Opcje tematu
#1815036 - 28/11/2007 23:48 Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja
konstruktor1 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/08/2004
Panowie,

W zwiazku z otrzymanie uprawnien modowskich na dzial Wielka Brytania chcialem sie zwrocic do wszystkich aktywnie uczestniczacych ( i nie tylko) w tworzeniu tematow w naszym dziale z zapytaniem czy uwazacie, ze powinnismy przeprowadzic zmiany. Jesli tak to jakie? Czego w tematach zwiazanych z ligami Wysp Brytyjskich brakuje Waszym zdaniem.

Moim zdaniem poza tematem o lidze walijskiej, gdzie WNN jest klasa sam dla siebie i zmienianie czegokolwiek byloby idiotyzmem oraz Premiership, gdzie pisze sporo osob warto byloby pomyslec nad zmianami, ktore doprowadzilyby do wiekszej aktywnosci w typowaniu i wymienianiu opinii, wiekszej przejrzystosci, i ktore mialyby na celu docenienie userow wkladajacych sporo pracy i wysilku w tworzenie tematow.

Moje propozycje sa natepujace:

1. Polaczenie tematow o Championship, L1 , L2 oraz non-league, ktore zakladane bylyby co miesiac.

2. Stworzenie Bilansu typow podawanych w tematach. Pisze specjalnie bilansu, a nie rankingu bo chodzi o to by nie przerodzil sie ten pomysl w kolejny konkurs, ktorych na forum jest tysiace ale by byl to przewodnik dla korzystajacych z typow innych uzytkownikow co do mozliwosci i umiejetnosci poszczegolnych typerow. Bilans nie bylby otwarty dla kazdego kto pojawia sie z opiniami ale dla typerow regularnie zamieszczajacych swoje przemyslenia. Oczywiscie jezeli ktos przez kilka miesiecy aktywnie bedzie uczestniczyl w tematach jego typy takze beda zamieszczone w bilansie.

Tyle na wstepie i czekam na Wasze opinie.

Do góry
Bonus: Unibet
#1815104 - 29/11/2007 00:24 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: konstruktor1]
nerti Offline
addict

Meldunek: 26/01/2005
Witam
Moim skromnym zdaniem powinien byc jeden temat do pilki angielskiej bez rozpisywania na ligi i do tego jeszcze na kolejki. Bilans typow moim zdaniem to zly pomysl chyba ze bedziesz robil za wszystkich ktorzy sie beda udzielac.
pozdro

Do góry
#1825837 - 02/12/2007 07:12 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: nerti]
jinx Offline
old hand

Meldunek: 02/11/2003

O ile Premiership żyje własnym życiem i tu opinii będzie zawsze wiele, o tyle niższymi ligami zajmują się tylko ich pasjonaci.
I naprawdę trudno cokolwiek wymyślić nowego, by tematy żyły. Nie zmienią tego bilanse ani zapis typu.

Nauczony doświadczeniem gram tylko i wyłącznie własne typy i nie zmieni tego nawet typer z bilansem 45/58 oraz yield 32% i propozycja typu 10/10. Ja szukam informacji do interesującego mnie meczu - niestety ostatnimi czasy nie na tym forum.

Ja takich dyskusji przeżyłem już chyba ze trzy. Zmieniali się tylko piszący o zmianach, a kończyło po jakimś czasie ciszą w temacie. Ostatnio już nawet były propozycje, by pisać o wszystkim - nawet o rugbistach grających na boiskach piłkarskich, czy sprzeczce sprzątaczki z rezerwowym bramkarzem.

Zresztą co ja mam pisać o klubach z L1 i L2 z pozycji sprzed monitora tutaj w Polsce ??? Chwała tym, którzy są na Wyspach i dzielą się informacjami (niezwykle cennymi), których nie da się znaleźć na oficjalnych stronach klubowych (jak choćby o złej atmosferze w drużynie Cardiff, bez tego grałbym dalej uparcie na nich). Takich przykładów można by podać więcej.

Poza tym myślę, że większość przestaje pisać tutaj po kilku nietrafionych typach, bojąc się kompromitacji. Ktoś taki chyba nie chciałby po jakimś czasie podawać swego bilansu, bo po co.

Masz konstruktorze prosty przykład z lig irlandzkich. Nie weszło Ci parę typów i odpuściłeś. A szkoda, bo zawsze podawałeś masę informacji ważnych w kontekście typowania długofalowego, nie tylko na konkretny mecz.

