już tak kończąc ten temat i temat NFL chciałem tylko podsumować Superbowl jak to widzłame...
kilka kluczowych akcji z pierwszej połowy:
pierwsza kwarta
3-6-PIT41 (6:24) M.Hasselbeck pass to D.Jackson to PIT 23 for 18 yards (T.Carter). PENALTY on SEA-C.Gray, Offensive Holding, 10 yards, enforced at PIT 41 - No Play
*** tutaj zupełnie głupie trzymanie jednego z atakujących graczy Seattle nie zaangazowanego bezpośrednio w akcję. Już na 6,5 min przed końcem 1 kwarty mogło być bardzo groźnie a tak akcja zakończyła sie PUNTem ****
1-10-PIT16 (2:08) M.Hasselbeck pass to D.Jackson for 16 yards, TOUCHDOWN NULLIFIED by Penalty. PENALTY on SEA-D.Jackson, Offensive Pass Interference, 10 yards, enforced at PIT 16 - No Play.
*** tutaj zupełnie się zdziwiłem. nie wiedziałem, że jak wide receiver lekko dotknie ręką obrońcę w End Zonie, który raczej i tak nie miałby szans w zatrzymaniu piłki to jest faul... zamiast TD skończyło się na 3 punktach ***
sam początek 2 kwarty (punt Steelers po kolejnej nieudanej akcji)
4-10-PIT20 (15:00) C.Gardocki punts 60 yards to SEA 20, Center-G.Warren. P.Warrick to PIT 46 for 34 yards (C.Iwuoma).
PENALTY on SEA-E.Pruitt, Offensive Holding, 10 yards, enforced at SEA 35.
*** tutaj znów sie wkurzyłem...tak ładny punt return i mogła być możliwość startowania akcji z PIT 46 i znów holding...i Seattle musiało zaczynać z własnych 30 yardów. Przeszli 30 yardów a więc znów mogliby kopać

później nic się nie działo aż do końcówki 2 kwarty kiedy to BIG BEN zdobył kontrowersyjny Touchdown na linii end zony...
po takiej 1 połowie morale Seattle musiało byc kiepskie. Okazało się, że na tyle kiepskie że pogubili się na początku 2 połowy i dali Parkerowi przebiec 75 yardów i zrobiło się 14-3...to już ustawiło mecz...choć Steelers dzieki INTERCEPTION i później TD dobili do wyniku 10-14...
i tutaj znów kluczowa akcja:
początek 4 kwarty akcja Seahawks:
1-10-PIT19 (12:35) M.Hasselbeck pass to J.Stevens to PIT 1 for 18 yards (C.Hope; T.Polamalu).
PENALTY on SEA-S.Locklear, Offensive Holding, 10 yards, enforced at PIT 19 - No Play.
**** podanie Hasselbecka na PIT1 i niemal pewny TD by mógł być a tu kolejne PENALTY 10 yardowe i musieli grać 1st and 20. Później sack i 2nd and 25....i później INTERCEPTION Steelers...bo musieli próbowac rzucać daleko aby odrobić straty...
niedługo potem była wspaniała akcja Randle El z Wardem i Touchdown na 21-10...
i kuniec

tak więc niesmak potworny, bo przez większość meczu widziałem przewagę Seahawks, której nie potrafili zamienić na punkty...