#377298 - 03/02/2006 20:37
Re: Extraliga CZESKA sezon 2005/2006
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Quote:
Juz dziś podaję typy na 3 kombosy. Przeznaczyłem na nie 10/10 ,czyli jedna moja stawke bazową,którą podzieliłem proporcjonalnie do ilosci typów na kuponie oraz w zależności od szansy trafień.
1)Piątka Zlin - Litvinov 1  Kladno - Sparta Praga 2  Pilzno - Liberec 2  Znojmo - Vsetin 1  Slavia Praga - Karlove Vary 1  ako=4,84 stawka:5/10
2)Szóstka Zlin - Litvinov 1  Kladno - Sparta Praga 2  Pilzno - Liberec 2  Znojmo - Vsetin 1  Slavia Praga - Karlove Vary 1  Vitkovice - Ceske Budejovice 1  ako=7,99 stawka:3/10
3)Siódemka Zlin - Litvinov 1  Kladno - Sparta Praga 2  Pilzno - Liberec 2  Znojmo - Vsetin 1  Slavia Praga - Karlove Vary 1  Vitkovice - Ceske Budejovice 1  Pardubice - Trinec 1  ako=13,74 stawka:2/10
Ryzyko spore,ale nate kolejkę warto zagrać "pociągi" :-)
Powyższe kupony uzupełnie singlami w opcjach hc i u/o ,ale muszę poczekać co wystawią w Pinnacle.
Pozdrawiam
amk
Bilans: Kupony 3 Trafione:1 Inwestycja:10,00 Zwrot:24,20 Wygrana:14,20  Yield:142,00% 
Powyższe polecam szczególnie tym,którzy lansują "mity" o sprzedajności i nieprzewidywalności czeskiej hokejowej Extraligi.
Ja mam zamiar dzisiejszą wygraną przeznaczyć na obstawienie kolejki w najbliższą niedzielę. Jest kilka ciekawych meczy,ze szlagierem Bili Tygri - Slavia na czele.
Jutro do południa bedę w Libercu i przyjrze sie uważnie ofercie ,jaką da "Tipsport".
Nie bedzie chyba zaskoczeniem,ze hit kolejki obstawiam na wygraną Liberca 
PS.Dominik,teraz dopiero przeczytałem smsa,nie wiem ile wygrałeś,ale na pewno jesteś do przodu 
|
Do góry
|
|
|
|
#377299 - 03/02/2006 20:41
|
Carpal Tunnel
|
Vonseb,gratulacje dla Ciebie.
2 typy z siedmiu,które oswietliłeśna czerwono nie weszły,reszta trafiona.
Mnie szczególnie zaskoczyła porazka "pardupków". Aktualny mistrz jest w tej chwili poza PO !
Zastanawiam sie właśnie czy i jak zagrać Pardubice na niedzielę.
Czekam na opinie i uwagi.
Jak pokazała dzisiejsza kolejka,opłaca sie rozpracowywać mecze:-)
|
Do góry
|
|
|
|
#377300 - 03/02/2006 20:49
|
Carpal Tunnel
|
48 kolejka ,5 lutego 2006 ,niedziela:
Liberec - Slavia Praga Vsetin - Zlin Sparta Praga - Znojmo Karlove Vary - Ceske Budejovice Pardubice - Kladno Trinec - Plzno Litvinov - Vitkovice
|
Do góry
|
|
|
|
#377301 - 03/02/2006 21:26
|
Carpal Tunnel
|
Wstępne typy metodą Vonseba :-)
Zielone
W tej grupie zdecydowani faworyci.
Trinec 1 9/10 Bezcenna dzisiejsza wygrana w pardubicach może zaowocowac udziałem Ocellari w PO. Byłoby nonsensem,gdyby w tej sytuacji hokeiści z Trzyńca nie pokonali lasselsbergera,który nie gra już o nic,a dodatkowo musi byc podłamany dzisiejszą porażką z tak bardzo nie lubianym Libercem. Dla mnie najpewniejszy mecz niedzielnej kolejki.
