Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#290388 - 07/02/2005 10:58 Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Zapraszam do owocnej dyskusji.

Do góry
#290389 - 07/02/2005 12:33 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Meldunek: 10/02/2004
Już wcześniej sygnalizowałem, że można by było uatrakcyjnić konkurs poprzez dodanie jednego typu wybranego przez siebie. Uważam ze grając w parach nie powoduje żadnych przeszkód. Wiem że to jest wielkie utrudnienie dla prowadzących konkurs, żeby jak najmniej komplikować wyszukiwanie rezultatów prowadzący konkurs podawałby zestaw spotkań jak również ligę z której można wybierać dowolny mecz
Wylądałoby to miejwięcej tak:
Liverpool - Everton 1 - 1
Wisła K - Legia W 1 - 1
FC Lens - PSG 1 - 1
Walia - Francja 1 - 1
oraz dowolny mecz z 2 ligi włoskiej

Drugą nowelizacją podnoszącą atrakcyjność konkursu mogłobybyć dodanie spotaknia bonusowego za którego moglibyśmy uzyskac podwójną ilość pkt.

Wylądałoby to miejwięcej tak:
Liverpool - Everton 2 - 1
Wisła K - Legia W 1 - 1 - bonus
FC Lens - PSG 1 - 3
Walia - Francja 0 - 4
Vicenza - Modena 2 - 2 dowolny

Gram z wami dopiero od niedawna więc mozecie brać moje propozycje z przymrózeniem oka
Pozdrawiam

Do góry
#290390 - 07/02/2005 13:13 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
sirlukas Offline
old hand

Meldunek: 01/05/2003
Myślę że pomysł jest ciekawy,ale trudny do wykonania i wprowadzający zamieszanie. Ja w regulaminie nie zmieniał bym nic, tak jak jest jest ok.

Do góry
#290391 - 07/02/2005 13:24 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Ketjow - twój pomysł mimo że ciekaw, jednak niemożliwy do wprowadzenia. Technicznie nie ma na to szans, a ręcznie nikt tego nie będzie liczył i sprawdzał każdemu z osobna jego wynik.

pzdr)

Do góry
#290392 - 07/02/2005 13:35 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

.... zresztą zaraz zobaczymy .....

Do góry
#290393 - 07/02/2005 13:38 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Jakubosiu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/01/2004
tak jak wspominałem czestsze spadki i awanse urozmaicą konkurs wieksza rotacja , wieksza zabawa
moze ktos powiedziec ze po co to ale np chciałbym zagrac w parze z Terrorem czy np Blancornem pozdrawiam

Do góry
#290394 - 07/02/2005 13:48 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/12/2002
-punkty bonusowe = zbyt duża losowość
-zbyt czeste spadki i awanse = zbyt duża losowość

nie przepadam za LOTTO

pozdrawiam

Edited by SOUDAL (07/02/2005 13:50)

Do góry
#290395 - 07/02/2005 13:51 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
takizwykły Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2003
Wg. mnie jesli chodzi o spadki/awanse powinno zostac tak jak jest. Jeśli chodzi o zestaw podawanych meczów, to często budzi on kontrowersje. Podczas gdy jest rozgrywanych dużo meczów np. z czołowych lig, to do typowania podane są spatkania np. z 3 ligi angielskiej i innych mniejszych. Proponuje nie podawania już meczów "mniej ważnych" lub "egzotycznych".

Do góry
#290396 - 07/02/2005 13:53 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/09/2002
naradzilem sie z Terrorem. Pomysl fajny. Wstepnie moznaby zaoferowac cos takiego - kazdy moze sobie wybrac co chce typowac, 8 dowolnych spotkan,przy oczywiscie nastepujacych restrykcjach:
1. Bedzie stworzony oddzielny temat "Pula spotkan" - w nim wspolnie z Terrorem bedizemy podawac wszystkie spotkania ktore mozna typowac w aktualnej kolejce "sr-czw", "sob-niedz" - od razu w odpowiednim formacie
2. typy musza byc wysylane dokladnie w takim formacie jak w temacie wspomniamy wyzej pod kara chlosty/dybow w wypadku jakichkolwiek odstepstw.
3. w parze nie moze sie powtorzyc ani jeden mecz, typy jak najbardziej moga.

Zalety:
- promocja samodzielnosci, urozmaicenie
Wady:
- sajgon organizacyjny, chyba ze wszyscy beda sie trzymac formatu ... wtedy do zrobienia

Jezeli pomysl wam sie spodoba, zorganizujemy pilotażowa kolejke w nastepnym tygodniu na prrzelomie sr-czw

Do góry
#290397 - 07/02/2005 14:23 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

...sajgon organizacyjny...

Czyli gramy po staremu

Do góry
#290398 - 07/02/2005 14:33 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Wszyskto zalezy od wspolczynnika krnabrnosci uczestnikow PLK, ostatnio utrzymuje sie na niskim poziomie - czyli moze da sie po nowemu
Zle zrozumialem Terror'a, pilotazowa kolejke zrobimy w ta srode-czwartek . Zaraz zaloze nowy temat pula spotkan, Terror nowe tematy dla lig, co bedziemy czekac do przyszlego tygodnia ... od razu zobaczymy komu sie spodoba a komu nie bez sondowania w oddzielnym temacie

Do góry
#290399 - 07/02/2005 14:40 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

Meldunek: 26/08/2003
Quote:

Wady:
- sajgon organizacyjny, chyba ze wszyscy beda sie trzymac formatu ... wtedy do zrobienia

hehe, czyli chyba będziemy musieli grać po staremu Naprawde fajnie by było coś takiego wprowadzić ale przecież ten kto to będize liczył to mu mózg wyparuje (jednym słowem dla mnie to jest bez sensu)!!! Natomiast myśle że fajną rzeczą było by wprowadzić coś takiego że jedno wybrane przez gracza spotkanie jest punktowane podwujnie, i tu jestem zdecydowanie za:) Jeśli chodiz o spadki i awanse to jestem za tym żeby były tak jak do tej pory co 10 kolejek! A dla tych kturzy będą używać argumentów że przy spadkach co 10 kolejek nie można nic osiągnąc startując z nizszych lig mogę powiedziec ze mozna osiagnac! ja wygralem zaczynajac od 3 ligi! To moje skromne zdanie! pozdrawiam

Do góry
#290400 - 07/02/2005 15:13 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Quote:

hehe, czyli chyba będziemy musieli grać po staremu Naprawde fajnie by było coś takiego wprowadzić ale przecież ten kto to będize liczył to mu mózg wyparuje

bez histerii, Terror i ja montuje sobie coolery na czole co by uzyskac odpowiednie chlodzenie - bedzie dobrze

Do góry
#290401 - 07/02/2005 15:20 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

Skoro tak uważasz to fajnie Kurcze jednak troche mi się to nie widzi, ale ja jestem taki mało reformowalny i pewnie dopiero jak zaczniemy grać to będę się zachwycał nową formą rozgrywek

Pożyjemy zobaczymy ....

Do góry
#290402 - 07/02/2005 15:58 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
grzesiek2 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 31/08/2003
Ja chciałem zwrócic jeszcze uwage na pomysł na który wpadł Eksperto a dokładniej cyt:
System co 10kolejek, jest jak najbardziej odpowiedni, ale wg mnie Ci co spadaja powinni lądować w srodku tabeli nizszej ligi, a Ci co awansuja ponizej polowki wyzszej ligi, nie wiem ile ptk powinno sie dodawac/odejmowac, ale na podstawie tego sezonu mozna to obliczyc i wziac pod rozwage w przyszlym sezonie, podczas nowelizacji regulaminu.
koniec cytatu.
Uważam że to bardzo dobry pomysł bo właśnie dzieki takiemu systemowi jak obowiązywał do tej pory jestem teraz w 2 lidze
Proponuje rozwazyc pomysł bo jak dla mnie jest swietny

Do góry
#290403 - 07/02/2005 16:19 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Ale Experto sprecyzuj dokladnie, jak dokladnie wyznaczyc "srodek" tabeli w sytuacji gdy technicznie nie ma srodka w tabeli, poniewaz w lidze jest nieparzysta liczba osob 19. To ma byc mediana, dominanta, srednia? jesli to ostatnie wg jakich wartosci obliczana (duze punkty? bilans? etc)

Do góry
#290404 - 07/02/2005 17:05 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Meister Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 10/09/2003
niech ci co awansują i spadają dostają srednią ilość punktów wszystkich grających w danej lidze.

Do góry
#290405 - 07/02/2005 19:36 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Sytuacja wygląda tak. Grzesiek miał bilans 13-13-4 i spadł... w normalnej lidze piłkarskiej uplasowałby się w środku tabeli, w końcu występował cały czas w pierwszej lidze, ja również występowałem w pierwszej lidze z bilansem 16-12-2 po spadkach/awansach wylądowałem na 12 miejscu , z takim bilansem to powinno być miejsce około 5/6, więc system jest chory i trzeba go wyleczyć.

W poprzednim sezonie startowałem od 4 ligi, przeszedłem jak burza, nie ma co ukrywać rywale w 4,3 i 2 lidze byli słabi, więc z awansem nie miałem najmniejszych problemów, do tego dochodziły walkowery... Za awans do ligi wyżej odejmowano mi 4ptk, czyli łacznie straciłem 12ptk(i po 12 kolejkach byłem w 1lidze) i zakończyłem na 5 miejscu, uważam, że niesprawiedliwie, bo miałem łatwiej(te 12 pierwszych meczów to prawie kompet punktów), nabijałem punkty ze słabymi zawodnikami, lub tzw. 'olewaczami' którzy oddawali punkty za darmo.

Wg mnie gdy ktoś awansuje z niższej ligi, powinien lądować na miejscu spadkowiczów lub minimalnie wyżej.