Do góry
#1828815 - 03/12/2007 08:22 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: jinx]
konstruktor1 Offline
Carpal Tunnel

Dzieki za odpowiedzi panowie.

Skoro zainteresowanie tematem jest tak niewielkie i wszyscy sa zadowoleni nie ma sensu niczego zmieniac.

Co do Twoich przemyslen jinx to z wiekszoscia sie zgadzam.

Ja mam zamiar pisac troche wiecej i na biezaco uzupelniac tematy lista majacych sie odbyc meczy. Tyle ode mnie, w mysl zasady, chcesz cos zmienic zacznij od siebie. Nikogo nie da sie "zmusic" do zaangazowania. Jednak obiecalem sobie, ze nie bede marudzil na temat TiO i upadku poziomu forum bo to bez sensu. W swoim malym wymiarze postaram sie sprawic zeby odczucie bylo dokladnie odwrotne.

A co do Irlandii to faktycznie seria porazek podciela mi skrzydla ale dodatkowymi powodami dla ktorych przestalem pisac byla porazka Liverpoolu w LM, ktora sprawila, ze kompletnie mi sie odechcialo futbolu na jakies 2-3 tygodnie + to, ze przestalem kupowac gazety po tym jak lamy prasy zalala fala pierdol o sytuacji w Liverpoolu. Duzo wiecej mozna sie dowiedziec na forach kibicowskich i czesciej sa to infa z pierwszej reki. Na wiosne sprobuje znowu, moze entuzjamu wystarczy na dluzej.

Pozdrawiam

Do góry
#1831214 - 04/12/2007 20:29 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: konstruktor1]
Feel-Tsu Offline
veteran

Meldunek: 04/08/2006
mowisz ze zainteresowanie jest niewielkie? no cos w tym jest
no niestety tak sie jakos porobilo z ta Anglia, ze ludzie sie krusza, albo im sie nie chce, a to glownie dlatego ze podawania typow na forum to juz nie jest dyskusja
to jakas lekko chora nagonka, ze trzeba trafic
cos jakby konkurs bez nagrod
czlowiek nawet pomylic sie nie moze, bo zaraz ktos do niego podjezdza z tekstem, ze po co gral?

chcecie zmiany w temacie brytyjskim to od nowego roku wprowadzic je trzeba
jestem za ujednoliceniem, zjednoczeniem wszysktich tematow
podzielic Anglie tylko na lige i puchar
a w temacie liga pisac o kazdej lidze od premier do conference

co do stawkowania i podawania tych yieldow to jestem kategorycznie przeciw, bo robi sie jednak mimo wszystko burdelik, ktos jest lepszy od kogos
bez sensu \:\)

powinno byc tak, ze kazdy jest rowny i kazdy moze napisac swoje przemyslenie, cokolwiek, w ten sposob wiecej by sie udzielalo ludzi i byloby piknie

zrobic Albion United \:D

Do góry
#1831218 - 04/12/2007 20:39 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: Feel-Tsu]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Podział na Premier League i pozostałe powinien według mnie pozostać. Załóżmy sytuację, że jest jeden temat od lig angielskich, w którym zdecydowanie przeważają posty na temat PL. W takim wypadku chcąc znaleźć jakieś info odnośnie meczów z niższych lig trzeba będzie przekopywać się przez dziesiątki postów z PL. Mało wygodne i funkcjonalne, nie wspominając o czasie ;\)

Do góry
#1831236 - 04/12/2007 20:56 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: Szewa]
jinx Offline
old hand

Panowie, jakoś rok temu też była dyskusja na temat zmian w dziale Wielka Brytania i z niej wyniknął obecny kształt działu.

Moim zdaniem zostawić tak jak jest. Praktycznie każda liga ma swój temat (nie ma jak rok temu - temat zakładany na kolejkę), każdy puchar również. Wydaje mi się, że jest przejrzyście.

A że mało postów? No cóż, myślę że to naturalna kolej rzeczy. Userów zarejestrowanych przed 2003 rokiem jak na lekarstwo, toż to dinozaury już. A niższe ligi to tak jak pisałem, są dla pasjonatów. Tych wśród obecnej młodzieży coraz mniej.

