#1906046 - 04/01/2008 17:43
Re: Grand Prix - Dyskusje
[Re: connor]
|
old hand
Meldunek: 17/06/2004
|
Jedyny minus tego konkursu to to ze gracz moze zremisowac 5-5 mecz i zdobyc tylko dwa punktu, od przyszlej edycji mozna wprowadzic taki punkt w regulaminie, a przynajmniej rozwazyc to, ze gracz ktory zdobedzie 5/5 niezalezenie od wyniku rywala otrzyma 3ptk. Ja juz ten temat poruszalem tu na forum ale jakos nie zyskal uznania. Tez uwazam ze w przypadku remisu 5-5 powinni obaj gracze dostac po 3 pkt bo nie moga przeciez podac wiecej niz 5 typow no i wykazali sie 100% celnoscia a nie jak np ktos kto trafil 3/5 i wygral pojedynek 3-2.
|
Do góry
|
|
|
|
#1907341 - 05/01/2008 00:34
[Re: connor]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/12/2004
|
Jedyny minus tego konkursu to to ze gracz moze zremisowac 5-5 mecz i zdobyc tylko dwa punktu, od przyszlej edycji mozna wprowadzic taki punkt w regulaminie, a przynajmniej rozwazyc to, ze gracz ktory zdobedzie 5/5 niezalezenie od wyniku rywala otrzyma 3ptk. Masz rację Experto, rzeczywiście konradd również wcześniej zwracał uwagę na taką ewentualność. Jak dotąd nie było takiego przypadku, więc korektę regulaminu mogę nanieść na bieżąco, tym bardziej, że także uważam, że skoro typer dał z siebie wszystko i uzyskał maksymalny wynik, to powinien zostać godnie uhonorowany. Wprowadzam trzeci punkt bonusowy dla obu typerów w przypadku uzyskania wyniku remisowego 5:5. Decyzja obowiazuje od bieżącej kolejki.
Edited by jarkow (05/01/2008 00:35)
|
Do góry
|
|
|
|
#1907362 - 05/01/2008 00:40
[Re: konstruktor1]
|
Carpal Tunnel
|
Mam pytanie.
Jezeli jeden z moich typow zakonczyl sie zwrotem to moge podac 3 typy w sobote czy dalej obowiazuje limt 2 na dzien? Dalej obowiązuje limit. Wyjątkiem może być sytuacja, gdy podajesz #4 i #5 typ w niedzielę i jest zwrot, wtedy siłą rzeczy podajesz typ zastępczy w niedzielę. Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#1908166 - 05/01/2008 03:07
[Re: jarkow]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/02/2006
|
Jedyny minus tego konkursu to to ze gracz moze zremisowac 5-5 mecz i zdobyc tylko dwa punktu, od przyszlej edycji mozna wprowadzic taki punkt w regulaminie, a przynajmniej rozwazyc to, ze gracz ktory zdobedzie 5/5 niezalezenie od wyniku rywala otrzyma 3ptk. Masz rację Experto, rzeczywiście konradd również wcześniej zwracał uwagę na taką ewentualność. Jak dotąd nie było takiego przypadku, więc korektę regulaminu mogę nanieść na bieżąco, tym bardziej, że także uważam, że skoro typer dał z siebie wszystko i uzyskał maksymalny wynik, to powinien zostać godnie uhonorowany. Wprowadzam trzeci punkt bonusowy dla obu typerów w przypadku uzyskania wyniku remisowego 5:5. Decyzja obowiazuje od bieżącej kolejki.Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie z tym pkt bonusowym. Może podam zły przykład, ale np. w meczu piłkarskim drużyny, które zremisują 4-4 dostaną po 1 pkt i tak samo dostaną po 1 pkt drużyny, których mecz zakończy się wynikiem 0-0. I nikt nie nagrodzi bonusowym punktem tych drużyn, że stworzyły ładne widowisko i nastrzelały dużo bramek. Remis to remis, wygrana to wygrana i uważam, że wygrana zawsze powinna być lepiej punktowana od remisu. Chcecie nagrodzić tych co wykazali się 100% skutecznością a mimo to nie wygrali pojedynku - ok, ale to tak samo można by potraktować tych co też trafili 5/5 i wygrali ale dostali standardowo za wygraną 3pkt tak jak ktoś kto wygrał tylko 1-0. To może im też przyznać bonusowy pkt za skuteczność (a już tacy typerzy byli co mieli 5/5). pozrawiam i samych 5/5 