Do góry
#290406 - 07/02/2005 19:37 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Wiem że trochę mieszam, ale właśnie system spadków i awansów był i jest dla mnie trochę niesprawiedliwy i zbyt skomplikowany. Choć gram od niedawna i jestem na samym końcu 4 ligi (przedostatnia pozycja) to wcale nie uważam że powinna być wielkie zamieszanie z awansami i spadkami. Jeśli ja w ciągu kilkunastu tygodni mogę awansować z 4 ligi do 1 ligi, to znaczy że traci ona na atrakcyjności.
1 liga - ja nazwałbym ja "extaklasą" powinna być marzeniem każdego uczestnika naszej zabawy, a wtedy wzrośnie jej atrakcyjność i prestiż. W przyszłości czytając post napisany przez Blancorna czy Świekę pomyślimy o nim "to jest gość z extraklasy - to jest ktoś" i o to chodzi!!!
Awans do kolejnej ligi musi być poprzedzony jakimś wysiłkiem, a wtedy będzie nam wszystkim zależeć na jak największym przykładaniu się do typowania. Nie może być tak że ktoś awansuje tylko dla tego, bo przyszła na niego kolej, a tak jest teraz (spadkowicze otrzymują jakieś pkt. z poprzedniej ligi + coś tam i zajmuja niższe pozycje w tabeli i związku z tym Ci którzy byli w środku tabeli raptem po spadkach i awansach są na ich czele. Moja sugestja była by taka, aby po spadkach i awansach zerować ilość dużych pkt. (bramki powinny pozostać). Każdy zaczynałby ciułanie pkt od początku. Wydaje mi się że byłoby to dość sprawiedliwe. (tak jak to jest w każdej prawdziwej lidze). Uważam że spadek i awans po 4 zawodników to nie jest najrozsądniejsze wyjście. Proponuję też, że automatycznie powinno spadać i awansować po 2 zawodników a pozostałych 2 grać w barażach o awans. (np po dziesięci kolejkach następują awanse i spadki, a 11 kolejka to tylko baraże. Reszta w tym czasie odpoczywa (jedna kolejka) i znowu od nowa 10 kolejek, spadki, awanse, baraże itd.)

Dość ciekawym rozwiązaniem, ale tylko dla extraklasy byłoby podzielenie jej (w ostatniej serii 10 spotkań) na dwie częsci. I tak w górnej strefie graliby zawodnicy o mistrzostwo całego sezonu natomiast w dolnej o utrzymanie się w lidze. To bardziej uatrakcyjniłoby rozgrywki bo nawet zawodnicy ze środkowej strefy musieliby starać sie o zajęcie odpowiedniej pozycji przed końcową rozgrywką. Walka o utrzymanie się w extaklasie byłaby bardziej zacięta, a i większy prestiz w grupie grającej o mistrzostwo.
Reasumując moje postulaty brzmią:

Awans po 2 zawodników + baraże.
Zerowanie zdobytych pkt po każdej serii 10 spotkań.
Nadanie 1 lidze nazwy "extraklasa" i reorganizacja jej w końcowej fazie mistrzostw.

Ja wiem że jest to rewolucja rozgrywek, ale pomysł godny rozpatrzenia więc zapraszam do dalszej dyskusji.

Pozdrawiam

Do góry
#290407 - 07/02/2005 19:52 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

Zerowanie zdobytych pkt po każdej serii 10 spotkań.

Czyli co ostatnie 10 spotkań ma decydować o mistrzostwie a nie wszystkie 30 spotkań

No chyba że mam problemy ze zrozumieniem

Do góry
#290408 - 07/02/2005 19:53 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

ketjow masz dużo fajnych pomysłów i dzięki nim nasza PLK zapewne będize dużo bardziej atrakcyjna, nawet jeśli tylko część z nich wdrożymy w życie:)
Mam tylko jedno ale..... to zerowanie punktuw jest według mnie troche bez sensu! bo powiedzmy ktos gra sobie w 1 lidze i po 10 kolejkach ma 10 punktow przewagi nad drugim, a tu nagle zeruja mu punkty! troche nie fair, nieprawdaz?

jeśłi o mnie chodzi to myśle że osoby kture awansowały z ligi niżej powinny sie plasować w środku tabeli ligi do kturej awansowali, strzelone bramki wtedy by zostawały natomiast zapisywało by im się duze punkty na zasadzie: (dodajemy punkty 10 i 11 osoby w lidze po 10 kolejce, i dzielimy przez 2, i ta srdnia dopisujemy wszystkim ktorzy awansowali), w ten sposob beda sie oni znajdowali na pograniczu strefy spadkowej i srodka tabeli i mysle ze to bedize najbardziej sprawiedliwe! takie moje skromne zdanie:)

Do góry
#290409 - 07/02/2005 19:58 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
grzesiek2 Offline
Pooh-Bah

ketjow dobre masz te pomysły ja wprowadził bym wszystko oprócz zerowania dużych pkt bo sezon trwa 30 kolejek a ne 10 a jak bedziemy zerowac po kazdych dziesięciu to wystarczy mieć troche szczęścia i dobrze zatypowac w ostatnich 10 kolejkach żeby zostac mistrzem.A pozostałe 20 tracą troche na wartości bo trzeba walczyc od początku o wszystko a nie jakos przebrnąć pierwszych 20 i dopiero na finiszy grac o wszystko. Tak jak wczesniej pisałem w 100% popieram Eksperto bo coś z tymi spadkami i awansami trzeba zrobić zostawiam to pod rozwage innych. Zobaczymy co na to powiedzą Terror i Twist ja i reszta naszej Wielkiej Rodziny PLK

Do góry
#290410 - 07/02/2005 20:02 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Sam miałem dylemat z extarklasą i nie wiem jak to można byłoby sprawiedliwie załatwić, ale niższe ligi powinny mieć zerowane wyniki. To co teraz proponujesz właśnie pomaga średnakom awansować w szybkim tempie wprost do extraklasy.

Do góry
#290411 - 07/02/2005 20:09 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Spadki i awanse - ja widzę to tak: Experto i grzesiek ten sezon nie możecie zaliczyć do specjalnie udanych, walka do końca Experta o utrzymanie, grzesiek spadek do 2 ligi. W pewnym stopniu można zrozumieć wasz żal, że zawodnik awansujący z ligi niżej wskakiwał bezpośrednio przed was w tabeli - spoko. Ale w poprzednim sezonie ani Experto ani grzesiek nie dowiadczyli tego typu sytuacji [byli w czubie tabeli] i nie mieli zastrzeżeń do miejsc zajmowanych przez zawodników awansującyh. W momencie trochę gorszej gry ta zależność zaczęła przeszkadzać.
Jestem dalej za tym by przy spadkach/awansach dodawać/odejmować stałą liczbę punktów. Niekoniecznie to musi być 4, może 5 ? Może 6 ? Może dla spadkowiczów +4 a dla awansujących - 6 ?

Ketjow: świeża głowa, świeże pomysły
I bardzo dobrze ... trzeba przemyśleć np podział lig w ostatnich 10 kolejkach na dwie strefy, walka o mistrzostwo i walka o utrzymanie.
Baraże wydłużą sezon o następne tygodnie - nie mamy za bardzo czas, w i tak już mocno napiętym grafiku.
Pomysł z zerowaniem punktów raczej przepadnie.

Do góry
#290412 - 07/02/2005 20:13 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

A co wy na to :

Spadek i awans tylko po 30 kolejce !? A w zasadzie po 15 bo wtedy należłoby skrócić sezon przynajmniej o połowę.
Obawiam sie jednak że sponsor sie nie zgodzi bo zbyt szybko "byśmy" ich skubali
Jesli nie bedzie sprzciwów sponsora to pomysł do przejscia czy nie za bardzo?

Do góry
#290413 - 07/02/2005 20:20 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Terror ja tam specjalnie sie nie bronilem przed spadkiem, bo miejsce spadkowe mialem chyba raz w 4 kolejce(29 kolejek niezagrozony), poza tym to srodek tabeli, zreszta chyba za mna gdzies wyladowales, ale bilans 16zwycięstw 12 przegranych i 2 remisy i 12 miejsce?? W poprzednim sezonie? Nie podobało mnie sie to, bo z taka łątwościa wskoczyłem do pierwszej ligi, własciwie bez wysiłku, a chyba nie o to chodziło, można sprawdzić jak wyglądała sytuacja po 10/20/30 kolejkach i wyciągnać serdnia, to jakieś -8pkt przynajmniej trzeba odejmować, jak już pisałem wyżej 1 liga to jednak wyższy pozim niż 2/3, byłem to wiem, z jaką łątwościa tam wygrywałem.

Do góry
#290414 - 07/02/2005 20:25 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Verbatimek Offline
old hand

Meldunek: 25/08/2002
Tak jak pisze Experto trzeba cos zrobic z tymi spadkami/awansami, tak aby spadkowicze ladowali conajmniej w srodku tabeli, a awansujacy conajwyzej w srodku tabeli. Pomysly ketjowa jak dla mnie wydaja sie dziwne. Zerowanie punktow niczemu nie sluzy (patrz post Blancorna), baraze jak baraze (troche z tym roboty). Ale podzial 1 ligi w ostatnich 10 kolejkach na dwie strefy jest nie do przyjecia, jezeli osoby z 11-20 miejsca nie moga przenikac do osob z miejsc 1-10! Dziesiec kolejek to przeciez bardzo duzo! Podczas ich trwania mozna awansowac na sam szczyt, patrz Blancorn (coprawda startowal z 10 miejsca, ale o 5 malych punktow i bylby 11 ) albo ja kilka sezonow wczesniej z 13. Jezeli mozna bylo by przenikac przez te strefy, to mozna podyskutowac co do tego pomyslu. Chociaz tez taka zmiana nikomu nie bedzie sluzyc.

