednego rezerwowego 19kamil64, który wcześniej deklarował chęć gry, ale ten typer jest chyba bardzo rzadko na forum.
Więcej rezerwowych nie ma, chyba, żeby przyznać dodatkowe dzikie karty, co na tym etapie konkursu podważałoby sens prowadzenia eliminacji.
Najbliżej mi w tej chwili do rozwiązania stosowanego w PLK, tj. do tego, żeby zamiast "darmowej wygranej" user, którego przeciwnik zrezygnował zagrał ze średnią swojej grupy.
I tak chyba będzie id następnej kolejki.

Pozdrawiam.

Do góry
#1888760 - 29/12/2007 07:07 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: awoke]
jarkow Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: awoke

Witam serdecznie, cuz za inerpretacja??? oj oj, czyzby dlatego ze typy weszły??? chyba nie, podajac z dogrywka czy ewentualnymi karnymi a dajac over w meczu hokejowym ( powtarzam over!!!) regulaminowy czas na zdobycie 6 goli w meczu nie jest w tym przypadku adykwatny do niepokoju mojego konkurenta!!! rozumie jezeli chodizloby o under , ale cuz strach ma wielkie oczy \:\)

Witam, akurat dobrze, że znam już stanowisko awoke.
Zgodnie z zapowiedzią w tej kolejce nie odzywam się niepytany w kwestii zaliczenia typów, ale ponieważ jestem dobrze wychowany odpowiadam na pytanie, jakie zadał rockeman.
W ciągu całego konkursu wszystkich obowiązuje przestrzeganie 12 pkt. regulaminu. Typy na hokej są objęte jak najbardziej tym punktem.
Regulaminowo typy będą przegrane lub do powtórki.

Do góry
#1888908 - 29/12/2007 08:28 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: awoke]
rockeman Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: awoke

dokładnie, chodzi o paniczny strach przed przegrana \:D zwłaszcza, ze po 2 typach miales 0/2 a ja 2/2 nawet zaliczajac te błędne typy miałbyś 2/4 tylko, więc czego niby mam się bać?

poza tym wysłałem Ci priva z informacją, ze podałeś niepełne typy. miałeś możliwość je skorygować i wszystko byłoby OK. a ja wcale nie musiałem Cię o tym informować

wbrew pozorom wcale nie chodzi mi o ten konretny pojedynek z Tobą. moje powołanie się na zapisy regulaminu ma charakter profilaktyczny, aby w przy przyszłych pojedynkach nie musieć się użerać o to czy niepełny typ będzie uznany czy nie. sam podaje klarowne typy i tego samego oczekuje od rywali. za popełniane błędy się płaci. takie życie

Do góry
#1888934 - 29/12/2007 08:38 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: rockeman]
Piostar Offline
Marcos Baghdatis

Meldunek: 01/11/2004
Wtrące swoje trzy grosze...

Sam prowadziłem podobne konkursy i zawsze w każdym miałem zasade jedną. Nieprawidłowy typ to typ liczony jako 0. Nieważne czy wszedł czy nie, jeśli user zauważył błąd i poprawił przed meczem to oki, jeśli nie to liczyłem jako 0.

Dlatego nie bardzo mi się podobał punkt w regulaminie że do powtórki, bo niby dlaczego? I powiem Ci jarkow, że szybko ludzie zaczęli czytać regulamin, proponuje wprowadzić to kiedyś w jakimś konkursie, bo w tym chyba się już nie uda.

Do góry
#1888959 - 29/12/2007 08:59 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: Piostar]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Z regulaminami jest tak ze najlepiej jak trzymamy sie sztywno, wtedy nikt nie ma pretensji, sam poprawialem picki w tym konkursie bo zapominalem o tej info z dogrywka czy bez.

jarkow co do rezerwowych to sluszna decyzja jesli sie ich teraz wpusci za olewaczy, odnosnie srednej to tez dobre rozwiazanie.

Do góry
#1889177 - 29/12/2007 10:56 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: connor]
konradd Offline
old hand

Meldunek: 17/06/2004
jesli zinterpretujesz mozliwosc podawania typow zastepczych jak sztywna regule w regulaminie to bedzie to nadal sztywne trzymanie sie regul \:\)
Mysle ze wtedy jest porzadek jesli wiadomo jakie sa reguly, preferuje "mily" sposob zycia ze soba i innymi i choc jeszcze nie skorzystalem z udogodnien oferowanych przez system jarkow to chwala mu za to \:\) ze zezwolil na takie cos.

