Krisiun
old hand
Meldunek: 31/03/2006
heh ja właściwie myśle że Wesela jednak nie dadzą. dlaczego? a no dlatego że jeszcze ani razu go nie było... bo żeby dać maturzystom jakąś lekturke to trzeba umieścić w arkuszu dosyć "obszerny" fragment utworu... a jak wszyscy wiemy wesele jest pisane strasznie "rzadkim" dialogiem więc nie bardzo widze jak oni mogliby wyciąć tam jakiś sensowny fragment. i to jest chyba właśnie odpowiedź dlaczego Wesela jeszcze nie było i pewnie nie będzie. jeśli o mnie chodzi to ogólnie straszni mi sie mieszają te wszystkie postaci i miejscowości z lektur ale co zrobić. co by nie dali to trzeba coś napisać. liczyłem dosyć na Przedwiośnie bo w tamtym roku tego nie była ale niestety dali je dla tych którzy nie zdali (zima 2006) więc Przedwiośnie napewno odpada. heh ostatnio w telewizji leciała Lalka więc kto wie... lektura dość obszerna treściowo a i chyba jeszcze jej nie było....
choć najlepiej oczywiście gdyby dali tematyke obozową
Krisiun
old hand
Meldunek: 31/03/2006
a i jeszcze coś.
uczyćie sie jakoś tych tekstów "czytanie ze zrozumieniem" ???????? bo dla mnie one są z deczka porypane ale czy można sie tego jakoś nauczyć? czytając poprzednie czy jak... bo niektórzy rozwiązują te teksty z tamtego roku i wogóle z jakichś pomocy ale nie wiem zabardzo czy jest sens aby tak robić.... z nich dają 20 punktów czyli nie tak znowu mało. (zdanie jest od 21 dlatego teoretycznie wystarczy bardzo dobrze to napisać i nawet jak z lektur wiemy niewiele to praktycznie i tak już jest zdane)
"Czytanie ze zrozumieniem" - chyba najłatwiejsze z tego całego bałaganu Przez ten rok miałem kilkanaście takich testów na lekcjach i czuje się w tym temacie dobrze
Cezar
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/02/2005
Quote: "Czytanie ze zrozumieniem" - chyba najłatwiejsze z tego całego bałaganu Przez ten rok miałem kilkanaście takich testów na lekcjach i czuje się w tym temacie dobrze
Bedzie miał ktoś może informacje jutro z rana jakie pytania/odpowiedzi? Może być nawet po godz. 10-ej? Gdzieś napewno powinny być po otwarciu kopert znane pytania w necie...
Beerhouser
old hand
Meldunek: 03/12/2004
Mam jako taki cynk,zobaczymy co z tego bedzie. Niby z cke.
Jak ktos ma czas to moze sobie jeszcze przerobic.
Pzdr.
podobno ma byc temat "spolecznosc obozowa w utowarach inny swiat i prosze panstwa do gazu" 1."Człowiek jest zdumiewający, ale arcydziełem nie jest". Na podstawie podanego fragmentu tekstu oceń decyzje bohaterów Granicy
2.Na podstawie przedstawionych tekstów omów funkcjonowanie spoleczności obozowej podczas II Wojny Światowej" Albert Camus - Dżuma - zło jako wyzwanie wobec którego człowiek powinien wyraźnie się opowiedzieć - rozważania na kanwie Dżumy i innych dzieł albo
1) Na podstawie podanego fragmentu i odwołań do treści całego utworu zinterpretuj pokoleniowy dialog bohaterów "Tanga" Stanisława Mrożka. 2) Zinterpretuj utwór Tadeusza Różewicza "W środku życia" jako komentarz do czasu naznaczonego piętnem wojny.'' ,
nOcnY
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/02/2004
no wiesz ja jestem z Opola i musze Ci powiedziec, ze dwa lata temu nie wierzylem w to co mi mowili przed matura, a wiadomo jak to sie skonczylo jestem wybrancem i pisalem mature dwa razy w przeciagu dwoch tygodni
Quote: aha sa dwa zestawy pytan,bo podobno Ci z komisji sie kapneli ze "wyszedł" ten pierwsz zestaw
Drugi jest jako takim zastepczym.
Pzdr.
dobre dobre a co ? drugi moze nie wyszedl?
a co do tego drugiego zestawu to nie wydaje mi sie zeby tango sie powtorzylo ( bylo chyba w sesji zimowej? ) a wiersza wydaje mi sie ze raczej dac nie powinni ale jak bedzie to zobaczymy
Jak tam maturzyści już śpią? Czy cynków doszukują? Moje zdanie jest takie... Kto będzie miał cynko na pewno nie będzie się nim tak chwalił... Życzę powodzenia jutro!
ja nie spie ale chyba zaraz ide kimac, ja tam cynkow nie szukam bo to trzeba miec znajomosci a u mnie w rodzinie nie ma piekarza bo jak wiadomo chleb wszyscy kupuja