Pozdrawiam =]

Do góry
#290415 - 07/02/2005 21:00 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
takizwykły Offline
Carpal Tunnel

Możemy robić tak że ilość punktów spadkowicza będziemy wyrównywali z ilością puynktów osoby zajmującej np. 10 miejsce w lidze. Myśle, że to by było sprawiedliwe.

Do góry
#290416 - 07/02/2005 21:43 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

nie no sory że się czepiam ale mnie ten wariant z samodzielnym wyborem meczy zupełnie sie nie podoba - [T]-error, Twist błagam podawajcie mecze do typowania już tęsknie za nimi:)

Do góry
#290417 - 08/02/2005 06:44 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
swieka Offline
addict

Meldunek: 25/09/2003
Quote:

nie no sory że się czepiam ale mnie ten wariant z samodzielnym wyborem meczy zupełnie sie nie podoba - [T]-error, Twist błagam podawajcie mecze do typowania już tęsknie za nimi:)

Mnie też to się niepodoba. A tak wogóle nie lubie zmian. Jedynie przychylam się do zmienienia + - przy spadkach i awansach i możliwości typowania 1-2 typów identycznych jak przeciwnik. No i typowaniu meczy do góra II ligi a nie jak to miało miejsce że były nawet mecze V ligowe.

Do góry
#290418 - 08/02/2005 07:26 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
sebkos Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/12/2003
Witam!
Jeśli można pzyłączam się do apelu Blancorna i Świeki co do tego aby mecze do typowania podawali "Prezesi"
Dużo łatwiej jest śledzić wynik pojedynku w domowym zasiszu, a poza tym łatwiej będzie kontrolować rozgrywki.
A co do tego czy to będą mecze z najwyższych lig czy z niższych to już drugorzędna sprawa.
I jeszcze jedno - sprawa awansów i spadków. No ja jestem idealnym przykładem że wg starego systemu można zrobić niesamowity progres. Ale czy to nie jest szansa dla zdolnych graczy - przecież nikt nie dał mi tych zdobytych goli. Uważam że awanse(spadki) co 10 kolejek to dobra sprawa - może jedynie większa restrykcja jak mówicie co do odejowanych (dodawanych) pkt.
Pozdrawiam - jeszcze raz proszę - niech typy bedą jak dawniej

Do góry
#290419 - 08/02/2005 08:01 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
apofis Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2001
stanowczo protesuję przeciwko aż takim zmianom

zostawiłbym ze sześć lub siedem meczów postaremu i dałbym możliwość wyboru max 2 meczów (z zestawu max 10 hitów po jednym z każdej wazniejszej ligi) i basta

Do góry
#290420 - 08/02/2005 08:26 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Jakubosiu Offline
Carpal Tunnel

Tey jak tak patrze na te całe zamieszanie to moze w ogole zostawy jakielokwiek zmiany i niech bedzie po staremu bo zle nie było

Do góry
#290421 - 08/02/2005 08:27 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
miszelek Offline
old hand

Meldunek: 17/02/2004
1) Blancorn podał pomysł, który już wcześniej proponowałem (więc już jest nas dwóch) żeby spadkowicze i awansujący trafiali w środeek tabeli z punktami tego z 10 i 11 miejsca podzielonymi przez 2
2) Spadki i awanse co 10 kolejek.

Zagrajmy jeden sezon tym systemem i zobaczymy w praniu jak sie sprawdza.

3) Nie no, dowolnośc w wyborze meczy to nie jest rewelacja, do tej pory była bezpośrednia rywalizacja pomiędzy graczami a tak to będzie gra dla samego siebie. Sam sobie wybieram mecz sam typuję sam przyznaję punkty sam sobie wygrywam... to po co ta liga ?

Do góry
#290422 - 08/02/2005 08:46 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Widzę że zainteresowanie moimi pomysłami jest duze, ale większość z Was patrzy na nie trochę powiedziałbym dziwnie. Powiem, że gdyby ludzkość nie rozwijała się to do tej pory nie znajdowalibyśmy się w epoce kamienia łupanego. Nie było by piłki nożnej i nie moglibyśmy zabawiać się w typowanie wyników.
Dziwią mnie niektóre posty z góry nastawione na nie.
Nadal jestem skłonny bronić swoich racji odnośnie kilku pkt.
Zacznę od pierwszego mojego postu odnośnie zwiększenia liczby meczy do typowania. Teraz po wstepnej próbie stwierdzam z całą stanowczością ze to co przedstawił T zdecydowanie mi się nie podoba i wolę poprzednia wersję z tym że naprawdę prosiłbym o zestaw bardziej atrakcyjnych meczy. Przyznam szczerze ze mecze w 5 lidze walijskiej obstawiam na chybił trafił a przecież nie o to chodzi.

Nie zgodzę się jednak z tym, że spadkowicze powinni dostawać jakieś określone pkt np. średnia czzy też znajdować sie odrazu w środku tabeli. Co to za argument że zawodnik znajdujący się w 4 lidze (patrz na mnie) w ciągu kilku tygodni może zdobyć mistrzostwo w extraklasie. Argument takie, że ktoś ciuła pkt. a po dziesieciu kolejkach są mu one zerowane i to ma byc niesprawiedliwe jest dla mnie śmieszne. Przecież jak jesteś dobry to udowodnij to ze spadkowiczem czy tez z zawodnikiem z niższej ligi startując na równych szansach. Przecież w tej chwili zawodnicy z pozycji 5-8 po spadkach i awansach są na samym szczycie tabeli i jeśli nie zaliczą specjalnych wpadek to są następni w kolejce do awansu. Masz 10 kolejek żeby się wykazać jak jesteś dobry to awansujesz jak słąby to spadasz do niższej ligi. Nie ma tzw. zawodników za dobrych na 2 ligę a za słabych na extraklasę bo odrazu umieszcza się ich w środku tabeli niższej ligi. Przecież zawodnik zajmujący po 10 kolejkach 5 miejsce ma że tak powiem byt w tej lidze zapewniony bo cięzko jest z tej pozycji mając tyle pkt. spaść na samo dno. Czy w realnych ligach jest tak że drużyna np. GKS Wólka Dolna w przeciągu kilku kolejek moze zdobyć mistrzostwo Polski.
I co takiego się wielkiego stanie jeśli zzerowane będą pkt. czy to jest jakaś niesprawiedliwość? Jeśli tak to proszę mi to udowodnić bo ja mam inne zdanie. Nie przyjmuję natomiast stwierdzenia że lepiej nic nie zmieniać bo jak już wcześniej wspominałem każdy system powinien ewaluować i to w odpowiednim kierunku. Dla przykładu z życia wzięte:
W tym sezonie w lidze holenderskiej awans do ligi mistrzów przypadnie tylko mistrzowi Holandi a nie jak do tej pory mistrzowi i vicemistrzowi, walka o drugie miejsce premiowane ligsą mistrzów rozpocznie się po zakończeniu sezonu w systemie playoff między zespołami z czołówki chyba 2-5?. Powoduje to że będzie większa walka o zajęcie czołowych miejsc w końcowej rundzie a nie jak do tej pory kiedy te miejsca zajmowaly zespoły Ajaxu i PSV. I zobaczmy co się stało? Kto zdobył tytuł mistrza jesieni w Holandii? Sceptycy reformy z góry mówili, a po co robić zmiany przecież do tej pory było dobrze. Moze i tak? Ale teraz jest jeszcze ciekawiej!!!

Trudność w awansie do wyższej ligii wyjdzie tylko na dobre naszej zabawie. Jeśli ktoś nie ma cierpliwości w dłuższym graniu, to trudno podziękujmy mu, a w przyszłości nie będzie się zdarzać że kilkanaście meczów w lidze to walkowery. Zostaną tylko miłośnicy tej formy zabawy. Nie wiem jak powinno być z extraklasą? Może powinniśmy podzielić ją odrazu na strefę mistrzowską w, której spadki i awanse następują tylko po 30 rundzie. Nie będzie problemów z dodawaniem i odjmowaniem pkt. Wiec według mnie podział powinien nastąpić po pierwszej serii. Reszta lig bez zmian awanse i spadki co 10 kolejek i zerowanie pkt.
Wrócę jeszcze do meczy barażowych i na argument o wydłużenia sezonu odpowiadam tak: Można co 10 kolejkę rozegarć w systemie piątek-sobota, a mecze barazowe w niedzielę-poniedziałek. Napewno znajdą się tacy, ktorzy powiedzą "dzień święty święcić" więc odrazu przyjąć ze będzie to poniedziałek.
Tak na szybko to tylko tyle.

Pozdrawiam Wojtek

Do góry
#290423 - 08/02/2005 09:00 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

...Nie no, dowolnośc w wyborze meczy to nie jest rewelacja, do tej pory była bezpośrednia rywalizacja pomiędzy graczami a tak to będzie gra dla samego siebie. Sam sobie wybieram mecz sam typuję sam przyznaję punkty sam sobie wygrywam... to po co ta liga ?

zgadzam się w 100%
to ma byc liga a nie granie dla siebie

Do góry
#290424 - 08/02/2005 09:05 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Przepraszam najmocniej za błąd z poprzedniego postu
T = [T]-error
Powinnno brzmieć: ....stanowczością ze to co przedstawił [T]-error zdecydowanie mi się nie podoba ....
Jeszcze raz Cię [T]-error przepraszam poprostu gdziś wkradł się chochlik

Do góry
#290425 - 08/02/2005 09:16 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

A co wy na to :

Spadek i awans tylko po 30 kolejce !? A w zasadzie po 15 bo wtedy należłoby skrócić sezon przynajmniej o połowę.
Obawiam sie jednak że sponsor sie nie zgodzi bo zbyt szybko "byśmy" ich skubali
Jesli nie bedzie sprzciwów sponsora to pomysł do przejscia czy nie za bardzo?