Do góry
#1831285 - 04/12/2007 21:38 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: jinx]
rene Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 25/01/2006
Ja angielską piłka specjalnie się nie interesuję, ale od czasu do czasu coś gram, a czasem nawet z nudów jakiś mecz obejrzę

Jeśli chodzi o mnie, to fajnie by było, gdyby za każdym razem otwierać temat na każdą kolejkę Premiership ( to jest ) i Championship
Mi brakuje informacji o absencjach, składach, a i opinię znawców chętnie bym poczytał

Uważam, że nie ma co mieszać Champinship z nizszymi ligami, które są tylko dla pasjonatów
Gdyby na każdą kolejkę był temat, to byłoby przejrzyściej i moze trochę więcej by się zaczęło dziać

Do góry
#1831288 - 04/12/2007 21:39 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: jinx]
nerti Offline
addict

Meldunek: 26/01/2005
Originally Posted By: jinx

Panowie, jakoś rok temu też była dyskusja na temat zmian w dziale Wielka Brytania i z niej wyniknął obecny kształt działu.

Moim zdaniem zostawić tak jak jest. Praktycznie każda liga ma swój temat (nie ma jak rok temu - temat zakładany na kolejkę), każdy puchar również. Wydaje mi się, że jest przejrzyście.

A że mało postów? No cóż, myślę że to naturalna kolej rzeczy. Userów zarejestrowanych przed 2003 rokiem jak na lekarstwo, toż to dinozaury już. A niższe ligi to tak jak pisałem, są dla pasjonatów. Tych wśród obecnej młodzieży coraz mniej.

W sumie Jinx i Szewa maja racje tylko ze jak sie wejdzie do dzialu to widac tylko same kolejne kolejki Prem co jest wrecz wkur...e. Niech Prem bedzie ale ogolnie gdzie w srodku beda kolejne kolejki.

Do góry
#1834024 - 05/12/2007 16:22 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: nerti]
Feel-Tsu Offline
veteran

Meldunek: 04/08/2006
albo jeszcze inny pomysl
robimy cos na styl grupowej wspolpracy
tworzymy grupy do kazdej z lig i jesli np. kazda grupka liczyc bedzie 3-4 osoby to dzielmy sie miedzy soba meczami na ta kolejke
kazda z osob bierze te kilka meczy i szuka info na ten temat
i tylko tyle
ale wtedy ta wspolpraca opieralaby sie na wzajemnym szacunku i zaufaniu do innych opinii

ale to bylaby prawdziwa novum
rewolucja na forum \:\)

Do góry
#1834478 - 06/12/2007 01:20 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: Feel-Tsu]
Kefir70 Offline
old hand

Meldunek: 28/11/2005
Ok. Też napisze kilka słów.
Moim zdaniem nie ma potrzeby zmian- tak jak jest jest ok.
Tematy są czytelne.Przejrzyste.
Co do League One i Two - uważam , że nie jest źle. Mniej więcej systematycznie pisze 5-7 osób. W mojej ocenie to starczy. Zobaczcie zresztą na ilość wejść - nie jest źle.
Co do pomysłu Feel-Tsu - moim zdaniem to nierealne. Przecież o Championship, League One i Two, Conference piszą całkiem różni ludzie - studenci, pracujący, prowadzący firmy , itp- a więc dysponujący z założenia różną ilością wolnego czasu. A i pewnie odznaczający się różnym zaangażowaniem.
I teraz wyobraź sobie - jeden przygotuje na czas , inny , nie. Jednemu będą wchodzić , drugiemu nie. Ot zarzewie konfliktu gotowe. A później ogólnego zniechęcenia które spowoduje , że temat faktycznie zniknie.

Jeśli tylko damy radę utrzymać właśnie te liczbę 5-7 piszących w miarę systematycznie i w miarę na poziomie - będzie ok.
Zresztą ja uważam , że np. przy zorientowaniu się tylko na League One i Two + Conference ( jak moja skromna osoba) jestem w stanie , a tym bardziej dużo lepsi fachowcy jak choćby Konstruktor , Jinx , czy mój "kolega" \:\) Nerti przygotować w miarę porządną analizę .
Nerti bez urazy \:\)

Do góry
#1836093 - 06/12/2007 08:28 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: Kefir70]
jinx Offline
old hand

Originally Posted By: Kefir70
a tym bardziej dużo lepsi fachowcy jak choćby Konstruktor , Jinx

No to na potwierdzenie tych słów wzorem konstruktora zrobiłem sobie małe podsumowanko podawanych typów na forum w tym sezonie. A oto wyniki:
Championship 8/16
L1 10/23
L2 6/19

Pucharów nie liczyłem, bo tam to już w ogóle masakra.

