|  
| 
| 
| 
| #1994370 - 26/01/2008 20:14  Re: Film, TV, seriale [11]
[Re: Szewa] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  08/08/2005
 | 
Oglądał ktoś z Was Eastern Promises ? ja oglądałem |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #1994373 - 26/01/2008 20:17  Re: Film, TV, seriale [11]
[Re: dAnTeCh] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  07/09/2004
 | 
Oglądał ktoś z Was Eastern Promises ? ja oglądałem I jak wrażenia ? |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #1994422 - 26/01/2008 20:42  Re: Film, TV, seriale [11]
[Re: Dziabor] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  11/08/2005
 | 
Sobota 21.05 "Wierny ogrodnik"
 film opowiada a europejskim rynku faramceutycznym ktory testuje leki na smiertelnie chorych ludziach w Afryce, zona dyplomaty ginie gdy wykrywa prawde o testowaniu lekow i korupcji w Kenii, zrospaczony maz pragnie za wszelka cene dowiedziec sie kto stoi za bestialskim morderstwem, w filmie jest wszystko, milosc, zdrada, akcja, piekne krajobrazy Kenii, swietnie pokazane sa miasta/slumsy afrykanskie oraz miasta europejskie. jako ciekawostke napisze ze film ogladalismy calym rokiem na geografii osadnictwa aby zobaczyc wlasnie pieknie pokazane roznice miedzy miastami afrykanskimi a europejskimi

9/10
 POLECAM
 |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #1997150 - 27/01/2008 13:42  Re: Film, TV, seriale [11]
[Re: Kameleon] |  
|   old hand

Meldunek:  09/02/2004
 | 
mam wielka prosbe....w filmie psy 2 na samym koncu juz jak sie zaczynaja napisy leci taka fajna piosenka....nijak nie moge jej znalezc w necie...prosze o podanie linka bo to bardzo dla mnie pilne plisssss |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #1997151 - 27/01/2008 13:58  Re: Film, TV, seriale [11]
[Re: pawcio1] |  
|   old hand

Meldunek:  09/02/2004
 | 
sory...znalazlem....prosze o usuniecie postow |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2000408 - 28/01/2008 06:30  Re: Film, TV, seriale [11]
[Re: Mr_Andrew] |  
|   aka Schranzer

Meldunek:  16/01/2005
 | 
Ostatnio (piątek) w TV puszczali film   Dym no i tak się zastnawiam, czy ktoś jeszcze interesuję się takim kinem? Jeśli ktoś zna filmy w podobnym tonie, to z chęcią się o nich dowiem. |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2002887 - 29/01/2008 05:13  Re: Film, TV, seriale [11]
[Re: Dziabor] |  
|   Pooh-Bah

Meldunek:  26/02/2003
 |  |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2003294 - 29/01/2008 12:00  Re: Film, TV, seriale [11]
[Re: Rusty] |  
|   Blade Runner

Meldunek:  04/05/2004
 | 
JUNO (2007)
 Reżyseria: Jason Reitman
 Obsada: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner
 Gatunek: Obyczajowy
 Produkcja: USA
 Filmweb: 8.49/10
 IMDB: 8.4/10

Ku swojemu ogromnemu zdziwieniu młodziutka Juno (Ellen Page) dowiaduje się, że jest w ciąży. Za radą najlepszej przyjaciółki Lei postanawia znaleźć dla nienarodzonego dziecka bezdzietne małżeństwo, które zgodziłoby się je adoptować. Wkrótce natrafia na pasującą do jej oczekiwań parę, Marka i Vanessę. (opis dystrybutora)

No i obejrzałem film, na który czekałem ze względu na nominacje, którymi jest obsypywany. Na początku intrygował mnie ten tytuł - kojarzył mi się z Alaską (od Juneau), do momentu, gdy przeczytałem wklejony wyżej opis.

Sam film - cóż... temat wydawać się może trochę ciężki i jako dobry materiał na typowy dramat. Tu mamy jednak coś innego - film stylizowany na ciepłą, niemal familijną opowieść. I jest to na pewno miła odmiana. Film ogląda się naprawdę przyjemnie, zwłaszcza dzięki znakomitej Ellen Page, która wycisnęła z tej roli chyba maksimum i moim zdaniem na nominację do Oskara zasłużyła.

Z drugiej strony jednak mam lekkie uczucie niedosytu. Mam wrażenie, że postać głównej bohaterki nie zawsze jest wiarygodna - zwłaszcza w pierwszej części filmu, kiedy to zupełnie nie sprawia wrażenia nastolatki, na którą nagle spada wielki ciężar związany z zajściem w ciąże. Również moim zdaniem drugi plan pozostał niedopracowany - postacie, które z pozoru mają istotny wpływ na całą fabułę, tu jednak nie są najlepiej nakreślone. Powiedział bym, że niektóre z nich są płytkie.
 No i samo zakończenie trąci trochę Hollywoodzkim banałem.

Reasumując - brawo za ciekawe spojrzenie na temat, za to, że film nie przytłacza i ogląda się go z przyjemnością. Brawa przede wszystkim dla Ellen Page za świetną kreację. Z drugiej strony można było jeszcze to dopracować i wycisnąć z tej historii więcej.

Nominacje do Oskara za najlepszy film, najlepszą reżyserię i najlepszy scenariusz moim zdaniem jednak nieco na wyrost i bym tu nie upatrywał tego filmu jako faworyta w tych kategoriach. Za to nominacja dla Ellen Page zasłużona.

7,5/10
 |  
| Do góry |  |  |  |  
 |  |