Liberec 1 7/10 Trzymam sie tego,co na własne uszy słyszałem we wtorek od trenera Palecka. Bili Tygri zaatakuja 1 miejsce. Jestem przekonany,że hokeiści z Liberca zrobia wszystko by wygrać,a ja nie pożałuję im dopingu. Liberecka hala w tym sezonie nie zdobyta i stawiam,że tak zostanie ,przynajmniej do fazy PO. Dlatego ostrożniejszym graczom polecam 1X w meczu na szczycie.
Pardubice 1 6/10 Ostatnia szansa Moellera na play-off's. Jezeli się nie zkwalifikują,bedzie rewolucja w zespole i kilku graczy oraz "sztabowców" straci ciepłe i dobrze płatne posadki. Żarty sie skonczyły,tu juz nie ma miejsca na przewały,wygrana w niedziele jest dla "pardupków" byc albo nie być.
Zółte
Tym kolorem oznaczyłem mecze,wktórych faworytowi moze powinać sie noga,wiec nie od parady bedzie zastosowac podpórki. Ja zagram jednodrogowo,ale za mniejsze stawki.
Sparta 1 3/10
Stołeczni pod koniec sezonu złapali iście mistrzowska formę.Wygrywaja mecz za meczem i można ich już zapisać do PO. Jednak w moim pojeciu wyniki sa nieco lepsze niż gra,a Znojmo to ekipa ,która nie ma kompleksu gry na wyjeździe. Remis zadowoli obie drużyny,tak wiec X ze wskazaniem na Spartę.
Vitkovice 2 3/10
Ciężki orzech do zgryzienia,bo z jednej strony Steel nie moga tracić punktów,ale z drugiej.....słabo graja i tracą. Nie postawiłbym duzo na wygrana Vitków w Litvinovie,ale pierwsza czwórka nadal dla nich realna,a rywal,Chemopetrol,w rozsypce.
Zlin X 2/10 Zaryzykuję ,ze w tym meczu padnie zonk. Zlin ma praktycznie zapewnione 3 miejsce po seji zasadniczej,młodzież Vsetina,odkad dostała swoja szansę, w kazdym meczu gryzie lód. Pewnie Hame to wygra,ale ja stawiam,że po dogrywce.
Czerwone
Na czerwono mecz,w którym nie mam jednoznacznego pomysłu na predykcję. za drobna stawke zaufam przeczuciu.
Ceske Budejovice 2
Teoretycznie Energie ma jescze cien szansy na udział w rozgrywkach posezonowych(8 punktów straty do ósmego Trzyńca),ale trudno mi uwierzyć,że to osiągnie. CEB po dzisiejszym jakze cennym zwyciestwie w Vitkovicach ma z kolei 5 punktów przewagi nad zajmujacymi 9 miejsce "pardupkami". Taka przewaga niczego nie gwarantuje i do pełni szczęścia gościom potrzebna jest wygrana. Biorac jednak pod uwage ciężar gatunkowy tego spotkania oraz to,że CEB maja bardzo długa serie bez porażki,skłaniałbym się do odpuszczenia tego meczu lub do zagrania leciutko na "dwójkę".
Na razie podałem tylko wstepne typy,nie znajac jeszcze kursów. Wszystkie mecze opisałem tak,jakbym grał single. jednak mysle,że uda sie złożyć również kombosy,a może przede wszystkim kombosy z ciekawym AKO.
Pozdrawiam
amk
|
Do góry
|
|
|
|
#377302 - 03/02/2006 23:56
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/10/2002
|
Jestem jestem do przodu i to wiele  Temat z liga czeska robi furrore Oby tak dalej... Pozdro Dominik
|
Do góry
|
|
|
|
#377303 - 04/02/2006 02:54
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 17/04/2002
|
Dzieki amkwish, no niestety 5 z plusem dla Mnie ale spoko thriller dzis niezly, najwazniejsze ze wszedl.
Edited by vonseb (04/02/2006 13:21)
|
Do góry
|
|
|
|
#377304 - 04/02/2006 13:13
|
Pooh-Bah
Meldunek: 31/01/2005
|
ehhhh nie cierpie takich meczy za takie stawki znow Trzyniec musi wygrac za 1,25... i znow nerwy jak wczoraj..... Oby im sie udalo. 
|
Do góry
|
|
|
|
#377305 - 04/02/2006 16:24
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
ehhhh nie cierpie takich meczy za takie stawki znow Trzyniec musi wygrac za 1,25... i znow nerwy jak wczoraj..... Oby im sie udalo.