Do góry
#1837189 - 07/12/2007 02:50 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: jinx]
Kefir70 Offline
old hand

Meldunek: 28/11/2005
Ok. To ja też moje staty

Trafione/Wszystkie

League One - 7/11
League Two - 13/23
Conference - 7/13

Pucharów z założenia nie gram bo nie chce mi się zastanawiać czy akurat w tym meczu wystawią skład "normalny" czy też załapie się w nim "Pan od koszenia trawy" itp \:\)

Do góry
#1837817 - 07/12/2007 04:30 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: Kefir70]
Kreczmer Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 24/02/2005
wedlug mnie zmiany sa konieczne. moze robic temat dla premiership i pozostale angielskie co kolejke. tak tworza sie niepotrzebne sagi co mnie bardzo zniecheca do systematycznego zagladania tutaj. przyklad mamy wlasnie teraz gdzie nerti, kefir i lord_devastator proboja sobie cos udowodnic. wchodze w taki topic i wszystko sie miesza. najblizsza kolejka z poprzednia i niepotrzebnie marnuje swoj czas przegladajac nieistotne dla mnie posty. owszem chca podyskutowac, niech dyskutuja w starym temacie. natomiast powinien byc zalozony topic na najblizsza kolejke gdzie bedziemy pisac o tym co nas czeka w weekend a nie zyc przeszloscia.

Do góry
#1847280 - 10/12/2007 19:45 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: Feel-Tsu]
konradd Offline
old hand

Meldunek: 17/06/2004
Originally Posted By: Feel-Tsu
albo jeszcze inny pomysl
robimy cos na styl grupowej wspolpracy
tworzymy grupy do kazdej z lig i jesli np. kazda grupka liczyc bedzie 3-4 osoby to dzielmy sie miedzy soba meczami na ta kolejke
kazda z osob bierze te kilka meczy i szuka info na ten temat
i tylko tyle
ale wtedy ta wspolpraca opieralaby sie na wzajemnym szacunku i zaufaniu do innych opinii

ale to bylaby prawdziwa novum
rewolucja na forum \:\)

Mysle ze nie jest to najlepszy pomysl, kazdemu z nas moze czasem cos wpasc w rece odnosnie jakiegos meczu, czasem nawet jakies przemyslenie artykul albo nawet i sen ( tak tak ja juz tak pare razy mialem) a jak nie pisze na temat tego akurat meczu to mam tego info nie podawac ? -wg mnie niech kazdy pisze swoje przemyslenia i bedzie wtedy duzo postow a co za tym idzie forum bedzie tetnic zyciem.

Kolejny pomysl polaczenie wszystkich lig -stworzy sie tasmowiec z wieloma postami i jak to juz tu ktos zauwazyl ciezko bedzie znalezc posty dotyczace jednego tematu np The Championship bo bede wymieszane z innymi ligami takze obecny stan forum jest ok wg mnie.

Nastepna kolejka - nastepny temat, to jest ok, przejrzyscie, nie miesza sie starych kolejek z nowa.

Pozdrawiam !

Do góry
#1885367 - 28/12/2007 00:45 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: konradd]
konstruktor1 Offline
Carpal Tunnel

Chcialbym sprobowac wprowadzic jedna zmiane i zobaczyc jak to bedzie wygladac. Jesli eksperyment okaze sie nieudany powrocimy od lutego do obecnego stanu rzeczy.

Od 1 stycznia zaloze jeden temat dla Championship, L1,L2 i Non-league.

Wielokrotnie po napisaniu czegos w temacie o L1 i L2 odpuszczam Championship bo nie chce mi sie pisac nowego postu. Mysle, ze co najmniej kilka osob ma podobnie dlatego mysle, ze warto sporobowac to zmienic.

Tematy o Premiership wciaz beda zakladane co tydzien gdyz aktywnosc w nich jest zadwalajaca.

Do góry
#1885375 - 28/12/2007 00:50 Re: Zmiany w dziale Wielka Brytania - propozycje, uwagi, dyskusja [Re: konstruktor1]
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/07/2005
konstruktor to bardzo dobre. choć niższe ligi angielskie są bardzo popularne to u nas na forum nie ma komu coś napisać o wyższych, a co mówiąc o niższych ligach, tylko stali maniacy piszą w tych tematach

dlatego zniesienie podziału na poszczególne kolejki a zrobienie ogólnikowych tematów jest w moim odczuciu dużo lepsze.

podobnie powinno być w innych ligach, nie tylko angielskiej. np 2 bundesliga, a nie podział na kolejki który z uwagi na małe zainteresowanie jest po prostu bezsensowny.

Do góry

Moderator:  Akhu, Biszop