Po tym co napisał Ketjow raz jeszcze wroce do tego pomysłu.Może jednak da się jakoś srócić sezon jeśli nie do 15 do do 20 kolejek i zagrać go w całości bez spadków i awansów w miedzy czasie.Awanse i spadki nastepowały by tylko na koniec.Jesteś dobry utrzymaj formę przez cały sezon i awansuj=satysfakcja gwarantowana .
Do tych co stwierdzą, że to zadługo bez rotacji,że się będzie nudzić itp.Zostaną do gry tylko Ci którzy naprawdę beda chcieli(jak to pisał Ketjow pasjonaci )
Warunek żeby to się sprawdziło według mnie jest tylko jeden : sezon musi zostać troszkę skrocony.

pozdrawiam
pozdrawiam

Do góry
#290426 - 08/02/2005 09:32 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

odnosnie pierwszego akapitu niejakiego K
oto moja rada: wez saperke, wyjdz na zewnatrz, zakop sie po brzegi z dupa nad ziemia, bedzie gdzie parkowac rower
Co to ma da rzeczy? nic.. ale czyz nie jest rownie rzeczowe jak wasze
cytuje "najglupszy pomysl", "pomysl nie podoba mi sie" "ja cche smoczka"

odnosnie promocji/spadkow sprostujcie jesli zle zrozumialem:
wez dominante podziel przez mediane pomnoz przez srednia, rozwin w szereg fouriera dziel przez szesc rob co chcesz wyjsc ma twist mistrz

Do góry
#290427 - 08/02/2005 09:52 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
piil Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/01/2002
To i ja, jak co roku, wrzuce swoj kamyczek do ogrodka.

Zdecydowanie glosuje przeciwko jakiemukolwiek samodzielnemu wybieraniu meczy. Idea ligi jest taka ze rywalizujemy w typowaniu tych samych meczy co przeciwnik, w nowej formule zrobilby sie z tego pojedynek korespondencyjny, mysle ze mniej emocjonujacy. Poza tym nie zajmuje sie teraz na codzien typowaniem pilki, samodzielne wybieranie meczy sprowadziloby sie czesto dla mnie do losowania. Zadanym z gory 8 meczom moge sie przyjzec, wybrac z kilkudziesieciu -juz trudniej.
Przy spadkach/awansach dodawalbym/odejmowal stala ilosc punktow, jak dotyczas. Byc moze wiecej niz 4 byloby lepiej. 5? 6?
Poza tym wszystko jest OK i zadnych rewolucji bym nie robil. ))

Pi

ps. Zadnego zerowania!! To jeden sezon a nie trzy 10- kolejkowe

Do góry
#290428 - 08/02/2005 09:54 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Sorry twist, ale kompletnie nie zrozumiałem Twojego postu. Jesteś za jakimiś zmianami czy też śmiejesz się z moich pomysłów. Ja absolutnie się nie upieram że musi być tak jak ja chcę poprostu polemizuję ale jakoś nikt do tej pory nie chce mnie przekonac że nie mam racji tylko wciąz słysze że "to się nie uda" "to mi się nie podoba" itd nie dając nic w zamian.

Pozdrawiam Wojtek

Do góry
#290429 - 08/02/2005 10:09 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

...oto moja rada: wez saperke, wyjdz na zewnatrz, zakop sie po brzegi z dupa nad ziemia, bedzie gdzie parkowac rower...

ostro ale i zabawnie

Do góry
#290430 - 08/02/2005 10:14 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Szarakan Offline
member

Meldunek: 12/06/2004
ketjow, fajnie że masz pomysły ale momentami jesteś żenujący, grasz ledwie od 5 kolejek i chciałbyś tak zrewolucjonizowć lige jak nikt do tej pory nie próbował !!! chłopie daj se na wstrzymanie, chcesz sie wykazać, załóż swój własny konkurs - tam będziesz rządził i wymiatał

Do góry
#290431 - 08/02/2005 10:26 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Ketjow po prostu chciałbyś wprowadzić zbyt drastyczne zmiany a tak naprawde grasz na tyle krótko,że większości z nas wydaje się że "nie możesz" jeszcze wiedzieć co było dobre a co złe by wprowadzać tak daleko idace zmiany.
Po prostu tyle.

Do góry
#290432 - 08/02/2005 10:43 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Szarakan ależ oczywiście to najmniejszy problem. Jednak jeśli jest temat pt. "Zmiany w regulaminie" i nie ma w nim ograniczeń co do tego kto może w nim polemizować na temat zmian to wybacz Szerakan ale mnie śmieszysz. Ja w dobrej wierze podsunołem kilka uwag czy spostrzeżeń, które mi się nasunęły właśnie po takim krótkim stażu. Do Was grających duzo dłużej należy zdanie jak obalić moje argumenty. Nie twierdze że mam 100% racji, ale co to ma do rzeczy czy gram przez 7 kolejek czy 37 kolejek. Czy ilość postów w tym temacie ma być jakąś przepustką do dyskusji? Jeszcze nikt do tej pory nie przekonał mnie że to co piszę jest kompletną bzdurą. Najwyżej słyszę że to się nie uda. Jedyne sensowne propozycje padły od SOUDALA i to jest jakiś odnośnik do dyskusji. Reszta tylko potrafi krytykowac i wyśmiewać czyjeś uwagi. Wiem że i tak wszystko pozostanie po staremu, ale w takim razie po co powstał ten temat skoro nie wszyscy (patrz to co napisał Szerakan) mogą zabierać w nim swój głos.
Soudal z Twoim ostatnim postem zgadzam się w 100%

Do góry
#290433 - 08/02/2005 11:01 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
żyła Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/05/2003
Ketjow włącz se luz,
Moim zdaniem jedynie trzeba zmienić ilość punktów dodawanych i odejmowanych przy awansach i spadkach może 6?,ktoś dał propozycje żeby brać średnią pkt 10 i 11 w tabeli,to może dodać do tej sredniej pkt gracza który awansuje bo przeciez nie kazdy awansuje z tą samą ilością pkt i teraz wyciągnąć srednią,choc to chyba bezsensu szczególnie w przypadku spadków;a odnośnie wykluczeń i szybkich awansów to w tym sezonie pierwsze awanse po 10 kolejce
Ps.ketjow
odnośnie ligi holenderskiej to serio tak jest,bo u mnie słabiej z newsami odkąd zabrali polsat sport (za cos trzeba grać)

Do góry
#290434 - 08/02/2005 11:11 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
kolejarz83 Offline
enthusiast

Meldunek: 28/09/2004
tez moze byc taka sytacja ze mecz sie nie odbedzie i co wtedy a u przeciwnika wszystkie sie odbeda trochce niesprawiedliwe

Do góry
#290435 - 08/02/2005 11:11 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Quote:

Ps.ketjow
odnośnie ligi holenderskiej to serio tak jest,bo u mnie słabiej z newsami odkąd zabrali polsat sport (za cos trzeba grać)

Tak poinformował na Polsacie Sport Bożydar Iwanow czyli specjalista od ligi holendersiej. Co ciekawe zmiany nastąpiły już po rozpoczeci sezonu (chyba w 5 kolejce) kiedy wiadomo było że Ajax jest w trochę słabszej formie. Jest to napewno ukłon dla Ajaxu.
Czego się nie robi dla ukochanej druzyny a możed dla kasy?

Do góry
#290436 - 08/02/2005 11:22 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Zeby wszystko wyprostować. Co do postulatu o dowolność obstawianych meczy to już wcześniej w temacie 4 liga seria próbna wypowiedziałem się że jest z tym straszny bałagan i lepiej nie robić żadnych zmian. Jedyne co postuluję to o dokładniejszy wybór a nie jak jest teraz 5 liga walijska a w tym samym czasie idzie mecz Polska - Białoruś.
I jestem pierwszy, który podpisuje się i to obiema rękami w tym pkt. za nie robieniem żadnych zmian.

Do góry
#290437 - 08/02/2005 11:51 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Jakubosiu Offline
Carpal Tunnel

Nie pierwszy bo ja do tego sie tez podpisuje i pisałem juz wczesniej

Do góry
#290438 - 08/02/2005 12:01 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Juz dostałem @ z pytaniami o co mi chodzi? Więc wyjaśniam wszystkim co następuje:
Uważałem i nadal uważam, że system dopisywania i odejmowania pkt. po spadkach i awansach jest chory!!! Nie ma na to złotego środka więc proponowałem zerowanie duzych pkt. bo wyciąganie średniej dzielenie przez ileś mnożenie przez potęgi i odjmowanie pkt to jest sztuczna zabawa. Ilość awansujących to sprawa wtórna to samo baraże. Moim zdaniem sprawiedliwe wyjście z obecnej sytuacji to albo zerowanie wyników albo zmiana terminów awansów (czyta sezonu).
Więcej nie będę się wypowiadał w tym temacie bo widzę że zrobiłem za dużo zamieszania.

Lepiej nie robić żadnych zmian nie będzie kłopotu.

Pozdrawiam

Do góry
#290439 - 08/02/2005 12:32 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

Quote:

...sajgon organizacyjny...

Czyli gramy po staremu

Na to wygląda że jednak przepowiednia się sprawdzi,a znajomi chcieli mi wmówić że już jestem całkiem normalny

Do góry
#290440 - 08/02/2005 12:37 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

...więc proponowałem zerowanie duzych pkt...
...Więcej nie będę się wypowiadał w tym temacie bo widzę że zrobiłem za dużo zamieszania.