Do góry
#1889708 - 29/12/2007 20:58 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: konradd]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Originally Posted By: pol44
pol44
29 gr 07 16:00 CET
Tottenham v Reading
Typ:1
Kurs:1
Buk:GB

Link

Sorka pol44, ale regulamin mowi wyraznie ze nalezy podać kurs minimum 1.5 a nie nizszy

Do góry
#1894548 - 31/12/2007 06:57 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: jarkow]
jarkow Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Experto
Uwaga
Powodzenia.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Jak na ten moment sytuacja jest klarowna w przypadku usera Sev, zastapi go pierwszy rezerwowy grzesiek2. garate_cepa wrócił do gry .
_zvonimir_ dostał bana i nie może brać udziału w konkursie, jest kilku typerów którzy "olali"(?) lub nie zdążyli podać typów.
Zastanawiam się, co z tym zrobić, bo mamy jeszcze jednego rezerwowego 19kamil64, który wcześniej deklarował chęć gry, ale ten typer jest chyba bardzo rzadko na forum.
Więcej rezerwowych nie ma, chyba, żeby przyznać dodatkowe dzikie karty, co na tym etapie konkursu podważałoby sens prowadzenia eliminacji.
Najbliżej mi w tej chwili do rozwiązania stosowanego w PLK, tj. do tego, żeby zamiast "darmowej wygranej" user, którego przeciwnik zrezygnował zagrał ze średnią swojej grupy.
I tak chyba będzie id następnej kolejki.

Pozdrawiam.

Przepraszam za przydługi cytat, ale to tak, żeby wątku nie stracić.
Za nami dwie kolejki. Kilku typerów jak dotąd nie podało ani jednego typu, ani nie zrezygnowało. Niby są w konkursie, ale nie typują.
Zastanawiam się nad tym, co napisał Experto.
Rzeczywiście, w niektórych grupach typerzy otrzymają "darmowe" punkty za walkower, a w innych będą musieli walczyć z rezerwowymi (którzy zaczynają od zera). I to wydaje się nie fair, jak zauważył Experto.
Z drugiej jednak strony, te "darmowe" punkty liczą się tylko w tabeli tej grupy i tylko w 1 rundzie, gdyż typerzy awansujący będą mieli zaliczone tylko mecze między sobą. Wtedy te wszystkie walkowery przestaną mieć znaczenie, gdyż zwyczajnie nie będą liczyć z drugiej rundzie.

Tak sobie myślę, że gdybym od trzeciej kolejki wprowadził grę ze średnią (a'la PLK), to wówczas w uprzywilejowanej sytuacji byliby ci typerzy, którzy otrzymali punkty za walkower w 1 i 2 kolejce.
Od 3 kolejki typer grający "ze średnią" mógłby nawet przegrać, mimo, że przeciwnik nie typował. To było by już mocno nie fair.
Miało by to sens, gdyby zweryfikować wyniki z 1 i 2 kolejki, ale tego bym nie chciał, gdyż uważam,że "prawo nie powinno działać wstecz".

Nie widzę zbytnio możliwości "majstrowania" przy regulaminie na obecnym etapie zawodów.

Ja po namyśle (na razie) pozostanę przy status quo (póki co) niczego nie zmieniając, gdyż wydaje mi się, że każda ze wspomnianych wyżej zmian może być krzywdząca dla (części) spośród systematycznie podających typy w tym konkursie.

Chętnie zapoznam się z opiniami pozostałych uczestników konkursu.

\:\)

Do góry
#1894593 - 31/12/2007 07:25 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: jarkow]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

aaa no to zmienia postac rzeczy, nie wiem skad ale myslalem ze jesli gracz nie awansuje do drugiej rundy to punkty zdobyte na nim beda sie liczyc w kolejnej...

Do góry
#1894614 - 31/12/2007 07:37 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: connor]
pol44 Offline
veteran

Meldunek: 14/03/2006
Ja jestem w tej sytuacji, że rozegrałem w drugiej kolejce pojedynek z przeciwnikiem który nie podał swoich typów, tak jak nie podał ich w pierwszej kolejce. W obecnej sytuacji uważam za niesprawiedliwe zastąpienie go przez rezerwowego zawodnika, bo ten może odebrać punkty potencjonalnym moim przeciwnikom w dalszej walce o wyjście z grupy. Wobec tego proponuję unieważnić wszystkie pojedynki z zawodnikami którzy nie podali swoje typy w dwóch pierwszych kolejkach. Wykluczyć ich z dalszego udziału w konkursie, a zawodnicy którzy w dalszej fazie konkursu maja rozegrać z nimi swój pojedynek, po prostu maja pauzę. Moim zdaniem tak będzie naj sprawiedliwej.

