Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Opcje tematu
#354551 - 31/05/2005 15:30 Re: MLB - 31.05.2005
kasienka Offline
member

Meldunek: 01/05/2005
Air7 posugeruje sie Twoimi typami i zagram ST.Louis , Texas , i San Diego . Mam nadzieje,że te typki beda ok i jutro bedzie mozna walczyc za wyzsza kwotke?

Do góry
Bonus: Unibet
#354552 - 31/05/2005 16:41 Re: MLB - 31.05.2005
mbzyk Offline
veteran

Meldunek: 04/11/2003
Szanowni Moderatorzy, widzicie i nie grzmicie ?

A na poważnie, kilka słów nt. funkcjonowania tematu MLB. Widzę że pojawiło się sporo nowych userów, nie dość że nowych to często niedoświadczonych, ba nie mających zielonego pojęcia o mlb. Nie mam im tego za złę, początki zawsze są trudne, a w takiej dzidzinie jak typowanie rozgrwyek baseballowych nie tylko początki...

Chciałbym jeszcze raz, ze względu na młodych kolegów i koleżanki?, przypomnieć na czym miała polegać idea działu USA Sports, w tym MLB, propagowana i wprowadzona przez założyciela Sir amkwisha I Wielkiego

Otóż oi drodzy, miał być to najlepszy dział na forum, ja osobiście uważam że taki jest, ale aby utrzymać to co amkwish, g00niek i feher wypracowali przez ten rok, trzeba od czasu do czas nakreślać wizję nadchodzących tygodni i miesięcy nowym użytkownikom. Z tego też względu chciałbym zwrócić uwagę na kika rzeczy, które wydają mi się do podreperowania w tym temacie.

1. Przede wszystkim merytoryka, dyskusja jak najbardziej, ale nie podajcie suchych typów. Jeżeli chcecie sprawdzić swoją skuteczność, róbcie to w temacie konkursowym. To dopiero jest prawdziwy sprawdzian, gdy z kilkunastu meczu musicie wybrać jeden i spróbować wytypować jedno z kilku możliwości zakończenia.

2. Jeżeli podajecie typy, proponuje krótkie uzasadnienie. Ale litości, nie typu: "wczoraj przegrali to dziś MUSZĄ wygrać" nikt nic nie musi, w MLB "najlepsi" przegrywają z "najgorszymi" i co najwyżej można to traktować w kategoriach niespodzianki,a nie jakieś super sensacji.

3. Niektórzy podają suche typy, najczęściej zespołów po mizernych kursach i proszą o ustosunkowanie się do tych typów. Nie trzeba być znawcą tematu, żeby wiedziś która drużyna jest faworytem (proszę, nie piszcie o "pewniakch") jeżeli kursy wynoszą przykładowo @1.45 i @2.90

4. Uwagami "na żywo" w tarccie trwania meczy proponuje wymieniać się na quazi czacie, wtedy temat jest czytelniejszy i łatwiej jest znaleźć jakieś typy warte zagrania.

To sa rzeczy które wg. mnie warto zmienić w pierwszej kolejności, zastosowanie się do powyższych wskazówek nie wątpliwie podniosłoby poziom merytoryczny tematu.

Jeżeli miałbym dać jakieś rady młodym graczom, to na początek tekie:
1. W MLB (zresztą jak w całej bukmacherce) nie ma pewniaków !!
2. Nie grajcie MLB za wysokie stawki.
3. Na początek proponuję single.
4. Wybierzcie jeden mecz, maksymalnie 2,3 i nie grajcie wszystkiego co możliwe, codziennie da się wybrać coś atrakcyjnego, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Szcególnie jak nie idzie, poczekajcie do jutra albo zróbcie sobie dzień przerwy.

Na koniec mam propozycję: niech każdy opisze krócej lub dłużej, jak potrafi, jeden z meczy który gra i uważa zakład za wielce prawdopodobny. Zaręczam, że wtedy i innym uzytkownikom będzie łatwiej włączyć się do dyskusji i wyrazić swoje zdanie na ten temat.

Mam nadzieję że moje wypociny nie zabrzmiały zbyt mentorsko, chciałem tylko za jednym zamachem ostrzec kilka osób aby nie szafowały bezmyslnie typami, ze względu zarówno na swoją kasę, jak i na kasę tych do których trafiła argumentacja typu "wygrają bo muszą" i też postawili jakieś pieniążki na ten mecz.