U mnie jest na kuponie z AZ Almaar.
Harris,a gwoli scisłości to nie musi,ale powinien i zaprawde powiadam Ci...wygra 
Piszcie o jutrzejszych meczach i o ciekawych kursach,jesli znajdziecie.
|
Do góry
|
|
|
|
#377306 - 04/02/2006 17:03
|
Carpal Tunnel
|
W Pinnacle Liberec -0,5 po kursie 2,23 i tendencja wzrostowa. Pieknie,jak to biorę z pocałowaniem ręki:-) Z innych typów to nie jestem przekonany czy "pardupki" wygraja 3 bramkami z Kladnem. Kladno +2,5 po kursie 1,86 to moim zdaniem dobra opcja. Sparta - Znojmo over 4,5 po kursie 1,86 ,nad tym też sie zastanawiam To samo tyczy sie meczu Vsetin - Zlin. Obie ekipy w ostatnich spotkaniach niziutko,czas na przełamanie i ostrzejsze strzelanie. Co na te i inne propozycje buków fani cvzeskiego hoka. Mamy czas do jutra,a doswiadczenie pokazuje ,że warto wymieniać opinie.
|
Do góry
|
|
|
|
#377307 - 04/02/2006 17:15
|
Carpal Tunnel
|
Swierzosc umyslu po baletach wczorajszych juz nastala  - czas na prace i analizy. Choc troszke sie boje bo 2 kolejki pod rzad jak marzenie - wiec moze ciezko. Zacznijmy od hiciora: Liberec - SLavia 1 2,10 4/10 i tak jeszcze specjalnie X 4,20 1/10 To ze Slavia sie tak meczyla z Pilznem to jeszcze niewiele znaczy - ten mecz bedzie mial inny charakter gatunkowy. Zapewne lekko nie bedzie, ale punktem wyjscia dla mnie bedzie to ze w ciagu ostatnich 2 sezonow - w pojedynkach miedzy tymi druzynami na 14 meczy goscie tylko 3 razy wywozili jakies punkty (78% sukcesow gosp.) , a do tego w tym sezonie Bili Tygrsy sa piekielnie skuteczni u siebie tylko 20 zwyciestw i 3 remisy (87%). PS. Poza tym jak amkwish bedzie dopingowal to o wynik jestem spokojny  Sparta Praga - Znojmo 1 1,65 5,5/10 Kolejny fajny pojedynek, oba zespoly sasiaduja w tabeli. Sparta u siebie wygrala ostatnio wazne mecze z silnymi druzynami m.in Pardupki czy Liberec. Nad 9 miejscem maja juz 7 punktow przewagi ale wazne zeby zajac jak najwyzsza pozycje , a na 4 miejsce maja realne szanse ( podobnie zreszta jak i Znojmo). Sparcie oprocz pojedynku ze Znojmem zostaly az 3 ciezkie mecze ( Zlin i Vitki -wyjazd, Slavia -dom ) i 1 latwy (Plzen -dom) dlatego pojedynek z Orlami moze byc kluczowy. Na minus dla Znojma to strata nap. Urama ( o czym byla mowa wyzej ) i obr. Hesa i to ze ostatnio graja w 15-16 zawodnikow w polu.
|
Do góry
|
|
|
|
#377308 - 04/02/2006 17:33
|
Carpal Tunnel
|
Pardubice - Kladno 1 1,20 9/10 Kurs mizerny , ale to ostatnie szanse dla Pardupkow, a brak play-offow dla niech to wielka strata. Niestety forma Pardupkow nie najlepsza w koncowce seoznu, ale za to wreszcie w ostatnim meczu niezle zagral bramkarz Lasak ( obronil 43 strzaly z 46 ). No i bez jaj ze mialby byc 6 koejny mecz bez wygranej. Szczesliwie terminarz nie maja najgorszy ( Zlin i Znojmo u siebie , Pilzno na wyjezdzie i Slavie na wyjedzie ) ale forma musi byc lepsza. Sytuacja kadrowa Kladna wiadoma, ale ambicjii im nie brakuje.