Do góry
#1894767 - 31/12/2007 08:56 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: pol44]
Nostradamus Offline
veteran

Meldunek: 30/11/2003
Popieram racjonalne stanowisko pola44.
Uwzględniając czas trwania konkursu, pewne zmiany regulaminu wydają się nieuniknione.
Chciałbym przy okazji zaproponowac korektę zasad kwalifikacji do rundy finałowej. W obecnym systemie może się tak zdarzyc, że gracz chociaż skończy grę bez przegranej w I i II rundzie, nie zakwalifikuje się do finału !!! Wygrywa grupę, w II rundzie wygrywa 3 mecze i remisuje ze zwycięzcą innej grupy (też bez przegranej) i małe punkty decydują, że pozostaje mu finał pocieszenia.

Jeśli z I rundy kwalifikuje się 4 najlepszych z grupy, to przyznanie możliwości awansu do finału tylko zwycięzcy 8-osobowej grupy w II rundzie nie wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

TEMAT DO DYSKUSJI: Proponuję w III rundzie kwalifikację do finału rozszerzyc o wiceliderów czterech grup (A-D), czyli system 1A z 2B, 2A z 1B itd.
Wówczas zwiększy się atrakcyjnośc rywalizacji w II rundzie (walka także o II lokatę w grupie !), gramy tylko jeden tydzień dłużej, a kwalifikacja do "Final 4" będzie uwzględniała możliwośc zaliczenia (co najmniej) jednej wpadki. Każdy z nas w tego typu konkursach przerabiał tzw. "słabszy tydzień".

Ale się rozpisałem ! Gospodarzowi i uczestnikom życzę szampańskiej zabawy sylwestrowej , pozdrawiam N.

Do góry
#1894960 - 31/12/2007 11:30 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: Nostradamus]
konradd Offline
old hand

Patrzac z 2 strony ten ktory sie stara i podaje regularnie typy nie ma wplywu na przeciwnika czy on poda choc 1 typ czy w ogole przy uniewaznianiu pojedynkow tych graczy co nie typowali krzywdzi sie tych co regularnie typuja. Sprawa rezerowego jak w kazdej dyscyplinie sportu jest jasna wchodzi on wtedy gdy glowny zawodnik nie moze juz grac, czasem nawet na 1 minute meczu i mowi sie trudno taki juz los rezerwowego bo jesli typer po rozegraniu 5 kolejek nagle zrezygnuje to mamy uniewazniac te pierwszych 5 kolejek z nim ? Dla mnie to nie trzyma sie kupy. Jak dla mnie w momencie bana/zrezygnowania z konkursu powinien wskoczyc rezerwowy i przejac jego punkty a jak jest 0 dopiero to bedzie zaczynac od 0.
Chcialbym jeszcze zauwazyc ze sonda nie byla jednoglosna odnosnie przerwy swiateczno-noworocznej owszem wygralo typowania podczas swiat/NRoku ale czesc graczy byc moze nie ma dostepu do kompa w tym czasie, poczekajmy te pare dni po Nowym Roku niech sami sie wypowiedza a jak sie nie odezwa to mysle ze wtedy mozna ich spokojnie skreslic.

Do góry
#1894977 - 31/12/2007 11:53 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: konradd]
konradd Offline
old hand

Jest jeszcze inne wyjscie z sytuacji.
O ile znalazloby sie tylu rezerowych co potzeba to mozna zrobic na koniec dodatkowe rundy uzupelniajace bo jesli rezerwowy wchodzi na 3 kolejke a ja awansuje i on to mi sie pkt licza pomiedzy nim a mna a przeciez nie mielismy pojedynku, wiec tu mozna by bylo na koniec zagrac dodatkowe rundy pomiedzy rezerowymi a nami.
Wiem ze konkurs sie wydluzy ale ...trzeba cos wymyslic sensonego.
Dalej jednak zachecam do poczekania tych jeszcze paru dni na tych co moze nie maja szans podpiac sie pod net -mysle calej kolejki 3 az do niedzieli bo taki jest czas typowania a w zanadrzu ustalic co w razie co robimy po niedzieli z tymi co sie nie odezwa.