Pozdrawiam

Do góry
#354553 - 31/05/2005 17:20 Re: MLB - 31.05.2005
w00fer Offline
old hand

Meldunek: 15/08/2002
Bzyk bardzo fajnie, ze cos napisales...

Ale zagladam tu juz chyba czwarty dzien pod rzad i nie widze w temacje MLB twoich wypisanych serii, ktore zawsze bardzo pomagaly...

Zamierzasz je jeszcze dawac ??

Pozdrawiam

w00fer

Do góry
#354554 - 31/05/2005 17:25 Re: MLB - 31.05.2005
Air7 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/04/2005
Witam..
mbzyk świetny post..faktycznie trzeba coś zrobic.. bo bałagan sie zrobił nie mały.. także ja dziś sprubóje zaanalizowac mecz Detroit - Texas..
Więc tak.. Texas grał wyjazdy 12-8, Detroit u siebie 10-13.
Narzucac w druzynie gospodarzy będzie dziś M. Maroth (4-4, era:4.53), natomiast u gości K. Rogers (6-2, era:1.69).
Texas ostatnio ma świetną passe (8 zwycięstw z rzeędu)i tego sie troche boje bo każda passa siekiedyś kończy, mimo wszystko mam nadzieje, że Texas wygra 2 z 3 meczy z Detroit.
Uważam, że zaczna od zwyciestwa..Dodatkowo Texas dobrze gra z drużynami z AL, z konferencji Central.. Podsumowywując.. Texas dziś wygra, obie druzyny nie rzucą za wiele pkt, także powinnien byc także under..To takie moje przemyślenia ne ten mecz..Wysokich wygranych pozdro..

Do góry
#354555 - 31/05/2005 18:09 Re: MLB - 31.05.2005
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/01/2004
mbzyku widzę i od pewnego czasu zastanawiam się czy juz czas,czy jeszcze poczekać.

Irytuje,że w ostatnim czasie prym w temacie wioda Ci,którzy jeszcze parenascie dni temu pytali "a co to jest ERA?"

Tylko zadajmy sobie pytanie - czy to dobrze czy źle?

Każdego zachecam do wypowiedzi w American Sports,bez wzgledu na to czy jest specem czy poczatkującym,nikt od razu wszystkich rozumów nie pozjadał,a wiedza nie zawsze idzie w parze ze skutecznością podawanych typów.

Także uważam,że "złoty srodek" jest ....pośrodku i NIE to obniża wartości tematu to,że wypowiadaja się nowicjusze,ale to,że NIE wypowiadają się Ci,którzy znaja zagadnienie.

Nie można zmusić Kogos do wypowiedzi,ale równocześnie nie można nikomu zabronić pisać.

Jaki wobec tego sposób na podniesienie wartości merytorycznej tematu?

1)Czestsze wypowiedzi znawców tematu,ale nie w formie podania wyłacznie suchych typów,mile widziane analizy i opinie
2)Odpowiadanie na pytania nowicjuszy,ale rownież prostowanie ewidentnych foux pas
3)Nie spamowanie tematu przez tych,którzy nawet nie wiedza o czym piszą
4)Nie czynienie z tematu quasi-PP

Tylko w 3 punkcie widzę coś do roboty dla modów

Jeszcze jedno,ale z mojego punktu widzenia ważne.
Tematy zwiazane z MLB to domena Fehera.
Tak miedzy soba uzgodnilismy i tego się trzymamy,a sposrod 3 modow to ja akurat mam najmniejsze doświadczenie,jezeli chodzi o Najlepszą Lige Baseballową Świata,wiec do kreowania merytoryki się nie wyrywam.
Interesuję się MLB od roku,wiec należę do nowicjuszy i choćby z tej przyczyny jest mi do nich blisko
Dla znawców tematu natomiast mam,i to niezmiennie,bardzo duzo szacunku

Ile by nie napisac,to i tak z jednym faktem dyskutowac sie nie da.
Najlepsze typy rodzą się w dyskusji pomiedzy uzytkownikami,tak wiec kazdego zachecam do pisania,a niektórych proszę,by byli łaskawi pamiętać,że edycja postów jest wyłaczona

Powodzenia

Do góry
#354556 - 31/05/2005 18:30 Re: MLB - 31.05.2005
kewin Offline
Q

Meldunek: 19/04/2005
Przemyślałem sprawkę i dziś robię dzień odpoczynku i niezagrałem meczyków za 78 zł.....zobacze co dziś wypadnie i zaatakuje jutro....pośpiech czasami bywa zgubny.....

zagram 3 singielki na ekspekcie U/O.....typy jak i argumentacje przedstawie nieco poźniej...

pozdrówka

PS: mbzyk piękny tekst

Do góry
#354557 - 31/05/2005 18:34 Re: MLB - 31.05.2005
frend30 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 09/08/2004
Cześć,

po dłuższej (trwającej chyba ponad tydzień) nieobecności spowodowanej częściowo pracą, a częściowo krótkim urlopem - witam na forum "starych " i "nowych" userów.