|
Do góry
|
|
|
|
#1908332 - 05/01/2008 03:36
[Re: seba30]
|
Carpal Tunnel
|
Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie z tym pkt bonusowym. Może podam zły przykład, ale np. w meczu piłkarskim drużyny, które zremisują 4-4 dostaną po 1 pkt i tak samo dostaną po 1 pkt drużyny, których mecz zakończy się wynikiem 0-0. I nikt nie nagrodzi bonusowym punktem tych drużyn, że stworzyły ładne widowisko i nastrzelały dużo bramek. Remis to remis, wygrana to wygrana i uważam, że wygrana zawsze powinna być lepiej punktowana od remisu. Chcecie nagrodzić tych co wykazali się 100% skutecznością a mimo to nie wygrali pojedynku - ok, ale to tak samo można by potraktować tych co też trafili 5/5 i wygrali ale dostali standardowo za wygraną 3pkt tak jak ktoś kto wygrał tylko 1-0. To może im też przyznać bonusowy pkt za skuteczność (a już tacy typerzy byli co mieli 5/5). pozrawiam i samych 5/5 Trudno odmówić racji Twojemu rozumowaniu. Tak właśnie rozumowałem opracowując regulamin konkursu. Później się zastanawiać nad tym "nieszczęsnym" 5:5. Pojedynek typerski ma jednak nieco inną specyfikę niż mecz piłkarski. De facto typer, który wytypuje wszystkie 5 wyników bezbłędnie ma prawo do satysfakcji jako zwycięzca, gdyż lepiej nie można wytypować. Przeciwnik trafił też pięć typów? Zgoda, ale trafił nie na skutek błędów rywala, lecz własnych umiejętności. Choćbyś nie wiem jak dobrze typował możesz nigdy nie wygrać 5:0, gdyż nie masz wpływu na wyniki typowania Twojego rywala. W meczu piłkarskim wynik 5:5 sugeruje, że w bramce zamiast bramkarzy "zawieszono ręczniki" oraz że popełniono mnówstwo błędów w grze defensywnej. W pojedynku typerskim takie skojarzenia są zwyczajnie nie na miejscu, a zamiast nich budzi się uznanie dla tych, który potrafili osiągnąć taki wysublimowany rezultat. Dlatego skłoniłem się do tego, by przyznać punkt bonusowy za remis 5:5 czyli przyznać po 3 punkty obu rywalom. Sytuacja wyjątkowa i rozstrzygnięcie wyjątkowe. Może ktoś zaproponuje kurs na zdarzenie, że będę miał możliwość skorzystania z tej możliwości? 
|
Do góry
|
|
|
|
#1909306 - 05/01/2008 09:21
|
old hand
Meldunek: 17/06/2004
|
Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie z tym pkt bonusowym. Może podam zły przykład, ale np. w meczu piłkarskim drużyny, które zremisują 4-4 dostaną po 1 pkt i tak samo dostaną po 1 pkt drużyny, których mecz zakończy się wynikiem 0-0. I nikt nie nagrodzi bonusowym punktem tych drużyn, że stworzyły ładne widowisko i nastrzelały dużo bramek. Remis to remis, wygrana to wygrana i uważam, że wygrana zawsze powinna być lepiej punktowana od remisu. Chcecie nagrodzić tych co wykazali się 100% skutecznością a mimo to nie wygrali pojedynku - ok, ale to tak samo można by potraktować tych co też trafili 5/5 i wygrali ale dostali standardowo za wygraną 3pkt tak jak ktoś kto wygrał tylko 1-0. To może im też przyznać bonusowy pkt za skuteczność (a już tacy typerzy byli co mieli 5/5). pozrawiam i samych 5/5 Trudno odmówić racji Twojemu rozumowaniu. Tak właśnie rozumowałem opracowując regulamin konkursu. Później się zastanawiać nad tym "nieszczęsnym" 5:5. Pojedynek typerski ma jednak nieco inną specyfikę niż mecz piłkarski. De facto typer, który wytypuje wszystkie 5 wyników bezbłędnie ma prawo do satysfakcji jako zwycięzca, gdyż lepiej nie można wytypować. Przeciwnik trafił też pięć typów? Zgoda, ale trafił nie na skutek błędów rywala, lecz