Do góry
#1895317 - 31/12/2007 21:20 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: konradd]
jarkow Offline
Carpal Tunnel

Witam,
dziękuję za zabranie głosu w dyskusji.

To może w paru słowach ustosunkuję się do podanych propozycji.

1. Celowo w regulaminie nie wpisywałem opcji skreślenia uczestnika konkursu, gdyż mam w tej kwestii mieszane uczucia. Dopóki typer sam nie napisze, że rezygnuje, nie zostanie skreślony.

2. Jeżeli typer nie będzie podawał w dalszym ciągu typów, to jego kolejni rywale będą "toczyć z nim następne pojedynki". Wyniki będą rozliczane zgodnie z regulaminem na dotychczasowych zasadach.
Z pewnością nie będzie anulowania wyników pojedynków, ze względu na rezygnację typera. Krzywdziłbym w ten sposób, tych którzy wkładali wysiłek w analizowanie typów w poprzednich kolejkach.

3. Ewentualne włączenie typerów rezerwowych możeodbyć się wyłącznie za typera, który ogłosił swoją rezygnację. Typer wchodzący do zawodów na zasadzie rezerwowego zaczyna zabawę o zera, otrzymuje jedynie po jednym punkcie za każdą kolejkę, tak jak, gdyby te pojedynki przegrał "do zera".
Nie widzę innej możliwości włączenia rezerwowych typerów do gry. Nie wyobrażam sobie na przykład sytuacji, gdy typer po wygraniu 3 meczów rezygnuje z powodu pilnego wyjazdu i wchodzi rezerwowy, który na starcie otrzymuje jego punkty. Nonsens.

4. Co do III Rundy, to przyznam, że ta formuła zrodziła mi się aby nie przedłużać zanadto konkursu. Pomysł, który zgłosił Nostradamus bardzo mi się podoba i jestem gotów jeszcze raz przemyśleć organizację decydującej fazy konkursu. Jeżeli nie będzie protestów, to skoryguję sposób przeprowadzenia 3 Rundy.

Pozdrawiam.

Do góry
#1895669 - 01/01/2008 00:25 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: jarkow]
rockeman Offline
Carpal Tunnel

Ad.2. w pełni popieram

Ad.4. zmiana mocno wskazana. Fakt, że z drugiej fazy grupowej na 8 osób tylko jedna uzyska awans do finału , a tym samym możliwośc walki o Mistrza sprawia, że dla wielu graczy za chwile juz ten konkurs nie będzie miał sensu, gdyż wystarczy w pierwszych paru kolejkach nawet tej pierwszej fazy grupowej 2x przegrać, raz zremisowac, i juz mozna powoli wybić sobie z głowy marzenie o "final 4". A osoba awnsująca do drugiej rundy z 4-tego miejsca jakie ma szanse, aby kolejną runde skonczyć na 1 miejscu? chyba tylko matematyczne. w sparawie tych dalszych faz to bym nawet poszedł dalej niz awans 2 osob. ja bym proponował, aby z 2 fazy grupowej awansowalo nawet po 4 graczy. w ten sposób dużo większa ilość graczy długo będzie miała o co walczyc. Przy obecnej formie konkursu prawda jest niestety taka, że dla wielu z nas szybko ten konkurs stanie się grą o przysłowiową "pietruszke" , co tylko prowokuje pojawianie się kolejny walkowerowiczów, którzy widząc ,że nie mają szans juz nic ugrac - zwyczajnie olewają konkurs. tak więc jak dla mnie fajnie by bylo aby awansowaly z tej drugiej fazy po 4 osoby. to by dało finałowa 16-tke. i od tego momentu system pucharowy - mecz i rewanż. 1/8 -> 1/4 -> 1/2 -> finał. Zresztą kombinacji tak naprawde jest mnóstwo. 16 graczy - 4 grupy po 4 uczestnikow. 2 uzyskuje awans i pozniej 1/4 -> 1/2 -> finał. Wariantow cała masa, do wyboru do koloru

Do góry
#1895696 - 01/01/2008 00:38 Re: Grand Prix - Dyskusje [Re: rockeman]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2006
Ja tutaj zgadzam się z Rockemanem \:\)

Do góry
Strona 12 z 27 < 1 2 ... 10 11 12 13 14 ... 26 27 >