Jak na razie przeczytałem tylko dzisiejszy temat i ... postanowiłem nie komentować.

@Michał Twój post trafia w sedno

Natomiast co dziś zagrać ? dobre pytanie. Postaram się wybrać ciekawe serie na przełamanie.
Ostatnio nie za dobrze "poszło" więc czas na przełamanie.

Pozdrawiam

Do góry
#354558 - 31/05/2005 18:35 Re: MLB - 31.05.2005
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Przemyślałem sprawkę i dziś robię dzień odpoczynku i niezagrałem meczyków za 78 zł

jezeli juz poruszamy kwestie merytoryczności i porzadku w temacie,to dobrym zwyczajem w dziale "American Sports" jest NIE operowanie konkretnymi kwotami

Wyrażajmy stawki w formie 3/10 lub określajmy jako full,middle,low.

Do góry
#354559 - 31/05/2005 18:44 Re: MLB - 31.05.2005
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Mnie bardzo cieszy, ze coraz wiecej osob sie interesuje MLB. Najpierw interesuja sie pod wzgledem obstawiania, pozniej sie poznaje przepisy, zawodnikow i albo ktos stanie sie fanem jak np. ja albo bedzie to traktowal czysto bukmachersko jak nie powiem kto
Dlatego staram sie odpowiadac na kazde pytanie dotyczace przepisow czy innych spraw. Poczatki sa trudne wiec nikt na pewno nie rzuci sie do pisania analiz od samego poczatku. Ale blagam, jak juz sie decydujecie zeby skrobnac dwa zdania to niech one maja jakis sens.

Amkwish wiesz dlaczego "NIE wypowiadają się Ci,którzy znaja zagadnienie"?
zeby nie zobaczyc nastepnego dnia postow typu:
"Taka rada na przyszłość jak nie wiesz ktory pitcher jest dobry, a ktory nie, to lepiej nie pisz i nie wprowadzaj ludzi w blad"

Akurat Harangowi wczoraj wyszedl mecz zycia, mial tym latwiej, ze ofensywa Houston jest aktualnie beznadziejna. I to NIE znaczy, ze Harang jest dobry.

Ta sytuacja nie dotyczyla mnie, ale ja tez dostawalem takie posty, privy. To zniecheca. Inaczej by bylo gdyby taki post napisal ktos kto czesto podaje wlasne typy a nie obserwator.

Amen

Do góry
#354560 - 31/05/2005 18:56 Re: MLB - 31.05.2005
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Bedziemy takie "madrości po meczu" deletować,a na PW dasz "ignore' :-)))

Do góry
#354561 - 31/05/2005 19:18 Re: MLB - 31.05.2005
frend30 Offline
Pooh-Bah

Serie :

Pittsburgh LWLWLW dziś na W

Cincinnati OOOOOO dzis na U

Colorado UOUOUOU dziś na U (i uwaga mecz na Coors Field) Colorado u siebie 11-krotnie over i 10-krotnie under

Texas WWWWWWWW dziś na L
Texas na wyjeździe 12 zwycięstw i 8 porażek

Na razie tyle

Do góry
#354562 - 31/05/2005 19:19 Re: MLB - 31.05.2005
mbzyk Offline
veteran

Quote:

Bzyk bardzo fajnie, ze cos napisales...

Ale zagladam tu juz chyba czwarty dzien pod rzad i nie widze w temacje MLB twoich wypisanych serii, ktore zawsze bardzo pomagaly...

Zamierzasz je jeszcze dawac ??

Długi weekend - robota i odpoczynek więc zbytnio czsu nie miałem. Dociągnąłem tylko zaczęte progresy, najdłużej bo do 5 etapu over Whit Soxów.