Vsetin - Zlin 2 1,40 3/10 Jak dla mnie kurs za mizerny zeby szalec ze stawkami i raczej nie polecam do mocnej gry. Zlin bezpieczna 3 pozycja,a na wyjezdzie ostatnio nie najlepiej (wogole to druzyna wlasnego lodowiska) . Przewaga nad 4 zespolem dosyc wyrazna (6 pkt) choc kalendarz maja o tyle trudny ze oprocz meczu z Kladnem graja jeszcze z 3 zespolami walczacymi o cos ( Sparta u siebie, ale Triniec i Pardupki na wyjezdzie ) dlatego punkty z Vsetinem moga byc jednak wazne. Vsetin ostatnio imponuje spora ambicja i gra niezle wiec tanio skory nie sprzeda.
|
Do góry
|
|
|
|
#377309 - 04/02/2006 17:38
|
Carpal Tunnel
|
Dodajmy,ze w 4 ostatnich meczach Sparty ze Znojmo padło mniej niż 5 bramek. Oczywiscie na niekorzyść overa działa waga tego spotkania,ale w moim pojeciu czas na 5 lub wiecej goli. Sparta powinna wygraći tak sobie myslę,ze dam na nich w dublu z Pardubicami lub słowacką Żiliną. A z obstawianiem Bilich Tygri proponuje jeszcze troszke poczekać. Kurs na Liberec powoli,ale jednak rośnie. Wynika to z tego ,że wiekszość grających preferuje +0,5 na Slavię lub X2. Ja juz część inwestycji dokonałem. Na hit kolejki przeznaczyłem całość stawki,czyli 100/100 i podzieliłem to nastepujaco: Liberec -0,5 kurs:2,23 w Pinnaclestawka:75/100 Remis kurs:4,00 w B&W stawka:25/100
|
Do góry
|
|
|
|
#377310 - 04/02/2006 18:01
|
Carpal Tunnel
|
Litvinov - Vitkovice 2 1,65 4,5/10 Kurs nienajgorszy, Vitki bronia 4 pozycje , niestety ostatnio z forma nie najlepiej. Szczesliwie jeszcze maja mecze z Kladnem (wyj ) i Vestinem u siebie i na zakonczenie Sparta i Triniec . Ciekawe czy wystapi ktorys z brakujacych napadziorow Vitkow. Litvinow troszke wyprzedany ale tanio skory nie sprzedaje ( Zlin sie niezle musial napocic zeby wygrac 1-0). Pocieszajace jest ze Litvinow od 9 ostatnich meczow nie jest w stanie wygrac z Vitkami ( 6 porazek i 3 remisy) - czyli rywal raczej im nie sluzy. Karlove Vary - C.Budejvice X2 4/10 1,74 i 2 2,90 2/10 C.Budejovce ostatnio imponuja. W piatek na lodowiski w Vitkowicach to oni dyktowali warunki (42 do 27 w strzalach w tak waznym meczu). Wciaz nie sa pewni awansu do play-off wiec musza wygrywac ( tylko 5 pkt przewagi nad 8 miejscem ). Skoro udalo sie z Vitkami to moze tez i KV padnie ich lupem. Jako glowny typ podpieram sie remisem bo oni to lubia  ( 5 na ostatnie 10 meczy ), a i w tym roku w meczach z KV 2 na 3. W bramce swietny Roman Turek. Liczba kolejnych meczy bez porazki urosla juz do liczby 9. Terminarz maja nienajgorszy slabe Litvinov i Vsetin u siebie i 2 trudne wyjazdy Liberec i Znojmo a kazdy punkt moze miec znaczenie. PS. AHa jeszcze tylko drobna uwaga , ktora mi sie nasunela - poniewaz zespoly z miejsc 4-9 sa blisko siebie jak juz zapewnia sobie play-offy moga zaczac wybierac sobie zespoly z jakimi chca grac. Czy bardziej kalkuluje sie zajac np 5 i grac z X czy 6 i zagrac z Y ( bo sa w slabszej formie np. Vitki )
Edited by vonseb (04/02/2006 18:14)
|
Do góry
|
|
|
|
#377311 - 04/02/2006 23:43
|
addict
Meldunek: 17/02/2004
|
moze ja dorzuce swoje 3 grosze, tak wlasciwie to mam prawie takie samo spojrzenie na kolejke jak vonseb, ale po koleji:
Pardubice-Kladno 1-1,2 9/10 z jednej strony Pardubice "must win" i odejscie 9 graczy z Kladna, a z drugiej ten lichy kurs i przeczucie ze to nie bedzie spacerek dla Pardubic a mecz moze wygladac tak jak dzisiejsze wymeczone i troche szczesliwe zwyciestwo Trzynca, które ogladalem dzis na CT2. Jednak decyduje sie na zagranie tego meczu tylko zebym tego nie zalowal tak jak dzis M.Boleslav
