Strona 9 z 14 < 1 2 ... 7 8 9 10 11 13 14 >
Opcje tematu
#4777910 - 08/07/2011 20:52 Re: Boubson [Re: marzano]
xqwzts Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/03/2005
Kazdy sie tu smieje ale chyba nie ma z czego tongue

uzaleznienie od hazardu to powazna choroba frown

Do góry
Bonus: Unibet
#4778062 - 08/07/2011 22:11 Re: Boubson [Re: royalflush]
Bartheezz Offline
addict

Meldunek: 19/01/2009
Originally Posted By: royalflush
wychodząc do sklepu dostaje po parę liści
padłem laugh laugh laugh

Do góry
#4778347 - 08/07/2011 23:36 Re: Boubson [Re: xqwzts]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Originally Posted By: xqwzts

To jest prawda.Kiedyś pochopnie, chociaż jak się okazało słusznie życzyłem Marazano żeby Boubson się odegrał,bo to jest najprostszy sposób na odzyskanie pieniędzy. To co mówi siostra też nie mówi dlatego że ma złe zdanie o bracie,poprostu ma świadomość sytuacji.
Termin spłaty tak naprawdę zależy od jednej rzeczy od tego czy rodzina Boubsona znając sprawę postanowi załatwić sprawę,,,on sam pieniędzy nie wyczaruje.

Do góry
#4779708 - 09/07/2011 03:42 Re: Boubson [Re: byczydzien]
mat2000 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/10/2005
Originally Posted By: byczydzien
pokerzysta nie pozycza kasy, bo ma jej od cholery

tu sie akurat mylisz

Do góry
#4780246 - 09/07/2011 06:22 Re: Boubson [Re: eroll]
xqwzts Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/03/2005
Originally Posted By: eroll

To jest prawda.Kiedyś pochopnie, chociaż jak się okazało słusznie życzyłem Marazano żeby Boubson się odegrał,bo to jest najprostszy sposób na odzyskanie pieniędzy. To co mówi siostra też nie mówi dlatego że ma złe zdanie o bracie,poprostu ma świadomość sytuacji.
Termin spłaty tak naprawdę zależy od jednej rzeczy od tego czy rodzina Boubsona znając sprawę postanowi załatwić sprawę,,,on sam pieniędzy nie wyczaruje.
ano, nie wiem jak bylo w jego przypadku, ale wyobrazcie sobie ze gracie sobie i nagle w tydzien powiekszacie kapital powiedzmy o ponad 1000%* (tak, nie pomylilem sie w zerach, sam gram w taki sposob ze takie cos u mnie jest mozliwe dosc czesto). A teraz wyobrazcie sobie ze taki kapital tracicie w 2 dni.. smile Biorac pod uwage prawdopodobienstwo, jest to bardzp mozliwe ze jak wszystko co stawiamy wchodzi to w koncu musza przyjsc wtopy (a zysk zalezy od stawek! grin ), tyle ze wtedy nie mysli sie juz o tym ze wg prawdopodobienstwa jest to calkowicie normalne, wtedy chwyta sie Pana Boga za nogi i jest sie guru bukmacherki grin i traci sie wszystko.. smile

przerabialem to pare razy, nie powiem ze bylo w glowie latwo, ale cale szczescie psychike mam na tyle mocna ze nie chcialem odrabiac tylko robilem sobie przerwe smile

oczywiscie mam nadzieje ze u Bartka tak nie jest, bo co jak co, ale uzaleznienie od hazardu jest okropna choroba.