Zastanawiałem się o zakończeniu podawania serii, ale widzę że jest zainteresowanie, dostaję również sporo privów nt. mojej gry jak również ogólnie mlb, więc przypomnę raz jeszcze co gram, jak i dlaczego - może będę miał kilka dni spokoju

1.Gram progresje na przełamanie serii, mniej lub bardziej regularnych. Im seria jest bardziej regularna, zaczynam wcześniej ( min. od 7 zdarzenia w serii), im bardziej naciągana - później

2. Ilość etapów 5-8, od etapu nr 6 (jeszcze w tym sezonie nie doszedłem tak wysoko) - gra na zwrot.

3. Zakładany zysk: nr etapu x stawka początkowa.

4. Stawka początkowa - grosze. W tym sezonie testuje system, i żeby nie robić tego czysto papierowo gram w realu, ale naprawde za bardzo, bardzo małe pieniądze.

5. Mimo że progresja wygląda czysto matematycznie, i na dobrą sprawę nie trzeba zbytnio się znać na temacie aby to grać, zwykle przed rozpoczęciem oceniam szanse zakończenia w najbliższym czasie, biorąc pod uwagę schedule, wyjściowych miotaczy w najbliższych meczach, aktualną formę drużyny, kontuzje itp.

No to serie na dziś:
- pierwsze 3 serie: myślę że nie będzie tutaj wygranej 3-0 zarówno TEX jak i BAL, a Soxi wracją do swojego underowego rytmu

TEX 8W ---> L
BAL WWW LLL W ---> L
LAA UUUUU(P) OOOO ---> under 8
COL OUOUOU ---> under 12

oraz serie do rozważenia, czy zacząć dziś, czy poczekać do jutra i zobaczyć co z tego wyjdzie:
NYM UUO UUO ---> over 8.5
CIN 6O ---> under 9

PS. @Ghost, znam ten ból, też mi się kilka razy dostało, jak ostrzegałem przed graniem jakiegoś meczu po kursie np. @1.50, po czym drużyna ta wygrała różnicą 1 pkt zdobywając 3 w ostatniej zmianie Nie ma co sie przejmować

PS'. Jeżeli chodzi o mnie to MLB gram trzeci sezon, ale za znawcę bynajmniej się nie uważam. Podczas gdy jakieś 6 lat temu miałem okazję oglądać pierwszy mecz beja, był on dla mnie tak samo zrozumiały jak dla mojego jednego znajomego Polaka z Chicago :"stoi z kijem, pluje i grzebie nogą w ziemi jak kogut"

Pozdrawiam

Do góry
#354563 - 31/05/2005 19:54 Re: MLB - 31.05.2005
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/10/2002
O kurcze... Przed chwila dopiero pierwszy raz przeczytalem dzisiejszy temat i... troszke sie zdegustowalem Na szczescie 2 strona to juz stary dobry dzial US Sports

Wiecie co? Ci ktorzy dopiero stawiaja pierwsze kroki w temacie MLB marsz do dzialu Linki... to ten specjalny przyklejony temacik na gorze.. Tam macie praktycznie wszystko.. Jesli czegos nie ma to pytac tutaj...

Poza tym podpisuje sie pod tym co napisali mbzyk i amkwish...

Ghost a czego Ty sie boisz... Znasz sie na tym fachu jak malo kto tutaj i jak tylko ktos wypali z takim tekstem jaki cytujesz to juz my sie nim zajmiemy... Nie martw sie, marke masz tutaj wyrobiona i nikt Ci tego nie zabierze.. ( a sezon NFL coraz blizej ;-)))

Do góry
#354564 - 31/05/2005 20:01 Re: MLB - 31.05.2005
mido_p Offline
addict

Meldunek: 22/12/2004
Dzisiaj zaczyna porgresja na MLB

A pojecie o MLB mam mniej wiecej takie, cytat mzbzyka

Do góry
#354565 - 31/05/2005 20:06 Re: MLB - 31.05.2005
mbzyk Offline
veteran

A propos merytoryczności:

Dlaczego warto dziś rozważyć nie stawianie na STL?

- Mulder ma przeciwko nim ERA 9.00
- wczoraj mimo "słabszego" miotacza po stronie COL wygrali w końcówce ledwo 1 pkt ( po pierwszej połowie przegrywali)
- COL na 49 rozegranych meczy, w tym 14 wygranych - aż 10 u siebie
- Grudzielanek odwala ostatnio straszną kichę, a do tego vs Jenningsovi ma .067
- Jennings zaczyna grać coraz lepiej
- w 3 ostatnich meczach obaj starterzy mają identyczne ERA - 6.62
- przy aktualnych warunkach ppogodowych Rockies odnieśli 1 zwycięstwo i 1 porażkę

Do góry
#354566 - 31/05/2005 20:06 Re: MLB - 31.05.2005
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/10/2002
A teraz cos na temat...