Zerowanie punktów nie wchodzi w rachube bo jak Pill slusznie zauważył(i nie tylko On) sezon trwa 30 a nie 3xpo10 kolejek.
Zamieszanie ?!! toż to tylko malutka dyskusja.Zamieszanie to jest dopiero w dziale zapisy do play-off

Edited by SOUDAL (08/02/2005 12:37)

Do góry
#290441 - 08/02/2005 12:52 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

no piil myslalem ze przynajmniej Ty ehhh... zobaczmy czy cos da sie zrobic hmmm moglbys po prostu poczekac do czasu az choc jedna osoba wysle swoje typy i juz masz 8 wybranych spotkan - nie jest to samo? twist-sadysta syty owce cale
I to jest tez uklon w storne innych duzyrnych malkontentow.
Chyba, ze koniecznie wybierajaca osoba musi byc Terror, ja grzesiek2 lub Da Bartek? to tez chyba da sie zalatwic.
Jaki balagan? jaki pojedynek korespondencyjny?
W ogole mam takiego wrazenie, jakbym w calej tej gorszącej dyskusji musial uspokajac, iz wlasnoreczne wybieranie typowanych spotkan nie zrobi z nas krotkowidzów ....
Dla mnie EOT, zostaje po staremu
A jeszze jedno, jak ktos mi potem choc pisnie, ze znowu angielska itp, nie bede pytal Terror'a, Totomix'a czy Conrada, wywale z PLK i mam gdzies, mozecie mi potem przez dom autostrade poprowadzic ..

Do góry
#290442 - 08/02/2005 12:59 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

... mozecie mi potem przez dom autostrade poprowadzic ..

To się da zrobić pracuję w branzy budowlanej

Do góry
#290443 - 08/02/2005 13:11 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

zanim w tym kraju z nia dojdziecie do mojej chaty, ta trzy razy pojdzie do rozbiorki

Do góry
#290444 - 08/02/2005 13:24 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Stary teraz są takie dotacje z uni na infrastukture że Musisz uważać

Do góry
#290445 - 08/02/2005 13:34 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
piil Offline
Pooh-Bah

"Chyba, ze koniecznie wybierajaca osoba musi byc Terror, ja grzesiek2 lub Da Bartek? to tez chyba da sie zalatwic."

alez niekoniecznie. moge to byc czasem ja :P

"A jeszze jedno, jak ktos mi potem choc pisnie, ze znowu angielska itp, nie bede pytal Terror'a, Totomix'a czy Conrada, wywale z PLK i mam gdzies, mozecie mi potem przez dom autostrade poprowadzic .. "

nie piskam swietne mecze dajecie, a i odrobina egzotyki mi nie szkodzi. raz tylko mi sie nie podobalo jak mecze z samej polskiej III, IV (a moze i V) ligi byly. ale moze to rok temu bylo

Do góry
#290446 - 08/02/2005 14:08 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
grzesiek2 Offline
Pooh-Bah

Ja sobie poczytałem ta waszą cała dyskusje i dochodze do takiego wniosku znaczy widze to tak:

Po pierwsze
Jeśli chodzi o spadki i awanse to zostawił bym je co 10 kolejek. Jak już wcześniej pisałem trzeba wprowadzić zmiane z odejmowaniem i dodowaniem pkt(nie chodzi mi o własne żale jak napisał Terror bo jak wejdzie w życie ta ustawa to dla mnie gorzej bo mam zamiar wrócić do ekstraklasy)dlatego że jak słusznie zauważyli koledzy poziom w 1 lidze a reszcie jest zupełnie inny i łatwiej jest o pkt w niższych ligach a potem to bardzo przybliża do mistrzostwa pozatym osoby spadające z 1 ligi mają potem problemy z utzrymaniem sie w 2(przykład pill - chociaż odrabiał pkt jak tylko mógł ale miał juz za dużą strate spadając z 1 ligi).Nie wprowadzałbym zerowania po 10 kolejkach - dlaczego tłumaczyłem we wcześniejszym poście.Twist cały czas dopytuje sie więc jak to robić: zarówno spadającym jak i awansującym przyznawałbym średnią duzych pkt z miejsc 10-11 a małe pkt zostawiałbym bez zmian tylko żeby jeszcze bardziej wzmocnić rywalizacje o miejsca spadkowe jak i premiujące awansemzrobił bym tak:
1 miejsce w 2lidze po 10 kolejkach = średnia pkt z miejsc 10-11 w pierwszej lidze
2 miejsce w 2 lidze to samo -1pkt od średniej
3 miejsce w 2 lidze to samo -2pkt od średniej
4 miejsce w 2 lidze to samo -3pkt od średniej
To samo dotyczy spadkowiczów z 1 ligi czyli:
17 miejsce w lidze = średnia 10-11 miejsca w 2 lidze
18 miejsce w lidze = średnia 10-11 miejsca w 2 lidze - 1 pkt itd.

Po drugie
Na wprowadzanie baraży w tym sezonie raczej nas nie stać bo straciliśmy za dużo czasu (przez awarie forum) mozna pomyślec ale dopiero w nastepnej edycji(jesień).

Po trzecie
Popieram wniosek Blancorna jak i innych protestujących przeciwko wybieraniu meczy do typowania wg mnie zmniesza to atrakcyjność w rozgrywkach i wprowaza dodatkowe problemy(np. co jak odwołają mecz jednej z osób a drugiej nie lub liczenie wyników wiem że twist masz program, ale np. ja jak wygrywam to lubie sam zrobic tabelke a tak to zabierasz mi przyjemność bo raczej ręczne liczenie w takim systemie jest nierealne .

Wracając jescze do pomysłów Wojtka(ketjow) nie wiem czemu się czepiacie jego stażu w PLK. Weszedł nie dawno do naszego konkursu tu przyznaje wam racje, ale widac że chłopak chce sie udzielać, a nie tylko typować i wnosi cos nowego(powiew świerzego powietrza). Pomysły ma dobre ale wszystkich napewno nie darady zrealizować mnie sie podobają(z wyjątkiem zerowania pkt po 10 kolejkach tłumaczyłem dlaczego).
To chyba tyle odemnie czekam na opinie i zatwierdzenie zmiany o spadkach i awansach bo wg mnie to jest najważniejsza sprawa . Mysle że wszystko w miare jasno wytłumaczyłem.

Do góry
#290447 - 08/02/2005 14:11 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Quote:

..Jesteś za jakimiś zmianami czy też śmiejesz się z moich pomysłów...

ketjow bez urazy, po prostu czasami PLK wyzwala we mnie zwierzece instykty, musialem sie wyladowac - padlo na Ciebie; najlepiej wtedy zachowac bezpieczna odleglosc - po jakims czasie mi przechodzi..

Do góry
#290448 - 08/02/2005 14:39 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
ketjow Offline
veteran

Nie mam urazy! Wiem co to jest mieć chwilową utratę kontroli nad emocjami,. Mnie dzisiaj tez trochę ponosiło więc przepraszam wszstkich, którym trochę dopiekłem. Kilka ostatnich postów podniosło jednak moje morale.

Teraz już trochę dla żartów to mam nowy pomysł
Wprowadźmy nową kategorię to jest nagradę w kategoriii "odkrycie sezonu" mam nadzieję że mógłbym tam kandydować.

Do góry
#290449 - 08/02/2005 14:44 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

No to się porobiło
Muszę jeszcze raz to przeczytać

Do góry
#290450 - 08/02/2005 15:06 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
miszelek Offline
old hand

....o właśnie o to mi chodziło co grzesiek napisał

spadki i awanse mamy ustalone
brak dowolności typowanych meczy mamy ustalony

i tak trzymać i się nie puszczać

Do góry
#290451 - 08/02/2005 15:11 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Najsamprzód:

Quote:

Sytuacja wygląda tak. Grzesiek miał bilans 13-13-4 i spadł... w normalnej lidze piłkarskiej uplasowałby się w środku tabeli, w końcu występował cały czas w pierwszej lidze, ja również występowałem w pierwszej lidze z bilansem 16-12-2 po spadkach/awansach wylądowałem na 12 miejscu , z takim bilansem to powinno być miejsce około 5/6, więc system jest chory i trzeba go wyleczyć.

Musimy sobie wyjaśnić jedną rzecz: to nie jest "normalna" liga i rzeczy tego typu mogą mieć miejsce.
Nie gramy systemem każdy z każdym + rewanże. Nie stać nas na to Liga trwałaby wtedy 38 kolejek, awanse i spadki byłyby raz do roku ... myślę, że to jeszcze nie teraz.

Skąd wiesz Experto na którym miejscu byś wylądował?
Skoro system jest chory to go leczmy, ale nie na zasadzie, mi się powinęła noga to zróbcie tak żebym ja miał lepiej niż inni. A tak właśnie to argumentujesz. W poprzednim sezonie nie zgłaszałeś uwag do pozycji graczy awansujących bo lądowali w tabeli za tobą i było ok. To samo dotyczy grześka - nie żebym się na was uparł, ale akurat tak to wygląda. Macie żal, że gdzieś tam w środku sezonu ktoś awansuje i nagle jest przed wami - no sory ...

Quote:

Terror ja tam specjalnie sie nie bronilem przed spadkiem, bo miejsce spadkowe mialem chyba raz w 4 kolejce(29 kolejek niezagrozony), poza tym to srodek tabeli, zreszta chyba za mna gdzies wyladowales, ale bilans 16zwycięstw 12 przegranych i 2 remisy i 12 miejsce?? W poprzednim sezonie? Nie podobało mnie sie to, bo z taka łątwościa wskoczyłem do pierwszej ligi, własciwie bez wysiłku, a chyba nie o to chodziło, można sprawdzić jak wyglądała sytuacja po 10/20/30 kolejkach i wyciągnać serdnia, to jakieś -8pkt przynajmniej trzeba odejmować, jak już pisałem wyżej 1 liga to jednak wyższy pozim niż 2/3, byłem to wiem, z jaką łątwościa tam wygrywałem.