P.S. Sam tez moge przyznac ze jestem uzalezniony, wiem ze nie przestane juz grac mad tyle ze ja mam zasade - nie pozyczac na granie (raz lekko ja zlamalem, zupelnie niepotrzebnie i wiecej tego nie zrobie).

zebralo sie na rozkminki.. grin

Do góry
#4780408 - 09/07/2011 07:40 Re: Boubson [Re: marzano]
_Korver_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
Jacek K. Was wszystkich wyleczy. cop

Do góry
#4780656 - 09/07/2011 16:46 Re: Boubson [Re: xqwzts]
eroll Offline
Carpal Tunnel

ano, nie wiem jak bylo w jego przypadku, ale wyobrazcie sobie ze gracie sobie i nagle w tydzien powiekszacie kapital powiedzmy o ponad 1000%*

kiedyś z 300zł w ciągu tygodnia w pokera miałem 50k , do dzisiaj w to nie wierzę. Jak się skończyło chyba nie muszę mówić mad ciężko potem sobie w głowie poustawiać jak można było tak zjebać sprawę mając taki kapitał,,,no ale cóż łatwo przyszło łatwo poszło.

Do góry
#4780670 - 09/07/2011 16:52 Re: Boubson [Re: eroll]
ice18 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/01/2006
Ale zaraz bo nie rozumiem sprawy.Kierowca twierdzi że kasa się spaliła? czy że jej w ogóle nie brał?
a)Jeżeli twierdzi że się spaliła to nie musi być umowy że ją dostał bo sam to przyznaje.
b)Jeżeli twierdzi że jej w ogóle nie miał to zapalenie się tira nie ma znaczenia bo nie można spalić czegoś czego nie ma.

a)
tylko ze przed sadem moze mowic ze w ogole jej nie dostal,
zonka jego dzwonila z placzem bo znajomy dzwonil ze po prostu spalil samochod kase wzial dla siebie, a ta ze to wypadek itp.
i nie odda kasy bo po prostu jej nie ma,
adwokat na sam poczatek chce chyba 8k czy cos takiego a pozniej pewnie tez dojda jakies koszty... wiec mozna jeszcze wiecej stracic.

Do góry
#4782557 - 10/07/2011 04:47 Re: Boubson [Re: ice18]
Sebastijan Offline
enthusiast

Meldunek: 03/10/2007
Originally Posted By: ice18

adwokat na sam poczatek chce chyba 8k czy cos takiego a pozniej pewnie tez dojda jakies koszty... wiec mozna jeszcze wiecej stracic.

jeśli prawnik jest dobry (wie że sprawa jest do wygrania) to można zgodzić się o to by dostał % z wygranej kasy smile wtedy będzie mu zależeć by wygrać smile jeśli będzie się opierdalał to ch... dostanie laugh

Do góry
#4782590 - 10/07/2011 05:36 Re: Boubson [Re: eroll]
ultra1978 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/07/2007
ano, nie wiem jak bylo w jego przypadku, ale wyobrazcie sobie ze gracie sobie i nagle w tydzien powiekszacie kapital powiedzmy o ponad 1000%*

kiedyś z 300zł w ciągu tygodnia w pokera miałem 50k , do dzisiaj w to nie wierzę. Jak się skończyło chyba nie muszę mówić mad ciężko potem sobie w głowie poustawiać jak można było tak zjebać sprawę mając taki kapitał,,,no ale cóż łatwo przyszło łatwo poszło.

A co to jest 50k złotych ja za 15min seksu w aucie mam 192tys zapłacić ;p

Do góry
#4782608 - 10/07/2011 05:57 Re: Boubson [Re: Sebastijan]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Może się nie znam ale znajomy podjerzewa kierowcę o kradzież a nie o nie oddanie długu.
Dług- sprawa cywilna za którą płacisz ty.
Kradzież-sprawa karna za którą płacą podatnicy.

Więc dla mnie jeżeli policja nie udowodni że kierowca upozorował podpalenie i nie znajduje tutaj znamion przestępstwa to zgodnie z prawem nic nie można zdziałać.

Do góry
#4783006 - 10/07/2011 18:03 Re: Boubson [Re: eroll]
Vader Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/10/2007
Sprawa ma swój happy end laugh

Rzekome wypadki i inne cuda. Niektórzy nawet w to uwierzyli laugh

Ale jak to mówią... jeleni nie sieją, sami się rodzą.