własnych umiejętności. Choćbyś nie wiem jak dobrze typował możesz nigdy nie wygrać 5:0, gdyż nie masz wpływu na wyniki typowania Twojego rywala. W meczu piłkarskim wynik 5:5 sugeruje, że w bramce zamiast bramkarzy "zawieszono ręczniki" oraz że popełniono mnówstwo błędów w grze defensywnej. W pojedynku typerskim takie skojarzenia są zwyczajnie nie na miejscu, a zamiast nich budzi się uznanie dla tych, który potrafili osiągnąć taki wysublimowany rezultat. Dlatego skłoniłem się do tego, by przyznać punkt bonusowy za remis 5:5 czyli przyznać po 3 punkty obu rywalom. Sytuacja wyjątkowa i rozstrzygnięcie wyjątkowe. Może ktoś zaproponuje kurs na zdarzenie, że będę miał możliwość skorzystania z tej możliwości? Good joke mate !!! Kurs hmmm 1.5 na TAK
|
Do góry
|
|
|
|
#1909434 - 05/01/2008 10:58
[Re: konradd]
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Ogolnie ta drabina ma sporo plusow, jednak pewnie i znajda sie minusy, dlatego zachecam do dyskusji, wtedy bedzie mozna cos konstruktywnego stworzyc. Tak na szybko, jako plus ze nie wygra tego konkursu przypadkowa osoba, na minus ze konkurs sie rozciaga w czasie. Natomiast co do wyniku 5-5 to wlasnie ten konkurs ma byc inny od reszty, a wiec wygrac go ma najlepszyu typer a nie jakis farciarz jak to ma miejsce w Playoffach gdzie mozna wygrac cala edycje majac co kolejke ujemny bilans, dlatego takie 5-5 i 3 punkty uwazam za swietne rozwiazanie, poniewaz nie krzywdzi najlepszych. Inna sprawa ze takie wyniki jak 5-5, to na bank bedzie rzadkosc  Poza tym, moze ktos stworzyc jakis opis do tego konkursu, bo chyba warto wrzucic go na strone glowna forum.
|
Do góry
|
|
|
|
#1909780 - 05/01/2008 19:47
[Re: ryf]
|
Carpal Tunnel
|
To ja mam trochę inną propozycję. Jeśli ktoś trafi 5 typów to niezależnie od tego czy przeciwnik trafił również 5 czy nawet 0 typów premiujmy typera ze 100% skutecznością 1pkt. W takim przypadku, jeśli będzie remis 5:5 to typerzy dostają po 2pkt za remis i po 1pkt za 100% skuteczność czyli po 3pkt. Natomiast jeśli ktoś wygra 5:3 to przegrany ma 1pkt zgodnie z regulaminem, natomiast zwycięzca dostaje 3pkt za wygraną + 1pkt za 100% skuteczności. Takie rozwiązanie pozwoli na skoncentrowanie się na jak najlepszej skuteczności.. Na pewno ten pomysł jest wart rozważenia. Jeżeli nie w tej edycji, to może w następnej pomyślę, czy umieścić taki zapis w regulaminie. Druga sprawa to drabinka. Rozumię, że do drugiej rundy awansuje po 4 najlepszych z grupy, potem gra w drugiej rundzie każdy z każdym, ale czy chodzi tu o to, że w przypadku np mojego awansu ponownie będę grał z 3 pozostałymi osobami z mojej grupy + 4 osoby z grupy 7, czy gramy tylko z kolegami z grupy z którą się połączyliśmy czyli 4 mecze - tak jak to jest we wszelkiego rodzaju turniejach siatkówki czzy też piłki ręcznej...
Zagrasz 4 kolejki z rywalami z innej grupy, a pojedynki z pozostałymi typerami z Twojej grupy będą zaliczone i nie będziesz już z nimi grał drugi raz. 
|
Do góry
|
|
|
|
#1911649 - 06/01/2008 02:06
|
Pooh-Bah
Meldunek: 23/05/2007
|
Mam pytanie.
Jezeli jeden z moich typow zakonczyl sie zwrotem to moge podac 3 typy w sobote czy dalej obowiazuje limt 2 na dzien? Dalej obowiązuje limit. Wyjątkiem może być sytuacja, gdy podajesz #4 i #5 typ w niedzielę i jest zwrot, wtedy siłą rzeczy podajesz typ zastępczy w niedzielę. Pozdrawiam. to w takim razie ten zwrot jest traktowany jako typ przegrany, bo co to za zwrot jesli nie mozna podac zastepczego typu przez ten limit
|
Do góry
|
|
|
|
|
|