Przez ostatnich kilka kolejek Experto byłeś zagrożony, jeden, dwa punkciki nad strefą spadkową ... nieważne. To, że ja wylądowałem za tobą niema najmniejszego znaczenia, a bilans jak bilans, ktoś miał lepszy i wskoczył przed ciebie - proste, taki mamy regulamin, de facto zmieniony po "sprawie" DaBartka, który w ciągu kilkunastu kolejek spadł do 3 ligi. W zeszłym zesonie zwiększyliśmy liczbę odejmowanych punktów osobom awansującym i zwiększyliśmy spadającym. Widać też źle bo ... ten bo tamten.
Powtarzam, to nie jest "normalna" liga i dopóki awansują osoby 3 razy w sezonie takie sytuacje mogą mieć miejsce i nie jestem za tym by wyliczać jakieś średnie od których coś się odejmuje, dodaje mnoży czy dzieli. [post grześka]
Ustalmy stałą którą będziemy odejmować i dodawać dla awansujących i spadających. Nie wiem, niech to będzie -6 i +5 ... ale musi być to stała, bo serio nie zajedziemy daleko jak wywalimy mega obliczenia tylko po to by Kaziu nie uplasował się przed Expertem, grześkiem, Terrorem czy twistem.

Quote:

Jeśli chodzi o spadki i awanse to zostawił bym je co 10 kolejek. Jak już wcześniej pisałem trzeba wprowadzić zmiane z odejmowaniem i dodowaniem pkt(nie chodzi mi o własne żale jak napisał Terror bo jak wejdzie w życie ta ustawa to dla mnie gorzej bo mam zamiar wrócić do ekstraklasy)dlatego że jak słusznie zauważyli koledzy poziom w 1 lidze a reszcie jest zupełnie inny i łatwiej jest o pkt w niższych ligach a potem to bardzo przybliża do mistrzostwa pozatym osoby spadające z 1 ligi mają potem problemy z utzrymaniem sie w 2(przykład pill - chociaż odrabiał pkt jak tylko mógł ale miał juz za dużą strate spadając z 1 ligi).

Nie będę dwa razy pisał tego samego, spadki i awanse co 10 klejek i stała ilość punktów odejmowana bądź dodawana dla tych osób.

Odnośnie pozostałych zmian:

- zerowanie punktów odpada
- rozbicie tabeli na dwie grupy odpada- w zasadzie nigdzie się tak nie gra, kiedyś lata temu było parę krajów ale ...
- baraże, nie mamy na to czasu ...
- swobodne wybieranie meczy widzę też ma więcej przeciwników i też wypadnie najprawdopodobniej

Co do wybierania meczy nie muszę być to ja czy twist.
Jeśli ktoś chciałby raz na jakiś czas podać mecze, nie widzę problemu; dać znać wcześniej co mogłoby być zagrane i twist czy ja ubierzemyjuż to w odpowiedni format z zaznaczeniem czyje to typki

Póki co sprawa do przedyskutowania to te nieszczęsne punkty +/- bo serio tego dodawaniomnożeniodzieleniuśredniania nie wytrzyma program twista i wszystko się rozjebie. A wierzcie mi liczenie na piechotę to średnia przyjemność.

I ostatnia sprawa: nie denerwować mi tu twista
Odwala on tu kawał czarnej roboty - nie widać tego, ale tak jest. Dzienki twistowy ...

pzdr all)

Do góry
#290452 - 08/02/2005 15:20 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
miszelek Offline
old hand

...ok program się rozjedzie przy średnich, więc;

>spadający trafiają na 5-8 miejsce w lidze niższej z 1 do 4 pkt straty do 4 miejsca (po uwzględnieniu wcześniejszych awansów), te małe punkty niech zostaną

>awnsujacy trafia na 16-13 miejsce w wyższej lidze z 1 do 4 pkt więcej od 17 miejsca (po uwzględnieniu wcześniejszych spadków) , te małe punkty niech zostaną

???

Do góry
#290453 - 08/02/2005 16:54 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
O`Yama Offline
addict

Meldunek: 02/01/2004
Ja bym nic nie zmieniała

Do góry
#290454 - 08/02/2005 18:56 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Terror ja swoje, Ty swoje...

Jest Was tam kilku bodajze w zarzadzie:))), zrobcie glosowanie i zdecydujcie sie na cos, ale to po debacie, Poki co ja jestem za takimi zmianami;

Awansa/spadek moze byc 4 osoby, ale zajmuja miejsca w srodku tabeli z punktami osoby z miejsca 11 lub odejmujemy im 8 punktów w przypadku awansu, spadek to +8ptk.

Plus 15 kolejek 1-11 system a reszta 1-2

Aha, jak ktos poleci za 3 walkowery to niech nikt od razu nie wskakuje na jego miejsce, a dopiero po 10 kolejkach.

Reszta bez zmian.

Do góry
#290455 - 08/02/2005 19:13 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

W końcu gadasz do rzeczy Experto

Też chciałem się spytać odnośnie systemu rozgrywek, czy gramy tak jak do tej pory kolejki 1-20 systemem 1-11, 2-12 ... a kolejki 21-30 systemem 1-2, 3-4 ... czy może system zaproponowany przez Experta pół na pół ?

I co z punktami dodawanymi spadkowiczom i odejmowanymi awansującym? +8/-8 ? Jakieś inne propozycje?

Na pewno zostawimy 4 osoby spadające/awansujące.

Ostatni punkt Experto został już wprowadzony w życiew ostatniej edycji, za walkowerowiczów nie było dodatkowych awansów. Tak będzie i teraz.

Do góry
#290456 - 08/02/2005 19:46 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

To teraz debata, i myśle, że wybierzecie coś ciekawego(zarząd);), w każdym razie na pewno nie wszyscy będą zadowoleni, ale jeszcze sie taki nei urodzil, co by wszystkim dogodzil...

Do góry
#290457 - 08/02/2005 19:49 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
RAMBO33 Offline
enthusiast

Meldunek: 01/10/2003
ja nie jestem za tym żeby sobie mecze wybierać. Jestem za starym systemem puszczania meczy.

Do góry
#290458 - 08/02/2005 21:44 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

Popieram Experto w 100% i podpisuje się pod tym obiema rękami Nic więcej bym nie zmieniał - bo wtedy zatracimy to co było esencją PLK sami sobie odpowiedzcie na pytanie co to takiego Pozdrawiam i z mojej strony to tyle jeśli chodzi o tą debate

Do góry
#290459 - 09/02/2005 06:03 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Nie podobało mnie sie to, bo z taka łątwościa wskoczyłem do pierwszej ligi, własciwie bez wysiłku, a chyba nie o to chodziło, można sprawdzić jak wyglądała sytuacja po 10/20/30 kolejkach i wyciągnać serdnia, to jakieś -8pkt przynajmniej trzeba odejmować, jak już pisałem wyżej 1 liga to jednak wyższy pozim niż 2/3, byłem to wiem, z jaką łątwościa tam wygrywałem.

Tak nie moze byc, ze wg subiektywnych odczuc pewnego "lobby" z I ligi, lbu II lub III bedziemy tworzyc system promocji/spadków. z jednym sie zgadzam, jesli to ma byc faktycznie sprawiedliwy system, a nie "ekspercki", "terrorowy", "grzeskowy" czy w koncu "twistowy" trzeba przeprowadzic rzetelna analize statystyczna Dysponuje rankingami dla kazdej ligi oraz kolejki poczawszy od dziesiatej kolejki IV edycji. Jesli ktos czuje się na siłach, moge to udostepnic w formie tabelki w MySql, lub wyeksportowac do Excela. Jesli ktos przeprowadzi rzetelna analize statystyczna z wykresami w Excelu, prezentacja we fleshu , ze -8 +8 jest mniej krzywdzace od -6 +6 lub srednia wazona miejsc 11/12 czy jak tam chcecie, tak bedzie ....
CV oraz list motywacyjny na gg lub priva. Odpowiadam tylko wybranym osobom

Do góry
#290460 - 09/02/2005 10:00 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
grzesiek2 Offline
Pooh-Bah

Jak tam chcecie ale dalej nie rozumie jakie zamieszanie wprowadzi dawanie średniej do systemu twista przecież on przelicza tylko wyniki meczy w nim, ale ja mówicie nie to nie. W takim wypadku proponuje +8/-8. To kiedy robimy głosowanie, a może jakąś sonde strzelić??

Do góry
#290461 - 09/02/2005 10:53 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

Quote:

Jesli ktos przeprowadzi rzetelna analize statystyczna z wykresami w Excelu, prezentacja we fleshu , ze -8 +8 jest mniej krzywdzace od -6 +6 lub srednia wazona miejsc 11/12 czy jak tam chcecie, tak bedzie ....
CV oraz list motywacyjny na gg lub priva. Odpowiadam tylko wybranym osobom

Z excela w liceum miałem 6, poza tym jestem flash designerem działającym na international freelasing, jak również jestem ekspertem ze statystyki gdyż już w 2 terminie zdałem egzamin z tego przedmiotu Biegle władam programem statystycznym Statgraphics Plus, moglbym sie zajac ta analiza, tylko kto za to zaplaci

a tak na powaznie to zdaje sie juz na adminow jesli chodiz o regulamin:) nie wazne jakie beda zasady, ja gram swoje i mam nadzieje ze nadal bediz emnie to bawic jak do tej pory pozdrawiam

Do góry
#290462 - 09/02/2005 15:20 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Pitersson Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 05/05/2003
Dyskusja jest bardzo zajmująca, i owszem, ale ja (jak chyba większość uczestników) NIE ZMIENIŁBYM NIC w dotychczasowym regulaminie, z wyjątkiem...
Właśnie, tym wyjątkiem byłyby przerwy na okresy świąteczne, czy długoweekendowe itp. (no tak powiedzmy w nadchodzącym sezonie to mogłaby być Wielkanoc i 1-3 maja). Ja już przez święta byłem raz załatwiony (raz też przez urlop ale to już moja wina/sprawa*).
Moim zdaniem byłoby dobrze gdyby święta (przynajmniej te najważniejsze) były wolne od PLK, lub przynajmniej żeby na takie okazje typy podawane były wcześniej.
A tak w ogóle to pozdrowienia dla wszystkich aktywistów opiekujących sie tematem, ja mam jeszcze zaległe zadanie, czyli uaktualnienie Klasyfikacji Wszechczasów - postaram się to nadrobic jak najwcześniej, może nawet przed nowym sezonem.