Podobaja mi sie dzis Tigersi... Ich swietna seria z Orioles ktorych pozamiatli musi dzialac na wyobraznie.. Widac ze ofensywa pracuje bardzo ladnie i nawet mimo braku (niestety taka prawda) klasowych pitcherow potrafia sobie radzic..

Dzisiaj Maroth stanie przeciwko bedacym w duzym gazie Rangersom... 8W z rzedu... Detroit 3W.. Po pierwsze zaczynam grac progres na porazke Texasu.. po drugie zachecajacy kurs @2,17.. Co mnie martwi to slabe wystepy Marotha przeciwko Texasowi.. ale za niska stawke sprobuje..Po swietnym poczatku sezonu budzi sie duzy mis Dmitri Young, niezle gra Rodriguez, Rondell White czy Craig Monroe.. Caly czas widze rezerwy u Brandona Inge czy Omara Infante..

Kursy 1,50 i ponizej w MLB sa kompletnie bezwartosciowe...

Moja przygoda z baseballem zaczela sie w 99 roku.. na stadionie w Toronto... Pamietam jak dzis.. Malo wiedzialem o tym sporcie i trafilo sie ze moglem isc na mecz Blue Jays ze Seattle Mariners... Piekny mecz byl, a co bylo cudowne to ze akurat trafilem na Grand Slam Kena Griffeya Jr.. Wtedy jeszcze nie wiedzialem co to Grand Slam Ale publika Toronto bila brawo graczowi Seattle... Mialem przyjemnosc odwiedzac takze mecze Mets i Yankees... to juz blizej bo w 2003 roku.. i tak trwam do dzis

Do góry
#354567 - 31/05/2005 20:07 Re: MLB - 31.05.2005
lekki Offline
addict

Meldunek: 13/01/2005
Gram od pewnego czasu (okolo 50 progressow na zlamanie ciagu) , dalej nie znam dobrego sposobu na latwe ominiecie pewnego dosc powaznego minusa grania progressu a mianowicie: nie wystawienie przez buka w ofercie zakladu gdy juz jestesmu na ktoryms z poziomow. Mialem ostatnio taka akcje ze majac progress na 5 poziomie moj buk nie wystawil mi w ofercie zakladu. Na sczescie ciag nie zostal przelamany. Jedyny mi znany buk to mansion u ktorego widzialem ten zaklad w ofercie.

Moje pytanie do b. doswiadczonych co robicie aby sie zabezpieczyc przed taka sytuacja?

Jedynym chyba sposobem choc i tak nie gwarantujacym tego ze bedzie mozliwosc zagrania to podzial budzetu na kilku bukow.

Do góry
#354568 - 31/05/2005 20:15 Re: MLB - 31.05.2005
frend30 Offline
Pooh-Bah

Może jeszcze z "naciąganych" (jak to nazywa mbzyk) :

Tampa Bay UOUOUOUOUPUOP dziś na U

Pzdr

Do góry
#354569 - 01/06/2005 00:06 Re: MLB - 31.05.2005
Feher Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/08/2001
28.05 ml 0-1 -1j uo 0-1 -1j

ml - 70-54-01 +6,531j
rl - 02-03-00 -1,395j
uo - 04-07-00 -3,160j
----------------------------
CIN Reds v HOU Astros @1.73 Pinnacle
CLE Indians v MIN Twins @1.95 Pinnacle

ANA Angels v CHI White Sox under 8 @2.01 Pinnacle

Pozdrawiam

Do góry
#354570 - 01/06/2005 00:47 Re: MLB - 31.05.2005
Yakuza Offline
enthusiast

Meldunek: 24/04/2005
Chłopaki ile fauli sklada sie na strike?.Bo myślałem że 3,a zauwazyłem często większą ilość fauli w polączeniu z called strikami,swiming strikami.Od czego to zależy?Nie mam możliwości oglądania basebolla ,a w linkach nie mogę znależc odpowiedzi.Sory za może błache pytanie ,ale takich sytuacji widziałem wiele,po ktorych jeszcze zostają zdobyte bazy,bo przecież batting ma większą ilośc uderzeń a co za tym idzie większą szansę walnąc np.homers.

Do góry
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >

Moderator:  rafal08