Vsetin-Zlin 1X-2,07 5/10 to spotkanie DERBOWE, a patrzac na wyniki w tym sezonie pomimo tego ze od poczatku Vsetin okupuje ostatnie miejsce w tabeli te spotkania byly bardzo wyrownane pierwsze zakonczylo sie minimalnym zwyciestwem Zlina u siebie 2-1 po tem remis 1-1 w Vsetinie i spotkanie ostatnie na lodowisku Zlina kiedy kurs na nich oscylowal w granicy 1,2 wygrlai z vsetinem 2-1 ale po dogrywce. W dodatku patrzac jak Zlin olewal mecz z oslabinym Litvinovem i słabiutkie wystepy Zlinu w ostatnim czasie szczegolnie na wyjezdzie, a jednoczesnie ambitna postawa Vsetina ktory bardzo dobrze sie prezentuje u siebie gdzie w ostatnim czasie wygral tylko Litvinov w dodatku minimalnie bo 1-0 to determinuje mnie do postawieniu typu na 1X, tymbardziej ze kurs na Zlin 1,6 jest dla mnie bez wartosci w sytuacji gdzie raczej ma bezpieczna 3 pozycje w tabeli.
Sparta-Znojmo 1-1,6 5/10 w brew pozorom mam pewne obawy do tego spotkanie i troszke sie boje ze nie bedzie tak rózowo jak ma byc, ale poslucham w tym miejscu przedmówców
Litvinov-Vitkovice 2-1,76 5/10 Litvinov wyprzedany, a Vitki nie zachwycaja ostanio, jednak nalezalo by ten mecz wygrac gdyż druzyny z dolu mocno atakuja 4 pozycje Vitkovic w tabeli, ktore to miejsce daje pewny hendicap w PO.
K.Vary-C.Budziejovice X2-1,6 5/10 z jednej strony to dla K.Vary mecz ostatniej szansy na PO, z tym ze jezeli nawet wygrywajac to spotkanie to po zwyciestwie dzisiejszym Trzynca beda miec jeszcze 6 pkt straty do ósmych w tabeli Budziejovic na 4 kolejki do konca w dodatku kolejny mecz u siebie z Libercem ktory walczy o 1 miejsce przed PO, jakos wydaje mi sie ze szanse K.Var w tej sytuacji to raczej tylko teoretyczne szanse nize praktyczne mozliwosci tej druzyny, a ze Budziejovice ostatnio walcza wszedzie dlatego X2
Liberec-Slavia nie wiem 1 albo no bet tutaj bedac pod wplywem propagandy amkwish (tylko ze to raczej wydaje mi sie spojrzenie kibica ktory zawsze stawia na swoja drużyny niz trzeźwe spojrzenie) sklonny bylbym postawic na Liberec, no ale jest to ale każda seria musi sie skonczyc, patrzac na poczynania Slavi to widze ze zawsze sie sprezaja na mecze prestizowe a odpuszczaja w meczach z tzw. slabszymi druzynami, mozliwosci Slavi sa duze patrz wyjazdowe zwyciestwa w ostatnim czasie na Vitkach 7-2!!! na Pardubicach 7-4! zwyciestwo w Plznie 4-3 gdzie po 1 tercji przegrywali 2-0 i wydawalo sie ze bedzie porazka, te mecze jednak mnie przekonuja do NO BET a każda seria musi sie wrescie skonczyc, a nie wierze ze Slavia dalaby sobie tak latwo odebrac jakże ważne 1 miejsce przed PO.
|
Do góry
|
|
|
|
#377312 - 05/02/2006 08:17
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Liberec-Slavia nie wiem 1 albo no bet tutaj bedac pod wplywem propagandy amkwish (tylko ze to raczej wydaje mi sie spojrzenie kibica ktory zawsze stawia na swoja drużyny niz trzeźwe spojrzenie) sklonny bylbym postawic na Liberec, no ale jest to ale każda seria musi sie skonczyc
Nikogo nie namawiam do grania na Liberec,zeby to było jasne,wiec nie zarzucaj mi tu siania propagandy 
W przypadku Bilich Tygru akurat podejście kibicowskie POKRYWA SIĘ z trzeźwym spojrzeniem na mozliwości druzyny.
