|  
| 
| 
| 
| #2442711 - 24/06/2008 19:49  Re: Paryż
[Re: globus] |  
|   member

Meldunek:  31/07/2007
 |  |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2443453 - 24/06/2008 22:19  Re: Paryż
[Re: lelu] |  
|   Porucznik

Meldunek:  15/04/2005
 | 
Zależy jaką    dysponujesz na prezenty   Perfumy przy słabym kursie Ojro opłaca się jak najbardziej kupić. Miejsca do odwiedzenia:  jest tego multum: Luwr, wieża, Łuk, Bazylika Sacre Coeur ( swietne widoki wokół, polozona jest wysoko, dlatego widać baaardzo fajnie cały Paryż), muzemum Pompidou, dzielnia La Defense - nowoczesna, swietne budynki,  rejs po Sekwanie też warto odbyć. Oczywiście odwiedzić stadiony   Mozna się wybrać do Disneylandu, ubaw na cały dzień.  no i jak będziesz chciał ten cos tam to lasek Bulonski     Zabytkow i ciekawych jeszcze jest mnostwo tam mnostwo, te tak na szybko mi do głowy wpadły    Jak coś sobie przypomne to napisze   |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2444120 - 25/06/2008 00:16  Re: Paryż
[Re: podstawek] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  06/04/2006
 | 
jeszcze można dorzucić Wersal, plac Concorde, katedra Notre-Dame, Sorbona
 generalnie nie lubię wycieczek, gdzie głównym zadaniem jest zwiedzanie, ale Paryż jest całkiem inny. Piękne miasto.
 Jeśli będziesz nie dłużej niż tydzień to i tak ledwo wyrobisz się zwiedzając te najbardziej znane zabytki
no sorki ale wycieczka jakie ma inne zadanie niz zwiedzanie ? |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2444924 - 25/06/2008 03:53  Re: Paryż
[Re: Linc] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  11/05/2003
 | 
nie spodziewalem sie tylu odpowiedzi, dzieki bardzo      wiem ze miejsc do zwiedzania jest masa, mam tylko 3 dni, slyszalem ze wynajecie roweru to dobra rzecz, jakas siec tam maja, ktos wie czy te roweromaty przyjmuja cos innego niz karta kredytowa ? i czy na jedna mozna kilka rowerow ? Z angielskim rzeczywiscie licho u nich ;/ stronki o tych rowerach nieprzetlumaczyli do konca nawet. Jakies inne porady poza miejscami do odwiedzenia ? |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2445012 - 25/06/2008 04:25  Re: Paryż
|   veteran

Meldunek:  02/11/2002
 | 
Tu jest po angielsku o tych rowerach http://www.en.velib.paris.fr/abonnements_tarifs/les_tarifs/au_dela_des_30_premieres_minutes i oplata za to jest tylko karta bankowa.tak naprawde to konca nie orientuje sie jak to dziala,bo nie korzystalem z tego nigdy. Ale jesli jedziesz tylko na 3 dni to raczej radzilbym Ci metro,bez problemu wszedzie w miare szybko dojedziesz.I w kasie popros bilet jakis turystyczny(moze nawet jest opcja 3-dniowa)bo normalnie zwykly kosztuje 1.50 Euro.i za kazdym razem musialbys kopowac,wiec nie kalkuluje sie. Jak masz jeszcze jakis pytania to smialo. |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2445024 - 25/06/2008 04:30  Re: Paryż
[Re: verseau] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  02/09/2006
 | 
Jedyne co warto odwiedzić w Paryżu i okolicach to Disneyland, reszta to zdecydowanie przereklamowane dziadostwo ;] |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2445044 - 25/06/2008 04:36  Re: Paryż
[Re: zostać modem_MLS] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  13/01/2004
 | 
Jedyne co warto odwiedzić w Paryżu i okolicach to Disneyland, reszta to zdecydowanie przereklamowane dziadostwo ;] Słyszałem, ze aby wyjść naprzeciw takim "gustom" w kazdym z zamków nad Loarą maja otworzyc McDonalda. |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2445049 - 25/06/2008 04:39  Re: Paryż
[Re: Linc] |  
|   old hand