Może się nie znam
Masz rację. Nie znasz się. Ja przynajmniej wychodzę z założenia, że jak nie znam się to się nie wypowiadam bo mogę tylko komuś zaszkodzić.

Dług- sprawa cywilna za którą płacisz ty.
Kradzież-sprawa karna za którą płacą podatnicy.

Więc dla mnie jeżeli policja nie udowodni że kierowca upozorował podpalenie i nie znajduje tutaj znamion przestępstwa to zgodnie z prawem nic nie można zdziałać.

Sprawa karna nie wyklucza sprawy cywilnej i odwrotnie.

Sprawa karna i odpowiedzialność karna jest zupełnie inną bajką od odzyskania kasy.

Jeśli dostajesz kasę, która Tobie jest nienależna to zachodzi u Ciebie bezpodstawne wzbogacenie.

Art. 405 KC i następne
Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.

Tyle, że z tego co tutaj było opisane zachodzi jeszcze pewnie inna odpowiedzialność. Nie wiem jaka była treść umowy ustnej. W jakiej roli występował ten kierowca, czy miał dostać za to jakieś wynagrodzenie, czy miał tylko przekazać kasę i wziąć maszynę, itd. itp. Ale można spodziewać się, że nie wykonał należycie umowy lub odpowiada jak dzierżyciel (przechowawca). Wtedy jest różnica z odpowiedzialności cywilnej.

Ale sprawa karna może być bez znaczenia. Chociaż może się przydać.
Sprawa karna = pokrzywdzony (krzywda)
Sprawa cywilna = poszkodowany (szkoda)

Do góry
#4783059 - 10/07/2011 18:31 Re: Boubson [Re: Vader]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Nie napisałem że sprawa karna wyklucza cywilną, tylko że w takiej sytuacji jeżeli nie udowodni się przestępstwa (celowe upozorawanie podpalenia i kradzież)czyli inaczej mówiąc tego że te pieniądze gdzieś są to i sprawa cywilna niewiele da. Tutaj nie trzeba być znawcą prawa tylko znać życie żeby wiedzieć jak trudno jest ściągnąć dług od kogoś zgodnie z prawem.

Do góry
#4783077 - 10/07/2011 18:44 Re: Boubson [Re: eroll]
Vader Offline
Carpal Tunnel

Tutaj nie trzeba być znawcą prawa tylko znać życie żeby wiedzieć jak trudno jest ściągnąć dług od kogoś zgodnie z prawem.
Dramat...
Naoglądałeś się za dużo filmów gdzie ludzie bez karku ze wschodu w celu odzyskania długu przychodzą z AK47 i łamią kończyny górne/dolne?

W jakim świecie Ty żyjesz? Widać, że znasz życie...

Do góry
#4783101 - 10/07/2011 18:58 Re: Boubson [Re: Vader]
eroll Offline
Carpal Tunnel

Nie czytasz ze zrozumieniem. Napisałem że zgodnie z prawem ciężko odzyskać pieniądze. Nie napisałem że niezgodnie z prawem jest łatwo.

Do góry
#4783237 - 10/07/2011 20:11 Re: Boubson [Re: marzano]
Vader Offline
Carpal Tunnel

Dobra bo widzę, że ciężko idzie...

Co ma Policja udowadniać? A jak nawet udowodni/ nie udowodni to jakie ma to znaczenie i dla kogo?
Jego interesuje kasa! To co się stało z samochodem klienta w ogóle nie obchodzi. Przyjął kasę kierowca? Przyjął, więc tego są następne skutki - dostarcza maszynę czy co tam było w umowie. Nie dostarcza to ma kierowca problem.

Cały czas nie rozumiesz, że sprawa karna idzie innym tokiem niż sprawa cywilna. Sprawa karna (orzeczenie) może być wzięte pod uwagę w sprawie cywilne (ale jak nie ma orzeczenia to nic się nie dzieje)

Art. 11 KPC
Ustalenia wydanego w postępowaniu karnym prawomocnego wyroku skazującego co do popełnienia przestępstwa wiążą sąd w postępowaniu cywilnym. Jednakże osoba, która nie była oskarżona, może powoływać się w postępowaniu cywilnym na wszelkie okoliczności wyłączające lub ograniczające jej odpowiedzialność cywilną.