----------------------
* niepotrzebne skreslić

Do góry
#290463 - 09/02/2005 15:39 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Pitersson - wierz mi chciałbym zrobić wolne,ale nie mamy na to czasu.
Dwie zawalone kolejki wydłużają nam ligę prawie, że do lipca. A gdzie jeszcze turniej McTypa?
Rozwiązaniem jest by osoby, które nie mogą osobiście wytypować spotkań, mogą wcześniej zgłosić to mi, twistowi czy grześkowi i my podamy ich wyniki bądź wytypujemy za taką osobę.

Wracając do punktów dla awansujących/spadkowiczów ...

..... wydaje mi się, że +/-8 to za dużo a skoro +/-4 to za mało, może ustalmy to na poziomie +/-6 ?

Kolejka testowa też zostaje anulowana: demokratycznie osądzilicie pomysł samodzielnego typowania spotakń jako niewypał. I dobrze, bo mi też się nie podobał

pzdr)

Do góry
#290464 - 09/02/2005 17:01 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

w sprawie awansów i spadków cos takiego :
awansują/spadają po 4 zespoły
te które awansuja otrzymuja punkty według zasady:
-pierwszy w niższej lidze po awansie ma o jeden punkty mniej niz ostatni który pozostał w lidze wyzszej
-drugi w niższej lidze po awansie ma o dwa punkty mniej niż ostatni który pozostał w lidze wyższej
itp.
itd

przy spadku:
-spadajacy z wyzszej ligi do nizszej z najlepszym bilansem (17miejsce) po spadku otrzymuje 4 punkty wiecej niz najlepszy ktory pozostał w lidze nizej
-spadajacy z wyzszej ligi do nizszej z kolejnego miejsca (18miejsce) po spadku otrzymuje 3 punkty wiecej niz najlepszy ktory pozostał w lidze nizszej
itp
itd

A teraz na przykładzie bo sam do konca nie rozumie to co napisałem

10 kolejka newralgiczna

wyzsza liga

1.blancorn 18
2.świeka 15
3....
4....
16.SOUDAL 14
17.adam 12
18.bartek 10
19.cyryl 8
20.darek 7

nizsza liga

1.agata 20
2.beata 19
3.cecylia 19
4.dorota
5.ewelina 17
6...
7...

po spadkach i awansach wygladao by to tak

wyzsza liga

1.blancorn 18
2.świeka 15
3....
4....
16.SOUDAL 14
17.agata 13
18.beata 12
19.cecylia 11
20.dorota 10

nizsza liga

1.adam 21
2.bartek 20
3.cyryl 19
4.darek 18
5.ewelina 17

ewentualnie mozna te zasade zachowac tylko do pierwszego awansujacego i spadajacego tz.awansujesz wyzej otrzymujesz rownowartosc punktow zawodnika z pozycji 16 minus jeden punkt a reszta stawki z miejsc 2 3 4 otrzymuja punkty z zachowaniem roznic z nizszej ligi przed awansem.

czyli na przykładzie :
wyzsza liga:
16.zenek 20
17.waldek19
18...
19...
20...
nizsza liga
1.a 28 (znudzilo mi sie wymyslanie imion )
2.b 23
3.c 21
4.d 17

po awansie wyglada to tak
wyzsza liga
16.zenek 20
17.a 19
18.b 14(bo w nizszej lidze roznił ich 5 pkt)
19.c 12
20.d 8

analogicznie przy spadkach

Mimo wszystko proponuje pierwsza opcje, mimo tego że przy awansie/spadku faworyzuje druzyny z miejsc 2,3,4(18,19,20) bo niweluje róznice wypracowane wczesniej.

Napisałem to na tyle na ile umialem to przedstawic.Mimo że jest to dosyc zakrecone mysle ze moze sie sprawdzic.
Jak ktos to zrozumie po pierwszym przeczytaniu to zasluzy na zapisanie to rozowego notesu sklonowanego za rada twista

Do góry
#290465 - 09/02/2005 19:05 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Niezrozumiałem ... ale jestem po 4 piwach, może dlatego

Do góry
#290466 - 09/02/2005 22:46 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

chyba pozno juz, dwoi i troi mi sie w oczach od tych cyferek nie wykluczone ze bardziej ze zmeczenia - Soudal chlapnij male objasnienie
Jutro wieczorem sprobuje wyslac swoje herezje tylko dla ludzi o mocnych nerwach

Do góry
#290467 - 10/02/2005 08:29 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Prosze bardzo

Liga 1 (wyzsza)
16.zenek 21pkt - utrzymanie
17.zespol A 20pkt - spadek
18.zespol B 19pkt - spadek
19.zespol C 19pkt - spadek
20.zespol D 17pkt - spadek

Liga 2 (nizsza)

1.zespol A1 25pkt- awans
2.zespol B1 24pkt- awans
3.zespol C1 24pkt -awans
4.zespol D1 20pkt -awans
5.zenek2 19pkt -pozostanie

i teraz po zmianach (prosze sie skupic )
Liga 1 (wyzsza)
16.zenek 21pkt - utrzymal sie
17.zespoł A1 20pkt - awansowal i otrzymuje punkty zenka -1
18.zespol B1 19pkt - awansowal i otrzymuje punkty zenka -2
19.zespol C1 18pkt - awansowal i otrzymuje punkty zenka -3
20.zespol D1 17pkt - awansowal i otrzymuje punkty zenka -4

Liga 2 (nizsza)
1.zespol A 23pkt - spadek i otrzymuje punkty zenka2 +4
2.zespol B 22pkt - spadek i otrzymuje punkty zenka2 +3
3.zespol C 21pkt - spadek i otrzymuje punkty zenka2 +2
4.zespol D 20pkt - spadek i otrzymuje punkty zenka2 +1
5.zenek2 19pkt - pozostal

slyszalem tutaj glosy ze wyzsze ligi wyzszy poziom i po spadku ma sie za malo punktow co moze spowodowac dalsze spadki.
w tym co proponuje nie bedzie tej sytuacji bo po spadku druzyna laduje w czolowce ligi ale tylko z minimalna przewaga czyli musi potwierdzic ze jest dobra w typowani aby powrocic do wyzszej ligi
jesli chodzi o awanse to po promocji druzyny laduja na samym dole tabeli ale rowniez maja niewielka strate i maja szanse sie utrzymac a i byc moze awansowac/zdobyc mistrzostwo(sokoro padly stwierdzenia ze w wyzszych liga jest bardziej wyrownany poziom to i pkt beda zblizone miedzy strefa spadkowa a strefa "mistrzowska")

Prosciej to ja za h! juz chyba nie potrafie

Do góry
#290468 - 10/02/2005 08:43 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

a jeszcze jedno jest jeden maly skutek uboczny tz.
birac pod lupe "nasz przyklad"
przed awansem
1.zespol A1 25pkt- awans
2.zespol B1 24pkt- awans
3.zespol C1 24pkt -awans
4.zespol D1 20pkt -awans
po awansie
17.zespoł A1 20pkt
18.zespol B1 19pkt
19.zespol C1 18pkt
20.zespol D1 17pkt

jak widac przed awansem zespol A1 mial przewage nad zespolem D1 5pkt po juz tylko 3pkt
mimo wszystko mysle ze jest to do zaakceptowania i nikt nie bedzie robil z tego problemu

Do góry
#290469 - 10/02/2005 23:53 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Soudal, grzesiek, ciagle podajecie mi rozwiazania a ja pytam o ich uzasadnienie.
Spytam jeszcze raz inaczej. Gracz A solidnie od od teraz postanawia
powalczyc o nagrody w zblizajacej sie edycji, zaczyna grac od IV ligi.
Niech mi ktos wytlumaczy, dlaczego przez cztery szczeble awansu ma dostawac po dupie tylko dlatego,
ze powiedzmmy B w tym samie czasie sie zapisuje ale bo ptrzech kolejkach PLK mu zbrrzydlo i oddaje trzy mecze walkowerem?
Za to mamy gracza C, zaczyna od I ligi - potencjalnie za bycie w I lidze oferujecie mu 24 punkty extra w najbardziej pesymistycznym scenariuszu
spada 4x pod rzad (wariant +6/-6)
A co jesli A jest naprawde solidny, srednia malych punktow 18/19 na kolejke przez cala edycje - co to ma do rzeczy ze co drugi
jego przeciwnik w nizszych ligach gral/nie gral gral nie gral, potencjalnie A moze typowac lepiej niz polowa kolesi w I lidze ze mna wlacnzie.
Trzeba by spytac. Jaka srednia punktow "wygrywa" w poszczegolnych ligach, i moze to podsuneloby rzeczywiscie sprawiedliwe rozwiazanei. moze .. ale to wasze propozycje - wasz problem

Do góry
#290470 - 11/02/2005 10:22 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

Gracz A solidnie od od teraz postanawia
powalczyc o nagrody w zblizajacej sie edycji, zaczyna grac od IV ligi.
Niech mi ktos wytlumaczy, dlaczego przez cztery szczeble awansu ma dostawac po dupie tylko dlatego,
ze powiedzmmy B w tym samie czasie sie zapisuje ale bo ptrzech kolejkach PLK mu zbrrzydlo i oddaje trzy mecze walkowerem?

Bedzie grał solidnie to nie powinien mu przeszkodzić nawet fakt że inny mogą mieć wszystko gdzieś.
Quote:

Za to mamy gracza C, zaczyna od I ligi - potencjalnie za bycie w I lidze oferujecie mu 24 punkty extra w najbardziej pesymistycznym scenariuszu
spada 4x pod rzad (wariant +6/-6)

W mojej propozycji otrzyma max 4 pkt "gratis" po każdym spadku i mam wrażenie że jak nie bedzie mu zależało to mu to nawet nie pomoże.
Quote:

A co jesli A jest naprawde solidny, srednia malych punktow 18/19 na kolejke przez cala edycje - co to ma do rzeczy ze co drugi
jego przeciwnik w nizszych ligach gral/nie gral gral nie gral, potencjalnie A moze typowac lepiej niz polowa kolesi w I lidze ze mna wlacnzie.