Meldunek:  02/01/2003
 | 
jeszcze można dorzucić Wersal, plac Concorde, katedra Notre-Dame, Sorbona
 generalnie nie lubię wycieczek, gdzie głównym zadaniem jest zwiedzanie, ale Paryż jest całkiem inny. Piękne miasto.
 Jeśli będziesz nie dłużej niż tydzień to i tak ledwo wyrobisz się zwiedzając te najbardziej znane zabytki
no sorki ale wycieczka jakie ma inne zadanie niz zwiedzanie ?pewnie chodzilo o zwiedzanie typu chodzenie po zabytkach, ja tez za bardzo tego nie lubie, wolalbym poszalec na jakichs dyskotekach ogolnie zabawic sie   |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2445059 - 25/06/2008 04:46  Re: Paryż
[Re: Amkwish] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  27/02/2003
 | 
Jedyne co warto odwiedzić w Paryżu i okolicach to Disneyland, reszta to zdecydowanie przereklamowane dziadostwo ;] Słyszałem, ze aby wyjść naprzeciw takim "gustom" w kazdym z zamków nad Loarą maja otworzyc McDonalda. Koniecznie z McDrive, po co w ogóle wysiadać z samochodu   A tak serio, to jeśli chodzi o transport po Paryżu to też polecam metro, szybki i bezproblemowy dojazd wszędzie gdzie potrzeba. |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2453121 - 28/06/2008 16:45  Re: Paryż
[Re: Ghost] |  
|   addict

Meldunek:  25/01/2008
 | 
Polecam szczególnie Paryż nocą..przepięknie oświetlony,tętniący życiem..(przy okazji nie rzuca się w oczy syf ,który jest w mięscie za dnia)...wąskie uliczki,kawiarenki,doskonałe wino w nich...najfajniejszę są knajpki ,które z zewnątrz wyglądają na niezbyt zachęcające ,jednak można tam smacznie i niedrogo zjeść co jest bardzo ważne jesli mamy ograniczony budzet;)warte obejrzenia ,a nie wspomniane wcześniej mosty nad sekwaną..polecam również śniadanie w parku przy wieży..bez problemu można rozłożyc kocyk i skonsumować co nieco popijając winem..i choć mnóstwo tam żandarmerii i wojska ,nikt się nie czepia ,że konsumuję się alko pod chmurką;)w trzy dni nie da się zobaczyć wszystkiego..na sam Luwr śmiało można by poświecić cały dzień..ale warto zobaczyć przy pierwszej wizycie najsłynniejsze i najbardziej znane miejsca ,które opisywane było przez poprzedników..z mojej strony ogromne wrażnenie wywarły na mnie kramiki tuż przy rzece,a w nich stare dziadki sprzedające książki,różnego rodzaju pamiątki i bibeloty...pokazy artystyczne,wszelkiego rodzaju malarskie popisy i akrobatyczne ewolucje..jest tego mnóstwo i życia człowiekami nie starczyłoby aby poznać maisto w pełni..jednakże można w nim się zakochać od pierwszego wejrzenia..
 Paryż jest jak piękna kobieta-olśniewający i zniewalający...

powodzenia na drodze "odkrywania" Paris
 |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #2454659 - 29/06/2008 04:34  Re: Paryż
|   Pooh-Bah

Meldunek:  14/03/2003
 | 
nie spodziewalem sie tylu odpowiedzi, dzieki bardzo      wiem ze miejsc do zwiedzania jest masa, mam tylko 3 dni,  Jakies inne porady poza miejscami do odwiedzenia ? Ma cos to miasto w sobie ,brudne zatłoczone ale  chetnie sie tam wraca. Jednak 3 dni na pobyt w Paryzu to smiesznie mało.Od razu odpuśc sobie Wersal , dwie bite godziny w kolejce po bilety to minimum w sezonie. Podobny cyrk pod Luwrem a i  w innych znanych obiektach odbebnisz swoje przy goracych dniach czlowiek ma dosc wszystkiego po odbebnieniu kolejki. Ale jesli juz koniecznie chcesz zaliczyc glówne zabytki wykup sobie koniecznie tzw "Paris Museum Pass " karta ta umozliwi Ci wstęp bez kolejek. Daj sobie spokój z rowerem , metro jest tak rozbudowane że praktycznie wszedzie nim dojedziesz.Tu tez warto kupic bilet np 10 cio przejazdowy czy kilkudniowy, 3 dni to za malo aby stac w kolejkach , trzeba czas wykorzystac na maxa no i przy okazji zaplacisz mnniej, zaoszczedzisz jakies 20 pare %. Rózowy wiatrak tez sobie odpusc , ludzi masa , kolejka przed wejsciem kilkaset osób , glównie skosnoocy i ruscy.Lepiej połazic  po pobliskim Pigalaku i Montmartre.Fajna wieczorami panuje tu atmosfera ale ale  uczule Cie tu na nagabywaczy przed knajpami czy teatrzykami  z sexem na live, fakt ze wstep czesto jest za darmo ale za to drinki obowiazkowe , w cenach kilkukrotnie wyższych anizeli a normalnych knajpkach gdzie i tak nie jest tanio.  Powodzonka i milych wrażen. |  
| Do góry |  |  |  |  
 |  |