Tutaj nie trzeba być znawcą prawa tylko znać życie żeby wiedzieć jak trudno jest ściągnąć dług od kogoś zgodnie z prawem.

Nie czytasz ze zrozumieniem. Napisałem że zgodnie z prawem ciężko odzyskać pieniądze. Nie napisałem że niezgodnie z prawem jest łatwo.

Napisałeś, że trudno jest ściągnąć dług od kogoś zgodnie z prawem (cytat 1) to w jaki inny sposób można łatwo (łatwiej) ściągnąć?

Właściwie są tylko 3 opcje:
1. niezgodne z prawem,(np. groźba karalna itd.)
2. zgodne z prawem, (np. wyrok,klauzula wykonalności,egzekucja itd.)
3. indyferencja prawna (obojętność prawna) - np. sami się dogadają.

Opcja 3 nie wchodzi w rachubę - to wiemy bo kierowca mówi, że nie ma kasy i nie odda.
Opcja 2 Twoim zdaniem jest trudna...

To jakie jeszcze pozostają opcje aby łatwo bądź łatwiej odzyskać dług? smile

Do góry
#4783321 - 10/07/2011 21:24 Re: Boubson [Re: Vader]
eroll Offline
Carpal Tunnel

opcja numer 4 kasa papa
Nie ma się o co spierać. Poporstu dla mnie gdyby był dowód że ta kasa gdzieś jest np.w trakcie śledztwa wyszło że nagle znalazły się na koncie żony to jest co zająć a tak,,,
Mówię z doświadczenia bo kolega mial podobnie. Dał kasę znajomemu pośrednikowi żeby mu sprowadził furę. Tamtego rzekomo okradli.Pośrednik pracował na czarno nie miał nic na siebie więc kolega nawet sobie darował sprawę cywilną,,,bo wyrok wyrokiem a ściągalność ściągalnością.

Do góry
#4783366 - 10/07/2011 21:44 Re: Boubson [Re: marzano]
Vader Offline
Carpal Tunnel

Brak rozumowania + brak argumentów sprowadza się u Ciebie do pisania bzdur w postaci opcja 4 kasa. Każda z tych opcji sprowadza się do tego.

Dowodów to trzeba poszukać. Skoro kasę dał do ręki to myślisz, że żona wpłaciła na konto bankowe?

Co do Twojego kolegi - jeśli robi interesy ze "znajomym pośrednikiem" pewnie bezrobotnemu co nie posiada żadnych ruchomości lub/i nieruchomości dając mu kasę w żaden sposób się nie zabezpieczając to jego problem. Może liczyć ewentualnie, że kiedyś to się zmieni - wiecznie dłużnik nie będzie "wolnym ptakiem"...

Wracamy do problemu podstawowego. Lekkomyślności i brak wyobraźni ludzkiej.

A w tej sprawie nie masz pojęcia kim jest ten kierowca i co posiada. Może samochód jest jego, może ma mieszkanie/dom itp.

Pisanie takich pierdół jak Ty robisz jedynie szkodzi. Tak jak Ci napisałem.

Jak nie znam się na hydraulice to nie wypowiadam się.

Jako, że sens rozmowy z Tobą stracił już dawno sens...
papa

Do góry
#4783879 - 10/07/2011 23:55 Re: Boubson [Re: marzano]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
Vader juz zaliczyl kilka spraw karnych, wiec nie warto sie klocic smile

Do góry
#4790786 - 14/07/2011 16:20 Re: Boubson [Re: Kylo]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004
z nim zawsze warto, bo czasem nawet coś ciekawego napisze ;-)

Do góry
Strona 9 z 14 < 1 2 ... 7 8 9 10 11 13 14 >

Moderator:  Biszop, rafal08