Tak sie akurat składa,że od paru ładnych tygodni ogrywam buka dzieki wygranym hokeistów z Liberca.
Kibicuje im tym bardziej,bo postawiłem,ale nie stawiam tylko dlatego,że im kibicuję.
Oczywiscie kazda passa sie kiedyś kończy,ja mam nadzieje,ze dziś zakonczy sie passa aktualnego lidera czeskiej Extraligi 
|
Do góry
|
|
|
|
#377314 - 05/02/2006 09:17
|
Carpal Tunnel
|
Pitersz,oczywiście,że nie czuje sie urażony,bo nie mam najmniejszego powodu.
Asekuracja remisem to własnie przejaw trzeźwego,mam nadzieję,podejścia do meczu. Jest to hicior,a stawiający powinien wiedzieć,ze w takich meczach wszystko jest możliwe.
Argumenty za Libercem(a konkretnie za gospodarzem,bo tak raczej należałoby to ujać) przytoczył Vonseb,ja dodam wg mnie jeszcze jeden istotny fakt.
Otóż Liberec nie ma nic do stracenia,przegra to jest na 2 miejscu,czyli tak jak przed meczem. Natomiast troche "pod ścianą" jest w moim pojeciu Slavia. Cały sezon prowadzi,a tuz przed końcem moze pozycje lidera i handicap na PO stracić. Takze w sferze mentalnej przewaga Bilich Tygru.
Dodam jeszcze,że kazdykto miałby okazje być w "Tipsport Arena" w Libercu zrozumiałby,dlaczego zadna ekipa tu w tym sezonie nie wygrała :-)
Na koniec troszeczke propagandy,hehe.
NIE POLECAM grać tego meczu za wysokie stawki !
|
Do góry
|
|
|
|
#377315 - 05/02/2006 19:06
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
W Pinnacle Liberec -0,5 po kursie 2,23 i tendencja wzrostowa. Pieknie,jak to biorę z pocałowaniem ręki:-)
Muchias gracias a Bili Tygri 
Niech ja jeszcze usłyszę złe słowo na temat hokeistów z Liberca i ich kibiców 
Co tu pisać,jest fantastycznie,a ja nie załuje,że zaufałem temu ,co mi powiedział trener Palecek.
Brawo Panie Trenerze,brawo zawodnicy z Liberca !
Wspaniale gracie,a przy okazji kilkudziesięciu userów tego forum czynicie bogatszymi,dziękuje w ich i swoim imieniu 
Libe - Libe - Liberec 
Do zobaczenia po IO w Turynie 
|
Do góry
|
|
|
|
#377316 - 05/02/2006 20:11
|
Carpal Tunnel
|
NO ja niestety jestem niezadowolony z tej kolejki mimo trafienia 5 typow na 6 - bo ten na ktorym mi zalezalo najbardziej ( procz Pardupkow) - Sparta dal ciala (znaczy braklo 7 minut ). NIestety teraz jest przerwa olimpijska, a to nie wrozy dobrze typowaniu ( zwlaszcza ze i tak prawie nikt z ligi nie pojedzie do Turynu ).
|
Do góry
|
|
|
|
#377317 - 05/02/2006 20:20
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
NIestety teraz jest przerwa olimpijska, a to nie wrozy dobrze typowaniu ( zwlaszcza ze i tak prawie nikt z ligi nie pojedzie do Turynu ).
Z czeskich graczy Extraligi do Turynu pojedzie jedynie bramkarz Bilich Tigru - Hnilicka. Pozostali zawodnicy kadry Czech to gracze NHL.
Czas przerwy w lidze trzeba bedzie jednak śledzić,ponieważ z pewnościa nastapi sporo zmian w składach poszczególnych drużyn.
A tak na marginesie to chciałbym widzieć Czechów w glorii zwyciezców urnieju olimpijskiego 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|