Dokładnie nie ma nic do rzeczy ! Jest mega graczem to go nie interesuja wyniki innych.Zdaje sobie sprawę że przy tym systemie dodawania/odejmowania pkt.który proponuje bedzie miał utrudnione zadanie w dalszych awansach,ale sami pisaliście tu że za "łatwo" się wygrywa.Będzie trudniej ale i większa satysfakcja.Ponadto wyższa liga sama w sobie powinna dawać "przewagę".

Quote:

Trzeba by spytac. Jaka srednia punktow "wygrywa" w poszczegolnych ligach, i moze to podsuneloby rzeczywiscie sprawiedliwe rozwiazanei. moze .. ale to wasze propozycje - wasz problem

Może ale w tym temacie ja już nie pomogę, brak mi czasu, chęci a i pewnie umiejętności w "tych" sprawach.
Wasz problem = twój problem - przecież my jesteśmy jak jedna wielka rodzina

pozdrawiam

Ps.co bedzie jak bedzie SOUDAL grać z wami będzie
no chyba że zostanie utrzymany "ruski system" własnego doboru spotkań

Do góry
#290471 - 11/02/2005 16:28 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Dokładnie nie ma nic do rzeczy ! Jest mega graczem to go nie interesuja wyniki innych.Zdaje sobie sprawę że przy tym systemie dodawania/odejmowania pkt.który proponuje bedzie miał utrudnione zadanie w dalszych awansach,ale sami pisaliście tu że za "łatwo" się wygrywa.Będzie trudniej ale i większa satysfakcja.Ponadto wyższa liga sama w sobie powinna dawać "przewagę".

tutaj mozna przesledzic srednia mlaych punktow wg lig, sezonow, kolejek prawie od poczatku PLK. z pobieznej lektury mozna zauwazyc, ze z poziomem w ligach jest roznie - raz w I jest najwyzszy raz w IV, raz w II innym razem w III
Moze w takim razie cos tkaiego: jesli jeden w parze puszcza walkowera, drugi automatycznie gra z srednia (ligi w ktorej gra lub ogolnie kolejki)?

Do góry
#290472 - 11/02/2005 17:20 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

... jesli jeden w parze puszcza walkowera, drugi automatycznie gra z srednia (ligi w ktorej gra lub ogolnie kolejki)?

Ciekawie.Osobiscie jestem za gra ze średnią ligi w której akurat występuje.

[guote]Jutro wieczorem sprobuje wyslac swoje herezje tylko dla ludzi o mocnych nerwach

Czuję się zawiedziony

Do góry
#290473 - 11/02/2005 17:26 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

tutaj mozna przesledzic srednia mlaych punktow wg lig, sezonow, kolejek prawie od poczatku PLK.

chyba pozno juz, dwoi i troi mi sie w oczach od tych cyferek nie wykluczone ze bardziej ze zmeczenia - chlapnij male objasnienie

Do góry
#290474 - 12/02/2005 08:23 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
BoBeK_23 Offline
addict

Meldunek: 30/08/2004
moim zdaniem po co zmieniać regulamin jest taki jak jest
pozd.

Do góry
#290475 - 12/02/2005 11:45 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Quote:

moim zdaniem po co zmieniać regulamin jest taki jak jest
pozd.

jest jaki jest , ale jak życie pokazuje ma pewne "niedoróbki" stad ta dyskusja

Do góry
#290476 - 14/02/2005 14:43 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Da Bartek Offline
pokakulka

Meldunek: 14/10/2002
proponuje przedstawic wstepny regulamin, i bedziemy na niego nakladac poprawki, bo teraz nawet nie wiemy, o czym dyskutujemy...

Do góry
#290477 - 17/02/2005 14:25 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Propozycje zmian:

1. +/- 6pkt dla awansów i spadków czy +/- 8 pkt?

2. System 1-11, 2-12, 3-13 ma obowiązywać przez 20 czy przez 15 kolejek?

3. W przypadku walkowera, przeciwnik automatycznie gra ze średnią. Tak czy nie?

----------------------------

Prosiłbym o zwięzłe głosy i tylko od osób bezpośrednio związanych z konkursem -

1. +/- 6pkt
2. przez 20
3. Tak

To mój głos -

Do góry
#290478 - 17/02/2005 14:55 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Saxonski Offline
enthusiast

Meldunek: 31/07/2004
mój głos:

1. +/- 7pkt
2. przez 20
3. Tak

Do góry
#290479 - 17/02/2005 15:13 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

1. +/- 8pkt
2. przez 15
3. Tak

Prosze kopiowac moj post, nikogo o plagiat nie oskarze

Do góry
#290480 - 17/02/2005 16:26 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
grzesiek2 Offline
Pooh-Bah

1. +/- 7pkt
2. przez 15
3. Tak

Do góry
#290481 - 17/02/2005 16:26 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

1. +/- 6pkt
2. przez 15
3. Tak

Pozdrawiam

Do góry
#290482 - 17/02/2005 16:41 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
twist Offline
Carpal Tunnel

1. +/- 6pkt
2. przez 15
3. Tak

czuwaj

Do góry
#290483 - 17/02/2005 16:42 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
piil Offline
Pooh-Bah

1. +/- 7pkt
2. przez 15
3. Nie

Do góry
#290484 - 17/02/2005 16:58 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
kolejarz83 Offline
enthusiast

Meldunek: 28/09/2004
1. +/- 6pkt
2. przez 20
3. Tak

Do góry
#290485 - 17/02/2005 17:14 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Meister Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 10/09/2003
1. +/- 8pkt
2. przez 15
3. Tak

Do góry
#290486 - 17/02/2005 17:25 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
O`Yama Offline
addict

Meldunek: 02/01/2004
1. +/- 7pkt
2. przez 15
3. Tak

Do góry
#290487 - 17/02/2005 19:10 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Da Bartek Offline
pokakulka

Meldunek: 14/10/2002
1. +/- 6pkt
2. przez 15
3. Tak

pzdr po-ziomki ;]

Do góry
#290488 - 17/02/2005 20:18 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
apofis Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2001
1. +/- 6pkt
2. przez 15
3. Tak

Do góry
#290489 - 17/02/2005 21:01 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
BoBeK_23 Offline
addict

Meldunek: 30/08/2004
1. +/- 7pkt
2. przez 10
3. Tak

Do góry
#290490 - 17/02/2005 23:20 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
rodrigo Offline
veteran

Meldunek: 11/10/2003
1. +/- pkt

2. przez 15

3. bede orginalny:) NIE - walkower to walkower

Do góry
#290491 - 17/02/2005 23:55 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Szarakan Offline
member

Meldunek: 12/06/2004
1. +/- 7pkt
2. przez 20
3. Tak

Do góry
#290492 - 18/02/2005 13:12 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
żyła Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/05/2003
1. +/- 6pkt
2. przez 20
3. Nie

Do góry
#290493 - 18/02/2005 16:14 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
takizwykły Offline
Carpal Tunnel

1. +/- 6pkt
2. przez 15
3. Nie

Do góry
#290494 - 18/02/2005 21:17 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Verbatimek Offline
old hand

Meldunek: 25/08/2002
1. +/- 8pkt
2. przez 15
3. Tak

Do góry
#290495 - 19/02/2005 10:24 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
delfiedor Offline

Meldunek: 03/02/2004

1. +/- 6pkt
2. przez 20
3. Tak

Do góry
#290496 - 19/02/2005 10:52 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Jutro w południe zliczam głosy

Do góry
#290497 - 19/02/2005 11:12 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
swieka Offline
addict

Meldunek: 25/09/2003
1. +/- 6pkt
2. przez 20
3. nie

Do góry
#290498 - 19/02/2005 12:22 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
kazik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/02/2005
1.+/- 6pkt
2.przez 15
3.Tak

Do góry
#290499 - 19/02/2005 12:48 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
DANI1927 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/11/2002
1. +/- 8pkt
2. przez 15
3. Tak
umpa umpa

Do góry
#290500 - 19/02/2005 21:33 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Blancorn Offline
old hand

1. +/- 6pkt
2. przez 20
3. nie

Do góry
#290501 - 19/02/2005 22:56 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Bolek177 Offline
enthusiast

Meldunek: 01/10/2003
1. +/- 7pkt
2. przez 20
3. tak

Do góry
#290502 - 19/02/2005 23:24 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Lempus Offline
member

Meldunek: 08/08/2004
1. +/- 8pkt
2. przez 20
3. nie

Do góry
#290503 - 20/02/2005 09:10 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
Właściciel Choinki Offline
member

Meldunek: 27/05/2004
1. +/- 7pkt
2. przez 20
3. nie

Do góry
#290504 - 20/02/2005 12:32 Re: Propozycje zmian w Regulaminie PLK ...
[T]-error Offline
I see dead people

Oddano 26 głosów:

Zmiana nr 1: ilość dodawanych/odejmowanych pkt po spadkach/awansach:

+/-6 pkt - 12 głosów
+/-7 pkt - 9 głosów
+/-8 pkt - 5 głosów

Zmiana nr 2: Po ilu kolejkach przechodzimy z systemu 1-11,2-12, 3-13 na system gry 1-2, 3-4, 5-6 ...

Po 15 - 14 głosów
po 20 - 11 głosów
po 10 - 1 głos

Zmiana nr 3: w przypadku walkowera automatycznie przeciwnik gra ze średnią:

tak - 18 głosów
nie - 8 głosów

--------------

Zmiany uważam za przegłosowane i wpisane do regulaminu.

pzdr)

Do góry
Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 >