Czas lekko odkurzyć temat
Okazja ku temu doskonała, bo w ten weekend zaczyna się Giro d'Italia.
Poniżej wrzucam trasę wyścigu oraz analizę składów przygotowaną przez portal procycling.
Składy Trasa Kursy na zwycięstwo w klasyfikacji generalnej Giro d'Italia 2010:
Evans C. 2.40
Sastre C. 5.00
Basso I. 5.50
Vinokourov A. 8.00
Scarponi M. 17.00
Wiggins B. 29.00
Garzelli S. 29.00
Pozzovivo D. 34.00
Cunego D. 34.00
Tondo X. 51.00
Vandevelde C. 51.00
Bruseghin M. 67.00
Gerdemann L. 101.00
Jak dla mnie stawianie Evansa w roli aż takiego faworyta to lekka przesada, tym bardziej że ma słabiutką drużynę. Moim faworytem jest Ivan Basso, który solidnie przetrenował wiosnę i spokojnie powinien znaleźć się w top3, a przy odrobinie szczęścia wygrać.
Zaskakujące są też kursy na Cunego. Wiem wiem Mały Książe zawodził już tyle razy, że stawianie na niego może być strata kasy. Jednak należy pamiętać, że wchodzi on w najlepszy wiek do wygrywania Grand Tourów i z wytrzymałością powinno być całkiem dobrze. Dlatego też top3 Cunego po jakimś fajnym kursie warto rozważyć.
Jeszcze słówko o trasie, która jak to tradycyjnie w Giro jest mocno pofałdowana. Wzrok oczywiście przykuwają podjazdy pod Monte Zoncolan, Kronplatz, Passo di Mortirolo i Passo di Gavia. Aż sześć etapów kończy się podjazdami (w tym jedna bardzo trudna górska czasówka), a w kilku innych solidne hopki poprzedzają metę także zbyt wielu nudnych etapów o pietruchę nie uświadczymy.
Życzę powodzenia w typowaniu i zapraszam do dyskusji.