Witam,
myślę, że w tej kolejce weekendowej godne uwagi są dwa spotkania:
Unia Janikowo - Mieszko Gniezno 1 @ 1.60Gospodarze z małego miasteczka pod Toruniem mają niezłego pecha. Rok w rok dostają się do barażowej walki o II ligę i rok w rok przegrywają tę walkę na prawdę o włos (2004-2005 z Piastem Gliwice, 2003-2004 ze Stasiakiem Opoczno). Na chwilę obecną ponownie zajmują miejce premiowane jedynie udziałem w barażach, gdyż liderująca Kania Gostyń wyprzedza Janikowian o 1 punkt.
Możny sponosor (Janikowosoda - mówi się, że Unia Janikowo to najbogatszy klub ze wszystkich klubów III-ligowych w Polsce) i spora grupa (ok 1,500 osób na każdym meczu) wierzą, że zgodnie z powiedzeniem "do trzech razy sztuka", w tym roku uda się wygrać rywalizację w II Grupie III Ligi i uzyskać bezpośredni awans do zaplecza ekstraklasy.
Do końca rozgrywek pozostały dwie kolejki. Przeanalizujmy więc, jakie jeszcze mecze rozegrają dwie drużyny bijące się o awans - Kania Gostyń i Unia Janikowo:
29 kolejka
Toruński KP - Kania Gostyń (Toruński KP - 4 miejsce)
Unia Janikowo - Mieszko Gniezno (7 miejsce)
30 kolejka
Flota Świnoujście - Unia Janikowo (Flota Świnoujście - 15 miejsce - walka o utrzymanie)
Kania Gostyń - Lech II Poznań (Lech II Poznań - 13 miejsce - walka o utrzymanie).
Widać więc wyraźnie, że w dzisiejszej kolejce i Unia i Kania grają z drużynami dosyć wysoko uplasowanymi, ale jednak już o nic nie walczącymi. Z kolei w 30 kolejce obie zagrają z drużynami walczącymi o utrzymanie (szczególnie ciężką sytuację ma Flota Świnoujście). Wynika więc z tego, że dzisiejsze spotkania powinny być chyba jednak łatwiejsze dla obu liderujących ekip, chociaż trzeba powiedzieć, że grająca przed własną, liczną publicznością Unia, ma chyba większe szanse na komplet punktów, aniżeli Kania Gostyń, gdyż na obiekcie w Toruniu nikomu łatwo punktów się nie zdobywa i Kania będzie musiała się ostro napracować, aby wrócić do Gostynia z kompletem punktów.
W drużynie z Janikowa mamy kilku na prawdę przyzwoitych kopaczy (jak na warunki III-ligowe). Mam tu w szczególności na myśli: Marcina Drajera, Tomasza Ciesielskiego, Waldemara Przysiudę, Michała Szeremeta, Krzysztofa Kretkowskiego.
Podsumowując, uważam, że głodna awansu i solidnie wspierana (finansowo i kibicowsko) drużyna z Janikowa pokona dzisiaj grającą o pietruszkę drużynę z pierwszej stolicy Polski i będzie liczyła na taki układ wyników, który pozwoli na ostatnią kolejkę do Świnoujścia wybrać się w roli lidera.
Wierna Małogoszcz - Kmita Zabierzów 2 @ 1.60Tutaj już krócej. Wierna bardzo mocno walczy o utrzymanie (byłoby zupełnie inaczej, gdyby dwie kolejki temu nie przegrali u siebie bardzo ważnego meczu z Tłokami Gorzyce 0:1). Z kolei Kmita Zabierzów to drużyna z bardzo wielkimi aspiracjami na awans do II Ligi. Mocno naciska Stal Stalowa Wola, ale drużyna z malutkiej miejscowości na przedmieściach Krakowa się nie poddaje i, prezentując w miarę równą formę, od dłuższego czasu podchodzi do każdego meczu w roli lidera IV Grupy III Ligi.
Myślę, że bardzo sympatyczna drużyna z podkielelckiej Małogoszczy nie da jednak rady i któryś z bramkostrzelnych napastników gości przedziurawi obronę i spowoduje, że piłkarze z Zabierzowa wrócą do domów w dobrych nastrojach.
To tyle ode mnie, komentarze i inne spojrzenia mile widziane.
Pozdrawiam