Kto przeżyje, ten będzie grał - żartuje drugi trener Jagiellonii Dariusz Czykier przed wyjazdem zespołu na drugie zgrupowanie podczas przygotowań do rundy wiosennej ekstraklasy. W Turcji białostoczanie będą trenować przez prawie trzy tygodnie, w tym czasie rozegrają pięć sparingów Podczas obozu zawodnicy pracowali głównie nad siłą i wytrzymałością, a szkoleniowcy mogli podczas
treningów oraz spotkań kontrolnych przyjrzeć się dokładnie m.in. tym zawodnikom, którzy dołączyli do zespołu podczas przerwy w rozgrywkach.
- Kamil Grosicki to nieprzeciętny talent, ale nie chcę go chwalić, bo to młody chłopak, o którym tyle napisano, że chyba o Dodzie nikt tyle nie pisze - żartuje Czykier. - Myślę, że w Białymstoku wykorzysta on szansę, która jest przed nim. Z kolei z takim zawodnikiem jak Tomek Frankowski to aż chce się pracować. To zawodowiec, który dużo pokazuje też innym graczom podczas treningów. Natomiast jeśli chodzi o Alena Skoro to widać, że ma on zaległości w treningach, a jeszcze odniósł kontuzję w jednym ze sparingów, a więc trudno go na razie oceniać. Podobnie jest z Michałem Twardowski, który się rozchorował. Widać jednak, że jemu potrzebny jest trening z takimi piłkarzami jak Hermes czy Franek, bo on musi się jeszcze sporo uczyć. Chociaż on może być objawieniem rundy.
Podczas obozu w tureckiej miejscowości Antalya zawodnicy Jagi mają rozegrać pięć sparingów. Według planów powinni zmierzyć się z Banikiem Ostrawa, Rapidem Bukareszt, Karpatami Lwów, Krywbasem Krzywy Róg i FC Charków. Zazwyczaj jednak na miejscu sparingpartnerzy ulegali zmianie.
Kadra Jagi na obóz w Turcji;
Bramkarze: Piotr Lech, Maciej Kudrycki, Rafał Gikiewicz. Obrońcy: Cionek, Marcin Pacan, Igor Lewczuk, Pavol Stano, Andrus Skerla, Aleksis Norambuena, Krzysztof Król. Pomocnicy: Grzegorz Arłukowicz, Paweł Zawistowski, Damir Kojasević, Hermes, Mariusz Dzienis, Szymon Matuszek, Jacek Falkowski, Dariusz Jarecki, Kamil Grosicki, Michael Guevara, Bruno, Bartłomiej Dułobizna. Napastnicy: Ensar Arifović, Michał Fidziukiewicz, Tomasz Frankowski, Alen Skoro, Michał Twardowski, Jan Pawłowski.